BAHREIN VODIČ ZA PUTOVANJA

Stvari koje treba znati o Bahreinu

Bahrein je najmanja od suverenih nacija Persijskog zaliva i često je morao da hoda diplomatskim konopcem preko svojih većih suseda. Iako zemlja ima male rezerve nafte, razvila se kao rafinerijski i bankarski centar, kao i uspostavljanje socijalno-liberalne monarhije.

Bahrein, popularna vikend destinacija za posetioce iz susedne Saudijske Arabije, je kulturno žarište. Mesta svetske baštine UNESKO-a graniče sa još uvek užurbanim bazarima i prodavnicama tepiha, dok su tornjevi u kojima se nalaze vrhunski hoteli prošarani horizontom džamija.

Sa nedavnom željom da se takmiči za mesto na svetskoj sceni luksuznog turizma, ovaj stari lučki grad u Arapskom zalivu sada je domaćin velikih događaja — kao što je Velika nagrada Bahreina Formule 1 — jedinstvenih iskustava i sofisticiranih muzeja zbog kojih je vredno uključiti u Vašoj putanji.

Iako je Bahrein verovatno bila prva zalivska država koja se otvorila za iseljenike i turiste 1970-ih, nije osetila potrebu da sledi stopama svog blistavijeg suseda, Dubaija. Zaista, ovo malo ostrvo u Persijskom zalivu sačuvalo je istu privlačnost koja je nekada privlačila zapadnjake na njega. Istovremeno, to je potpuno moderan bliskoistočni raj koji se obraća svim interesima.

Prvobitno mirno ostrvo od bisera, Bahrein je dobio na geopolitičkom značaju kao i njegov region, uprkos tome što je imao vrlo malo sopstvene nafte. Njegova prijateljska, permisivna monarhija, zajedno sa opuštenim načinom života njenih ljudi, učinili su ga privlačnom destinacijom za R&R za naftne radnike u regionu. Danas se vidi kao vikend odmor za stanovnike Dubaija, Katara, Kuvajta i Saudijske Arabije, dok posetioci iz daljih hrle da iskoriste njegove pogodnosti i vremenske prilike.

Sa mediteranskom klimom koja traje osam meseci, većina putnika hrli u Bahrein da bi se poklonili suncu. Dok većina turista retko napušta veliki izbor lepo opremljenih hotela i odmarališta, na ovom istorijskom ostrvu ima još dovoljno posla. Od visokooktanskog glamura godišnje Velike nagrade Formule 1 do šarma drevnog naselja Maname, do sportova na vodi, vožnje u pustinji i skakanja po restoranima, kraljevstvo ima sve.

Tokom poslednje dve decenije, Bahrein je zabeležio porast broja odmarališta sa četiri i pet zvezdica, bez kraja gostoprimstvu koje oni nude. Svi veliki brendovi su ovde, od kojih svaki želi da nadmaši druge u pogledu sadržaja i udobnosti. Na drugom kraju opsega, ostrvo ima dobar izbor više kućnog smeštaja, u rasponu od apartmana do hotela nasleđa. Iako nema mnogo domaće kuhinje, regionalna arapska hrana je uobičajena, a postoji i veliki izbor međunarodnih restorana u turističkim područjima.

Skoro svi posetioci će stići na međunarodni aerodrom u Bahreinu, dok oni iz Saudijske Arabije mogu ići Causevai-om, mostom koji povezuje ostrvo sa kopnom. Gulf Air, lokalna avio-kompanija, izuzetno je dobro povezana širom sveta, a većina stranih prevoznika u svojim redovima ima Bahrein.

Ostrvo je malo i lično, ima manje od 300 kvadratnih milja i ima nešto više od milion ljudi. Manama se obično smatra turističkim središtem, a putovanje Bahreinom je jednostavno i uglavnom se ostvaruje taksijem. S obzirom na njegove proporcije, nema razloga da razmišljamo o iznajmljivanju automobila.

Turizam u Bahreinu

Bahrein je 2008. privukao više od osam miliona turista kao turistička destinacija, ali tačan iznos varira iz godine u godinu. Većina njih je iz obližnjih arapskih nacija, ali sve više stižu izvan tog područja, jer raste svest o istoriji Kraljevstva, koju promoviše Bahrein International Circuit F1.

