Разгледайте най-добрите места на островите Хавар

Намерете някои от най-добрите съвети от цялата страна от нашите партньори и приятели.

Островите Хавар са архипелаг от пусти острови, всички от които освен един се държат от Бахрейн. Катар администрира малкия необитаем остров Джинан като част от своята община „Ал-Шахания“. Архипелагът се намира край западния бряг на Катар в Бахрейнския залив на Персийския залив.

Някога островите са били обитавани от бахрейнския клон на Давасир, който се е заселил там в началото на деветнадесети век.

През 1820 г., когато са били известни като Островите на Уордън, островите първоначално са картографирани и са отбелязани две общности.

В момента те са изоставени, с изключение на полицейска казарма и хотел на главния остров; достъпът до всички острови с изключение на остров Хавар е строго ограничен. На местните рибари е разрешено да ловят риба във водите, съседни на островите, а в района има малък развлекателен риболов и туризъм. Прясна вода винаги е била в недостиг; В исторически план тя е събирана от повърхността и дори сега, с инсталацията за обезсоляване, трябва да се доставят нови доставки.

Многобройни видове птици обитават островите, включително корморани Сокотра. На остров Хавар има малки стада от арабски орикс и пясъчни газели, а околните води гъмжат от дюгони.

През 1997 г. островите са определени за Рамсарско място.

Правителството на Бахрейн представи предложение островите да бъдат обявени за обект на световното наследство през 2002 г., позовавайки се на тяхната уникална екосистема и местообитание за застрашени животни. В крайна сметка обаче молбата беше отхвърлена.

Биологичното разнообразие на острова привлича различни птици, орикс, газели и корморани Сокотра. Островът е достъпен чрез 25-километрово пътуване с ферибот от Манама и има потенциал да се развие като дестинация за плажен туризъм.

География

Въпреки близостта си до Катар (те са само на приблизително 1 морска миля (1,9 км) от континенталната част на Катар и на около 10 морски мили (19 км) от главните острови на Бахрейн), по-голямата част от островите принадлежат на Бахрейн в резултат на резолюция от 2001 г. на спор между Бахрейн и Катар. По-рано част от окръг Minaqat Juzur awr, в момента островите се управляват като част от южната губерния на Бахрейн. Площта на островите е приблизително 52 km2 (20 кв. мили).

Въпреки че групата се състои от 36 острова, много от по-малките острови са малко повече от натрупвания на пясък или чакъл върху части от открита скала, оформени от продължаващи процеси на утаяване и натрупване. Заявлението за обект на световното наследство изброява осем големи острова, което отговаря на първоначалното описание на островите като състоящи се от осем или девет острова. Често е описван като архипелаг от 16 острова. Остров Джанан, разположен на юг от остров Хавар, е собственост на Катар и не е законно признат като част от групата.

Острови Хавар - информация

Бахрейн динар (BHD)

Валута

+973

Код за повикване

/

Население

52 km2 (20 sq mi)

Площ в кв. км (мили)

арабски

Официален език

AST (UTC+3)

Часова зона