BAHREINSKI VODIČ

Stvari koje treba znati o Bahreinu

Bahrein je najmanja od suverenih nacija Perzijskog zaljeva i često je morao hodati diplomatski po žici preko svojih većih susjeda. Iako zemlja ima male rezerve nafte, razvila se kao središte rafinerije i bankarstva te uspostavila socijalno-liberalnu monarhiju.

Bahrein, popularno vikend odredište za posjetitelje iz susjedne Saudijske Arabije, kulturno je žarište. Mjesta svjetske baštine UNESCO-a nasuprot još uvijek užurbanih bazara i prodavaonica tepiha, dok su tornjevi u kojima se nalaze luksuzni hoteli raštrkani po horizontu džamijama.

S nedavnom željom da se natječe za mjesto na svjetskoj pozornici luksuznog turizma, ovaj stari lučki grad u Arapskom zaljevu sada je domaćin velikih događaja - kao što je Velika nagrada Bahreina Formule 1 - jedinstvena iskustva i sofisticirane muzeje zbog kojih se isplati uključiti vaš plan puta.

Iako je Bahrein vjerojatno bio prva zaljevska država koja se otvorila za iseljenike i turiste 1970-ih, nije osjetio potrebu slijediti korake svog blistavijeg susjeda, Dubaija. Doista, ovaj sićušni otok u Perzijskom zaljevu sačuvao je istu privlačnost koja je nekoć privlačila zapadnjake. Istovremeno, to je potpuno moderan bliskoistočni raj koji se sviđa svim interesima.

Izvorno miran biserni otok, Bahrein je dobio na geopolitičkoj važnosti kao i njegova regija, unatoč tome što je imao vrlo malo vlastite nafte. Njegova prijateljska, popustljiva monarhija, zajedno s opuštenim načinom života njegovih ljudi, učinili su ga privlačnim R&R odredištem za naftne radnike u regiji. Danas se na nju gleda kao na vikend izletište za stanovnike Dubaija, Katara, Kuvajta i Saudijske Arabije, dok posjetitelji iz udaljenijih krajeva hrle kako bi iskoristili njezine sadržaje i vrijeme.

S osmomjesečnom mediteranskom klimom, većina putnika hrli u Bahrein kako bi obožavali sunce. Iako većina turista rijetko napušta veliki izbor lijepo opremljenih hotela i odmarališta, na ovom povijesnom otoku ima dovoljno toga za raditi. Od visokooktanskog glamura godišnje utrke Formule 1 Grand Prix do šarma drevne četvrti Maname, do vodenih sportova, vožnje po pustinji i posjeta restoranima, kraljevstvo ima sve.

Tijekom posljednja dva desetljeća, Bahrein je doživio porast broja odmarališta s četiri i pet zvjezdica, bez kraja gostoprimstvu koje nude. Svi veliki brendovi su ovdje, svaki nastoji nadmašiti druge u smislu sadržaja i udobnosti. S druge strane, otok ima dobar izbor ugodnijeg smještaja, od apartmana do povijesnih hotela. Iako nema mnogo domaće kuhinje, regionalna arapska hrana je uobičajena, a postoji veliki izbor međunarodnih restorana u turističkim područjima.

Gotovo svi posjetitelji stići će u međunarodnu zračnu luku Bahrein, dok oni iz Saudijske Arabije mogu proći Causewayom, mostom koji povezuje otok s kopnom. Gulf Air, lokalni zračni prijevoznik, izuzetno je dobro povezan diljem svijeta, a većina stranih prijevoznika ima Bahrein na svojim rasporedima.

Otok je malen i osoban, površine manje od 300 četvornih milja i na njemu živi nešto više od milijun ljudi. Manama se obično smatra turističkim središtem, a putovanje Bahreinom jednostavno je i uglavnom se obavlja taksijem. S obzirom na njegove proporcije, nema razloga za razmišljanje o unajmljivanju automobila.

Turizam u Bahreinu

Bahrein je 2008. privukao više od osam milijuna turista kao turistička destinacija, ali točan broj varira iz godine u godinu. Većina njih je iz obližnjih arapskih nacija, ali sve više dolaze izvan tog područja, jer raste svijest o povijesti Kraljevstva, što Bahrain International Circuit F1 promiče.

Kraljevstvo spaja suvremenu arapsku kulturu s pet tisuća godina starom arheološkom ostavštinom civilizacije. Na otoku se nalaze utvrde kao što je Qalat Al Bahrain, koja je UNESCO-va svjetska baština. Nacionalni muzej Bahreina ima predmete iz povijesti zemlje, koji sežu do najranijih ljudskih doseljenika na otok prije otprilike 9000 godina, a Beit Al Quran (arapski: što znači "dom Kurana") muzej je u kojem islamski artefakti uključuju Kuran . Džamija Al-Khamis, jedna od najstarijih džamija u regiji, tvrđava Arad u blizini Muharraqa, hram Barbar, koji je također drevni hram iz bahreinskog razdoblja Dilmunita, kao i grobni humci A'ali i hram Saar, spada među najpoznatija povijesna turistička mjesta. Poznata turistička atrakcija je Drvo života, 400 godina staro drvo koje raste u pustinji Sakhir bez vode u blizini.