Kraljevstvo spaja savremenu arapsku kulturu sa arheološkim nasleđem civilizacije stare pet hiljada godina. Na ostrvu se nalaze utvrđenja kao što je Kalat Al Bahrein, koji je proglašen UNESCO-vom svetskom baštinom. Nacionalni muzej Bahreina ima predmete iz istorije zemlje, koji sežu do najranijih ljudskih naseljenika na ostrvu pre otprilike 9.000 godina, a Beit Al Kuran (arapski: što znači „dom Kurana“) je muzej u kojem islamski artefakti uključuju Kuran . Al-Khamis džamija, jedna od najstarijih džamija u regionu, tvrđava Arad u blizini Muharaka, hram Barbar, koji je takođe drevni hram iz bahreinskog dilmunitskog perioda, kao i humke A'ali i hram Sar, su među najpoznatijim istorijskim turističkim mestima. Poznata turistička atrakcija je Drvo života, 400 godina staro drvo koje uspeva u pustinji Sakhir bez vode u blizini.

U Bahreinu popularne turističke aktivnosti uključuju posmatranje ptica (posebno na ostrvima Havar), ronjenje i jahanje. Mnogi posetioci iz susedne Saudijske Arabije i okoline dolaze u Manamu prvenstveno da kupuju u maloprodajnim centrima glavnog grada, kao što su centar grada Bahreina i tržni centar Seef u četvrti Sif u Manami. Manama souk i zlatni souk u drevnom okrugu Manama su takođe popularni među posetiocima.

Od 2005. godine, Bahrein ima godišnju manifestaciju „Proleće kulture“ u martu, tokom koje na koncertima nastupaju međunarodno poznati pevači i umetnici. Arapska liga proglasila je Manamu arapskom prestonicom kulture 2012. i arapskom prestonicom turizma 2013. Andrea Bočeli, Hulio Iglesijas i drugi umetnici nastupili su tokom događaja 2012. godine.

Porodični odmor

Bahrein je tek nedavno počeo da prima turiste, uprkos činjenici da su okolni narodi prilično popularni. Zbog toga mnogi turisti potcenjuju ovu lokaciju. Veruju da na sajtu nema šta da se radi ili pogleda. Ali ovo je potpuno netačno. Malo kraljevstvo se može pohvaliti mnoštvom intrigantnih lokacija, zadivljujućim prirodnim okruženjem i vrhunskom zabavom. Čak i ako planirate porodični odmor sa decom, uživaćete u boravku u ovoj maloj naciji.

Kada putujete sa porodicom u Bahrein, prva pažnja treba da bude odabir hotela koji nudi zabavu za decu. Four Seasons Hotel Bahrain Bai je divno mesto za porodice da se opuste. Postoje opcije za zabavu za turiste svih uzrasta. Ovde deca mogu da se igraju na beloj plaži, plivaju u bistroj vodi u bazenu i uživaju na igralištima. Dodatno, dete je moguće ostaviti kod dadilje ili u hotelskom specijalizovanom dečijem klubu. Dečja kuhinja hotela je dodatni bonus. Zahvaljujući tome, čak i najizbirljivija deca će moći da pronađu svoju omiljenu kuhinju. Besplatan smeštaj za decu ili popust od pedeset odsto dodatne su značajne karakteristike hotela.

Lagoona Beach Lukuri Resort and Spa smatra se drugim najboljim hotelom u Bahreinu za porodice. Tamo se možete opustiti na prekrasnoj plaži i uživati u pogledu na okean koji oduzima dah. Odrasli se mogu opustiti u banji. Vodeni park sa bazenima i prijatnim igralištem pružiće deci sjajan provod. Tu su i prostorija sa slot mašinama i dečije pozorište sa popularnim i omiljenim crtanim filmovima.

Treći najbolji hotel za porodični odmor je Ritz Carlton Bahrain Hotel & Spa. Nalazi se na obali Persijskog zaliva. Ovde se nalazi zdravstvena ustanova sa raznim uslugama. Putnik svih uzrasta može pronaći odgovarajuću opciju među njima. Bazeni, posebno dečiji, oduševiće mlade turiste. Spa će se sigurno svideti odraslima. Pored toga, hotelski bife sadrži dečiju kuhinju i ukusne regionalne deserte.

