PANDUAN PERJALANAN BAHRAIN

Perayaan & Cuti Di Bahrain

Cuti Umum Di Bahrain

Tarikhnama Inggerisnama arabPenerangan
1 JanuariNew Year’s Dayرأس السنة الميلاديةHari Tahun Baru Gregorian.
1 MeiLabour Dayيوم العمالSecara tempatan dipanggil "Eid Al Oumal" (Hari Pekerja).
16 DisemberNational Dayاليوم الوطنيHari Kebangsaan Bahrain.
17 DisemberAccession Dayيوم الجلوسHari Kesertaan untuk Allahyarham Amir Sh. Isa Bin Salman Al Khalifa
1 MuharramIslamic New Yearرأس السنة الهجريةTahun Baru Islam (juga dikenali sebagai: Tahun Baru Hijriah).
9, 10 MuharramDay of AshuraعاشوراءMelambangkan hari ke-9 dan ke-10 bulan Hijriah Muharram. Bertepatan dengan ingatan tentang kesyahidan Imam Hussein.
12 Rabiul AwwalProphet Muhammad’s birthdayالمولد النبويMemperingati hari kelahiran Nabi Muhammad, yang disambut di kebanyakan tempat di dunia Islam.
Syawal ke-1, ke-2, dan ke-3Little Feastعيد الفطرMemperingati penghujung Ramadhan.
9th ZulhijjahArafat Dayيوم عرفةPeringatan khutbah terakhir Muhammad dan penyempurnaan risalah Islam.
10, 11, 12, dan 13 ZulhijjahFeast of the Sacrificeعيد الأضحىMemperingati kesanggupan Ibrahim mengorbankan anaknya. Juga dikenali sebagai Perayaan Besar (diraikan dari 10 hingga 13)

Perayaan Di Bahrain

Bahrain adalah negara Islam. Oleh itu, majoriti cuti tempatan adalah keagamaan. Selain itu, beberapa perayaan diadakan di sini. Di negara Islam, Tahun Baru tidak disambut pada 1 Januari. Orang Islam menyambut Tahun Baru pada tarikh yang berbeza. Di sesetengah negara, sambutan Tahun Baru pada 1 Januari adalah dilarang sama sekali. Bahrain bukan antara negara-negara ini. Selepas mencapai kemerdekaan pada tahun 1970-an, ekonomi negara terus berkembang dengan ketara. Ramai warga asing mula tiba di Bahrain. Hari ini, mereka membentuk hampir separuh daripada penduduk negara. Akibatnya, banyak hotel dan kelab malam terkemuka meraikan Tahun Baru dengan pertunjukan, pesta dan bunga api.

Pada 16-17 Disember, kita memperingati Hari Kemerdekaan. Hari ni cuti. Bahrain telah diperintah oleh beberapa negeri sepanjang sejarahnya. Empayar Sassanid, Khalifah Arab, Emirat Hormuz, Portugal, dan Iran adalah antara negara-negara ini. Sejak tahun 1870-an, negara ini berada di bawah perlindungan United Kingdom. Di bawah pemerintahan Emir Isa bin Salman Al Khalifa, Bahrain mencapai kebebasannya. Ini berlaku pada tahun 1971. Perayaan berskala besar menampilkan piroteknik, persembahan kebudayaan dan pameran.

Kementerian Kebudayaan Bahrain menganjurkan sambutan tahunan TA'a Al Shabab. Sepanjang itu, pelbagai pertandingan dan pameran diadakan. Ini termasuk pameran seni bina, serta pameran mengenai teknologi baharu, warisan budaya dunia Arab, media, dan pelbagai seni (puisi, teater, muzik, dan sains). Sukarelawan menganjurkan setiap acara. Pada tahun 1992, Festival Warisan Budaya yang pertama telah dianjurkan. Namun begitu, ia sudah pun mempunyai reputasi yang cemerlang. Ia diperintah oleh Raja Hamad bin Isa bin Salman Al Khalifa. Pada perayaan itu, seni rakyat tradisional sangat diwakili. Ini termasuk bakul, seramik, perhiasan, dan kaligrafi Arab. Terdapat juga pameran seni tradisional dan tamadun. Muzik kebangsaan boleh didengari di mana-mana. Semasa acara itu, anda boleh belajar banyak tentang memancing mutiara dan falkoni. Anda juga boleh melihat kediaman tradisional nelayan mutiara dan mendengar muzik mereka. Terdapat pertunjukan pendidikan khas untuk kanak-kanak. Mereka adalah asas kepada kewujudan nelayan mutiara.

Arabia Show ialah percutian barang kemas. Ia berlaku setiap tahun pada bulan November. Acara ini menarik peserta pameran dari seluruh dunia Arab ke pusat pameran Antarabangsa Bahrain. Segala-galanya tersedia untuk tetamu asing di pameran itu. Terdapat barang kemas vintaj, jam tangan, berlian dan batu permata, barang kemas emas dan perak yang dihasilkan dengan tangan. Sentiasa hadir di pameran adalah barangan daripada Valentino, Chanel, Versace, Gucci, Swatch, Omega, Patek Philippe, dan banyak lagi jenama terkenal. Kemurahan hati Arab juga memberi wanita kemewahan untuk melihat dan memilih permata dalam persekitaran yang selamat.

Tarikh Tahun Baru Islam dikira menggunakan kalendar lunar dan tarikh cuti Islam yang lain. Hari ini menandakan permulaan Hijrah yang bersejarah, perjalanan dari Madinah ke Mekah. Kalendar Islam terdiri daripada 354 hari. Tahun Baru Islam adalah cuti kebangsaan.

