Istražite najbolja mesta u gradu Isa

Pronađite neke od najboljih saveta iz cele zemlje od naših partnera i prijatelja.

Grad Isa uglavnom obuhvata bogate novoizgrađene vile i dom je mnogim pripadnicima obrazovane srednje klase Bahreina.

Grad Isa je jedan od najnovijih i najbogatijih gradova Bahreina. Potpis Isa Tovn-a su sada raskošne vile koje su izgradili imućni pojedinci iz cele nacije. Sjajni tržni centri ostaju najistaknutije znamenitosti grada. Takođe bi bila greška ne primetiti prelepe stadione koji su ovde izgrađeni.

Mnogi putnici vole da posete Sultan centar po dolasku. Ovaj prostrani tržni centar sadrži savremene visoke zgrade. Unutra se nalaze stotine preduzeća koja prodaju razne stvari. To je fantastično mesto za kupovinu savremene odeće, nakita i brojnih jedinstvenih suvenira. Ispred tržnog kompleksa je mali prostor sa dodatnim tezgama. Ovde, pored brojnih poklona, gosti mogu kupiti popularna nacionalna jela.

Al Enma Mall je trgovački objekat koji je postao zaštitni znak za sve ljubitelje kupovine. Tržni centar je otvoren u neposrednom predgrađu Isa Tovn-a. Trgovački kompleks, otvoren u avgustu 2012. godine, obuhvata površinu od 55.000 kvadratnih metara. Trenutno je teško zamisliti nešto što se ne može nabaviti na ovoj pijaci. Al Enma Mall sadrži desetine preduzeća međunarodno poznatih brendova, luksuzne butike nakita, prodavnice elektronike i prodavnice koje prodaju dečiju robu, tako da postoje artikli za svaki ukus i budžet. Takođe treba napomenuti da ovaj poslovni prostor ima elegantan izgled. Kada kupovina postane dosadna, posetioci se mogu jednostavno opustiti i jesti divne obroke u jednom od nekoliko atraktivnih kafića ili restorana u tržnom centru.

Isa Grad će prijatno oduševiti sportske entuzijaste nacionalnim stadionom Bahreina, vrhunskim fudbalskim stadionom u zemlji. Nalazi se u gradu Riffa, ali grad Isa je lako dostupan. Ovaj stadion, koji danas prima preko 30.000 gledalaca, izgrađen je 1982. godine. Obnovljen je 2021. pre velikog prvenstva. Uprkos činjenici da se u sportskom kompleksu prvenstveno održavaju sportska dešavanja, nacionalni stadion Bahreina često prima i druge događaje, kao što su muzički koncerti.

Khalifa Sports Citi Stadium (poznat i kao Isa Town stadion za turiste) je pravi istorijski spomenik grada. Ovaj stadion je otvoren 1968. godine. Može da primi više od 20.000 gostiju. Pored posete ogromnim tržnim kompleksima i sportskim događajima, posetioci grada Isa mogu jednostavno lutati gradom i ceniti njegove veličanstvene rezidencije.

Isa Town - Info

Bahreinski dinar (BHD)

Valuta

+973

Pozivni kod

36 833

Populacija

1968

Osnovan kao grad

arapski

Službeni jezik

UTC+3 (AST)

Vremenska zona

Turistički vodič grada Isa

Otkrijte & Istražujte

Sve što treba da znate o gradu Isa pre putovanja

Grad Isa je zajednica srednje klase koja se nalazi u severnom centralnom regionu Bahreina.

Gradom Isa dominiraju raskošne, novoizgrađene kuće i dom je značajnog broja obrazovane srednje klase Bahreina. Abdnabi Salman iz nekadašnjeg komunističkog Demokratskog bloka osvojio je mesto na izborima 2002. godine, što ga čini jednim od retkih regiona Bahreina koji nije u potpunosti predstavljen od strane islamističkog ili desničarskog poslanika. Bivša profesorka sa Harvarda dr Munira Fakhro iz Vaada izgubila je izbore 2006. pod sumnjivim okolnostima od sunitskog islamiste dr Salaha Alija iz Islamskog društva Al-Menbar.