Međutim, boravak u hotelima, čak i uz veliku dozu zabave, ne spada u potpuni odmor. Stoga, ako planirate odmor u Bahreinu, trebalo bi da izaberete nekoliko porodičnih atrakcija. Park Vater Garden je prva od neverovatnih lokacija. Postoje brojne vrteške i tobogani za decu. Najvažniji aspekt je da deca svih uzrasta mogu otkriti nešto po svom ukusu. Važno je napomenuti da maloletnicima neće biti dozvoljen pristup prostoru za zabavu osim u pratnji odrasle osobe.

Kraljevska farma kamila je farma kamila. Otvoren je svaki dan. Poseta se ne naplaćuje. Ne samo da možete da se upoznate sa kamilama i naučite mnogo o njima, već možete naučiti i kako da se pravilno ponašate oko njih. Međutim, na farmi je zabranjeno fotografisanje i jahanje kamila. Uprkos činjenici da su trkački konji, pripadaju kraljevskoj porodici. Al Janabiiah Park je idealan za opuštene odmore, porodične piknike i jednostavno uvažavanje okolne prirode.

Bahrein ima razne raznolike parkove koji sadrže veliki izbor vrsta. Oni su vidljivi deci, koja takođe mogu da se upoznaju sa njima. Al Areen Vildlife Park je među najpoznatijim lokacijama. Ovde brojna stvorenja navedena u Crvenoj knjizi naseljavaju svoje prirodno stanište. Pored toga, treba obratiti pažnju na Vahooo! Ovo je najimpresivniji vodeni park. Ovo je prvi vodeni park na Bliskom istoku na otvorenom. Ovde ćete nesumnjivo moći da uživate u idealnom porodičnom odmoru. Ovde će biti sati zabave. Bahrein je dom brojnih atraktivnih i informativnih muzeja, kao i džamija, za one koji odluče da svoj odmor provedu učeći i stičući nova iskustva. Svaki od njih je prepun svoje neizbrisive istorije i drugih očaravajućih legendi.

Arman Zoo je mali zoološki vrt. Ovde obitavaju koze, krave, jeleni, krokodili, brojne ptice, pa čak i psi. Na istoku se pas obično smatra nečistom životinjom. Zbog toga se psi u mnogim narodima smatraju egzotičnim. Ovo nisu jedine sjajne lokacije u Bahreinu koje cela porodica može posetiti i otići sa samo dobrim uspomenama. Najvažniji aspekt planiranja odmora je uzimanje u obzir vaših interesovanja. Svako uživa u nečem drugačijem. Ovo može biti i aktivan i opušten odmor.

Stvari koje treba videti u Bahreinu

Najveće atrakcije kraljevstva su ili u Manami ili u okolnom zemljištu i vodenim prirodnim područjima grada. Zbog male veličine Bahreina, do svih lokacija se može brzo i lako doći taksijem.

Građani Maname, za razliku od mnogih njenih suseda u Zalivu, vole da šetaju gradskim trgovima uveče, kada grad zaista oživi. Kao rezultat bahreinskog nasleđa gostoprimstva i turizma, i grad i okolina pružaju obilje atrakcija i aktivnosti, što olakšava pronalaženje nečeg zanimljivog za rad u kratkom roku.

Tvrđava Bahreina (Kala'at al-Bahrein) nalazi se na severnoj obali, oko pet ili deset minuta vožnje od Manama. Iako je renoviran i u odličnom je stanju, potreban mu je nameštaj, natpisi i eksponati. Događaj je besplatan za prisustvo.

Muzej, koji je otvoren u februaru 2008. godine, nalazi se pored tvrđave i uključuje brojne predmete koji datiraju iz perioda drevnog Dilmuna do islamskog doba, od kojih su mnogi otkriveni u tvrđavi i obližnjim ruševinama. Muzej je ogromna bela pravougaona struktura bez naznaka da je muzej. Dnevno radno vreme je od 8 do 14 časova, a ulaz je besplatan.

