BAHREIN VODIČ ZA PUTOVANJA

Festivali i praznici u Bahreinu

Državni praznici u Bahreinu

DatumEngleski nazivArapski nazivOpis
1. januaraNew Year’s Dayرأس السنة الميلاديةGregorijanska Nova godina.
1. majLabour Dayيوم العمالLokalno se zove "Eid Al Oumal" (Dan radnika).
16. decembarNational Dayاليوم الوطنيNacionalni dan Bahreina.
17. decembarAccession Dayيوم الجلوسDan pristupanja za pokojnog Amira Š. Isa Bin Salman Al Khalifa
1. MuharemIslamic New Yearرأس السنة الهجريةIslamska Nova godina (poznata i kao: Hidžretska Nova godina).
9., 10. MuharemDay of AshuraعاشوراءPredstavlja 9. i 10. dan hidžretskog mjeseca muharrema. Poklopi se sa sećanjem na mučeništvo imama Huseina.
12. Rabiul AvvalProphet Muhammad’s birthdayالمولد النبويObeležavanje rođendana proroka Muhameda, koji se slavi u većini delova muslimanskog sveta.
1., 2. i 3. ŠavalLittle Feastعيد الفطرObeležavanje kraja Ramazana.
9th ZulhijjahArafat Dayيوم عرفةKomemoracija Muhamedove završne propovedi i završetak poruke islama.
10., 11., 12. i 13. zulhidžaFeast of the Sacrificeعيد الأضحىObeležava Ibrahimovu spremnost da žrtvuje svog sina. Takođe poznat kao Velika gozba (slavi se od 10. do 13.)

Festivali u Bahreinu

Bahrein je muslimanska zemlja. Stoga je većina lokalnih praznika verska. Pored toga, ovde se održava nekoliko festivala. U muslimanskim nacijama, Nova godina se ne slavi 1. januara. Muslimani Novu godinu slave na drugi datum. U nekim narodima je proslava Nove godine 1. januara strogo zabranjena. Bahrein nije među ovim nacijama. Nakon postizanja nezavisnosti 1970-ih, privreda nacije nastavila je značajno da raste. U Bahrein su počeli da pristižu brojni stranci. Danas oni čine skoro polovinu stanovništva zemlje. Zbog toga brojni istaknuti hoteli i noćni klubovi dočekuju Novu godinu predstavama, zabavama i vatrometom.

Od 16. do 17. decembra obeležavamo Dan nezavisnosti. Ovaj dan je praznik. Bahreinom je tokom svoje istorije vladalo više država. Sasanidsko carstvo, Arapski kalifat, Emirat Hormuz, Portugal i Iran bili su među ovim nacijama. Od 1870-ih, zemlja je pod zaštitom Ujedinjenog Kraljevstva. Pod vladavinom emira Ise bin Salmana Al Kalife, Bahrein je stekao svoju slobodu. To se dogodilo 1971. Proslave velikih razmera uključuju pirotehniku, kulturne performanse i izložbe.

Ministarstvo kulture Bahreina je domaćin godišnje proslave TA'a Al Shabab. Tokom njega održavaju se brojna takmičenja i izložbe. Ovo uključuje arhitektonske izložbe, kao i izložbe o novim tehnologijama, kulturnom nasleđu arapskog sveta, medijima i različitim umetnostima (poezija, pozorište, muzika i nauka). Volonteri organizuju svaki događaj. 1992. godine organizovan je prvi Festival kulturnog nasleđa. Ipak, već ima sjajnu reputaciju. Njime vlada kralj Hamad bin Isa bin Salman Al Khalifa. Na festivalu je veoma zastupljena tradicionalna narodna umetnost. To uključuje korpe, keramiku, nakit i arapsku kaligrafiju. Tu su i izložbe tradicionalnih umetnosti i civilizacija. Nacionalna muzika se može čuti svuda. Tokom manifestacije možete naučiti mnogo o pecanju bisera i sokolarstvu. Takođe možete videti tradicionalne nastambe ribara bisera i slušati njihovu muziku. Postoje posebne edukativne emisije za decu. Oni su fundamentalni za postojanje ribara bisera.

Arabija šou je praznik nakita. To se dešava svake godine u novembru. Ovaj događaj privlači izlagače iz arapskog sveta u Međunarodni izložbeni centar Bahreina. Sve je dostupno stranim gostima na izložbi. Tu su starinski komadi nakita, satovi, dijamanti i drago kamenje, zlatni komadi nakita i srebrnina proizvedena ručno. Na izložbi su uvek prisutni artikli Valentino, Chanel, Versace, Gucci, Svatch, Omega, Patek Philippe i mnogih drugih renomiranih brendova. Arapska velikodušnost takođe daje ženama luksuz da gledaju i biraju dragulje u bezbednom okruženju.