Bila je to jedna od dvanaest opština u Bahreinu pre nego što je 1988. godine odvojena od al Mintakah al Vusta i sada je deo Centralne gubernije.

Grad Isa je poznat po tradicionalnoj pijaci.

Grad Isa je dom za većinu privatnih škola u Bahreinu, uključujući indijsku školu, novu indijsku školu, pakistansku urdu školu, školu Svetog srca, nacionalnu školu Ibn Khuldoon, pakistansku školu, školu Bahrein Bajan, međunarodnu školu Naseem i Škola Svetog Kristofora. Kampus Isa Tovn Univerziteta u Bahreinu takođe se nalazi u ovoj oblasti.

Sedište Nacionalne auto škole i Direkcije za drumski saobraćaj nalaze se u gradu Isa. U gradu Isa, dodatne kancelarije uključuju Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo informisanja, u kojem se nalazi radio i televizijska stanica Bahreina. Pored tržišta, nacionalni stadion Bahreina je najistaknutija znamenitost. Pored toga, nova Bahreinska politehnika otvorena je na lokaciji bivšeg Univerziteta u Bahreinu.

Stvari koje treba videti u gradu Isa

Grad Isa dočekuje posetioce pokazujući svoj sjaj u blizini Gradske kapije. To je veličanstveno arhitektonsko čudo koje je konstruisao irački arhitekta Mohamed Saleh Makija. Kapije se sastoje od pet hodnika, sa po dva na svakoj strani. Spomenik je postao vizit karta grada Isa. Čini se da kapije pokazuju da grad u koji posetioci ulaze zaslužuje njihovu punu pažnju. Oni inspirišu turiste da zastanu i snime brojne nezaboravne slike. Ova arhitektonska karakteristika je dovoljan dokaz da je ovaj grad planirao nešto izuzetno za svoje posetioce.

Grad Isa prepun je zapanjujućih istorijskih znamenitosti i skulptura. Ne zaboravite da posetite Potteri Roundabout, spomenik u obliku grnčarske zastavice. Ova struktura je povezana sa istorijom grada Isa. Region je tradicionalno bio poznat po svojoj grnčariji, pa je jedan od najistaknutijih spomenika u gradu odao počast ovom zanatu. Ljudi koji nikada nisu voleli grnčariju i keramiku često menjaju mišljenje u gradu Isa zbog činjenice da su lokalni umetnici pravi čarobnjaci koji stvaraju prelepu keramiku.

Aali grobne humke su dostupne turistima u blizini grada. Ovo je arheološko nalazište gde arheolozi traže artefakte iz bronzanog doba. Očigledno, turistima nije dozvoljeno da direktno uđu na mesto iskopavanja jer bi to poremetilo rad naučnika, ali im je dozvoljeno da ga posmatraju iz daljine. Bahrein je zemlja sa bogatom prošlošću, tako da prisustvo arheoloških iskopavanja ovde nije iznenađujuće. Naučnici su otkrili glineno posuđe, korpe, artefakte proizvedene od slonovače i bronzano oružje na lokaciji u blizini grada Isa. Takođe se kaže da su ovde sahranjeni drevni monarsi.

Očigledno, bilo bi neprikladno izostaviti Bahreinski nacionalni stadion. Ova arena rutinski je domaćin vrhunskih regionalnih i nacionalnih fudbalskih takmičenja. Sa kapacitetom od 30.000 ljudi, Bahreinski nacionalni stadion privlači i ljubitelje sporta i muzike. Zbog velikog kapaciteta, prostor često održava muzičke predstave. Štaviše, mesto održavanja je često mesto festivala; stoga je poželjno da se unapred raspitate da li postoji festival ili drugi događaj vredan pažnje.

