ПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА БАХРЕЙН

Културата на Бахрейн

Преобладаващата религия е ислямът, а бахрейнците са известни със своята толерантност към различни религиозни практики. Браковете между бахрейнци и емигранти са доста необичайни; многобройни филипино-бахрейнци, като актрисата, са примери. дете от Филипините Ал-Алауи Мона Марбея

Женското традиционно облекло обикновено включва хиджаб или абая, а разпоредбите около женското облекло са сравнително меки в сравнение с регионалните съседи. Въпреки че thobe, което включва традиционни шапки като keffiyeh, ghutra и agal, е традиционната мъжка носия, западните дрехи са широко използвани в нацията.

Въпреки факта, че хомосексуализмът е разрешен в Бахрейн през 1976 г., многобройни гейове са хвърлени в затвора оттогава.

Изкуство в Бахрейн

През 50-те години на миналия век формално започва движението за съвременно изкуство в страната, което завършва с формирането на арт общество. Най-популярните форми на изкуство в нацията включват експресионизъм и сюрреализъм, както и калиграфия. През последните десетилетия абстрактният експресионизъм придоби известност. Грънчарството и тъкането са два по-известни артикула, които се произвеждат широко в селата на Бахрейн.

Със силното покровителство на ислямското изкуство от страна на правителството на Бахрейн, арабската калиграфия придоби известност, достигайки кулминацията си в създаването на Бейт Ал Коран, ислямски музей. Постоянна изложба на модерно изкуство се помещава в Националния музей на Бахрейн. Архитектурата на Бахрейн е сравнима с тази на неговите съседи от Персийския залив. Вятърната кула, която осигурява естествена вентилация в дома, е честа гледка в старинните къщи, особено в старите квартали на Манама и Мухарак.

Литература в Бахрейн

В нацията литературата има дълга история; повечето традиционни автори и поети пишат в класически арабски стил. Броят на по-младите поети, вдъхновени от западната литература, се е увеличил през последните години, като мнозинството от тях пишат свободна поезия и често включват политически или лични теми. Али Ал Шаргауи, известен поет, беше наречен от Ал Шорфа литературен символ на Бахрейн през 2011 г.

Бахрейн е бил местоположението на древната държава Дилмун, която е спомената в епоса за Гилгамеш. Според традицията това е било и мястото на Едемската градина.

Музика в Бахрейн

Музикалният стил на Бахрейн е сравним с този на неговите съседи. Музиката Khaliji, която е народна музика, е популярна в цялата страна. В Бахрейн е популярна музиката тип сиера, която се състои от изтънчен вид градска музика, изпълнявана от уд (лютня с точки), цигулка и мирвас (барабан). Али Бахар беше един от най-известните вокалисти на Бахрейн. Със своята група Al-Ekhwa той изпълнява свои песни (The Brothers). Бахрейн беше и първата страна от Персийския залив, която имаше звукозаписно студио.

Спорт в Бахрейн

Най-популярният спорт в Бахрейн е асоциационният футбол. Националният футболен отбор на Бахрейн е участвал в квалификационните мачове за Купата на Азия, Купата на арабските нации и Световната купа на ФИФА, но никога не се е класирал за турнира. Bahrain Top League е най-голямата национална професионална футболна лига на Бахрейн. Баскетболът, ръгбито и конните надбягвания също са известни в нацията.

Бахрейн включва състезателна писта от Формула 1, която проведе първото Гран При в арабска нация, Гран при на Gulf Air Bahrain, на 4 април 2004 г. През 2005 г. Гран при на Бахрейн се проведе като последващо събитие. На 12 март същата година Бахрейн организира първото Гран При за сезон 2006. И двете състезания бяха спечелени от Фернандо Алонсо от Renault. Оттогава надпреварата се провежда всяка година, с изключение на 2011 г., когато беше отменена поради продължаващи антиправителствени демонстрации. Въпреки притесненията за безопасността на отборите и продължаващите демонстрации в нацията, състезанието през 2012 г. се състоя. Al Jazeera English, CNN, AFP и Sky News нарекоха решението за продължаване на надпреварата на фона на продължаващите демонстрации и насилие „противоречиво“. Той беше наречен "един от най-спорните в историята на спорта" от Independent.

Бахрейн също беше домакин на първото си състезание за австралийски V8 Supercar, „Desert 400“, през 2006 г. V8s се завръщаха на пистата Sakhir всеки ноември до 2010 г., второто състезание от серията. Оттогава шоуто не е излъчвано отново. Bahrain Drag Racing Club е организирал събития с покани с някои от най-добрите драг отбори в Европа, за да се опита да повиши репутацията на спорта в Близкия изток, а Bahrain International Circuit също предлага пълен курс.