Разгледайте най-добрите места в Манама

Намерете някои от най-добрите съвети от цялата страна от нашите партньори и приятели.

Манама отдавна е важен търговски град в Персийския залив и е дом на разнообразно население.

Манама е столицата и най-големият град на Бахрейн с население от около 157 000 души.

Бахрейн се основава като независима държава през ерата на британско господство от 19 век, след векове на португалско и персийско господство и нападения от управляващите династии на Саудитска Арабия и Оман.

Въпреки че изглежда, че съвременните градове близнаци Манама и Мухарак са били построени по едно и също време през 1800 г., Мухарак се издига до известност благодарение на отбранителната си позиция и служи като столица на Бахрейн до 1921 г. Манама става търговски център и основна входна точка за Остров Бахрейн. Петролните богатства на Бахрейн подхраниха бързото развитие през 20-ти век, а през 90-те години на миналия век решителният натиск за диверсификация доведе до напредък в други сектори и помогна на Манама да се превърне във важен финансов център в Близкия изток.

Почти цялата брегова ивица е предназначена за курортно развитие. Тук хотелите и плажовете са добре оборудвани, привличайки всеки ден все по-голям брой посетители.

Манама, столицата на страната, е дом на най-забележителните забележителности на страната. Тук туристите могат да отидат на екскурзия до старата португалска крепост, чиято територия сега се използва за археологически разкопки. Джамията Ал Хамис, една от най-старите ислямски структури, се намира в същия регион. Комплексът на Beit Al Qur'an е особено заслужаващ посещение, защото съдържа историческа джамия, обширни библиотечни зали и местен музей.

Столицата е дом на множество зашеметяващи архитектурни структури, проектирани в класически арабски стил. Най-забележителните са крепостта Арад, църквата Св. Кристофър и главният изложбен център.

Когато приключите с разглеждането на забележителностите, е време да се отпуснете на някой от обширните пясъчни плажове или да посетите традиционните пазари, които са привлекателни за всички туристи. Кварталът Gold Souk е един от най-популярните, защото предлага богат асортимент от бижута. Посетете пазара Clos Souk, ако търсите текстил с най-високо качество. Въпреки че тази страна е малка, разнообразието от атракции и пътеки за разходка е доста голямо.

Часовниковата кула, която се намира на Exhibition Avenue, е една от многото модерни атракции на града. Има две пирамидални кули, изградени от декоративни камъни. Тази часовникова кула се смята за една от най-необичайните и красиви в света, тъй като е украсена с традиционни орнаменти и допълва околния пейзаж.

Площадът на фонтаните в квартал Al Seef е едно от любимите места за разходка на посетителите на града. Този район се счита за един от най-модерните и елитни в града; има множество модерни небостъргачи, както и търговски и развлекателни квартали. Най-забележителната характеристика на района е огромен централен площад с множество великолепни фонтани, който е идеален за разхлаждане в горещ ден.

Недалеч от Националния музей на Бахрейн се намира Паркът на скулптурите, друга интригуваща гледка. Това е огромно пространство, павирано с прекрасни плочи, върху които са поставени изключително интригуващи скулптури. За удобство на гостите и удобно разглеждане на скулптурите са поставени множество пейки, тъй като всички произведения на изкуството са изключително уникални и интересни.

Делфинариумът се намира в парка Marina Garden и е задължителна атракция за семейства, посещаващи Манама. Всеки ден в този развлекателен комплекс гостите се подлагат на завладяващи представления. Малките посетители на делфинариума ще имат възможност да поплуват с великолепните бозайници и да заснемат прекрасни снимки.

Баб ал-Бахрейн е един от най-желаните квартали за разглеждане пеша в града. Тук посетителите могат да видят значителен брой сгради в традиционен стил, както и да посетят стотици магазини за сувенири и най-големия пазар в страната. Тук идват опитни пътници в търсене на уникални спомени. Този пазар продава изящна ръчно рисувана керамика, жив текстил от местно производство, подправки и великолепни произведения на изкуството. Този регион също е дом на една от най-разпознаваемите забележителности на града, Бахрейнската порта, зашеметяваща архитектурна особеност с форма на арка. Това необичайно имение е построено през 1945 г. и сега го заемат държавни агенции и офиси.

Манама - информация

мюсюлмани 81,2%, християни 9%, други 9,8%

Религия

Бахрейн динар (BHD)

Валута

+973

Код за повикване

689,000

Население (метро)

30 km2 (10 sq mi)

Площ в кв. км (мили)

арабски, английски, фарси

език

• Мъже: 62,18% • Жени: 37,82%

Съотношение между половете

GMT+3

Часова зона

Пътеводител на Манама

Открийте и изследвайте

Всичко, което трябва да знаете за Манама преди вашето пътуване

Things To Know About Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Неща, които трябва да знаете за Манама

Селището е разположено на малък полуостров в североизточния ъгъл на Бахрейн. Релефът е предимно равен (или умерено вълнообразен) и сух, какъвто е в Бахрейн.