Drvo života je metafora za život. Uprkos činjenici da drveće uspeva širom Bahreina, ovo je jedinstveno po tome što je drvo staro 400 godina koje je izdržalo tešku pustinjsku sredinu. Trebaće vam vozilo da biste došli do drveta jer je ono van utabane staze, a ne na ruti javnog prevoza.

Idite autoputem Zallak na istok, koji postaje autoput Al-Muaskar, da biste došli do drveta. Posle nekog vremena primetićete znak za Drvo života, koji ukazuje na desno skretanje. (Uprkos tome što znak izgleda sugeriše da morate skrenuti na zemljani put koji nikuda ne vodi, nemojte to činiti; umesto toga sačekajte do sledećeg raskrsnice, koje je nekoliko metara ispred.) Nema znakova duž ove rute, pa pazite na smetlište sa desne strane. Skrenite desno neposredno pre nego što stignete do brda sa upozorenjem o nagibu od 10 procenata. Ponovo ćete videti naznake Drveta života ako nastavite pravo ovom rutom (uključujući kružne raskrsnice).

Znakovi će vas voditi putem koji će na kraju biti prazan od ovih oznaka, ali ćete konačno videti drvo sa vaše desne strane u daljini (veliko je i široko, da se ne meša sa drugim manjim drvećem na putu). U gasnoj bušotini # 371, ide zemljanim putem. Možete da vozite pravo sa drveta, ali ostanite na ruti koju nosi vozilo, jer ako ga isključite, automobil može da se zaglavi u mekšem pesku.

Iako se čini da je to težak posao, Drvo života vredi videti jer je tako neobično. Drvo je prekriveno grafitima, koje nećete videti dok mu se ne približite. Dođite neposredno pre zalaska sunca da biste imali prelep pogled na drvo i okolnu pustinju.

Stvari koje treba uraditi u Bahreinu

Od drevnog vremena Dilmuna do islamske ere, Bahrein ima 5.000-godišnju istoriju. Nacija ima tri tvrđave koje su pažljivo obnovljene i dostupne javnosti, ali njihovo lociranje može biti teško zbog nedostatka oznaka i ukupnog marketinga turističkog sektora zemlje.

F1 trka za Veliku nagradu Bahreina, koja se održava u aprilu na Međunarodnoj stazi u Bahreinu, najvažniji je godišnji događaj u Bahreinu. Pošto su karte rasprodate, a cene smeštaja učetvorostručene, planirajte unapred. Ljudima koji naprave svoje prve rezervacije obično se daju popusti u rasponu od 10% do 20%. U zavisnosti od tribine, karte se kreću od 150 do 60 dinara.

Većina aktivnosti u Bahreinu se vrte oko luksuza i zadovoljstva. Na ostrvu je gostoprimstvo veoma razvijeno, tako da će ljudi koji cene maženje sigurno pronaći sve što im je potrebno u svom hotelu. Objekti sa četiri i pet zvezdica u srcu Maname i duž obale su samostalni raj sa raznim restoranima, barovima, banjama i ležaljkama.

Osim hotela, kultura Bahreina je rasprostranjena i evidentna na celom ostrvu. Od poziva na molitvu koji peva mujezin do razrađene arapske arhitekture džamija i stambenih naselja, ostrvo poseduje poseban istorijski osećaj.

Biseri su nekada bili izvor prihoda za Bahreince, ali pošto je uzgoj ostriga potisnuo tradicionalno ronjenje bisera, mekušci su i dalje zreli za berbu na morskom dnu. Akuatikue Scuba centar nudi poučne kurseve ronjenja bisera koji pokrivaju istoriju industrije i kulminiraju uronjenjem u jedan od napuštenih bisernih kreveta.

Od 2004. godine, ostrvo Bahrein je domaćin godišnje Velike nagrade Formule 1, koja je dobro poznata među ljubiteljima automobila. Međunarodna staza u Bahreinu u Sahiru na zapadnoj strani ostrva, pola sata autoputa od Maname, nije samo mesto najprestižnijeg događaja u moto-sportu, već je i domaćin raznih događaja na temu automobilizma, uključujući trke u vožnji, drifting, i carting.

