BAHRAIN UTAZÁSI ÚTMUTATÓ

Ünnepek és fesztiválok Bahreinben

Munkaszüneti napok Bahreinben

Dátumangol névarab névLeírás
január 1New Year’s Dayرأس السنة الميلاديةGergely-újév napja.
május 1Labour Dayيوم العمالHelyi nevén „Eid Al Oumal” (Munkásnap).
december 16National Dayاليوم الوطنيBahrein nemzeti ünnepe.
december 17Accession Dayيوم الجلوسA néhai Amir Sh. csatlakozásának napja. Isa Bin Salman Al Khalifa
1. MuharramIslamic New Yearرأس السنة الهجريةIszlám újév (más néven: Hijri New Year).
9., 10. MuharramDay of AshuraعاشوراءMuharram hidzsri hónapjának 9. és 10. napját jelentik. Egybeesik Husszein imám mártíromságának emlékével.
12. Rabiul AwwalProphet Muhammad’s birthdayالمولد النبويMohamed próféta születésnapjára emlékezik, amelyet a muszlim világ legtöbb részén ünnepelnek.
1., 2. és 3. ShawwalLittle Feastعيد الفطرA ramadán végére emlékezik.
9. ZulhijjahArafat Dayيوم عرفةMegemlékezés Mohamed utolsó prédikációjáról és az iszlám üzenetének befejezéséről.
10., 11., 12. és 13. ZulhijjahFeast of the Sacrificeعيد الأضحىMegemlékezik Ibrahim hajlandóságáról, hogy feláldozza fiát. Más néven Nagy Ünnep (10-13-ig ünneplik)

Fesztiválok Bahreinben

Bahrein muszlim ország. Ezért a helyi ünnepek többsége vallási jellegű. Emellett számos fesztiválnak is otthont adnak itt. A muszlim nemzetekben az újévet nem január 1-jén ünneplik. A muszlimok más dátumon ünneplik az újévet. Egyes országokban szigorúan tilos január 1-jén ünnepelni az újévet. Bahrein nem tartozik ezek közé a nemzetek közé. Az 1970-es években a függetlenség kivívása után a nemzet gazdasága továbbra is jelentős növekedést mutatott. Számos külföldi érkezett Bahreinbe. Ma ők teszik ki az ország lakosságának közel felét. Következésképpen számos kiemelkedő szálloda és éjszakai klub ünnepli az új évet műsorokkal, bulikkal és tűzijátékokkal.

December 16-17-én a függetlenség napjáról emlékezünk. Ez a nap ünnep. Bahreint több állam uralta történelme során. E nemzetek közé tartozott a Szászánida Birodalom, az Arab Kalifátus, a Hormuzi Emirátus, Portugália és Irán. Az 1870-es évek óta az ország az Egyesült Királyság védelme alatt áll. Isa bin Salman Al Khalifa emír uralma alatt Bahrein elérte szabadságát. Erre 1971-ben került sor. A nagyszabású ünnepségeken pirotechnika, kulturális előadások és kiállítások szerepelnek.

Bahrein Kulturális Minisztériuma évente megrendezi a TA'a Al Shabab ünnepséget. Ennek során számos versenyt és kiállítást rendeznek. Ez magában foglalja az építészeti kiállításokat, valamint az új technológiákról, az arab világ kulturális örökségéről, a médiáról és a különféle művészetekről (költészetről, színházról, zenéről és tudományról) szóló kiállításokat. Minden eseményt önkéntesek szerveznek. 1992-ben rendezték meg az első Kulturális Örökség Fesztivált. Ennek ellenére máris kiváló hírneve van. Hamad bin Isa bin Salman Al Khalifa király uralja. A fesztiválon a hagyományos népművészet kiemelten képviselteti magát. Ezek közé tartozik a kosár, kerámia, ékszerek és az arab kalligráfia. A hagyományos művészetek és civilizációk kiállításai is vannak. Nemzeti zene mindenhol hallható. A rendezvény során sok mindent megtudhatsz a gyöngyhalászatról és a solymászatról. Megtekintheti a gyöngyhalászok hagyományos lakóhelyeit és hallgathatja zenéjüket. A gyermekek számára speciális oktatási műsorok vannak. Alapvetőek a gyöngyhalászok létezéséhez.

Az Arabia Show egy ékszerünnep. Évente novemberben fordul elő. Ez az esemény az arab világ minden részéről vonz kiállítókat a Bahreini Nemzetközi Kiállítási Központba. A külföldi vendégek számára minden elérhető a kiállításon. Vannak vintage ékszerek, órák, gyémántok és drágakövek, arany ékszerek és kézzel készített ezüsttárgyak. A kiállításon mindig jelen vannak a Valentino, a Chanel, a Versace, a Gucci, a Swatch, az Omega, a Patek Philippe és sok más neves márka termékei. Az arab nagylelkűség azt a luxust is megadja a nőknek, hogy biztonságos környezetben nézzék meg és válasszanak ékszereket.

Az iszlám újév dátumát a holdnaptár és más iszlám ünnepek dátumai alapján számítják ki. Ezen a napon kezdődik a történelmi hidzsra, a Medinából Mekkába vezető utazás. Az iszlám naptár 354 napból áll. A muszlim újév nemzeti ünnep.