Манама има пустинен климат.

Манама, подобно на останалата част от Бахрейн, има сурови метеорологични условия, като летните температури достигат 48 °C (118 °F) и зимните температури до 7 °C (45 °F), с градушка в редки случаи.

Средните летни и зимни температури варират от 17 °C (63 °F) до над 45 °C (113 °F).

Есента е най-приятният сезон в Бахрейн, с ниска слънчева светлина и умерени температури, умерени от лек бриз.

How To Travel To Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Как да пътувате до Манама

Международното летище на Бахрейн е основният център за Gulf Air и се намира в Мухарак, точно на изток от Манама. Той осигурява силни връзки в целия регион, както и до Лондон. Летището предлага прилично безмитно пазаруване, а Transhotel, който предлага (срещу определена цена) легла и душове на пътници, чакащи полети, сега се реконструира. Много хора от източна Саудитска Арабия предпочитат да летят от Бахрейн, а Gulf Air предоставя совалкови услуги до Кобар и Дамам, за да отговори на това търсене; попитайте при резервация.

Air Arabia, нискотарифна авиокомпания, базирана в Обединените арабски емирства, изпълнява ежедневни полети от летище Шарджа, северно от Дубай.

За разлика от други летища, това е доста малко, което е предимство, защото заминаването и пристигането са относително бързи (и лесни).

How To Get Around In Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Как да се придвижвате в Манама

Много части на острова се обслужват и от обществени автобуси. Въпреки че автобусните билети са скромни, на пътниците може да им е трудно да разберат системата поради трудностите при получаване на автобусни разписания и карти.

Пътуването из Бахрейн с автобус беше практически невъзможно доскоро и чужденците бяха обезкуражени да не го правят. Автобусите до популярни места и молове бяха оскъдни и често пристигаха със закъснение. Зоните за чакане често бяха непривлекателни. Автобусите едва покриват около 35% от страната и повечето хора предпочитат да използват такси.

Такситата, като цяло, предоставят прилична услуга, въпреки че има няколко мошеници. Винаги използвайте бяло с червен покрив или таксита в лондонски стил, когато пътувате от летището. Има и закон, че ако не се използва броячът, няма такса.

Districts & Neighbourhoods In Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Квартали в Манама

Основният квартал на Манама е Адлия. Това е мястото, където ще откриете най-добрите ресторанти и барове, така че това е най-добрият район да започнете търсенето на нощен живот.

Като алтернатива, Seef District се намира близо до брега на Манама. В допълнение към Seef Mall и други търговски центрове, в близост има разнообразие от отлични заведения за хранене.

Остров Амвадж се намира в Персийския залив. Това е изкуствен остров, съдържащ воден парк и редица търговски магазини. Това е идеалният квартал за почивка на семейства.

Prices In Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Цени в Манама

  • Турист (раник)

64 $ на ден.

Приблизителна цена за 1 ден включва: храна в евтин ресторант, обществен транспорт, евтин хотел.

  • Турист (обикновен)

208 $ на ден.

Очаквана цена за 1 ден, включваща: храна и напитки от среден клас, транспорт, хотел.

Accommodation in Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Настаняване в Манама

Някои хотели в Манама са толкова отличителни, че са добре познати не само в града, но дори и в други нации.

Един от тях е Westin Bahrain City Centre, който споделя сграда с най-големия търговски център в Бахрейн. Този премиум хотел е популярен сред ентусиастите на пазаруването и активната почивка, тъй като посетителите могат да посетят Bahrain City Center или Wahooo! воден парк по всяко време. Хотелът се намира в същата сграда като известния развлекателен комплекс Magic Planet, който е известен с богатия си избор от игрални автомати и един от най-големите театри в града с 20 зали.

Westin Bahrain City Center едва ли може да се квалифицира като традиционен хотел в конвенционалния смисъл, тъй като гостите му имат достъп до изобилие от развлекателни алтернативи и места за отдих.

Sights & Landmarks In Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Забележителности в Манама

Бахрейн е великолепна нация, известна с многото си исторически, религиозни и природни забележителности. За да видите всички значими обекти, ще трябва да прекарате повече от един ден в този град.

Като цяло обиколките до прочутия храм Барбар са доста популярни сред туристите. Храмовият комплекс е триетажна сграда. В близост до великолепната структура ще намерите и руините на няколко стари олтара. Някои от тези олтари са изключително древни, датиращи от третото хилядолетие пр.н.е.

