BAHREIN VODIČ ZA PUTOVANJA

Ostanite bezbedni i zdravi u Bahreinu

Ostanite bezbedni u Bahreinu

Bahrein je 2011. godine imao skoro građanski rat, sa stotinama mrtvih, stotinama povređenih, a značajan broj aktivista i medicinskih stručnjaka zatvoren i mučen. Iako su ogromni protesti nemilosrdno ugušeni, okruženje je i dalje nestabilno, a protesti, nemiri i policijska ubistva mogu se desiti svakog trenutka. Putnici bi trebalo da izbegavaju severozapadne ruralne regione i zajednice zemlje. Veliki protesti se mogu desiti svakog trenutka, i iako ponekad mogu postati nasilni, retko su antizapadni. Izbegavajte lokacije na kojima se čini da se okupljaju velike grupe pojedinaca.

U Bahreinu je prosečna učestalost društvenog kriminala niska, dok je nasilni zločin neuobičajen. Pljačka, krađa i krađa se, ipak, dešavaju. Zabeleženi su manji zločini kao što su krađa portfelja i krađa portfelja, posebno u starim tržišnim četvrtima poznatim kao sukovi. Noćne klubove u većini hotela posećuju neki gadni pojedinci. Uprkos činjenici da hoteli imaju dovoljno bezbednosnih mera, uključujući kamere, bilo je slučajeva da posetioci uzimaju svoje sobe.

Ako ste na Ekhibition Avenue (blizu Hure), budite oprezni jer dame mogu imati neprijatne susrete sa (prvenstveno) pijanim Saudijcima. Dobra je ideja imati momka sa sobom ako idete tamo (naročito noću).

Kriminal

Otprilike 4.000 britanskih državljana živi u Bahreinu, a hiljade ih ih posećuju godišnje. Većina poseta je bez incidenata. Uprkos činjenici da je kriminal retkost u većini regiona, turisti treba da preduzmu mere predostrožnosti, uključujući korišćenje pouzdanih taksi usluga.

Droge

Čak i količine ilegalnih supstanci u tragovima su apsolutno ograničene. Čak i ako prolazite kroz aerodrom iz jedne zemlje u drugu, konzumiranje ili nošenje ilegalnih narkotika može dovesti do zatvaranja i protjerivanja. Kupovina ili prodaja ilegalnih droga i opojnih droga je težak prekršaj za koji je propisana maksimalna kazna doživotnog zatvora.

Neki kozmetički proizvodi i dopune za e-cigarete mogu uključivati zabranjene supstance, kao što je CBD ulje, u Bahreinu.

Pametno je poneti lekarsko pismo ako koristite lekove na recept. Ako nameravate da uvezete lekove na recept u Bahrein, možda ćete morati da dobijete prethodno odobrenje od vlasti. Pre putovanja, trebalo bi da kontaktirate najbližu ambasadu ili konzulat Bahreina.

Alkohol

Alkohol je legalan u Bahreinu, gde postoji veliki broj barova, licenciranih restorana i licenci bez dozvole; međutim, ponašanje u pijanom stanju u javnosti ili vožnja pod dejstvom alkohola je protivzakonito, zbog čega se počinilac može kazniti novčanom kaznom, zatvorom i/ili deportacijom, kao i oduzimanjem vozačke dozvole. Fizički napad i uništavanje javne imovine pod dejstvom alkohola je krivično delo koje može dovesti do zatvaranja.

Vožnja

U Bahreinu postoji nulta tolerancija na piće i vožnju. Ako ste uhvaćeni sa čak i tragovima alkohola u vašem sistemu, možete se suočiti sa optužbama i zatvorom. Kako kršenje zakona, prekoračenje u prtljažniku, prekoračenje brzine, trke, preskakanje u traku i upotreba mobilnog telefona tokom vožnje mogu dovesti do velikih kazni. Na putevima i autoputevima postoji veliki broj kamera za kontrolu brzine. Upotreba sigurnosnog pojasa je obavezna. Ako to ne učinite, to može dovesti do novčane kazne.

Saobraćajni zakoni

  • Saobraćaj se odvija desno.
  • Na kružnim tokovima (saobraćajni krugovi), automobili unutar kružnog toka imaju prednost ispred onih koji pokušavaju da uđu.
  • Vozači često ubrzavaju uprkos strogim kaznama, uključujući novčane kazne i moguću kaznu zatvora.
  • Policija može da zadrži vozače zbog saobraćajnih prekršaja.
  • Nezakonito je koristiti mobilni telefon tokom vožnje, iako je to vrlo uobičajeno.
  • Vozači su obavezni da vežu pojaseve.
  • Saobraćaj je gušći vikendom uz priliv vozila iz susednih zemalja.

Pravila oblačenja

Bahreinci se obično oblače konzervativno u tradicionalnoj odeći i mogu biti ljuti kada se drugi oblače loše ili suprotno islamskim normama.

Na javnim lokacijama kao što su tržni centri, restorani i parkovi, preporučuje se odgovarajuća odeća. Odeća ne sme da bude providna, da nepristojno otkriva delove tela, niti da prikazuje neprijatne slike ili poruke. Ako posetite neko od ovih mesta neadekvatno obučeni, od vas će možda biti zatraženo da odete (većina većih tržnih centara ima znakove koji upozoravaju da treba nositi uglednu odeću). Svaka vrsta golotinje je strogo zabranjena, čak i sunčanje bez majice. Tokom meseca Ramazana, kada se podstiče poniznost, ova načela se još strože drže.

