BAHREIN VODIČ ZA PUTOVANJA

Kultura Bahreina

Dominantna religija je islam, a Bahreini su poznati po svojoj toleranciji prema različitim verskim običajima. Brakovi između Bahreinaca i iseljenika su prilično neuobičajeni; brojni Filipino-Bahreinci, kao što je glumica, su primeri. dete sa Filipina Al-Alavi Mona Marbella.

Ženska tradicionalna odeća obično uključuje hidžab ili abaju, a propisi koji se odnose na žensku odeću su relativno blaži u poređenju sa regionalnim susedima. Iako je thobe, koji uključuje tradicionalne ukrase za glavu kao što su kefije, gutra i agal, tradicionalna muška nošnja, zapadnjačka odeća se široko koristi u naciji.

Uprkos činjenici da je homoseksualizam bio dozvoljen u Bahreinu 1976. godine, brojni gejevi su od tada zatvoreni.

Umetnost u Bahreinu

Pedesetih godina prošlog veka formalno je započeo pokret savremene umetnosti u zemlji, koji je kulminirao formiranjem umetničkog društva. Najpopularniji oblici umetnosti u naciji su ekspresionizam i nadrealizam, kao i kaligrafija. Poslednjih decenija apstraktni ekspresionizam dobija na značaju. Grnčarija i tkanje su još dva poznata predmeta koja su se u velikoj meri proizvodila u selima Bahreina.

Uz snažno pokroviteljstvo bahreinske vlade nad islamskom umetnošću, arapska kaligrafija je postala istaknuta, što je kulminiralo stvaranjem Beit Al Kurana, islamskog muzeja. Stalna postavka moderne umetnosti nalazi se u Nacionalnom muzeju Bahreina. Arhitektura Bahreina je uporediva sa arhitekturom njegovih suseda u Persijskom zalivu. Toranj od vetra, koji obezbeđuje prirodnu ventilaciju u kući, čest je prizor u drevnim kućama, posebno u starim četvrtima Manama i Muharaka.

Literatura u Bahreinu

U narodu književnost ima dugu istoriju; većina tradicionalnih autora i pesnika piše klasičnim arapskim stilom. Broj mlađih pesnika inspirisanih zapadnom književnošću porastao je poslednjih godina, pri čemu većina piše slobodnu poeziju i često uključuje političke ili lične teme. Al Šorfa je 2011. godine nazvao književnim simbolom Bahreina Alija Al Šargavija, poznatog pesnika.

Bahrein je bio lokacija drevne zemlje Dilmun, koja se pominje u Epu o Gilgamešu. Prema predanju, to je bilo i mesto Rajskog vrta.

Muzika u Bahreinu

Muzički stil Bahreina je uporediv sa stilovima njegovih suseda. Khaliji muzika, koja je narodna muzika, popularna je širom nacije. U Bahreinu je popularan tip muzike siera, koji se sastoji od sofisticirane vrste urbane muzike koju izvode Oud (lauta sa tačkama), violina i mirvas (bubanj). Ali Bahar je bio jedan od najpoznatijih vokala u Bahreinu. Sa svojim bendom Al-Ekhva izvodio je svoje pesme (The Brothers). Bahrein je takođe bio prva zemlja Persijskog zaliva koja je imala studio za snimanje.

Sport u Bahreinu

Najpopularniji sport u Bahreinu je fudbalski savez. Fudbalska reprezentacija Bahreina učestvovala je u kvalifikacijama za Kup Azije, Kup arapskih nacija i FIFA Svetsko prvenstvo, ali se nikada nije kvalifikovala za turnir. Prva liga Bahreina je prva nacionalna profesionalna fudbalska liga Bahreina. Košarka, ragbi i konjske trke su takođe istaknute u zemlji.

U Bahreinu se nalazi trkačka staza Formule 1, koja je 4. aprila 2004. održala prvu Veliku nagradu u jednoj arapskoj zemlji, Gulf Air Bahrein Grand Prik. 2005. održana je Velika nagrada Bahreina kao nastavak. 12. marta te godine, Bahrein je organizovao prvu Veliku nagradu sezone 2006. Obe trke pobedio je Renoov Fernando Alonso. Trka se od tada održava svake godine, sa izuzetkom 2011, kada je otkazana zbog antivladinih demonstracija koje su u toku. Uprkos zabrinutosti za bezbednost timova i stalnim demonstracijama u zemlji, trka je održana 2012. Al Jazeera English, CNN, AFP i Ski Nevs nazvali su „kontroverznom“ odluku o nastavku trke usred kontinuiranih demonstracija i nasilja. Independent ga je nazvao „jednim od najspornijih u istoriji sporta“.

Bahrein je takođe bio domaćin svoje prve australijske trke V8 superautomobila, „Desert 400“, 2006. V8 su se vraćali na stazu Sakhir svakog novembra do 2010, druge trke serije. Od tada, emisija se više nije emitovala. Bahrein Drag Racing Club je organizovao pozivne događaje sa nekim od najboljih evropskih dreg timova kako bi pokušao da unapredi reputaciju sporta na Bliskom istoku, a Bahrein International Circuit takođe nudi kompletan kurs.