BAHREIN VODIČ ZA PUTOVANJA

Tradicije i običaji u Bahreinu

Bahrein je zemlja domaćin, ali uvek morate pokazati poštovanje i učtivost u pogledu svoje kulturne tradicije i religije. Kada posećujete mesta koja posećuju lokalni Arapi, bolje je da nosite duge pantalone nego kratke pantalone, a dame bi trebalo da izbegavaju nošenje providnih haljina.

Kupaći kostimi, bikiniji i šorc su prihvatljiva odeća u klubovima na plaži i hotelima. U javnosti nemojte pokazivati naznake ljubavi prema pojedincima suprotnog pola. Osobe suprotnog pola su hapšene zbog ljubljenja u javnosti i društveno su neprihvatljive. Uvek izbegavajte da se svađate i nikada ne ulazite u debatu, posebno sa lokalnim stanovništvom.

Zvanična religija kraljevstva je islam. Prati ga više od 70% stanovništva. Hrišćani, budisti i hindusi čine preostali deo. Mali deo stanovnika ne tvrdi nikakvu versku pripadnost. Crkva i država nisu odvojene. U ovom slučaju se primenjuje šerijat (islamsko pravo). Koncept verske slobode je sadržan u Ustavu. Činjenica je. Ovde nema verskog progona. Predstavnicima različitih religija je dozvoljeno da slobodno poštuju svoje obrede i slave praznike.

Muslimanska zajednica je heterogena. Sunitski muslimani vide beduine kao svoje pretke. Šiiti su poreklom od Poslanika, prema njihovim verovanjima. Većina šiita pripada etničkoj i verskoj zajednici Baharna. Oni su tradicionalni i pobožni. Suniti i šiiti osnivaju odvojene zajednice. Njihove pravne sukobe rešavaju posebni sudski organi.

Društveni položaj žena u Bahreinu je superiorniji od većine arapskih nacija. Ovde žene mogu da rade. Oni čine skoro jednu trećinu radne snage u zemlji. Imaju pristup obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti. Otprilike 60% žena ima fakultetsku diplomu. Mnogo je žena u poslu. Žene su i dalje nedovoljno zastupljene u politici. Oni su odsutni iz državnih organa. Ne postoje zvanični zakoni koji krše prava žena. Međutim, propis je u suprotnosti sa šerijatskim zakonom, koji nalaže da žene pokrivaju svoja lica i tela. Većina dama nosi čador koji im ne pokriva lice. Nikab potpuno skriva lice žena iz tradicionalnijih porodica. Domorodci tolerišu strane dame. Međutim, trebalo bi da pokrijete ramena i noge. Pored toga, postoje zahtevi za strance. Zabranjeno je pojavljivanje u javnosti u šortsevima i sportskoj odeći.

Ova demokratija je rezultat brzog rasta ekonomije Bahreina, koja privlači veliki broj stranaca. Bahrein je najoslobođeniji muslimanski narod. Ovde često odmaraju stanovnici drugih arapskih zemalja. Zemlja prodaje i konzumira alkohol. Tokom svetog meseca Ramazana, moralni standardi postaju stroži. U ovo vreme vernici poste. Muslimanima je zabranjeno da jedu i piju tokom dana tokom ovog perioda.

Religija ima uticaj na bonton. Leva ruka se tradicionalno smatra prljavom jer se koristi za ličnu higijenu. Prihvatljivo je prihvatiti hranu i novac, ali samo desnom rukom. Prilikom ulaska u kuću ili džamiju, cipele se moraju skinuti. Ne možete uperiti stopala u sagovornika, netremice gledati u oči sagovornika, jesti dok hodate ili aktivno gestikulirati tokom razgovora.

Porodica je od najveće važnosti za građane zemlje. Žene se udaju veoma mlade, počevši od 14 godina. Muškarci se žene između 20 i 22 godine. Uobičajena je praksa otkupa nevesta. Poligamija je dozvoljena po šerijatskom zakonu. Ali svaka žena treba da ima svoju udobnu rezidenciju. Takođe, postoje prolazni brakovi (muta). Isključivo ih prihvataju šiiti. Pri sklapanju takvog braka ženi se dodeljuje nagrada. Formalno, ženska prava su jednaka pravima obične supruge. Njeno potomstvo se takođe smatra legitimnim. Ona se kvalifikuje za mahr (poklon od svog muža). Trajanje braka može se produžavati neograničen broj puta. Dama mora da napravi prazninu pre nego što se ponovo uda nakon propalog braka. Ovaj jaz je potreban da bi se isključila mogućnost trudnoće. Tokom ove pauze od četiri do dvadeset nedelja, muž nastavlja da pomaže ženi.

Nakon nezavisnosti zemlje 1971. godine, kultura Bahreina je počela značajno da cveta. Pored razvoja tradicionalne umetnosti raste i moderna umetnost. Impresionizam, ekspresionizam i nadrealizam dobijaju na popularnosti. Organizuju se česte izložbe moderne umetnosti. U tu svrhu koristi se nekoliko muzeja i galerija. Tradicionalne umetnosti arapske kaligrafije, keramike, nakita i kovačkog zanata su vredne pažnje. Krajem 20. veka počela je da se brzo razvija i književnost. Njoj je svojstven jak zapadni uticaj. Bahrein, za razliku od drugih islamskih naroda, ima veliki broj pesnika koje objavljuju svoja dela.

Arapska, indijska i persijska muzika uticala je na tradicionalnu muziku Bahreina. Najpopularniji stilovi su Saut, Fijri i Liva. Građani Bahreina su dugo bili uključeni u iskopavanje bisera. Ronioci bisera razvili su svoju kulturu, uključujući muziku. Fidžri je muzika ronilaca bisera. Važno je napomenuti da postoje primorske i morske pesme. Liva je muzika afričkog naroda. Arapska muzika poznata kao saut se izvodi na oudu, udaraljkama i rebabu. Postoji i moderna muzika. Postoje bendovi koji sviraju rok muziku. Bahrein takođe sadrži studije za snimanje. Bioskop nije ilegalan. Ali lokalni filmovi se praktično nikada ne snimaju.