Halifa Sports Citi Stadion je još jedna znamenitost grada Isa. To je mesto hodočašća za mnoge sportske entuzijaste. Ovaj stadion može da primi 20.000 ljudi. Izgrađen je 1968. godine, pružajući naciji arenu sposobnu da ugosti međunarodne događaje. Neki putnici mogu prepoznati stadion po njegovom prethodnom imenu, Isa Tovn Stadium. Međutim, meštani će odmah shvatiti o čemu razgovaraju posetioci stadiona. Stadion Isa Tovn često je domaćin intrigantnih sportskih događaja, međutim oni su obično manje istaknuti i veće veličine od onih koji se održavaju na nacionalnom stadionu Bahreina. Takođe je poznata lokacija za festivale i muzičke predstave.

Hram Barbara, jedno od najpoznatijih mesta u zemlji, nalazi se nedaleko od grada. To je zaista lepa struktura. Barbarin hram je star otprilike 3.000 do 2.000 godina. Neverovatna starost zgrade i jedinstveni ambijent nikada ne propuštaju da privuku veliki broj turista. Kompleks se sastoji od tri zgrade za koje se čini da su izgrađene jedna na drugoj. Pored toga, moguće je videti ruševine starih oltara i svetilišta.

Al Khamis džamija, jedna od najlepših džamija u Bahreinu, nalazi se na maloj udaljenosti severno od grada. Impozantna struktura je podsetnik da nacija ima čime da se ponosi, jer je ovo jedna od najstarijih džamija u Bahreinu i okolini. Verski objekat je izgrađen oko 692. godine. Pored toga, džamija je više puta obnavljana. Postoji molitvena sala oslonjena na drvene stubove i prostorija sa ravnim krovom poduprta lepim kamenim stubovima.

Aktivnosti u gradu Isa

Turisti koji uživaju u kupovini i razgledanju kulturnih atrakcija uživaće u gradu Isa. Uprkos tome, u gradu postoji nekoliko aktivnosti za turiste svih uzrasta. Kako se grad Isa nalazi blizu obale, turisti neće biti uskraćeni za aktivnosti i zabavu na vodi. Lako je provesti kvalitetno vreme na ovoj lokaciji, uživajući u pogledu koji oduzima dah sa obale ili iznajmljujući opremu za vodene aktivnosti.

Grad Isa nudi turistima sledeće aktivnosti: ronjenje, snorkeling, surfovanje i razna krstarenja. U blizini obale postoji veliki broj maloprodajnih objekata gde turisti mogu nabaviti sve potrebne zalihe. Ova oprema je pogodna i za iskusne sportiste i za početnike koji žele da isprobaju nove aktivnosti. Fascinantno krstarenje veličanstvenim brodom – zar to nije želja bilo koga ko je ikada čitao arapske bajke? Štaviše, ova bajka je toliko blizu da možete ispružiti ruku i dodirnuti je.

Grad Isa nudi turistima sledeće aktivnosti: ronjenje, snorkeling, surfovanje i razna krstarenja. U blizini obale postoji veliki broj maloprodajnih objekata gde turisti mogu nabaviti sve potrebne zalihe. Ova oprema je pogodna i za iskusne sportiste i za početnike koji žele da isprobaju nove aktivnosti. Fascinantno krstarenje veličanstvenim brodom – zar to nije želja bilo koga ko je ikada čitao arapske bajke? Štaviše, ova bajka je toliko blizu da možete ispružiti ruku i dodirnuti je.

Pored toga, grad ima potrebnu infrastrukturu za jahanje. Ovo je jedna od najomiljenijih aktivnosti na kopnu u ovoj oblasti. To nije čudno jer je jahanje izuzetno romantična zabava. Može biti mnogo uzbudljivije ako odlučite da jašete prelepog arapskog konja — ova rasa je izuzetno dragocena i poštovana širom sveta. Ovde turisti mogu iskusiti kako je to jahati veličanstvenog konja među peščanim dinama i gledati kako grad polako nestaje i ponovo se pojavljuje na horizontu. To je neverovatno uzbudljiv osećaj koji će ostati sa vama godinama.

