ПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА БАХРЕЙН

Неща за разглеждане в Бахрейн

Бахрейн е островна нация с богата история, която обхваща хиляди години, и предлага уникална комбинация от културни екскурзии, развлечения и отдих. В района първата държава е съществувала още през третото хилядолетие пр.н.е. В различни периоди от историята земята е принадлежала на Сасанидското кралство, Арабския халифат, Португалия и Иран. Нацията беше под британски протекторат за определен период от време. Всички тези исторически етапи са оставили своя отпечатък върху пейзажа на страната. Следователно тук има много интересни атракции.

Според множество археолози островите някога са били дом на държавата Дилмун. Шумерите смятали, че това е произходът на цивилизацията. Калат ал-Бахрейн е мястото, където се намират останките от тази древна култура. Учените са открили почти 4000-годишни улици, храмове, магазини и дворци, погребани под множество културни слоеве, включително португалския замък. Днес разкопките продължават. Днес приблизително една четвърт от региона е достъпен. На върха на хълма стои португалски замък, наречен Qal'at al-Burtughal. Датира от седемнадесети век. Укреплението все още е в девствено състояние.

Няколко региона, съдържащи обширни некрополи на цивилизацията Umm Al Nar от бронзовата епоха, са разположени на север. Това са най-големите антични некрополи, оцелели до наши дни. Каменните гробници са с диаметър от 4,5 до 9 метра и височина 1-2 метра. В гробниците са открити керамика, каменни или мидени печати, оръжия и костни артефакти. Повече от сто хиляди от тези гробници се намират на територията на Бахрейн. Храмът Manama Saar и съседните гробници са от същия исторически период.

Португалците също издигат крепостта Абу Махир. Това е едно от множеството укрепления, защитаващи морския търговски път. Укреплението е в лошо състояние. Музеят обаче е достъпен на територията му. В допълнение към историята на структурата, можете да научите и за историята на копаенето на перли в Бахрейн.

Shajarat al-Hayat, често известен като Дървото на живота, е приблизително 400-годишно дърво. Изненадващо е, че расте независимо в пустинята. Многобройни истории и предположения обрастват мястото. Смята се за последното дърво в райската градина. Освен това се предполага, че подземна река подхранва корените му. Дървото принадлежи към подвида мимоза от вида Prosopis cineraria. Тези дървета могат да понасят температури до 50 градуса по Фаренхайт, без да изискват много вода. Може да оцелее и в солени почви. Корените му достигат големи дълбочини (десетки метри) и могат да поемат дори най-малките количества вода. Листата абсорбират влагата от околната среда.

Фортът Арад е построен през 15 век, за да защитава остров Мухарак. Построен е в стила на арабските укрепления. Фортът е квадратен и компактен. В четирите му ъгъла има цилиндрични кули. Крепостта е била изключително подходяща за крайбрежна защита и наблюдение. Наскоро беше извършена мащабна реконструкция. През нощта историческото укрепление е осветено. Това е спираща дъха гледка. Форт Рифа е построен през 1812 г. Въпреки това някои археолози датират основаването му през седемнадесети век. Цитаделата е била къщата на шейх Салман бин Ахмед. Там имаше и други държавни агенции. Иса ибн Али Ал Халифа, един от владетелите на Бахрейн, е роден в крепостта.

Резиденцията на Иса ибн Али Ал Халифа е превъзходен пример за кралска резиденция. Изграден е в класически арабски стил. Резиденцията разполага с охладителна система. Това е вятърна кула, която захранва сградата със студен въздух. Кулата беше затворена за зимата. Арки, дървени мебели, врати, тавани и витражи украсяват интериора.

Джамията ал-Фатих е сред най-големите в света. Основният купол е съставен от фибростъкло. Това е истински инженерен шедьовър. Конструкцията е модерна. През 1987 г. строителството му е завършено. Входът е блокиран в петък (мюсюлмански свещен ден) и други религиозни празници. Джамията Ал-Хамис е най-старата религиозна структура в страната. Смята се, че първият камък в основата на храма е поставен през седми век. Многократно джамията е реновирана. Най-ранните от неговите компоненти датират от четиринадесети век. Като михраб е използвана плоча от 12 век (ниша, указваща посоката, в която се намира Мека).

