ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΜΠΑΧΡΕΙΝ

Φεστιβάλ & Διακοπές στο Μπαχρέιν

Δημόσιες αργίες στο Μπαχρέιν

Ημερομηνίααγγλικό όνομαΑραβική ονομασίαΠεριγραφή
1 ΙανουαρίουNew Year’s Dayرأس السنة الميلاديةΗ Γρηγοριανή Πρωτοχρονιά.
1 ΜαΐουLabour Dayيوم العمالΤοπικά ονομάζεται «Eid Al Oumal» (Ημέρα των Εργατών).
16 ΔεκεμβρίουNational Dayاليوم الوطنيΕθνική Ημέρα του Μπαχρέιν.
17 ΔεκεμβρίουAccession Dayيوم الجلوسΗμέρα προσχώρησης για τον αείμνηστο Amir Sh. Isa Bin Salman Al Khalifa
1ο ΜουχαρέμIslamic New Yearرأس السنة الهجريةΙσλαμική Πρωτοχρονιά (επίσης γνωστή ως: Hijri New Year).
9ο, 10ο ΜουχαρέμDay of AshuraعاشوراءΑντιπροσωπεύει την 9η και 10η ημέρα του μήνα Hijri του Muharram. Συμπίπτει με τη μνήμη του μαρτυρίου του Ιμάμ Χουσεΐν.
12ο Rabiul AwwalProphet Muhammad’s birthdayالمولد النبويΕορτάζει τα γενέθλια του Προφήτη Μωάμεθ, που γιορτάζεται στα περισσότερα μέρη του μουσουλμανικού κόσμου.
1η, 2η και 3η ΣαουάλLittle Feastعيد الفطرΑνάμνηση του τέλους του Ραμαζανιού.
9η ZulhijjahArafat Dayيوم عرفةΑνάμνηση του τελευταίου κηρύγματος του Μωάμεθ και ολοκλήρωση του μηνύματος του Ισλάμ.
10η, 11η, 12η και 13η ZulhijjahFeast of the Sacrificeعيد الأضحىΕορτάζει την προθυμία του Ιμπραήμ να θυσιάσει τον γιο του. Γνωστή και ως Μεγάλη Γιορτή (εορτάζεται από τις 10 έως τις 13)

Φεστιβάλ στο Μπαχρέιν

Το Μπαχρέιν είναι μια μουσουλμανική χώρα. Επομένως, η πλειονότητα των τοπικών εορτών είναι θρησκευτικές. Επιπλέον, εδώ φιλοξενούνται πολλά φεστιβάλ. Στα μουσουλμανικά έθνη, το νέο έτος δεν γιορτάζεται την 1η Ιανουαρίου. Οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν το νέο έτος σε διαφορετική ημερομηνία. Σε ορισμένα έθνη, ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς την 1η Ιανουαρίου απαγορεύεται αυστηρά. Το Μπαχρέιν δεν ανήκει σε αυτά τα έθνη. Μετά την επίτευξη της ανεξαρτησίας στη δεκαετία του 1970, η οικονομία του έθνους συνέχισε να αναπτύσσεται σημαντικά. Πολλοί ξένοι άρχισαν να φτάνουν στο Μπαχρέιν. Σήμερα, αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας. Ως εκ τούτου, πολλά εξέχοντα ξενοδοχεία και νυχτερινά κέντρα γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά με παραστάσεις, πάρτι και πυροτεχνήματα.

Στις 16-17 Δεκεμβρίου, γιορτάζουμε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Αυτή η μέρα είναι αργία. Το Μπαχρέιν έχει κυβερνηθεί από πολλά κράτη κατά τη διάρκεια της ιστορίας του. Η Αυτοκρατορία των Σασσανιδών, το Αραβικό Χαλιφάτο, το Εμιράτο του Ορμούζ, η Πορτογαλία και το Ιράν ήταν μεταξύ αυτών των εθνών. Από τη δεκαετία του 1870, η χώρα βρίσκεται υπό την προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπό τη διακυβέρνηση του εμίρη Isa bin Salman Al Khalifa, το Μπαχρέιν απέκτησε την ελευθερία του. Αυτό έλαβε χώρα το 1971. Εορτασμοί μεγάλης κλίμακας περιλαμβάνουν πυροτεχνήματα, πολιτιστικές παραστάσεις και εκθέσεις.

