PANDUAN PERJALANAN BAHRAIN

Budaya Bahrain

Agama utama adalah Islam, dan warga Bahrain terkenal dengan toleransi mereka terhadap pelbagai amalan agama. Perkahwinan antara warga Bahrain dan ekspatriat agak jarang berlaku; banyak warga Filipina-Bahrain, seperti pelakon, adalah contoh. seorang kanak-kanak dari Filipina Al-Alawi Mona Marbella

Pakaian tradisional wanita biasanya termasuk tudung atau abaya, dan peraturan yang mengelilingi pakaian wanita adalah agak ringan berbanding dengan jiran serantau. Walaupun thobe, yang merangkumi hiasan kepala tradisional seperti keffiyeh, ghutra, dan agal, adalah pakaian tradisional lelaki, pakaian barat digunakan secara meluas di negara ini.

Walaupun fakta bahawa homoseksualiti dibenarkan di Bahrain pada tahun 1976, ramai gay telah dipenjarakan sejak itu.

Seni Di Bahrain

Pada tahun 1950-an, gerakan seni kontemporari negara secara rasmi bermula, yang memuncak dalam pembentukan masyarakat seni. Bentuk seni yang paling popular di negara ini termasuk ekspresionisme dan surealisme, serta kaligrafi. Dalam dekad kebelakangan ini, ekspresionisme abstrak telah berkembang dengan ketara. Tembikar dan tenunan adalah dua lagi barangan terkenal yang dihasilkan secara meluas di kampung Bahrain.

Dengan naungan kuat kerajaan Bahrain terhadap seni Islam, kaligrafi Arab menjadi terkenal, yang memuncak dengan penciptaan Beit Al Quran, sebuah muzium Islam. Pameran seni moden yang kekal ditempatkan di Muzium Negara Bahrain. Seni bina Bahrain adalah setanding dengan jirannya di Teluk Parsi. Menara angin, yang menyediakan pengudaraan semula jadi di rumah, adalah pemandangan yang kerap di rumah-rumah kuno, terutamanya di kawasan kejiranan lama Manama dan Muharraq.

Sastera Di Bahrain

Dalam negara, sastera mempunyai sejarah yang panjang; kebanyakan pengarang dan penyair tradisional menulis dalam gaya Arab klasik. Bilangan penyair muda yang diilhamkan oleh kesusasteraan Barat telah meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan majoriti menulis dalam puisi bebas dan sering menggabungkan tema politik atau peribadi. Ali Al Shargawi, seorang penyair terkenal, digelar sebagai simbol sastera Bahrain oleh Al Shorfa pada tahun 2011.

Bahrain ialah lokasi negara purba Dilmun, yang dirujuk dalam Epik Gilgamesh. Menurut tradisi, ia juga merupakan tapak Taman Eden.

Muzik Di Bahrain

Gaya muzik Bahrain adalah setanding dengan jirannya. Muzik Khaliji, iaitu muzik rakyat, popular di seluruh negara. Di Bahrain, jenis muzik sierra popular, yang terdiri daripada jenis muzik bandar yang canggih yang dipersembahkan oleh Oud (lute dotted), biola dan mirwas (dram). Ali Bahar adalah salah seorang vokalis Bahrain yang paling terkenal. Bersama kumpulannya Al-Ekhwa, dia mempersembahkan lagu-lagunya (The Brothers). Bahrain juga merupakan negara Teluk Parsi pertama yang mempunyai studio rakaman.

Sukan Di Bahrain

Sukan paling popular di Bahrain ialah bola sepak persatuan. Skuad bola sepak kebangsaan Bahrain telah mengambil bahagian dalam perlawanan kelayakan Piala Asia, Piala Negara Arab dan Piala Dunia FIFA, tetapi ia tidak pernah layak ke kejohanan itu. Liga Teratas Bahrain ialah liga bola sepak profesional kebangsaan utama Bahrain. Bola keranjang, ragbi dan lumba kuda juga terkenal di negara ini.

Bahrain menampilkan litar perlumbaan Formula Satu, yang mengadakan Grand Prix pertama di negara Arab, Gulf Air Bahrain Grand Prix, pada 4 April 2004. Pada 2005, Grand Prix Bahrain diadakan sebagai susulan. Pada 12 Mac tahun itu, Bahrain mengadakan Grand Prix pertama musim 2006. Kedua-dua perlumbaan dimenangi oleh Fernando Alonso dari Renault. Perlumbaan itu telah diadakan setiap tahun sejak itu, kecuali pada 2011, apabila ia dibatalkan kerana demonstrasi antikerajaan yang berterusan. Walaupun bimbang tentang keselamatan pasukan dan demonstrasi berterusan di negara ini, perlumbaan 2012 berlangsung. Al Jazeera English, CNN, AFP, dan Sky News semuanya menggelar keputusan untuk meneruskan perlumbaan di tengah-tengah demonstrasi dan keganasan yang berterusan sebagai "kontroversial." Ia digelar "salah satu yang paling dipertikaikan dalam sejarah sukan" oleh Independent.

Bahrain juga menjadi tuan rumah perlumbaan Supercar V8 Australia pertamanya, "Desert 400," pada tahun 2006. V8s kembali ke trek Sakhir setiap November hingga 2010, perlumbaan kedua siri itu. Sejak itu, rancangan itu tidak disiarkan lagi. Bahrain Drag Racing Club telah mengatur acara jemputan dengan beberapa pasukan drag terbaik Eropah untuk cuba meningkatkan reputasi sukan itu di Timur Tengah, dan Litar Antarabangsa Bahrain juga menawarkan kursus yang lengkap.