Međutim, nije potreban konj da bi stekao identična osećanja. Moguće je iznajmiti i terensko vozilo, koje je nesumnjivo udobnije od konja i preporučuje se onima koji ne vole jahanje. Terensko vozilo je takođe znatno brže. Razmislite o poseti Kraljevskom golf klubu u obližnjem gradu Riffa ako postoji želja da se peščane dine zamene vegetacijom. To je prepoznatljiv klub koji je dizajnirao poznati arhitekta golf terena Karl Litton. Klub za golf liči na fatamorganu u pustinji; to je prava oaza flore i izuzetno lepa lokacija. Svi koji uživaju u plivanju imaju pristup bazenu Faran u svakom trenutku.

Staza za trčanje Isa Tovn je odlična destinacija za porodice na odmoru. Posebno je pogodan za decu uzrasta od 3 do 6 godina. Al Hoor Landscape je zapravo prijatan za sve koji žele da lutaju po prelepom vrtu. To je divna lokacija za vraćanje duševnog mira i čini da teškoće izgledaju beznačajne. Isto važi i za radionicu keramike A'ali. Na ovoj lokaciji gosti mogu naučiti kako da prave grnčariju. Kurs pohađaju svi turisti koji vole da saznaju više o lokalnoj kulturi. Ovladavanje tradicionalnom lokalnom veštinom kao što je grnčarija je čudesan i neverovatno uzbudljiv metod da se to postigne.

Poseta lokalnim pijacama je nesumnjivo još jedna fantastična aktivnost. U stvari, ovo je divan način da doživite lokalnu tradiciju i kulturu, upoznate lokalno stanovništvo i postanete im bliži. U gradu Isa postoje razne pijace koje zaslužuju posetu. Na primer, pijaca polovnih roba je fantastična lokacija za one koji žele da nabave jedinstvene i neuobičajene stvari. Ramez Hiper se može naći u blizini. Ova pijaca je idealna za kupovinu suvenira. Alestklal pijaca je dodatna atrakcija u gradu, slična Besprekornom cveću, specijalizovanom za sve vrste cveća.

Tradicija grada Isa

Bahrein je multikulturalna nacija, tako da tamo živi mnogo pojedinaca iz mnogih nacija. Međutim, većina imigranata dolazi iz Indije, Pakistana i Filipina. Propisi zemlje podstiču i mala i velika preduzeća, što je privuklo veliki broj pridošlica. Tipično, ova preduzeća uključuju restorane, banke, frizerske salone, turističke agencije i taksi usluge. Isa Tovn nije ništa drugačiji. Autohtoni ljudi se prema svima odnose ljubazno, tako da se turisti uvek mogu osloniti na njih za pomoć i tražiti njihovu pomoć.

Ovaj veliki broj međunarodnih imigranata je takođe razlog zašto Isa Tovn nema lingvističkih problema. Neki pojedinci toliko poznaju engleski jezik da bi mogli da se takmiče sa Britancima. Ipak, svaki domorodac bi se osećao polaskano kada bi turista mogao da izgovori nekoliko rečenica na arapskom. Moguće je usrećiti lokalno stanovništvo jednostavnim pozdravom sa „Marhaba“ Da biste se oprostili, jednostavno recite „Salam“ ili „Ma al-salmah“. Bolje je naučiti ove jednostavne fraze (zajedno sa nizom drugih, kao što su „izvini“ i „ne razumem“).

U celoj zemlji postoji kruta hijerarhija. Članovi vladajuće porodice Bahreina, Al Kalifa, najcenjeniji su u zemlji. U Bahreinu, saveznička plemena su druga najcenjenija grupa. Ljudi koji su živeli u zemlji manje od jednog veka su „jedna prečka dole” društvenog poretka. Iranski imigranti i šiiti muslimani imaju otprilike isti društveni položaj. Indijski, filipinski, tajlandski, pakistanski i malezijski imigranti su na dnu društvenog poretka. Ovi pojedinci obavljaju većinu nekvalifikovanog rada.

U Bahreinu se na žene gleda drugačije nego u drugim zemljama u regionu. Na primer, ženama je dozvoljeno da voze automobile. Takođe postoje mala ograničenja u vezi sa ženskom odećom. Devojke se čak mogu videti kako nose teksas pantalone; lokalne žene su poznate po svojoj slobodi i nezavisnosti. Međutim, hidžab je nešto što oni ponosno nose. Lokalne dame veruju da nošenje hidžaba ne ograničava njihovu slobodu. Pošto ih niko ne primorava da nose hidžab, dame s poštovanjem gledaju na ovaj element odeće.