Seyadi House, която се намира в град Muhharak, несъмнено ще бъде спомената, когато описваме архитектурните акценти на Бахрейн. Този изящен дворец, построен през 1905 г., се счита за национално архитектурно богатство.

Things To Do In Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Неща за правене в Манама

Любителите на историята няма да бъдат разочаровани, с селекция от руини, скални изкуства и музеи, за да накарат ума да се лута. Най-известният е археологическият обект Zubarah, който съдържа останките от някога процъфтяващ пристанищен град. Крепост от началото на 20-ти век все още съществува и свидетелства за една отминала епоха под формата на музей.

Петроглифите на Ал Джасасия в североизточен Катар са забележително място с 900 петроглифа, за които се смята, че датират от древните племена, населявали полуострова през 15 век пр. н. е.

В цялата страна има редица крепости и кули; повечето от тях също са реставрирани като музеи. В покрайнините на град Ум Салал Мохамед се намират кулите Барзан, построени за защита на басейна за дъждовна вода в страната. Друга отбранителна наблюдателна кула се намира в Ал Хор.

Food & Restaurants In Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Храна и ресторанти в Манама

Националната кухня на Бахрейн е наистина отличителна и разнообразна. В допълнение към традиционните арабски ястия, много от които са истински деликатес, на гостите ще бъдат предоставени храни от кухните на Пакистан, Индия и дори Тайланд. Обикновено морските дарове се считат за основа на местната кухня. Местният хранителен сектор предлага най-разнообразна селекция от хранителни продукти на местните заведения за хранене.

Плодовете и зеленчуците със сигурност не са най-изобилните продукти в менютата на местните заведения, но месните ястия са не по-малко популярни. В ресторантите, специализирани в националната кухня, туристите обикновено избират традиционни ястия като кус-кус и кебап. Месоядците няма да могат да устоят на неустоимия аромат на шаурма. Освен това оризът със задушено говеждо месо е популярно ястие. Можете също така да намерите удовлетворение в вкуса на месо и птици, приготвени на открит огън.

Shopping In Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Пазаруване в Манама

Световноизвестният пазар Gold Souq в Манама е първата асоциация на много хора с пазаруването. Това място е добре известно със своите изящни бижута, скъпоценни камъни и перли. Стоките се внасят от много страни. Тук можете да закупите най-девствените и изящни бахрейнски перли на най-добра цена. Местните цени ще задоволят и най-пестеливите туристи, тъй като са по-ниски от тези в много европейски страни. За заможни потребители с високи очаквания също е възможно да се намерят подходящи бижута. Стойността на договарянето за цената е допълнителна примамлива възможност.

Seef Mall, един от най-големите търговски центрове в Бахрейн, се намира в Манама. Този търговски и развлекателен комплекс съдържа повече от двеста магазина, където можете да закупите както ежедневно, така и официално облекло. Лесно е да смесите разходките в града с посещения на заведения за хранене и кафенета. 

Traditions & Festivals In Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Традиции и фестивали в Манама

Въпреки репутацията на Бахрейн като сложна и бързо развиваща се нация, жителите продължават да спазват съкровените традиции на своите предци. Те спазват своите традиции с голямо благоговение и уважение. Тук е типично да се отдели много време за морално и духовно развитие, което безспорно се основава на ислямските духовни вярвания. Младите хора проявяват голямо уважение към по-възрастните. Всички важни решения се вземат единствено с разрешението на по-младото поколение. Коренното население не може да консумира свинско поради религиозни обичаи. Освен това алкохолните напитки подлежат на строги ограничения. Пушенето също не е разрешено, но не е строго забранено.

Облеклото на местното население също е много различно и необичайно. Жените носят облекло, което покрива цялото им тяло от главата до петите. Това национално дамско облекло е известно като „Абая“. 

Nightlife In Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Нощен живот в Манама

В столицата на Бахрейн нощният живот е изобилен, което позволява на всеки да избере място по свой избор.

Манама има изключително активен нощен живот. Независимо дали искате да се отпуснете в бар след цял ден на разглеждане на забележителности или искате да танцувате цяла нощ в клуб, ще намерите и двете в града.

Най-популярните барове в Манама са тези с места навън. Блок 338 в Adlliya предлага най-добрите барове. Ако се надявате на тихо питие, имайте предвид, че след 23 часа много барове ще увеличат музиката, за да създадат парти атмосфера.

Манама има изобилие от нощни клубове за тези, които търсят парти атмосфера. Има по нещо за всички демографски групи, независимо дали искате да слушате западна музика като денс, поп и хип-хоп или арабска музика.