Το Υπουργείο Πολιτισμού του Μπαχρέιν φιλοξενεί μια ετήσια γιορτή TA'a Al Shabab. Κατά τη διάρκειά του πραγματοποιούνται πολυάριθμοι διαγωνισμοί και εκθέσεις. Αυτό περιλαμβάνει αρχιτεκτονικές εκθέσεις, καθώς και εκθέσεις σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, την πολιτιστική κληρονομιά του αραβικού κόσμου, τα μέσα ενημέρωσης και διάφορες τέχνες (ποίηση, θέατρο, μουσική και επιστήμη). Εθελοντές οργανώνουν κάθε εκδήλωση. Το 1992 διοργανώθηκε το πρώτο Φεστιβάλ Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ωστόσο, έχει ήδη μια αστρική φήμη. Κυβερνάται από τον βασιλιά Hamad bin Isa bin Salman Al Khalifa. Στο φεστιβάλ εκπροσωπούνται ιδιαίτερα οι παραδοσιακές λαϊκές τέχνες. Αυτά περιλαμβάνουν καλαθοπλεκτική, κεραμική, κοσμήματα και αραβική καλλιγραφία. Υπάρχουν επίσης εκθέσεις παραδοσιακών τεχνών και πολιτισμών. Η εθνική μουσική μπορεί να ακούγεται παντού. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μπορείτε να μάθετε πολλά για το ψάρεμα μαργαριταριών και το γεράκι. Μπορείτε επίσης να δείτε τις παραδοσιακές κατοικίες των ψαράδων μαργαριταριών και να ακούσετε τη μουσική τους. Υπάρχουν ειδικές εκπαιδευτικές εκπομπές για παιδιά. Είναι θεμελιώδεις για την ύπαρξη των ψαράδων μαργαριταριών.

Το Arabia Show είναι μια γιορτή με κοσμήματα. Εμφανίζεται κάθε χρόνο τον Νοέμβριο. Αυτή η εκδήλωση προσελκύει εκθέτες από τον αραβικό κόσμο στο Διεθνές εκθεσιακό κέντρο του Μπαχρέιν. Όλα είναι διαθέσιμα για ξένους καλεσμένους στην παράσταση. Υπάρχουν vintage κοσμήματα, ρολόγια, διαμάντια και πολύτιμες πέτρες, χρυσά κοσμήματα και ασημικά που παράγονται με το χέρι. Πάντα παρόντες στην έκθεση είναι αντικείμενα από Valentino, Chanel, Versace, Gucci, Swatch, Omega, Patek Philippe, και πολλές άλλες γνωστές μάρκες. Η αραβική γενναιοδωρία δίνει επίσης στις γυναίκες την πολυτέλεια να βλέπουν και να επιλέγουν κοσμήματα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Η ημερομηνία του Ισλαμικού Νέου Έτους υπολογίζεται χρησιμοποιώντας το σεληνιακό ημερολόγιο και άλλες ισλαμικές ημερομηνίες αργιών. Αυτή η ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη του ιστορικού Hijra, ενός ταξιδιού από τη Μεδίνα στη Μέκκα. Το ισλαμικό ημερολόγιο περιλαμβάνει 354 ημέρες. Το μουσουλμανικό νέο έτος είναι εθνική εορτή.

Σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο, η ημερομηνία έναρξης του Ραμαζανιού υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο. Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, οι ευσεβείς μουσουλμάνοι προσεύχονται και νηστεύουν όλη την ημέρα. Δεν καταναλώνουν τίποτα πριν το σούρουπο. Πολλοί μουσουλμάνοι σηκώνονται πριν από το σούρουπο για να πάρουν πρωινό πριν ξεκινήσουν την εργάσιμη ημέρα τους. Το Eid al-Fitr είναι μια γιορτή που γιορτάζει την ολοκλήρωση του μήνα του Ραμαζανιού. Παρατηρείται σε μεγάλη κλίμακα. Αυτές είναι οικογενειακές διακοπές. Τα μέλη της οικογένειας συναντιούνται. Καταναλώνουν πολλά τρόφιμα και μοιράζουν τρόφιμα και χρήματα στους άπορους. Ο Προφήτης τήρησε τη γιορτή για πρώτη φορά το 624, μετά τη νίκη στη μάχη του Μπαντρ.

Το Eid al-Adha είναι μια γιορτή με επίκεντρο τις θυσίες. Αυτή είναι μια ακόμη απίστευτα σημαντική ημερομηνία στο ισλαμικό ημερολόγιο. Είναι το προτελευταίο στάδιο του προσκυνήματος στη Μέκκα. Ένα συγκεκριμένο περιστατικό συνδέεται με την εμφάνιση μιας αργίας. Ο Ιμπραήμ σκόπευε να προσφέρει το παιδί του ως θυσία στον Θεό. Όμως τον σταμάτησε το τελευταίο δευτερόλεπτο μια φωνή από τον ουρανό. Ο γιος του αντικαταστάθηκε με ένα αρνί. Οι μουσουλμάνοι κάνουν αυτή την τελετή πάλι σφάζοντας μια αγελάδα ή ένα πρόβατο. Οι δωρητές και οι οικογένειές τους καταναλώνουν το ένα τρίτο του κρέατος. Μοιράζουν το υπόλοιπο ένα τρίτο στην οικογένεια και τους φίλους. Το υπόλοιπο ένα τρίτο διανέμεται στους μη προνομιούχους.

