ПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА БАХРЕЙН

Бъдете в безопасност и здрави в Бахрейн

Бъдете в безопасност в Бахрейн

През 2011 г. в Бахрейн имаше почти гражданска война със стотици жертви, стотици ранени и значителен брой активисти и медицински специалисти, затворени и измъчвани. Въпреки че огромните протести бяха безмилостно потушени, средата остава нестабилна и протести, безредици и полицейски убийства могат да възникнат всеки момент. Пътуващите трябва да избягват северозападните селски райони и общности на страната. Големи протести могат да се случат всеки момент и въпреки че понякога могат да станат жестоки, те рядко са антизападни. Избягвайте места, където изглежда, че се събират големи групи от хора.

В Бахрейн средната честота на социалните престъпления е ниска, докато насилствените престъпления са необичайни. Обири, кражби и кражби все пак има. Регистрирани са леки престъпления като кражба на портфейли и кражби на портфейли, особено в старите пазарни квартали, известни като сукове. Нощните клубове в повечето хотели се посещават от някои неприятни хора. Въпреки факта, че хотелите разполагат с достатъчно мерки за сигурност, включително камери, има случаи на посетители да вземат стаите им.

Ако сте на Exhibition Avenue (близо до Hoora), бъдете внимателни, тъй като дамите може да имат неприятни срещи с (предимно) нетрезви саудитци. Добра идея е да имате човек с вас, ако отидете там (особено през нощта).

Престъпност

Приблизително 4000 британски граждани живеят в Бахрейн, а хиляди други го посещават всяка година. Повечето посещения са без инциденти. Въпреки факта, че престъпността е рядкост в повечето региони, туристите трябва да вземат предпазни мерки, включително да използват доверени таксиметрови услуги.

Наркотици

Дори следи от незаконни вещества са абсолютно ограничени. Дори ако преминавате през летище от една нация в друга, консумацията или носенето на незаконни наркотици може да доведе до лишаване от свобода и експулсиране. Купуването или продажбата на незаконни наркотици и наркотици е сериозно престъпление, което носи максимална присъда доживотен затвор.

Някои козметични артикули и пълнители за електронни цигари може да включват забранени вещества, като CBD масло, в Бахрейн.

Разумно е да носите писмо от лекар, ако използвате лекарства с рецепта. Ако възнамерявате да внасяте лекарства с рецепта в Бахрейн, може да се наложи да получите предварително разрешение от властите. Преди да пътувате, трябва да се свържете с най-близкото посолство или консулство на Бахрейн.

Алкохолът

Алкохолът е законен в Бахрейн, където има редица барове, лицензирани ресторанти и нелицензирани; въпреки това поведението в нетрезво състояние на обществени места или шофирането под въздействието на алкохол е незаконно, което кара нарушителя да подлежи на глоба, лишаване от свобода и/или депортиране, както и спиране на шофьорската му книжка. Физическото нападение и унищожаването на обществена собственост под въздействието на алкохол е престъпление, което може да доведе до лишаване от свобода.

Шофиране

В Бахрейн има нулева толерантност към пиене и шофиране. Ако бъдете хванати дори със следи от алкохол във вашата система, може да се сблъскате с обвинения и затвор. Като нарушения на закона, спирането на багажника, превишената скорост, състезанията, прескачането на лентата и използването на мобилен телефон по време на шофиране могат да доведат до солидни глоби. Има голям брой камери за скорост по пътищата и магистралите. Използването на предпазен колан е задължително. Неспазването на това може да доведе до глоба.

Закони за движение по пътищата

  • Движението се движи отдясно.
  • На кръгови кръстовища (кръгове) автомобилите в кръговото движение имат предимство пред тези, които се опитват да влязат.
  • Шофьорите често превишават скоростта въпреки строгите наказания, включително глоби и възможно лишаване от свобода.
  • Полицията може да задържа шофьори за нарушения на пътя.
  • Незаконно е да използвате мобилен телефон по време на шофиране, въпреки че е много често срещано.
  • Шофьорите са длъжни да използват предпазни колани.
  • Движението е по-натоварено през почивните дни с наплив от автомобили от съседни страни.

Дрескод

Бахрейнците обикновено се обличат консервативно в традиционно облекло и могат да се ядосат, когато другите се обличат зле или в противоречие с ислямските норми.

На обществени места като търговски центрове, ресторанти и паркове се насърчава подходящо облекло. Дрехите не трябва да прозират, да излагат неприлично части от тялото или да изобразяват неприятни изображения или послания. Ако посетите някое от тези места неадекватно облечени, може да бъдете помолени да напуснете (повечето от по-големите търговски центрове показват знаци, предупреждаващи, че трябва да се носи уважавано облекло). Всякакъв вид голота е строго забранена, дори слънчевите бани без горнище. През месец Рамадан, когато се насърчава смирението, тези принципи се спазват още по-стриктно.