Малката Индия е квартал в Манама, който прилича повече на Делхи, отколкото на столицата на Бахрейн. Тук се намира храмът на Кришна. Тя е на повече от двеста години. Има множество антични дървени къщи, изработени от индийско дърво, магазини за подаръци и кафенета. Мини каньони в Ал-Бахар са природна атракция. Златни скални образувания с невероятна форма, които осигуряват зимно местообитание за многобройни птици.

Wahooo е сред най-иновативните и съвременни водни паркове в Близкия изток. По размер надхвърля 15 000 квадратни метра. Използвайки игри, атракциони, пързалки и басейни, водният парк привлича милиони хора. Стилът на дизайна на водния парк е „субтропически рай“. В центъра му има шхуна на котва. Това е прекрасно място за хора от всички възрасти. В парка има 30% събития на открито и 70% на закрито. Това гарантира приятно посещение независимо от времето. Освен това, тъй като аквапаркът се намира в центъра на града, гостите ще могат да се разходят из многобройните магазини. Ще имате възможност да посветите няколко часа на пазаруване или вечеря в ресторант, предлагащ регионална кухня.

Кралството на птиците в Азия е уникално управлявано местообитание. Тук живеят над седемдесет вида птици от цял свят. Тук работят 500 служители. Някои от тези видове са застрашени. За да се подпомогне тяхното опазване, те са внимателно произведени и отгледани в плен в Кралството на птиците в Азия. Обстановката е разработена не само за да завладее и забавлява цялото семейство, но и да предостави на младежите и техните родители образователен тип обучение. Докато се скитат из тези лабиринти, туристите ще могат да направят красиви снимки и да изпитат прекрасни емоции.

Крепости в Бахрейн

Форт Арад

Arad Fort, Road No 4233, Arad, Bahrain

Крепостта Арад е отличен пример за оманско военно строителство от края на 15 век до началото на 16 век. Тази крепост е играла важна роля в защитата на Бахрейн срещу мародери през вековете, въпреки че не е ясно кога е построена. Крепостта, която е възстановена през 80-те години на миналия век, използвайки само оригинални материали, е атрактивно осветена през нощта и провежда периодични празненства.

Форт и музей на Бахрейн

Seef Area Karbabad, Capital Governorate

Разположен в Seef и по-рано известен като португалското пристанище, крепостта Bahrain или „Qal'at al-Bahrain“ е с размер от 180 000 квадратни фута. От 2300 г. пр.н.е. до 16 век крепостта е обитавана. Крепостта се е намирала в столицата на цивилизацията Дилмун и е наречена след Калат ал-Буртугал.

Разкопаното място на крепостта разкрива, че тя е служила за жилищни, обществени, търговски, религиозни и военни функции. Археологическите разкопки откриха няколко инструмента и артефакти, включително печати на Dilmun Stamp, риболовно оборудване и съдове за готвене и транспортиране на храна от Оман и Месопотамия. Фортът Бахрейн, един от трите обекта на ЮНЕСКО за световно наследство в Бахрейн, е впечатляваща сграда, която почита дълбоко вкоренената история на Бахрейн.

Форт Шейх Салман Бин Ахмед Ал Фатех

Sheikh Salman Bin Ahmed Al Fateh Fort, Road No 368, Riffa

Поради позицията си в Riffa, крепостта Sheikh Salman bin Ahmed Al-Fateh е известна още като Riffa Fort. Това историческо място свидетелства за един от най-важните моменти в историята на Бахрейн; Ал Халифас, управляващото семейство на Бахрейн, са увековечени в разкошната си архитектура.

Научете за семейство Ал Халифа чрез внимателно подбрани изложби, включващи тяхното родословно дърво, лични предмети и любими забавления. Освен това крепостта съдържа кафене Saffron, което гледа към живописната долина Ал-Ханиния.

Музеи в Бахрейн

Национален музей на Бахрейн

Национален музей на Бахрейн

На 15 декември 1988 г. Националният музей на Бахрейн беше тържествено открит от покойния Амир, Н. В. Шейх Иса Бин Салман Ал-Халифа. Смятан е за един от най-престижните музеи от този вид в района на Персийския залив. Националният музей на Бахрейн в момента е една от най-значимите културни забележителности на острова.

Изключителната сграда, замислена и проектирана от Крон и Хартвиг Расмусен, се отличава с екстериор от бял мраморен травертин и е стратегически разположена на изкуствен полуостров с изглед към остров Мухарак. Музейният комплекс се състои от две свързани сгради с обща площ от около 20 000 квадратни метра. Основната структура съдържа постоянна изложбена площ, зали за временни изложби, художествена галерия, аудитория за лекции, кафене и магазин за подаръци. В административната сграда се помещават административни офиси, стаи за кураторски изследвания, консервационни лаборатории, изложбена конструкция и зони за съхранение на колекции.

