ПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА БАХРЕЙН

Как да се придвижвате в Бахрейн

There are only two methods to reach Bahrain: by plane or by automobile through the causeway from Saudi Arabia. There are flights to destinations all over the world from Bahrain International Airport, and an enormous project is currently ongoing to update and extend its facilities.

В допълнение, 28 автобусни линии обикалят острова. Автобусите са достъпни, климатизирани и предлагат безплатен Wi-Fi; въпреки това те се използват предимно от местните жители, а не от посетителите.

На летището, ресторантите и хотелите, такситата са широко достъпни, а Uber също е популярен вид транспорт. Освен това множество агенции за коли под наем имат офиси в Бахрейн, а няколко имат павилиони на летището.

Как да се придвижвате в Бахрейн с такси

Официалната такса е $2,65) 1000 BD + 0,200 Fils на километър. В действителност обаче измервателните уреди често са „счупени“, „покрити“, „загубени“ или просто пренебрегнати, което налага предварително договаряне на цените. Имайте предвид, че таксиметровите шофьори често изискват прекомерно високи цени.

През август 2008 г. обаче правителството и таксиметровите групи сключиха нова сделка и все по-голям брой таксита вече използват измервателни уреди. Пътуването в Манама струва между 3 и 5 динара.

Летището предоставя инструкции как да се изчислят тарифите на такситата по официален начин. Ако вземете такси, чакащо на летището, ще бъдете таксувани допълнително 2000 BD.

Такситата като цяло предоставят отлично обслужване, въпреки че има няколко мошеници. Когато тръгвате от летището, не забравяйте да изберете бели кабини с червени покриви или кабини в лондонски стил. Ако измервателният уред не се използва без такса, също има правило; придържайте се към него и се свържете с ченгетата и шофьорът скоро ще се съобрази с правилната такса за пътуването.

Въпреки че големите хотели и търговските зони обикновено имат таксита, които чакат отвън, намирането на такова може да е предизвикателство. В кралството работят редица частни предприятия, най-известните от които са:

Speedy Motor Service SMS Radio-Meter Taxi е най-старият и най-популярен радиотелефонен таксиметров бизнес в Кралството, както и най-надеждният. Такси може да се резервира предварително и е на разположение 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. + 973-17 682999 е телефонният номер за набиране.

Онлайн такси в Бахрейн. След десет минути можете да получите таксиметъра онлайн. + 973-36688614; Факс: + 973-36688614

Bahrain Limo е наскоро създаден Radio Meter Taxi Business в Бахрейн, както и дъщерна компания на транспортния гигант „Saudi Bahraini Transport Company“ (SABTCO), който предоставя услуги с луксозни автобуси и лимузини през тротоара на крал Фахад.

Има обаче случаи на таксиметрови шофьори, които се опитват да таксуват прекомерно високи цени (като 50 BD за кратко пътуване, когато цената наистина е 3 BD), но тези инциденти са необичайни. Най-добрият избор обикновено е да използвате сертифицирани таксиметрови услуги.

Как да се придвижвате в Бахрейн с автобус

Много райони на острова се обслужват и от обществени автобуси. Въпреки че цените на автобусите са евтини, на туристите може да им е трудно да разберат системата поради трудността при получаване на автобусни разписания и карти.

Пътуването с автобус в Бахрейн доскоро беше истински кошмар и чужденците бяха предупредени да не го правят. Нямаше автобуси до популярни места или търговски центрове, а тези, които съществуваха, често закъсняваха. Зоните за чакане често бяха неприветливи. Автобусите обслужват само приблизително 35% от страната, поради което повечето хора биха взели такси, като служителите често се събират, за да закупят превозно средство.

Оттогава обаче нещата непрекъснато се подобряват. Ситуацията значително се подобри след февруари 2015 г., когато се смениха операторите. Автобусите вече са по-чисти, по-достъпни за хора с увреждания и предлагат безплатен 4G интернет достъп, наред с други подобрения. Времето за чакане, както и зоните за чакане, са значително подобрени.

Как да се придвижвате в Бахрейн с кола

Помислете за наемане на превозно средство, ако искате да посетите няколко места. Цените варират от 10 до 20 динара на ден и включват неограничено шофиране из целия остров.

Ако пристигнете с автобус на паркинга в центъра на Лулу, просто се отклонете от централния вход, напуснете паркинга и намерете коли под наем сред колекцията от фирми от другата страна на улицата. Карта или GPS са силно препоръчителни, тъй като пътните сигнали може да са оскъдни и не е трудно да стигнете от една област на страната до друга, въпреки малкия размер на страната.

По пътищата ограничението на скоростта обикновено е 50 км/ч, докато по магистралата е 80-100 км/ч. Санкциите за нарушаване на законите за движение са сурови, дори ако разпоредбите не винаги се спазват правилно.