A holdnaptár szerint a ramadán kezdő dátumát is ugyanúgy számítják ki. Ebben a hónapban a hívő muszlimok egész nap imádkoznak és böjtölnek. Alkonyat előtt nem fogyasztanak semmit. Számos muzulmán kel fel szürkület előtt, hogy a munkanapja előtt reggelizzen. Az Eid al-Fitr a ramadán hónap befejezését ünneplő ünnepség. Nagy léptékben figyelik meg. Ez egy családi nyaralás. A családtagok együtt találkoznak. Rengeteg élelmet fogyasztanak, ételt és pénzt osztanak szét a nélkülözőknek. A próféta 624-ben, a badri csatában aratott győzelmet követően tartotta meg először az ünnepet.

Az Eid al-Adha egy áldozatközpontú ünnep. Ez egy újabb hihetetlenül jelentős dátum az iszlám naptárban. Ez a mekkai zarándoklat utolsó előtti szakasza. Egy bizonyos esemény egy ünnep megjelenéséhez kapcsolódik. Ibrahim fel akarta ajánlani gyermekét Istennek áldozatul. De az utolsó pillanatban megállította egy hang az égből. A fiát bárányral helyettesítették. A muszlimok ismét egy tehenet vagy egy birkát levágva végzik ezt a szertartást. Az adományozók és családjaik a hús egyharmadát fogyasztják el. A fennmaradó egyharmadot szétosztják a családtagoknak és a barátoknak. A fennmaradó egyharmadot a rászorulóknak osztják szét.

Az iszlám naptár első hónapjának tizedik napján Ashura napját tisztelik. Ez a dátum Husayn Ibn Alinak, a próféta unokájának a 680-as karbalai csatában bekövetkezett halálának emlékére emlékezik. A szunniták és a síiták különböző módon tartják ezt a napot. Azonban ez a nap a szomorúság és az ima napja mindkét vallás számára.

Mohamed próféta születésnapját az iszlám naptár harmadik hónapjában tartják. A szunniták és a síiták külön napokon tartják az ünnepet. Egyes szunnita szekták egyáltalán nem tartják meg ezt az ünnepet. Ezen a napon vallásos zenei koncerteket rendeznek. Lehetőséged lesz részt venni vallási témájú előadásokon is. Az ünnepet először a nyolcadik században tartották meg. Ez idő alatt a próféta egykori otthonát Mekkában istentiszteleti hellyé alakították át. Erre az alkalomra emlékezve rendezik meg a Milad un Nabi fesztivált körmenetekkel és ünnepségekkel.

Arafah napja nem nemzeti ünnep. Ez jelzi a haddzs befejezését Mekkába. Ezen a napon a zarándokok felkeresik az Arafat-hegyet és imádkoznak. Ezen a napon azt mondják, hogy minden tett, jó és rossz jelentősége sokszorosára nő.

Muharram – iszlám újév

Az év egyik legjobban várt eseménye során a tisztaság előmozdítása érdekében szigorúan betartják az alkohol tilalmát. Az iszlám újévet és a keresztény újévet egyaránt januárban ünneplik, ezért a két ünnepet gyakran egyetlen ünnepi hónapban egyesítik.

Ashura

Az iszlám naptár szerint Muharram tizedik napján Bahrein többségében síita muszlimok összegyűlnek, hogy megemlékezzenek Huszein ibn Ali haláláról. A legtöbb számára ez a mély fájdalom és gyász időszaka, nem pedig ünneplés. Figyelemre méltó megfigyelni, hogy a helyi lakosság számos körmenettel és szokással emlékezik meg a napról.

Milad Al Nabi

A Milad Al Nabi, a leggyakrabban ünnepelt esemény Bahreinben, Mohamed próféta születésére emlékezik. A szunniták és a síiták, a sziget két legnagyobb iszlám frakciója egyaránt tisztelik ennek a nagy muszlim alaknak az örökségét, de különböző napokon ünneplik az alkalmat. Minden áprilisban körmenetek, lakomák és mesemondás szolgálnak egy dühös ünneplés hátterét.

Függetlenség napja

A bahreini lakosok minden júniusban figyelmen kívül hagyják a kasztban, vallásban és társadalmi hierarchiában fennálló különbségeket, hogy a függetlenség napját tűzijátékkal, operával és éjjel-nappal tartó ünnepségekkel ünnepeljék. Arra a napra emlékezik 1971-ben, amikor Bahrein több mint egy évszázados protektorátus államként kivívta függetlenségét Nagy-Britanniától.

Ramadan és Eid Al Fitr

A muszlimok a ramadán szent hónapját az „ünnepi időszaknak”, a jótékonyság és az önvizsgálat időszakának tekintik. A nappali órákban a muszlimoknak böjtölniük kell, de az esték rendkívül élvezetesek, mivel a családok együtt vacsoráznak és különleges ramadán sátrakat töltenek. A ramadán végére az Eid Al Fitr-rel, az ünnepek és jócselekedetek háromnapos fesztiváljával emlékeznek meg.