В музея се съхраняват 6000 години от историята на Бахрейн. Залите на гробовете, Дилмун, Тилос и ислямът, обичаите и традициите, традиционните сделки и занаяти и документите и ръкописите оживяват историята на Бахрейн. Голямото фоайе осигурява вход към изложбените зали на приземния и първия етаж, които са разположени на партерно и първо ниво. Фоайето е огромна драматична зона, подчертана от естествени светлинни шахти и включва изложбата „Инвестиране в култура“.

Джамии в Бахрейн

Голямата джамия Ал Фатех

Al Fateh Grand Mosque, Awal Avenue Corner Al Fatih Highway

Голямата джамия Ал Фатех е най-голямата джамия в Бахрейн и една от най-големите в света. Построен е през 1987 г. под спонсорството на покойния шейх Иса бин Салман Ал Халифа и е наречен Ахмед Ал Фатех. Джамията побира до 7000 богомолци и е увенчана с най-големия в света купол от фибростъкло. Стените му са изящно украсени с куфическа калиграфия.

Джамията Ал Хамис

Bilad Al Qadim, Sheikh Salman Highway

Джамията Ал Хамис, построена през 692 г. сл. Хр., е една от най-ранните джамии в арабския свят. Възстановен през 14-ти и 15-ти век, основите му датират от 11-ти век.

По време на ремонта към историческата ислямска структура бяха добавени идентични двойни минарета, което я прави незабавно разпознаваема.

Байт ал Коран

Building No.17, Road No.1901, Diplomatic Area, Manama.

Този престижен музей съхранява голяма колекция от ръкописи и писания на Корана, датиращи от седми век в сграда, украсена с арабска писменост. Има няколко копия на Корана, които сами по себе си са произведения на изкуството. Някои по-малки копия са достатъчно малки, за да се поберат в дланта на ръката, а фрази от Корана дори са били гравирани върху оризови зърна. В допълнение към значителната си историческа колекция, изложбеното пространство Bait al Quran често провежда различни художествени изложби, както и малка джамия, известна библиотека и учебна среда за ислямски инструкции.

Паркове в Бахрейн

Бахрейн е ново преживяване за световната общност. Изразът „земя на контрасти“ може да се използва прекалено много. Пътешествениците обаче гледат на нацията като на уникална перла в центъра на океаните. На фона на мрачна лунна обстановка, по-гостоприемна за надбягвания с камили, отколкото за добре настроени автомобили, изпълнени с най-съвременни технологии, грандиозният ландшафтен дизайн е архитектурна сила. Площта на страната е 700 квадратни километра. Има около 161 километра крайбрежие. Най-големите острови включват Мухарак, Ситра, Ум а Насан и групата Хавар.

Бахрейн често е наричан „Вратата към Персийския залив“, което е очевидно в разнообразието и толерантността на населението. Официалният език тук е арабски. Английският език обаче често се използва в бизнеса и се изисква в училищата. Поради големия брой чужденци, живеещи в Бахрейн, други езици като персийски и урду се говорят както на традиционните, така и на съвременните пазари. Геолозите откриха петрол през 1932 г. Това беше първият път, когато „черно злато“ беше открито от арабската страна на Персийския залив.

Някога малкият остров е бил тучно, плодородно, зелено светилище. Основата на нацията е нейното богатство от извори, няколко от които все още съществуват на мястото на древната цивилизация Дилмун, известна със своите растителни продукти и земеделски опит. Урбанизацията и мелиорацията в продължение на много поколения доведоха до това, че страната все повече прилича на своите съседи от Персийския залив: суха, негодна за производството на повечето земеделски култури.

Паркът на принц Халифа Бин Салман е великолепен. В имота му има езеро, алеи, ресторанти, търговски центрове, частни места за отдих и изобилие от растителност. Този парк с площ от 80 хиляди квадратни метра е създаден на цена от около шест милиона динара. Това е един от най-големите паркове в Бахрейн. В парка можете да наемете кънки, водни колела и велосипеди. Удобствата на място включват детска площадка, атракциони и зала за игри с въздушен хокей. Можете да вечеряте в Chai & Chapati или ресторант Koffiatto в кулата с 360-градусова гледка към езерото.