Τη δέκατη ημέρα του πρώτου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου, τιμάται η Ημέρα της Ασούρα. Αυτή η ημερομηνία τιμά τη μνήμη του θανάτου του Χουσεΐν Ιμπν Αλί, του εγγονού του Προφήτη, στη μάχη της Καρμπάλα το 680. Σουνίτες και Σιίτες γιορτάζουν αυτή την ημέρα με διάφορους τρόπους. Ωστόσο, είναι μια μέρα θλίψης και προσευχής και για τις δύο θρησκείες.

Τα γενέθλια του Προφήτη Μωάμεθ τηρούνται τον τρίτο μήνα του ισλαμικού ημερολογίου. Σουνίτες και Σιίτες τηρούν τις διακοπές σε ξεχωριστές ημέρες. Ορισμένες σουνιτικές αιρέσεις δεν τηρούν καθόλου αυτή τη γιορτή. Την ημέρα αυτή διοργανώνονται συναυλίες θρησκευτικής μουσικής. Θα έχετε επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ομιλίες με θρησκευτικό θέμα. Η γιορτή γιορτάστηκε αρχικά για πρώτη φορά τον όγδοο αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το πρώην σπίτι του Προφήτη στη Μέκκα μετατράπηκε σε τόπο λατρείας. Σε ανάμνηση αυτής της περίστασης, διεξάγεται το φεστιβάλ Milad un Nabi με πομπές και εορτασμούς.

Η Ημέρα της Αραφά δεν είναι εθνική εορτή. Σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του Χατζ στη Μέκκα. Την ημέρα αυτή, οι προσκυνητές επισκέπτονται το όρος Αραφάτ και κάνουν προσευχές. Την ημέρα αυτή, λέγεται ότι η σημασία όλων των πράξεων, καλών και κακών, πολλαπλασιάζεται πολλές φορές.

Muharram - Ισλαμική Πρωτοχρονιά

Ως μέτρο για την προώθηση της αγνότητας σε ένα από τα πιο αναμενόμενα γεγονότα του έτους, η απαγόρευση του αλκοόλ επιβάλλεται αυστηρά. Η Ισλαμική Πρωτοχρονιά και η Χριστιανική Πρωτοχρονιά γιορτάζονται και οι δύο τον Ιανουάριο, επομένως οι δύο γιορτές συχνά συνδυάζονται σε έναν μόνο μήνα εορτασμών.

Ασούρα

Τη δέκατη ημέρα του Μουχαράμ σύμφωνα με το ισλαμικό ημερολόγιο, η πλειοψηφία των Σιιτών Μουσουλμάνων του Μπαχρέιν συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τον θάνατο του Χουσεΐν ιμπν Αλί. Για τους περισσότερους, αυτή είναι μια περίοδος βαθύ πόνου και πένθους, όχι γιορτής. Είναι αξιοσημείωτο το πώς θυμάται ο τοπικός πληθυσμός την ημέρα με μια σειρά από πομπές και έθιμα.

Μιλάντ Αλ Νάμπι

Το Milad Al Nabi, το πιο συχνά γιορτασμένο γεγονός στο Μπαχρέιν, τιμά τη γέννηση του Προφήτη Μωάμεθ. Σουνίτες και Σιίτες, οι δύο μεγαλύτερες ισλαμικές φατρίες στο νησί, λατρεύουν και οι δύο την κληρονομιά αυτής της σπουδαίας μουσουλμανικής φυσιογνωμίας, αλλά γιορτάζουν την περίσταση σε διαφορετικές ημέρες. Κάθε Απρίλιο, οι πομπές, τα γλέντια και η αφήγηση αποτελούν το σκηνικό για μια μανιώδη γιορτή.

Ημέρα ανεξαρτησίας

Κάθε Ιούνιο, οι κάτοικοι του Μπαχρέιν αγνοούν τις διαφορές τους ως προς την κάστα, τη θρησκεία και την κοινωνική ιεραρχία για να γιορτάσουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας με πυροτεχνήματα, όπερα και γιορτές μέρα-νύχτα. Εορτάζει την ημέρα το 1971 όταν το Μπαχρέιν πέτυχε την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία μετά από περισσότερο από έναν αιώνα ως κράτος προτεκτοράτου.

Ραμαζάνι και Άιντ Αλ Φιτρ

Οι μουσουλμάνοι θεωρούν τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού ως την «εορταστική περίοδο», μια εποχή για φιλανθρωπία και ενδοσκόπηση. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι μουσουλμάνοι υποτίθεται ότι νηστεύουν, αλλά τα βράδια είναι εξαιρετικά ευχάριστα καθώς οι οικογένειες απολαμβάνουν το δείπνο και τις ειδικές σκηνές του Ραμαζανιού μαζί. Το τέλος του Ραμαζανιού τιμάται με το Eid Al Fitr, ένα τριήμερο φεστιβάλ γιορτών και καλών πράξεων.