Istražite najbolja mesta na ostrvima Havar

Pronađite neke od najboljih saveta iz cele zemlje od naših partnera i prijatelja.

Ostrva Havar su arhipelag pustinjskih ostrva, od kojih sva osim jednog drži Bahrein. Katar upravlja malim, nenaseljenim ostrvom Džinan kao delom svoje opštine „Al-Šahanija“. Arhipelag se nalazi na zapadnoj obali Katara u Bahreinskom zalivu Persijskog zaliva.

Ostrva su nekada bila naseljena bahreinskim ogrankom Davasira, koji su se tamo nastanili početkom devetnaestog veka.

Godine 1820, kada su bila poznata kao Varden's Islands, ostrva su prvobitno mapirana i zabeležene su dve zajednice.

Trenutno su napušteni, sa izuzetkom policijske kasarne i hotela na glavnom ostrvu; pristup svim ostrvima osim ostrva Havar je strogo ograničen. Lokalnim ribarima je dozvoljeno da pecaju u vodama u blizini ostrva, a u tom području postoji manji rekreativni ribolov i turizam. Sveže vode je uvek nedostajalo; istorijski gledano, sakupljano je sa površine, a čak i sada, sa postrojenjem za desalinizaciju, nove zalihe moraju da se donesu.

Brojne vrste ptica naseljavaju ostrva, uključujući kormorane Sokotre. Na ostrvu Havar postoje sićušna stada arapskog oriksa i peščane gazele, a okolne vode vrve od dugonga.

Godine 1997. ostrva su proglašena za Ramsarsko područje.

Vlada Bahreina je 2002. godine podnela predlog da se ostrva proglase svetskom baštinom, navodeći njihov jedinstveni ekosistem i stanište za ugrožene životinje. Međutim, prijava je na kraju odbijena.

Biodiverzitet ostrva privlači razne ptice, oriks, gazele i kormorane Sokotre. Ostrvo je dostupno kroz 25 kilometara vožnje trajektom od Manama i ima potencijal da se razvije kao destinacija za plažni turizam.

Geografija

Uprkos njihovoj blizini Kataru (udaljena su samo otprilike 1 nautička milja (1,9 km) od katarskog kopna i oko 10 nautičkih milja (19 km) od glavnih ostrva Bahreina), većina ostrva pripada Bahreinu kao rezultat Rešenje o sporu između Bahreina i Katara iz 2001. Ranije deo okruga Minakat Juzur avr, ostrvima se trenutno upravlja kao deo južnog guvernorata Bahreina. Površina ostrva je otprilike 52 km2 (20 kvadratnih milja).

Iako se grupa sastoji od 36 ostrva, mnoga manja ostrva su nešto više od akumulacija peska ili šljunka na delovima izložene stene oblikovane tekućim procesima sedimentacije i akrecije. Aplikacija Svetske baštine navela je osam glavnih ostrva, što odgovara originalnom opisu ostrva kao da se sastoje od osam ili devet ostrva. Često se opisuje kao arhipelag sa 16 ostrva. Ostrvo Janan, koje se nalazi južno od ostrva Havar, u vlasništvu je Katara i nije pravno priznato da je deo grupe.

Havarska ostrva - Info

Bahreinski dinar (BHD)

Valuta

+973

Pozivni kod

/

Populacija

52 km2 (20 sq mi)

Površina u km² (miljama)

arapski

Službeni jezik

AST (UTC+3)

Vremenska zona