Obalni region Zaliva deluje kao scensko područje za migratorne vrste, od kojih su mnoge retke i tražene od strane tvitchera. Ovo je užitak za posmatrače ptica opuštenijeg raspoloženja. Al Reem Tours je specijalizovan za eko-ture i nudi svakodnevne izlete za divlje životinje i posmatranje ptica na ostrva Havar između Bahreina i Katara. Pustinjski izleti u peščanu unutrašnjost Bahreina takođe su izuzetno popularni među ljubiteljima prirode.

Manama, glavni grad Bahreina, je i istorijski stari grad i dinamičan, moderan grad sa tržnim centrima, hotelima i zabavom; ipak, ima svoju jedinstvenu ličnost i šarm. Al Badr Travels nudi razne ture po gradu, uključujući šetnje kulturnom baštinom i krstarenja na brodovima, klasičnim drvenim trgovačkim brodovima koji su generacijama prolazili kroz Zaliv.

Bahreini su veoma ponosni na svoju prošlost, koja je i dalje popularna u obliku njihove umetnosti i zanata. Bahrein Arts Societi je neprofitna kulturna organizacija koja povremeno organizuje izložbe, performanse, razgovore i radionice namenjene podučavanju turista kako da proizvode tradicionalne rukotvorine u bliskoistočnom stilu.

Bahrein, kao i ostatak Zaliva, ima ekonomiju bez poreza u kojoj se ne naplaćuje carina na robu. Za one koji ne mogu da odole kupovini, različiti novi tržni centri, kao što je veliki i sjajni Seef Mall u Manami, uvek nude popuste. U glavnom gradu postoje različiti soukovi (pijace) i neobični specijalizovani butici i prodavnice bisera za one koji žele tradicionalnu atmosferu.

Visoke temperature u Bahreinu čine vodene sportove privlačnijim, a posetioci i stanovnici podjednako se prepuštaju svojoj omiljenoj aktivnosti tokom cele godine u toplim vodama Persijskog zaliva.

Bahrein ima međunarodni teren za golf sa 18 rupa, udaljen otprilike 15 minuta od grada Manama, uprkos tome što je pustinjska zemlja. Na golf terenu par 72, koji je okružen stotinama urminih palmi i sušnim ravnicama, nalazi se pet jezera.

Uživajte u vožnji kamilama duž puta. U A'ali Village Ceramics možete kupiti suvenire, kao i pravu grnčariju. Na lokalnim tržnicama cjenkajte se za robu.

Hrana u Bahreinu

Kulinarska scena Bahreina je odlična, sa mnogo mesta za izbor. Adlija je primarna trpezarija. U Adliji postoji mnogo kafića koje možete izabrati, uključujući Coco's (odlična kuhinja po razumnoj ceni) i Lilou's (izuzetno popularan među stanovnicima koji žele da vide i budu viđeni). Mirai je fantastičan japanski fjužn restoran koji je idealan za proslavu posebne prilike. U susedstvu ćete naći moderne salone/restorane kao što su Zoe's i Blok 338.

Restorani u Bahreinu variraju od jeftinih separea u kojima se poslužuju jela lokalne kuhinje do sofisticiranih restorana u vrhunskim hotelima. Burger King i McDonalds su dva najpoznatija preduzeća brze hrane u Sjedinjenim Državama. Večere i franšize u zapadnom stilu (uglavnom američke) koje nude kuhinju po vrhunskim cenama mogu se naći u tržnim centrima i u centru grada.

Zbog velikog broja restorana Sjedinjenih Država koji se nalaze u tom regionu, Juffair ima poznatu ulicu poznatu kao „Američka uličica“.

Geografija Bahreina

Bahrein je arhipelag u Persijskom zalivu, istočno od Saudijske Arabije, koji je uglavnom ravan i suv. Sastoji se od ravne pustinjske ravnice koja se postepeno penje na niski središnji nasip, sa 134 m visokim planinskim dimom kao najvišom tačkom (Jabal ad Dukhan). Bahrein je prvobitno bio 665 km2 (257 kvadratnih milja), ali je zahvaljujući melioracionoj zoni narastao na 765 km2 (295 kvadratnih milja), što ga čini nešto većim od Hamburga ili ostrva Man.