Datum islamske nove godine se računa pomoću lunarnog kalendara i drugih datuma islamskih praznika. Ovaj dan označava početak istorijske hidžre, putovanja od Medine do Meke. Islamski kalendar ima 354 dana. Muslimanska Nova godina je državni praznik.

Prema lunarnom kalendaru, datum početka Ramazana se računa na isti način. Tokom ovog meseca, pobožni muslimani se mole i poste tokom dana. Ne konzumiraju ništa pre sumraka. Brojni muslimani ustaju pre sumraka da doručkuju pre početka radnog dana. Ramazanski bajram je proslava kojom se slavi završetak meseca Ramazana. To se posmatra u velikim razmerama. Ovo je porodični odmor. Članovi porodice se sastaju zajedno. Oni troše mnogo hrane i dele hranu i novac siromašnima. Prorok je prvi put slavio praznik 624. godine, nakon pobede u bici kod Bedra.

Kurban-bajram je praznik usredsređen na žrtvovanje. Ovo je još jedan neverovatno značajan datum u islamskom kalendaru. To je pretposlednja etapa hodočašća u Meku. Određena pojava vezuje se za pojavu praznika. Ibrahim je nameravao da prinese svoje dete na žrtvu Bogu. Ali ga je u poslednjoj sekundi zaustavio glas sa neba. Njegov sin je zamenjen jagnjetom. Muslimani ponovo rade ovu ceremoniju tako što zakolju kravu ili ovcu. Donatori i njihove porodice konzumiraju jednu trećinu mesa. Preostalu trećinu dele porodici i prijateljima. Preostala jedna trećina se raspoređuje siromašnima.

Desetog dana prvog meseca islamskog kalendara obeležava se Dan Ašure. Ovaj datum obeležava sećanje na smrt Husejna Ibn Alija, unuka proroka, u bici kod Kerbele 680. Suniti i šiiti obeležavaju ovaj dan na različite načine. Međutim, to je dan tuge i molitve za obe religije.

Rođendan proroka Muhameda obeležava se u trećem mesecu islamskog kalendara. Suniti i šiiti praznik obeležavaju odvojeno. Neke sunitske sekte uopšte ne poštuju ovaj praznik. Na ovaj dan se organizuju koncerti verske muzike. Takođe ćete dobiti priliku da prisustvujete razgovorima na versku temu. Praznik se u početku obeležavao prvi put u osmom veku. Za to vreme, nekadašnja prorokova kuća u Meki pretvorena je u bogomolju. U znak sećanja na ovu priliku, održava se Milad un Nabi festival sa procesijama i proslavama.

Dan Arefa nije državni praznik. To označava završetak hadža u Meku. Na ovaj dan hodočasnici posećuju planinu Arafat i mole se. Na današnji dan se kaže da se značaj svih dela, dobrih i loših, mnogostruko umnožava.

Muharem - islamska nova godina

Kao mera promocije čistoće tokom jednog od najočekivanijih događaja u godini, strogo se primenjuje zabrana alkohola. Islamska i hrišćanska Nova godina se slave u januaru, pa se dva praznika često kombinuju u jedan mesec svečanosti.

Ashura

Desetog dana Muharama prema islamskom kalendaru, većina muslimana šiita u Bahreinu okuplja se da obeleže smrt Huseina ibn Alija. Za većinu, ovo je vreme dubokog bola i žalosti, a ne proslava. Izvanredno je posmatrati kako lokalno stanovništvo pamti dan sa brojnim povorkama i običajima.

Milad Al Nabi

Milad Al Nabi, najčešće slavljeni događaj u Bahreinu, obeležava rođenje proroka Muhameda. Suniti i šiiti, dve najveće islamske frakcije na ostrvu, obožavaju nasleđe ove velike muslimanske ličnosti, ali tu priliku slave različitim danima. Svakog aprila, procesije, gozbe i pričanje priča služe kao pozadina za besnu proslavu.

Dan nezavisnosti

Svakog juna, stanovnici Bahreina ignorišu svoje razlike u kasti, religiji i društvenoj hijerarhiji kako bi proslavili Dan nezavisnosti vatrometom, operom i svečanostima koje traju dan i noć. Obeležava dan kada je 1971. godine Bahrein stekao nezavisnost od Britanije posle više od jednog veka kao država protektorat.

Ramazan i Ramazanski bajram

Muslimani smatraju da je sveti mjesec Ramazan „sezona praznika“, vrijeme za dobročinstvo i introspekciju. Tokom dana, muslimani bi trebalo da poste, ali večeri su izuzetno prijatne jer porodice zajedno uživaju u večeri i posebnim ramazanskim šatorima. Kraj Ramazana obeležava se Ramazanskim bajramom, trodnevnim praznikom praznika i dobrih dela.