Religija

U Bahreinu su islamska verska uverenja veoma poštovana. Svako nepoštovanje verskih ideja ili praksi smatra se krajnje nepoštovanjem i verovatno će dovesti do velike novčane kazne i/ili zatvorske kazne. Druge religije se poštuju i mogu se slobodno praktikovati u Bahreinu. Sledite nekoliko jednostavnih smernica za poštovanje:

Muslimani obavljaju pet dnevnih molitvi. Primetićete da džamije koriste zvučnike da pozivaju vernike na molitvu. Imajte na umu da se automobili koji nisu u blizini džamije mogu zaustaviti u prolazu da se diskretno pomole.

Muslimani poste od zore do zalaska sunca tokom svetog meseca Ramazana. Tokom meseca Ramazana, jelo, piće, pušenje, puštanje glasne muzike i ples u javnosti tokom dana su zabranjeni i kažnjeni zakonom, čak i za nemuslimane.

Klima i prirodne katastrofe

Bahrein često ima izuzetno visoke temperature. Od juna do avgusta temperatura može biti iznad 50°C.

Da biste izbegli toplotni udar i dehidraciju:

  • piti dosta vode
  • izbegavajte duge periode na vrućini

Peščane i prašne oluje se često dešavaju.

Demonstracije

Moguće su povremene demonstracije i protesti. To može uključivati pokušaje prekida saobraćaja, kao i poremećaje u ruralnim područjima i u blizini privrednih centara. Retko, ovo dovodi do lokalizovanih sukoba između vladinih snaga bezbednosti i demonstranata. Povremeno, godišnjice ključnih događaja u Bahreinu povećavaju verovatnoću spontanih demonstracija. U prošlosti, slični slučajevi su se desili u Sitri, Bani Džamri, Karbabadu, Saru, Karzakanu, autoputu Budaiia i susednim selima.

Iako do danas nije bilo direktnih pretnji ili napada na britanske državljane, trebalo bi da budete oprezni, da se pridržavate saveta lokalnih vlasti i da vodite računa o svom okruženju gde god da se nalazite na ostrvu.

Ugroženi su oni koji se greškom mogu naći u blizini nasilnog mitinga.

Ako naiđete na veliki javni skup ili demonstracije, morate brzo evakuisati područje. Ako primetite sumnjivi predmet, izbegavajte da mu se približavate ili dodirujete. Udaljite se i pozovite 999 ili policijsku liniju za hitne slučajeve 8000 8008.

Tokom dana, putovanje glavnim autoputevima je često uredno. Postoji nekoliko policijskih kontrolnih punktova.

Tokom demonstracija, putevi mogu postati neprohodni, što će zahtevati obilaske. Ovo vas može preusmeriti kroz nepoznatu teritoriju. Trebalo bi da se upoznate sa drugim putevima.

Lokalno javno mnjenje u regionu i dalje je pod uticajem regionalnih dešavanja. Morate biti svesni lokalne osetljivosti u vezi sa ovim pitanjima. Pratite vesti i budite svesni lokalnih i regionalnih dešavanja koja mogu izazvati nemire u javnosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo podsetnik da su svi stanovnici i gosti dužni da ponesu identifikacione dokumente sa slikom. Novčana kazna do 300 BHD može biti izrečena ako niste u mogućnosti da pokažete identifikaciju sa slikom kada to zatraži član vlade Bahreina, u skladu sa zakonima Bahreina.

Ostanite zdravi u Bahreinu

Uverite se da pijete puno vode. Može postati izuzetno vruće (do 50 stepeni Celzijusa) i vlažno od aprila do avgusta. Zaštitite se od sunca korišćenjem kišobrana. Održavanje hidratacije je ključno, posebno ako ste na otvorenom tokom celog dana. Flaširana voda je dostupna za kupovinu po izuzetno povoljnim cenama skoro svuda u gradu, u „hladnjačama“ i malim restoranima.

Male rashlađene flaše prodaju ulični prodavci u pijaci, ali možete se naterati da potrošite više nego što boca vredi. Ako želite da ostanete u Bahreinu duže vreme, možete dogovoriti da vam lokalna hladnjača dostavi flaširanu vodu u vaš stan ili se prijavite za dostavu vode preko jednog od mnogih preduzeća na ostrvu. Mnoge hladnjače (kao i određeni hoteli) će besplatno doneti svoju robu (ili obroke) u vaš hotel ili stan.

COVID-19

Ne postoje ograničenja COVID-19 u javnim prostorima, a sva preduzeća, uključujući prodavnice, banke i restorane, rade kao i obično. Maske su opcione i u zatvorenom i na otvorenom (osim zdravstvenih ustanova).

Ne postoje ograničenja u vezi sa COVID-19 u pogledu dostupnosti smeštaja i objekata, uključujući hotele i privatne jedinice za iznajmljivanje.

Ako verujete da imate simptome COVID-19, treba da pozovete lokalnu dežurnu liniju na broj 444 i sledite savete nadležnih. Za opšta pitanja o COVID-19 u Bahreinu, obratite se Ministarstvu zdravlja na [email protected]. Oni koji budu pozitivni na COVID-19 biće kontaktirani od strane nadležnih putem aplikacije „BeAvare“ i biće u obavezi da se samoizoluju kod kuće ili u hotelu u trajanju od 7 dana (ako su potpuno vakcinisani) ili 10 dana (ako su nevakcinisani) od datum infekcije. Dobijanjem negativnog PCR rezultata iz privatne bolnice, period samoizolacije se može završiti ranije. Ako je potrebno, terapija za COVID-19 će biti obezbeđena besplatno.