BAHREIN VODIČ ZA PUTOVANJA

Kako se kretati u Bahreinu

Postoje samo dva načina da se dođe do Bahreina: avionom ili automobilom kroz nasip iz Saudijske Arabije. Sa međunarodnog aerodroma u Bahreinu postoje letovi do destinacija širom sveta, a trenutno je u toku ogroman projekat za ažuriranje i proširenje njegovih objekata.

Pored toga, oko ostrva kruži 28 autobuskih linija. Autobusi su pristupačni, klimatizovani i pružaju besplatan bežični internet; ipak, prvenstveno ih koriste lokalno stanovništvo, a ne posetioci.

Na aerodromu, restoranima i hotelima, taksiji su široko dostupni, a Uber je takođe popularan način prevoza. Pored toga, brojne agencije za iznajmljivanje automobila imaju kancelarije u Bahreinu, a nekoliko ima kioske na aerodromu.

Kako se kretati u Bahreinu taksijem?

Zvanična taksa je 2,65 dolara) BD 1,000 + 0,200 Fils po kilometru. U stvarnosti, međutim, brojila su često „polomljena“, „pokrivena“, „izgubljena“ ili jednostavno zanemarena, što zahteva prethodni dogovor o cenama. Imajte na umu da će taksisti često zahtevati previsoke cene.

Međutim, u avgustu 2008. godine, vlada i taksi grupe su sklopile novi dogovor, a sve veći broj taksija sada koristi brojila. Put u Manamu košta između 3 i 5 dinara.

Aerodrom daje uputstva o tome kako da se službeno izračunaju taksi tarife. Ako uzmete taksi koji čeka na aerodromu biće vam naplaćeno dodatnih 2000 BD.

Taksi, u celini, pruža odličnu uslugu, iako ima nekoliko varalica. Kada idete sa aerodroma, obavezno izaberite bele kabine sa crvenim krovom ili taksi u londonskom stilu. Ako se brojilo ne koristi bez naknade, postoji i pravilo; pridržavajte se toga i kontaktirajte policiju, a vozač će uskoro platiti odgovarajuću naknadu za putovanje.

Iako veliki hoteli i komercijalne oblasti obično imaju taksije koji čekaju napolju, pronalaženje jednog može biti izazovno. U kraljevstvu posluje veliki broj privatnih preduzeća, od kojih su najpoznatiji:

Speedi Motor Service SMS Radio-Meter Taki je najstariji i najpopularniji radiotelefonski taksi biznis u Kraljevini, kao i najpouzdaniji. Taksi se može rezervisati unapred i dostupan je 24 sata dnevno, 365 dana u godini. + 973-17 682999 je broj telefona za pozivanje.

Online taksi u Bahreinu. Za deset minuta možete dobiti taksimetar na mreži. + 973-36688614; Faks: + 973-36688614

Bahrein Limo je nedavno osnovana Radio Meter Taki kompanija u Bahreinu, kao i sestrinska kompanija transportnog giganta „Saudi Bahraini Transport Compani“ (SABTCO), koja pruža usluge luksuznih autobusa i limuzina preko puta King Fahad Causevai.

Međutim, bilo je slučajeva da taksisti pokušavaju da naplate previsoke cene (kao što je 50 BD za kratku vožnju kada je cena zaista 3 BD), ali ovi incidenti su neuobičajeni. Najbolji izbor je generalno korišćenje sertifikovanih taksi usluga.

Kako se kretati u Bahreinu autobusom

Mnogi delovi ostrva su takođe opsluženi javnim autobusima. Iako su cene autobusa jeftine, turistima je možda teško da shvate sistem zbog poteškoća u dobijanju redova vožnje i mapa autobusa.

Putovanje autobusom u Bahreinu donedavno je bilo bukvalno noćna mora, a stranci su bili upozoreni da to ne čine. Nije bilo autobusa do popularnih lokacija ili trgovačkih centara, a oni koji su postojali često su kasnili. Čekaonice su često bile neprivlačne. Autobusi su opsluživali samo oko 35% nacije, tako da bi većina ljudi uzela taksi, a zaposleni su se često okupljali da kupe vozilo.

Od tada, međutim, stvari su se stalno popravljale. Situacija se značajno popravila od februara 2015. godine, kada su se operateri promenili. Autobusi su sada čistiji, pristupačniji hendikepiranim osobama i između ostalih poboljšanja pružaju besplatan 4G pristup internetu. Vremena čekanja, kao i čekaonice, znatno su poboljšana.

Kako se kretati u Bahreinu automobilom

Razmislite o iznajmljivanju vozila ako želite da posetite više lokacija. Cene variraju od 10 do 20 dinara po danu i uključuju neograničenu vožnju po celom ostrvu.

Ako stignete autobusom na parking u centru Lulua, samo se skrenite od ulaza u centar, napustite parking i pronađite iznajmljivanje automobila među zbirkom preduzeća preko puta. Mapa ili GPS su veoma preporučljivi, jer saobraćajna signalizacija može biti retka i nije teško doći iz jednog dela zemlje u drugi, uprkos maloj veličini zemlje.

Na putevima je ograničenje brzine najčešće 50 km/h, dok je na autoputu 80-100 km/h. Kazne za kršenje saobraćajnih zakona su oštre, čak i ako se propisi ne poštuju uvek kako treba.