Ranije poznat kao arhipelag od 33 ostrva, značajne operacije melioracije su proširile broj ostrva i arhipelaga na 84 u avgustu 2008. Bahrein nema fizičku granicu ni sa jednom nacijom, iako ima obalu od 161 kilometar. Nacija takođe polaže pravo na teritorijalno more od 22 kilometra (12 nautičkih milja) i na zonu od 44 kilometra (24 nmi). Bahrein ima pet velikih ostrva: Bahrein, ostrva Havar, Muharak, Um a Nasan i Sitra. Leta u Bahreinu su vruća i vlažna, sa umerenim zimama. Velike količine nafte i prirodnog gasa, kao i ribe u priobalnim morima, spadaju u prirodne resurse zemlje. Samo 2,82 odsto ukupne površine zemljišta se koristi za poljoprivredu.

Uprkos činjenici da je Bahrein 92 posto pustinja, sa sušama i prašnim olujama na redovnoj osnovi, najveće prirodne opasnosti za Bahrein su. Dezertifikacija zbog degradacije ograničenog obradivog zemljišta, oštećenja priobalja (oštećenja obala, koralnih grebena i morske vegetacije) kao rezultat izlivanja nafte i drugih velikih ispuštanja nafte, rafinerija nafte, distributivnih centara i povrata nelegalnog zemljišta na mestima poput zaliva Tubli spadaju među ekološke probleme Bahreina. Preterano korišćenje najvećeg vodonosnog sloja Bahreina, vodonosnog sloja Dammam, od strane sektora poljoprivrede i domaćinstava, dovelo je do zaslanjivanja obližnjih bočatih i slanih voda. Hidrohemijskim istraživanjem otkrivena su mesta izvora slanosti podzemnih voda i definisani su regioni njihovog uticaja.

Istraživanje je pokazalo da kada podzemna voda teče iz severozapadnog regiona Bahreina, gde se vodonosni sloj snabdeva vodom kroz bočno prelivanje iz istočne Saudijske Arabije na jugu i jugoistoku, kvalitet vode vodonosnog sloja se značajno menja. Slata voda izvire iz bočatih voda u severno-centralnim, zapadnim i istočnim regionima; prodor morske vode u istočnom regionu; Prodor vode Sabkha u jugozapadnom regionu; i refluks navodnjavanja u lokalnoj oblasti u zapadnom regionu su četiri identifikovana tipa zaslanjivanja vodonosnika. Pored korišćenja podzemnih voda u zoni, razmatraju se četiri opcije za upravljanje kvalitetom podzemnih voda koje su na raspolaganju bahreinskim vodama, a predlažu se prioritetni regioni, u zavisnosti od vrste i veličine bilo koje Versalzungskuelle.

Klima u Bahreinu

Planine Zagros u Iranu, koje se protežu iznad Persijskog zaliva, proizvode slabe vetrove u Bahreinu. Oluje prašine u Iraku i Saudijskoj Arabiji, nošene severozapadnim vetrovima poznatim kao Šamalvind, uzrokuju smanjenu vidljivost u junu i julu.

Leta su veoma topla. Tokom leta, vode oko Bahreina su plitke i brzo se zagrevaju, što rezultira značajnom vlažnošću, posebno noću. U idealnim okolnostima, letnje temperature mogu premašiti 50 stepeni Celzijusa (122 stepena Farenhajta). Kiša u Bahreinu je slaba i sporadična. Padavine su najčešće zimi, sa maksimumom od 71,8 mm (2,83 inča).

Demografija Bahreina

Populacija Bahreina je porasla na 1,2 miliona ljudi 2010. godine, sa 568.399 Bahreinaca i 666.172 stranaca. Stanovništvo Bahreina je poraslo sa 1,05 miliona u 2007. na preko milion u 2007. (517.368 stranih državljana). Iako je većina stanovništva sa Bliskog istoka, nacija takođe ima značajnu južnoazijsku zajednicu. U 2008. godini, preko 290.000 Indijaca je živelo u Bahreinu, što ga čini najvećom stranom populacijom u zemlji.