Религия

В Бахрейн ислямските религиозни вярвания са на голяма почит. Всяко неуважение към религиозни идеи или практики се счита за изключително неуважение и има вероятност да доведе до солидна глоба и/или лишаване от свобода. Други религии се уважават и могат да се практикуват свободно в Бахрейн. Следвайте няколко прости указания за уважение:

Мюсюлманите извършват пет ежедневни молитви. Ще забележите, че джамиите използват високоговорители, за да призовават богомолците към молитва. Имайте предвид, че колите, които не са близо до джамия, може да спрат на място, за да се помолят дискретно.

Мюсюлманите постят от зори до залез слънце по време на свещения месец Рамадан. По време на месец Рамадан яденето, пиенето, пушенето, пускането на силна музика и танците на обществени места през светлата част на деня са забранени и санкционирани от закона, дори за немюсюлмани.

Климат и природни бедствия

Бахрейн често има изключително високи температури. От юни до август температурата може да бъде над 50°C.

За да избегнете топлинен удар и дехидратация:

  • Пии много вода
  • избягвайте дълги периоди на топлина

Често се случват пясъчни и прашни бури.

Демонстрации

Възможни са отделни демонстрации и протести. Това може да включва опити за прекъсване на трафика, както и смущения в селските райони и в близост до икономически центрове. Рядко това води до локализирани конфликти между правителствените сили за сигурност и демонстрантите. Понякога годишнини от ключови събития в Бахрейн повишават вероятността от спонтанни демонстрации. В миналото подобни случаи са се случвали в Ситра, Бани Джамра, Карбабад, Саар, Карзакан, магистрала Будая и съседните села.

Въпреки че до момента не е имало директни заплахи или атаки срещу британски граждани, трябва да бъдете внимателни, да се придържате към съветите на местните власти и да внимавате за обкръжението си, където и да сте на острова.

Онези, които могат по погрешка да се окажат в близост до бурен митинг, са изложени на риск.

Ако срещнете голямо обществено събиране или демонстрация, трябва бързо да евакуирате района. Ако забележите подозрителен предмет, избягвайте да го приближавате или докосвате. Отдалечете се и наберете 999 или спешната линия на полицията 8000 8008.

През светлата част на деня пътуването по основните магистрали често е организирано. Има няколко полицейски контролно-пропускателни пункта.

По време на демонстрации пътищата може да станат непроходими, което да наложи обходни маршрути. Те могат да ви пренасочат през непозната територия. Трябва да се запознаете с други пътища.

Местното обществено мнение в региона продължава да бъде повлияно от регионалните развития. Трябва да сте наясно с местната чувствителност по тези въпроси. Следете новините и бъдете наясно с местните и регионални развития, които могат да предизвикат обществени вълнения.

Министерството на вътрешните работи напомни, че всички жители и гости са длъжни да носят документи за самоличност със снимка. Може да бъде наложена глоба до 300 BHD, ако не можете да покажете документ за самоличност със снимка, когато бъдете поискани от член на правителството на Бахрейн, както се изисква от законодателството на Бахрейн.

Бъдете здрави в Бахрейн

Уверете се, че пиете много вода. Може да стане изключително горещо (до 50 градуса по Целзий) и влажно от април до август. Защитете се от слънцето с помощта на чадър. Поддържането на хидратация е от решаващо значение, особено ако сте на открито през целия ден. Бутилирана вода може да се закупи на изключително ниски цени почти навсякъде в града, от „Хладилни магазини“ и малки заведения за хранене.

Малки охладени бутилки се продават от улични продавачи в сука, но може да се накарате да похарчите повече, отколкото струва бутилката. Ако искате да останете в Бахрейн за дълго време, можете да уредите местен Cold Shop да достави бутилирана вода до вашия апартамент или да се регистрирате за доставка на вода чрез един от многото фирми на острова. Много хладилни магазини (както и определени хотели) ще донесат своите стоки (или ястия) безплатно във вашия хотел или апартамент.

КОВИД-19

Няма ограничения за COVID-19 в обществените зони и всички фирми, включително магазини, банки и ресторанти, работят както обикновено. Маските не са задължителни както на закрито, така и на открито (с изключение на здравните заведения).

Няма ограничения, свързани с COVID-19, за наличността на настаняване и съоръжения, включително хотели и частни единици под наем.

Ако смятате, че изпитвате симптоми на COVID-19, трябва да се обадите на местната гореща линия на номер 444 и да следвате съветите на властите. За общи запитвания относно COVID-19 в Бахрейн, моля, свържете се с Министерството на здравеопазването на covid19@moh.gov.bh. С положителния тест за COVID-19 властите ще се свържат чрез приложението „BeAware“ и ще бъдат задължени да се самоизолират у дома или в хотел за 7 дни (ако са напълно ваксинирани) или 10 дни (ако не са ваксинирани) от датата на заразяване. При получаване на отрицателен PCR резултат от частна болница периодът на самоизолация може да приключи по-бързо. При необходимост ще бъде предоставена безплатна терапия за COVID-19.