Istražite najbolja mesta u Muharaku

Pronađite neke od najboljih saveta iz cele zemlje od naših partnera i prijatelja.

Muharak je treći po veličini grad u Bahreinu i bio je glavni grad zemlje sve dok ga Manama nije zamenio 1932. Godine 2012. stanovništvo Muharaka je bilo 176.583.

Grad se nalazi na ostrvu Muharak.

Pored toga, na ostrvu se nalazi međunarodni aerodrom Bahrein. Ostrva Amvaj koje je napravio čovek, poznata po svojim ogromnim strukturama, hotelima i plažama, nalaze se u blizini Muharaka. Muharak je dom najuspešnijeg fudbalskog kluba u Bahreinu, Muharrak Club. U njemu se nalazi poznata kuća Sijadi. Muharak je takođe poznat po svom souku (tradicionalnom tržištu) i kao centar tradicionalne umetnosti i muzike; istaknuti i uspešni bahreinski muzičar Ali Bahar potiče iz grada.

Muharak je ranije bio sastavni deo Dilmuna, države iz bronzanog doba koja je govorila semitski. Kasnije je postao grad Arvad na ostrvu Tilos (drevni naziv za Bahrein), koji su neki (uključujući Strabona i Herodota) smatrali kolevkom Fenikije. Po završetku persijske vladavine, Bahrein je došao pod kontrolu seleukidskih Grka, a Muharak je postao centar paganskog obožavanja posvećenog božanstvu ajkule Avalu. Stanovnici grada, čiji je život zavisio od pomorstva i trgovine, obožavali su Avala u obliku džinovske statue ajkule podignute u gradu.

Do petog veka nove ere, Muharak je postao istaknuti centar nestorijanskog hrišćanstva, koje je dominiralo južnim obalama Persijskog zaliva. Kao sekta, Vizantijsko carstvo je nestorijance često lovilo kao jeretike, ali je Bahrein, koji nije bio pod vlašću Carstva, pružio utočište. Nekoliko sela u Muharaku nose imena koja odražavaju njihovo hrišćansko nasleđe, kao što su Al-Dair, što znači „manastir“ i Kalali, što znači „monaški manastiri“.

Al-Muharak, zajedno sa ostatkom Bahreina, pao je pod ruke dinastije l Halifa 1783. godine, nakon što su ga osvojili Portugalci (1521) i Persijanci (1602).

Muharak - Info

Bahreinski dinar (BHD)

Valuta

+973

Pozivni kod

176,583

Populacija

57.50 km2 (22.21 sq mi)

Površina u km² (miljama)

arapski

Službeni jezik

UTC+3 (AST)

Vremenska zona