BAHREINSKI VODIČ

Kultura Bahreina

Dominantna religija je islam, a Bahreinci su poznati po svojoj toleranciji prema različitim vjerskim običajima. Brakovi između Bahreinaca i iseljenika prilično su neuobičajeni; primjeri su brojni Filipino-Bahreinci, poput glumice. dijete s Filipina Al-Alawi Mona Marbella

Ženska tradicionalna odjeća obično uključuje hidžab ili abaju, a propisi vezani uz žensku odjeću relativno su blaži u usporedbi s regionalnim susjedima. Iako je thobe, koji uključuje tradicionalna pokrivala za glavu kao što su keffiyeh, ghutra i agal, tradicionalna muška nošnja, zapadnjačka odjeća naširoko se koristi u narodu.

Unatoč činjenici da je homoseksualizam dopušten u Bahreinu 1976. godine, brojni homoseksualci su od tada bili zatvoreni.

Umjetnost u Bahreinu

Pedesetih godina prošlog stoljeća formalno je započeo pokret suvremene umjetnosti u zemlji, koji je kulminirao formiranjem umjetničkog društva. Najpopularniji oblici umjetnosti u zemlji su ekspresionizam i nadrealizam, kao i kaligrafija. Posljednjih je desetljeća apstraktni ekspresionizam postao sve popularniji. Keramika i tkanje još su dva poznata predmeta koji su se intenzivno proizvodili u bahreinskim selima.

Uz snažno pokroviteljstvo bahreinske vlade nad islamskom umjetnošću, arapska kaligrafija postala je sve važnija, što je kulminiralo stvaranjem Beit Al Quran, islamskog muzeja. Stalni postav moderne umjetnosti nalazi se u Nacionalnom muzeju Bahreina. Arhitektura Bahreina usporediva je s arhitekturom njegovih susjeda u Perzijskom zaljevu. Toranj vjetra, koji osigurava prirodnu ventilaciju u domu, čest je prizor u starim kućama, posebno u starim četvrtima Maname i Muharraqa.

Književnost u Bahreinu

U narodu književnost ima dugu povijest; većina tradicionalnih autora i pjesnika piše u klasičnom arapskom stilu. Broj mlađih pjesnika inspiriranih zapadnom književnošću porastao je posljednjih godina, a većina ih piše slobodnu poeziju i često uključuje političke ili osobne teme. Alija Al Shargawija, poznatog pjesnika, Al Shorfa je 2011. godine nazvao književnim simbolom Bahreina.

Bahrein je bio mjesto drevne zemlje Dilmun, koja se spominje u Epu o Gilgamešu. Prema predaji, to je bilo i mjesto rajskog vrta.

Glazba u Bahreinu

Glazbeni stil Bahreina usporediv je sa stilovima njegovih susjeda. Khaliji glazba, koja je narodna glazba, popularna je u cijeloj zemlji. U Bahreinu je popularna sierra vrsta glazbe, koja se sastoji od sofisticirane vrste urbane glazbe koju izvode oud (lutnja isprekidana), violina i mirwas (bubanj). Ali Bahar bio je jedan od najpoznatijih vokala u Bahreinu. Sa svojim bendom Al-Ekhwa izvodio je svoje pjesme (The Brothers). Bahrein je također bio prva zemlja Perzijskog zaljeva koja je imala studio za snimanje.

Sport u Bahreinu

Najpopularniji sport u Bahreinu je nogomet. Nogometna reprezentacija Bahreina sudjelovala je u kvalifikacijskim utakmicama Azijskog kupa, Arapskog kupa nacija i FIFA Svjetskog prvenstva, ali se nikada nije kvalificirala za turnir. Bahrain Top League je prva nacionalna profesionalna nogometna liga Bahreina. Košarka, ragbi i konjske utrke također su istaknuti u zemlji.

Bahrein ima trkaću stazu Formule 1, koja je održala prvu Veliku nagradu u arapskoj zemlji, Gulf Air Bahrain Grand Prix, 4. travnja 2004. Godine 2005., Velika nagrada Bahreina održana je kao nastavak. 12. ožujka te godine, Bahrein je organizirao prvu Grand Prix sezone 2006. Obje utrke osvojio je Renaultov Fernando Alonso. Utrka se od tada održava svake godine, s izuzetkom 2011., kada je otkazana zbog tekućih protuvladinih prosvjeda. Unatoč zabrinutosti za sigurnost timova i stalnim demonstracijama u zemlji, utrka 2012. održana je. Al Jazeera English, CNN, AFP i Sky News nazvali su "kontroverznom" odluku o nastavku utrke usred stalnih demonstracija i nasilja. Independent ga je nazvao "jednim od najspornijih u povijesti sporta".

Bahrein je također bio domaćin svoje prve utrke australskog V8 Supercara, "Desert 400", 2006. V8 su se vraćali na stazu Sakhir svakog studenog do 2010., druge utrke serije. Od tada se emisija više nije emitirala. Bahrain Drag Racing Club organizirao je pozivne događaje s nekim od najboljih europskih drag timova kako bi pokušao povećati ugled sporta na Bliskom istoku, a Bahrain International Circuit također nudi kompletnu stazu.