Sa gustinom naseljenosti od 1.646 osoba po km2 2010. godine, Bahrein je četvrta najgušće naseljena suverena država na svetu. Gradovi-države su jedine suverene i mnogo naseljene države. Većina stanovništva zemlje nalazi se na severu, a južni region je najmanje naseljen. Sever nacije je toliko gusto naseljen da ga neki nazivaju velikim gradom.

Etničke grupe u Bahreinu

Stanovništvo Bahreina je etnički raznoliko. Baharna i Ajam su dve etničke grupe koje čine šiitske šiite. Etnička grupa Baharna čini većinu Baha’ šiita. Adžami su po nacionalnosti šiitski Persijanci. Šiitski Persijanci žive u značajnom broju u Manami i Muharaku. Etnički Hasavije iz Al-Hase čine malu manjinu bahreinskih šiita.

Suniti u Bahreinu su uglavnom podeljeni u dve etničke grupe: arapske (arapske) i huvale. Arapi suniti su najmoćnija etnička grupa Bahreina; oni drže većinu državnih funkcija, a Bahreinska monarhija je sunitska arapska. Tradicionalna sunitska arapska naselja uključuju Zalak, Muharak, Rifa i Havar. Huvale su sunitski iranski potomci, sa nekim sunitskim Perzijancima i nekim sunitskim Arapima među njima. Postoje i suniti poreklom iz Beludžija. Većina Bahreinskih Afrikanaca je iz istočne Afrike i generacijama žive u Muharaku i Rifi.

Religija u Bahreinu

Zvanična religija Bahreina je islam, a većina stanovnika Bahreina su muslimani. Iako ne postoji zvanična statistika o procentu šiita i sunita među muslimanima u Bahreinu, šiiti čine 65-75 odsto stanovništva.

Bahrein ima značajno hrišćansko stanovništvo. Nakon popisa iz 2010. godine, u Bahreinu je živelo 367.683 nemuslimana, od kojih su većina hrišćani. Većina hrišćana u Bahreinu su iseljenici, ali bahreinski hrišćani (koji imaju bahreinsko državljanstvo) čine manju grupu. Alees Samaan, rođeni hrišćanin iz Bahreina, služio je kao ambasador Bahreina u Ujedinjenom Kraljevstvu. Bahrein se takođe može pohvaliti lokalnom jevrejskom populacijom od 37 Bahreinaca. Prema različitim procenama, jevrejska populacija Bahreina broji između 36 i 50 osoba.

Ukupna uključenost muslimana je opala poslednjih godina kao rezultat priliva imigranata i gastarbajtera iz južnoazijskih zemalja kao što su Indija, Filipini i Šri Lanka. Prema popisu iz 2001. godine, stanovništvo Bahreina činilo je 81,2 odsto muslimana, 10 odsto hrišćana i 9,8 odsto hinduista ili drugih vera. Prema popisu iz 2010. muslimani su činili 70,2 odsto stanovništva (popis iz 2010. nije pravio razliku između nemuslimanskih religija). Zvaničnici iz administracije Bahreina demantovali su optužbe opozicije da vlada pokušava da promeni demografski razvoj zemlje naturalizacijom sunitskih Sirijaca. Baha čini oko 1% ukupne populacije Bahreina.

Jezik u Bahreinu

Zvanični jezik Bahreina je arapski, iako se često govori engleski. Bahreinski arapski je arapski dijalekt koji se najčešće govori, ali se, kao i drugi arapski dijalekti, značajno razlikuje od standardnog arapskog. Pošto poslanik mora tečno govoriti arapski da bi predstavljao parlament, prema članu 57 (c) ustava Bahreina, arapski igra značajnu ulogu u političkom životu.

Mnogi pojedinci u Bahreinu, i Bahreinci i ne-Bahreinci, govore perzijski, službeni jezik Irana, ili urdu, službeni jezik Pakistana. Nepalski se takođe često govori među nepalskim radnicima i grupom Gurkha vojnika. Važna domorodačka populacija govori malajalam, tamilski i hindi. Svi poslovni objekti i putokazi su višejezični, sa ispisanim na engleskom i arapskom jeziku.