Mengikut kalendar lunar, tarikh mula Ramadan dikira dengan cara yang sama. Pada bulan ini, umat Islam yang taat berdoa dan berpuasa sepanjang hari. Mereka tidak mengambil apa-apa sebelum senja. Ramai orang Islam bangun sebelum senja untuk bersarapan sebelum memulakan hari bekerja mereka. Hari Raya Aidilfitri adalah perayaan menyambut genapnya bulan Ramadhan. Ia diperhatikan dalam skala besar. Ini adalah percutian keluarga. Ahli keluarga bertemu bersama. Mereka mengambil banyak makanan dan mengagihkan makanan dan wang kepada orang miskin. Nabi merayakan hari raya itu buat pertama kalinya pada tahun 624, berikutan kemenangan dalam Perang Badar.

Hari Raya Aidiladha adalah hari raya yang berpaksikan korban. Ini adalah satu lagi tarikh yang sangat penting dalam kalendar Islam. Ia adalah peringkat kedua dari ziarah Mekah. Kejadian tertentu dikaitkan dengan kemunculan hari cuti. Ibrahim bermaksud mempersembahkan anaknya sebagai korban kepada Tuhan. Tetapi dia dihentikan pada saat terakhir oleh suara dari langit. Anaknya digantikan dengan seekor kambing. Umat ​​Islam melakukan upacara ini sekali lagi dengan menyembelih lembu atau biri-biri. Penderma dan keluarga mereka mengambil satu pertiga daripada daging. Mereka mengagihkan baki satu pertiga kepada keluarga dan rakan-rakan. Baki satu pertiga diagihkan kepada golongan kurang berkemampuan.

Pada hari kesepuluh bulan pertama dalam kalendar Islam, Hari Asyura dihormati. Tarikh ini memperingati kematian Husayn Ibn Ali, cucu Nabi, dalam Perang Karbala pada 680. Sunni dan Syiah merayakan hari ini dengan pelbagai cara. Walau bagaimanapun, ia adalah hari kesedihan dan doa untuk kedua-dua agama.

Hari kelahiran Nabi Muhammad disambut pada bulan ketiga dalam kalendar Islam. Sunni dan Syiah merayakan hari raya pada hari yang berasingan. Beberapa mazhab Sunni tidak memerhatikan hari raya ini sama sekali. Pada hari ini, konsert muzik keagamaan dianjurkan. Anda juga akan mendapat peluang untuk menghadiri ceramah bertemakan agama. Percutian itu pada mulanya diperhatikan buat kali pertama pada abad kelapan. Pada masa ini, bekas rumah Rasulullah di Mekah telah dijadikan tempat ibadat. Untuk memperingati peristiwa ini, perayaan Milad un Nabi dengan perarakan dan perayaan dijalankan.

Hari Arafah bukan hari cuti kebangsaan. Ia menandakan berakhirnya haji ke Mekah. Pada hari ini, jemaah haji melawat Gunung Arafah dan menunaikan solat. Pada hari ini, dikatakan bahawa kepentingan semua perbuatan, baik dan buruk, berlipat kali ganda.

Muharram - Tahun Baru Islam

Sebagai langkah untuk menggalakkan kesucian semasa salah satu acara yang paling dinanti-nantikan tahun ini, larangan ke atas alkohol dikuatkuasakan dengan ketat. Tahun Baru Islam dan Tahun Baru Kristian kedua-duanya disambut pada bulan Januari, justeru kedua-dua cuti itu kerap digabungkan menjadi satu bulan perayaan.

Asyura

Pada hari kesepuluh Muharram mengikut kalendar Islam, majoriti Muslim Syiah Bahrain berkumpul untuk memperingati kematian Hussain ibn Ali. Bagi kebanyakan orang, ini adalah masa kesakitan dan kesedihan yang mendalam, bukan perayaan. Adalah luar biasa untuk memerhatikan bagaimana penduduk tempatan mengingati hari itu dengan beberapa perarakan dan adat resam.

Milad Al Nabi

Milad Al Nabi, acara yang paling biasa diraikan di Bahrain, memperingati kelahiran Nabi Muhammad. Sunni dan Syiah, dua puak Islam terbesar di pulau itu, kedua-duanya memuja warisan tokoh Islam yang hebat ini, tetapi mereka meraikan majlis itu pada hari yang berbeza. Setiap bulan April, perarakan, jamuan makan dan bercerita menjadi latar belakang perayaan yang penuh kemarahan.

Hari kemerdekaan

Setiap bulan Jun, penduduk Bahrain mengabaikan perbezaan kasta, agama dan hierarki sosial mereka untuk meraikan Hari Kemerdekaan dengan bunga api, opera dan perayaan siang dan malam. Ia memperingati hari pada tahun 1971 apabila Bahrain mencapai kemerdekaannya daripada Britain selepas lebih daripada satu abad sebagai negara naungan.

Ramadhan dan Aidilfitri

Umat ​​Islam menganggap bulan suci Ramadan sebagai "musim perayaan," masa untuk amal dan introspeksi. Pada waktu siang, umat Islam sepatutnya berpuasa, tetapi pada waktu malam sangat menyeronokkan kerana keluarga menikmati makan malam dan khemah istimewa Ramadan bersama-sama. Akhir Ramadan diperingati dengan Hari Raya Aidilfitri, perayaan tiga hari perayaan dan amal soleh.