Лятото в Бахрейн е особено горещо. Зимните температури рядко падат под 17 градуса по Целзий. Тук не вали често. Те падат предимно през зимата. В този регион има малко плодородни почви. Само 8% от земята се използва за земеделски цели. Тук има и проблем със сладката вода. Растителността и дивата природа на островите не са особено богати. Има 195 вида растения, 17 вида бозайници, 14 вида влечуги и един вид земноводни. Тук зимуват много мигриращи птици. Някои видове птици гнездят на острови. Много видове растения в Бахрейн са добре приспособени към пустинни и солени почви. Те могат да извличат вода от огромни дълбочини и да абсорбират атмосферната влага. Малко големи животни обитават островите. Сред тях е пясъчната газела. Тук също се срещат пясъчни таралежи, арабски зайци и индийски мангусти. Пустините са дом на различни видове прилепи.

Бахрейн е една от малкото държави в Персийския залив, загрижени за опазването на околната среда. Al Areen Wildlife Park е създаден през 1976 г., за да защити уникалното биоразнообразие на региона. В допълнение към местните растения и животни на Бахрейн, има и представители на фауната на Африка и Азия. В парка има повече от 100 000 вида растения, 45 вида животни и 82 вида птици. Много видове са застрашени. Този списък включва арабски орикс, южноафрикански гепард, степен варан, персийска газела, хълм и африканско диво куче. Политиката на парка дава приоритет на опазването на уникални видове, възстановяването на застрашени животински популации и отглеждането на животни в плен. Отворена за обществеността е част от парка. Получава около 200 000 посетители всяка година. Зоната за отдих е недостъпна за обществеността. Посещава се от ветеринари, персонал на парка и различни професионалисти.

Бахрейн е една от малкото държави в Персийския залив, загрижени за опазването на околната среда. Al Areen Wildlife Park е създаден през 1976 г., за да защити уникалното биоразнообразие на региона. В допълнение към местните растения и животни на Бахрейн, има и представители на фауната на Африка и Азия. В парка има повече от 100 000 вида растения, 45 вида животни и 82 вида птици. Много видове са застрашени. Този списък включва арабски орикс, южноафрикански гепард, степен варан, персийска газела, хълм и африканско диво куче. Политиката на парка дава приоритет на опазването на уникални видове, възстановяването на застрашени животински популации и отглеждането на животни в плен. Отворена за обществеността е част от парка. Получава около 200 000 посетители всяка година. Зоната за отдих е недостъпна за обществеността. Посещава се от ветеринари, персонал на парка и различни професионалисти.

В Персийския залив може да се намери архипелагът Хавар. Островите са почти обезлюдени. Племето бедуини някога е обитавало този район. Днес обаче селата им са пусти. На островите останаха само полицейският участък и хотелът. Изисква се специален лиценз за риболов. Островите са дом на няколко вида птици. Тук се размножава рядък вид корморан. На островите зимуват над шестдесет вида прелетни птици. Тези птици мигрират към местата си за размножаване през пролетта. Гнездещите птици се връщат в гнездата си. Тук могат да бъдат намерени уникални същества, включително арабския орикс и пустинната газела. В близост до островите значителна колония от дюгони обитава водата. От 1997 г. територията е под държавна защита.

Арабският залив е защитена зона. Наскоро е установен на остров Мухарак близо до град Арад. Целта му е да запази уникалната морска екосистема на региона. Обикновено делфините и морските свине обитават водите близо до Бахрейн. Тук е по-малко вероятно да срещнете китове и косатки. Dugongs (морски крави) често се наблюдават в крайбрежните райони. Това са най-особените морски бозайници. Във водите на Персийския залив има около 700 вида риба. Над 80 процента от тях обитават рифове, особено коралови. В Арабския залив има тридесет вида акули. 16 се считат за застрашени. Във водите на Бахрейн са открити повече перлени стриди, отколкото навсякъде другаде. Следователно добивът на перли е много утвърден в този регион.

Остров Ум а Насан е собственост на Короната. Районът е забранен за обикновени хора. На острова има малка популация от кози с винтови рога. Малка общност е разположена на западния бряг. Тук живеят множество номадски семейства. Те се грижат за местните елени и газели на острова. През последните години работата на промишлени инсталации и инсталации за обезсоляване има значително отрицателно въздействие върху морските видове край бреговете. Правителството предприема стъпки за запазване на отличителната природа на островите и крайбрежните водни пътища.