Fedezze fel Hawar-szigetek legjobb helyeit

Találja meg partnereink és barátaink legjobb tippjeit országszerte.

A Hawar-szigetek sivatagi szigetek szigetcsoportja, amelyek közül egy kivételével mindegyik Bahrein birtokában van. Katar „Al-Shahaniya” önkormányzatának részeként kezeli a kicsi, lakatlan Jinan-szigetet. A szigetcsoport Katar nyugati partjainál, a Perzsa-öbölben, a Bahreini-öbölben található.

A szigeteket egykor a Dawasir bahreini ága lakta, akik a tizenkilencedik század elején telepedtek le.

1820-ban, amikor Warden’s Islands néven ismerték őket, kezdetben feltérképezték a szigeteket, és két közösséget is feljegyeztek.

Jelenleg elhagyatott állapotban vannak, kivéve egy rendőrlaktanyát és egy szállodát a főszigeten; A Hawar sziget kivételével minden szigetre szigorúan korlátozott a belépés. A szigetekkel szomszédos vizeken a helyi horgászok horgászhatnak, a területen kisebb szabadidős horgászat és turizmus folyik. Az édesvízből mindig is hiány volt; történetileg a felszínről gyűjtötték össze, és most is a sótalanító teleppel új készleteket kell behozni.

Számos madárfaj él a szigeteken, köztük a Socotra kormoránok. Hawar szigetén apró arab oryx és homokgazella csordák élnek, a környező vizek pedig hemzsegnek a dugongtól.

1997-ben a szigeteket Ramsari területté nyilvánították.

A bahreini kormány 2002-ben javaslatot nyújtott be a szigetek Világörökség részévé tételére, hivatkozva egyedülálló ökoszisztémára és veszélyeztetett állatok élőhelyére. A kérelmet azonban végül elutasították.

A sziget biológiai sokfélesége vonzza a különféle madarakat, orixot, gazellát és sokotrai kormoránokat. A sziget egy 25 kilométeres kompúttal érhető el Manamából, és megvan a lehetőség arra, hogy tengerparti turisztikai célponttá fejlődjön.

Földrajz

Annak ellenére, hogy közel vannak Katarhoz (csak körülbelül 1 tengeri mérföldre (1,9 km) vannak a katari szárazföldtől és körülbelül 10 tengeri mérföldre (19 km-re) Bahrein fő szigeteitől), a szigetek többsége Bahreinhez tartozik. Bahrein és Katar közötti vita 2001-es állásfoglalása. A korábban Minaqat Juzur awr körzethez tartozó szigetek jelenleg Bahrein déli kormányzósága részeként kezelik. A szigetek szárazföldi területe nagyjából 52 km2 (20 négyzetmérföld).

Annak ellenére, hogy a csoport 36 szigetből áll, sok kisebb sziget alig több, mint homok vagy zsindely felhalmozódása a kitett alapkőzet részein, amelyeket a folyamatban lévő üledékképződési és akkréciós folyamatok formálnak. A világörökségi helyszínre vonatkozó pályázat nyolc nagyobb szigetet sorolt fel, ami megfelel a szigetek eredeti leírásának, amely nyolc vagy kilenc szigetből áll. Gyakran 16 szigetből álló szigetcsoportként írják le. A Hawar-szigettől délre található Janan-sziget Katar tulajdona, és jogilag nem ismerik el a csoport részét.

Hawar-szigetek - Info

Bahreini dínár (BHD)

Pénznem

+973

Hívókód

/

Népesség

52 km2 (20 sq mi)

Terület négyzetkilométerben (mérföld)

arab

Hivatalos nyelv

AST (UTC+3)

Időzóna