Kao i u svakom drugom muslimanskom narodu, ljudima na ovim prostorima su porodica i rodbina najvažniji. Imajte na umu da vam možda neće biti dozvoljeno da uđete na određene lokacije bez vašeg supružnika – lokalno stanovništvo porodicu shvata izuzetno ozbiljno. Prema njihovim rečima, porodične aktivnosti su jedini prihvatljiv način za zabavu. Velika porodica je najveće blago za meštane. Jedno dete u domaćinstvu je prilično retkost, pa većina porodica ima više dece. Ako je članu porodice potrebna pomoć, cela porodica će se okupiti da razgovaraju o tome kako bi mogli pomoći i rešiti probleme jedni drugima.

Kako je grad Isa turistička destinacija, privlači veliki broj posetilaca ne samo kulturnim znamenitostima već i čestim festivalima interesovanja. Pošto je sport popularan u Bahreinu i skoro svako ima omiljeni sport, zemlja često organizuje razne sportske događaje. Sredinom novembra, na primer, na stadionu Khalifa Sports Citi Stadium održava se takmičenje u mešovitim borilačkim veštinama pod nazivom Brave 9. To je prava zemlja čuda za sve koji uživaju u velikim događajima i žele da navijaju za svoje omiljene igrače. Ovom turniru prisustvuje oko 20.000 gledalaca.

Posetioci grada Isa sredinom maja moći će da posmatraju podjednako fascinantan Bahreinski festival kriketa. Događaj se održava na nacionalnom stadionu Bahreina. Ovo je bez sumnje odlična prilika za celu porodicu. Među takmičarima su sportisti iz mnogih regiona sveta. Pored toga, program festivala je prepun raznih zabavnih događaja, uključujući ulične performanse, interaktivne igre, muzičke koncerte, modne prezentacije, takmičenja i jedinstveno igralište za decu. Zbog toga će svaki član porodice uživati i smatrati ovaj praznik uzbudljivim. Festival traje samo dva dana, pa je najbolje unapred proveriti datume i na odgovarajući način isplanirati odmor kako ne biste propustili ovako veličanstven događaj.

Pošto je Bahrein muslimanska nacija, svi islamski festivali su izuzetno značajni i široko se posmatraju. Najznačajniji praznici su Ramazanski Ramazan, Kurban-bajram ili Praznik žrtvovanja, Hidžretska Nova godina (Islamska Nova godina), Dan Ašura, Mevlid al-Nabi al-Šarif (rođendan islamskog proroka). Muhameda) i Ramazanski bajram, koji označava završetak Ramazana. Tu su i proslave za turiste 1. januara. Dan nezavisnosti je podjednako značajan i sa oduševljenjem obeležen kao i islamski praznici. Uvek se održava u gradu Isa, gde posetioci mogu da pogledaju vojnu paradu i noćni vatromet. Sezona praznika počinje 16. decembra.

Ostanite bezbedni i zdravi u gradu Isa

Piti puno vode. Od aprila do avgusta može biti prilično toplo (do 50°C) i vlažno (ponekad 70°C). Koristite kišobran da se zaštitite od sunčevih zraka. Održavanje hidratacije je neophodno, posebno ako ste na otvorenom tokom dana. Skoro svuda u gradu, „hladnjače“ i mali restorani prodaju flaširanu vodu po relativno niskim cenama. U souku, prodavci pešice prodaju male ohlađene flaše, iako možete potrošiti više nego što flaša vredi. Ako ćete boraviti u Bahreinu duže vreme, možete organizovati lokalnu hladnjaču koja će vam obezbediti flaširanu vodu ili se možete prijaviti za dostavu vode preko brojnih kompanija na ostrvu. Mnoge hladnjače (i određeni hoteli) takođe nude besplatnu dostavu do vašeg hotela ili apartmana.