BAHREINSKI VODIČ

Festivali i praznici u Bahreinu

Državni praznici u Bahreinu

Datumenglesko imeArapsko imeOpis
1. siječnjaNew Year’s Dayرأس السنة الميلاديةGregorijanska Nova godina.
1. svibnjaLabour Dayيوم العمالLokalno se zove "Eid Al Oumal" (Dan radnika).
16. prosincaNational Dayاليوم الوطنيNacionalni dan Bahreina.
17. prosincaAccession Dayيوم الجلوسDan prijema rahmetli Amira Sh. Isa Bin Salman Al Khalifa
1. muharremaIslamic New Yearرأس السنة الهجريةIslamska Nova godina (poznata i kao: Hidžretska Nova godina).
9., 10. muharremaDay of AshuraعاشوراءPredstavljaju 9. i 10. dan hidžretskog mjeseca muharrema. Poklapa se sa sjećanjem na šehadet Imama Huseina.
12. rabiul evvalProphet Muhammad’s birthdayالمولد النبويObilježava rođendan proroka Muhameda, koji se slavi u većini dijelova muslimanskog svijeta.
1., 2. i 3. ševvalaLittle Feastعيد الفطرObilježava kraj Ramazana.
9. zulhidždžeArafat Dayيوم عرفةObilježavanje Muhamedove posljednje propovijedi i završetka poruke islama.
10., 11., 12. i 13. zulhidždžeFeast of the Sacrificeعيد الأضحىObilježava Ibrahimovu spremnost da žrtvuje svog sina. Također poznat kao Veliki praznik (slavi se od 10. do 13.)

Festivali u Bahreinu

Bahrein je muslimanska zemlja. Stoga je većina lokalnih praznika vjerska. Osim toga, ovdje se održava nekoliko festivala. U muslimanskim narodima Nova godina se ne slavi 1. siječnja. Muslimani Novu godinu slave drugog datuma. U nekim je narodima doček Nove godine 1. siječnja strogo zabranjen. Bahrein nije među ovim nacijama. Nakon stjecanja neovisnosti 1970-ih, nacionalno gospodarstvo nastavilo je značajno rasti. U Bahrein su počeli pristizati brojni stranci. Danas oni čine gotovo polovicu stanovništva zemlje. Stoga brojni ugledni hoteli i noćni klubovi dočekuju Novu godinu uz predstave, zabave i vatromete.

Od 16. do 17. prosinca obilježavamo Dan neovisnosti. Ovaj dan je praznik. Bahreinom je tijekom njegove povijesti vladalo više država. Sasanidsko carstvo, Arapski kalifat, Hormuški emirat, Portugal i Iran bili su među tim nacijama. Od 1870-ih zemlja je pod zaštitom Ujedinjenog Kraljevstva. Pod vladavinom emira Isa bin Salmana Al Khalife, Bahrein je stekao svoju slobodu. To se dogodilo 1971. Velike proslave uključuju pirotehniku, kulturne priredbe i izložbe.

Ministarstvo kulture Bahreina domaćin je godišnje proslave TA'a Al Shabab. Tijekom nje održavaju se brojna natjecanja i izložbe. To uključuje arhitektonske prikaze, kao i izložbe o novim tehnologijama, kulturnoj baštini arapskog svijeta, medijima i različitim umjetnostima (poezija, kazalište, glazba i znanost). Volonteri organiziraju svaki događaj. Godine 1992. organiziran je prvi Festival kulturne baštine. Unatoč tome, već ima zvjezdanu reputaciju. Njime vlada kralj Hamad bin Isa bin Salman Al Khalifa. Na smotri je visoko zastupljena tradicijska narodna umjetnost. To uključuje košararstvo, keramiku, nakit i arapsku kaligrafiju. Tu su i izložbe tradicionalnih umjetnosti i civilizacija. Narodna glazba može se čuti posvuda. Tijekom događanja možete naučiti mnogo o lovu na bisere i lovu sokola. Također možete pogledati tradicionalne nastambe ribara bisera i poslušati njihovu glazbu. Za djecu postoje posebne obrazovne predstave. Oni su temeljni za postojanje lovaca na bisere.

Arabia Show je praznik nakita. Javlja se svake godine u studenom. Ovaj događaj privlači izlagače iz cijelog arapskog svijeta u Bahrain International izložbeni centar. Stranim gostima na sajmu je sve dostupno. Tu su vintage komadi nakita, satovi, dijamanti i drago kamenje, zlatni komadi nakita i srebrnina izrađena ručno. Na izložbi su uvijek prisutni artikli Valentina, Chanela, Versacea, Guccija, Swatcha, Omege, Patek Philippea i mnogih drugih renomiranih brandova. Arapska velikodušnost također ženama daje luksuz gledanja i odabira dragulja u sigurnom okruženju.

Datum islamske nove godine izračunava se prema lunarnom kalendaru i drugim datumima islamskih praznika. Ovaj dan obilježava početak povijesne hidžre, putovanja iz Medine u Mekku. Islamski kalendar ima 354 dana. Muslimanska Nova godina je državni praznik.

Prema lunarnom kalendaru, na isti način se računa i datum početka ramazana. Tijekom ovog mjeseca, vjerni muslimani se mole i poste cijeli dan. Ne konzumiraju ništa prije sumraka. Brojni muslimani ustaju prije sumraka kako bi doručkovali prije početka radnog dana. Ramazanski bajram je svečanost kojom se slavi završetak mjeseca Ramazana. Promatra se u velikim razmjerima. Ovo je obiteljski odmor. Članovi obitelji sastaju se zajedno. Oni konzumiraju mnogo hrane i dijele hranu i novac siromašnima. Poslanik je prvi put slavio blagdan 624. godine, nakon pobjede u bitci na Badru.

Kurban-bajram je praznik u čijem središtu je žrtvovanje. Ovo je još jedan nevjerojatno značajan datum u islamskom kalendaru. To je pretposljednja etapa hodočašća u Meku. Za pojavu praznika vezana je određena pojava. Ibrahim je namjeravao prinijeti svoje dijete kao žrtvu Bogu. Ali u zadnjoj sekundi ga je zaustavio glas s neba. Sin mu je zamijenjen janjetom. Muslimani ponavljaju ovu ceremoniju klanjem krave ili ovce. Donatori i njihove obitelji konzumiraju jednu trećinu mesa. Preostalu trećinu dijele obitelji i prijateljima. Preostala trećina dijeli se siromašnima.

Desetog dana prvog mjeseca islamskog kalendara obilježava se Dan Ašure. Ovaj datum je spomen na smrt Husayn Ibn Alija, Poslanikovog unuka, u bitci kod Kerbele 680. godine. Suniti i šijiti obilježavaju ovaj dan na različite načine. Međutim, to je dan tuge i molitve za obje religije.

Rođendan proroka Muhameda obilježava se u trećem mjesecu islamskog kalendara. Suniti i šijiti obilježavaju praznike različitim danima. Neke sunitske sekte uopće ne slave ovaj praznik. Na ovaj dan organiziraju se koncerti vjerske glazbe. Također ćete dobiti priliku prisustvovati razgovorima na vjersku temu. Praznik je prvi put obilježen u osmom stoljeću. Za to vrijeme, nekadašnji Poslanikov dom u Mekki pretvoren je u bogomolju. U znak sjećanja na ovu prigodu održava se festival Milad un Nabi s procesijama i slavljima.

Dan Arefata nije nacionalni praznik. On označava završetak hadža u Meku. Na ovaj dan hodočasnici posjećuju brdo Arafat i klanjaju molitve. Na ovaj dan se kaže da se značaj svih djela, dobrih i loših, višestruko uvećava.

Muharram – islamska nova godina

Kao mjera za promicanje čistoće tijekom jednog od najiščekivanijih događaja u godini, strogo se provodi zabrana alkohola. I islamska Nova godina i kršćanska Nova godina slave se u siječnju, stoga se ta dva praznika često spajaju u jedan mjesec svečanosti.

Ašura

Desetog dana muharema prema islamskom kalendaru, većina šiitskih muslimana u Bahreinu okuplja se kako bi obilježili smrt Hussaina ibn Alija. Za većinu je ovo vrijeme duboke boli i žalosti, a ne slavlje. Zanimljivo je promatrati kako lokalno stanovništvo pamti taj dan s brojnim procesijama i običajima.

Milad Al Nabi

Milad Al Nabi, najčešće slavljeni događaj u Bahreinu, obilježava rođenje proroka Muhameda. Suniti i šijiti, dvije najveće islamske frakcije na otoku, obožavaju ostavštinu ove velike muslimanske ličnosti, ali tu prigodu slave različitim danima. Svakog travnja procesije, gozbe i priče služe kao pozadina za burno slavlje.

Dan nezavisnosti

Svakog lipnja stanovnici Bahreina ignoriraju svoje razlike u kasti, vjeri i društvenoj hijerarhiji kako bi proslavili Dan neovisnosti uz vatromet, operu i cjelonoćne svečanosti. Obilježava dan kada je 1971. godine Bahrein stekao neovisnost od Britanije nakon više od stoljeća protektorata.

Ramazanski i Ramazanski bajram

Muslimani smatraju sveti mjesec Ramazan "sezonom praznika", vremenom za dobročinstvo i introspekciju. Tijekom dana muslimani bi trebali postiti, ali večeri su izuzetno ugodne jer obitelji zajedno uživaju u večeri i posebnim ramazanskim šatorima. Kraj ramazana se obilježava Ramazanskim bajramom, trodnevnim praznikom gozbi i dobrih djela.