U Bahreinu popularne turističke aktivnosti uključuju promatranje ptica (osobito na otocima Hawar), ronjenje i jahanje. Mnogi posjetitelji iz susjedne Saudijske Arabije i područja dolaze u Manamu prvenstveno kako bi kupovali u trgovačkim centrima u glavnom gradu, kao što su Bahrain City Center i trgovački centar Seef u četvrti Seef u Manami. Tržnica Manama i tržnica zlata u staroj četvrti Maname također su popularne među posjetiteljima.

Od 2005. Bahrein ima godišnji događaj "Proljeće kulture" u ožujku, tijekom kojeg međunarodno poznati pjevači i umjetnici nastupaju na koncertima. Arapska liga proglasila je Manamu arapskom prijestolnicom kulture 2012. i arapskom prijestolnicom turizma 2013. Andrea Bocelli, Julio Iglesias i drugi umjetnici nastupili su tijekom događaja 2012.

Obiteljski odmor

Bahrein je tek nedavno počeo primati turiste, unatoč činjenici da su okolne zemlje prilično popularne. Stoga mnogi turisti podcjenjuju ovo mjesto. Vjeruju da na stranici nema što raditi ili gledati. Ali ovo je krajnje netočno. Malo kraljevstvo može se pohvaliti mnoštvom intrigantnih lokaliteta, zadivljujućim prirodnim okruženjem i vrhunskom zabavom. Čak i ako planirate obiteljski odmor s djecom, uživat ćete u boravku u ovoj maloj naciji.

Kada putujete s obitelji u Bahrein, prvo bi trebalo razmisliti o odabiru hotela koji nudi zabavu za djecu. Four Seasons Hotel Bahrain Bay prekrasno je mjesto za obiteljsko opuštanje. Postoje mogućnosti zabave za turiste svih dobnih skupina. Ovdje se djeca mogu igrati na bijeloj plaži, kupati u čistoj vodi u bazenu i uživati na igralištima. Osim toga, moguće je ostaviti dijete s dadiljom ili u specijaliziranom dječjem klubu hotela. Dodatni bonus je hotelska dječja kuhinja. Zahvaljujući tome, čak će i najizbirljivija djeca moći pronaći svoju omiljenu kuhinju. Besplatan smještaj za djecu ili popust od pedeset posto dodatne su značajke hotela.

Lagoona Beach Luxury Resort and Spa smatra se drugim najboljim hotelom u Bahreinu za obitelji. Tamo se možete opustiti na prekrasnoj plaži i uživati u prekrasnim pogledima na ocean. Odrasli se mogu opustiti u spa centru. Vodeni park s bazenima i ugodnim igralištem pružit će djeci izvrstan provod. Tu su i soba s automatima za igre na sreću i dječje kazalište s popularnim i omiljenim crtićima.

Ritz Carlton Bahrain Hotel & Spa smatra se trećim najboljim hotelom za obiteljski odmor. Nalazi se na obali Perzijskog zaljeva. Ovdje je zdravstvena ustanova s raznim uslugama. Putnik svake dobi može pronaći odgovarajuću opciju među njima. Bazeni, posebno dječji, oduševit će male turiste. SPA će se zasigurno svidjeti odraslima. Osim toga, hotelski švedski stol nudi dječju kuhinju i slatke regionalne slastice.

Međutim, boravak u hotelima, čak i uz puno zabave, ne može se kvalificirati kao potpuni odmor. Stoga, ako planirate odmor u Bahreinu, trebali biste odabrati nekoliko obiteljskih atrakcija. Water Garden Park prva je od nevjerojatnih lokacija. Brojni su vrtuljci i tobogani za djecu. Najvažniji aspekt je da djeca svih uzrasta mogu otkriti nešto po svom ukusu. Važno je napomenuti da maloljetnicima neće biti dopušten pristup prostoru za zabavu osim u pratnji odrasle osobe.

Royal Camel Farm je farma deva. Otvoren je svaki dan. Posjet se ne naplaćuje. Ne samo da možete upoznati deve i naučiti mnogo o njima, već možete naučiti i kako se prikladno ponašati u njihovoj blizini. No, na farmi je zabranjeno fotografiranje i jahanje deva. Unatoč činjenici da su trkaći konji, oni pripadaju kraljevskoj obitelji. Al Janabiyah Park idealan je za opušteni odmor, obiteljske piknike i jednostavno uživanje u prirodi koja ga okružuje.

Bahrein ima razne raznolike parkove koji sadrže veliki izbor vrsta. Vidljivi su djeci, koja se s njima mogu i upoznati. Park divljih životinja Al Areen jedno je od najpoznatijih mjesta. Ovdje brojna bića navedena u Crvenoj knjizi nastanjuju svoje prirodno stanište. Dodatno, obratite pozornost na Wahooo! Ovo je najimpresivniji vodeni park. Ovo je prvi vodeni park na Bliskom istoku na otvorenom. Ovdje ćete bez sumnje moći uživati u idealnom obiteljskom odmoru. Ovdje će biti sati zabave. Bahrein je dom niza atraktivnih i informativnih muzeja, kao i džamija, za one koji svoj odmor odluče provesti učeći i stječući nova iskustva. Svaka je prepuna vlastite neizbrisive povijesti i drugih očaravajućih legendi.

Zoološki vrt Arman maleni je zoološki vrt. Ovdje borave koze, krave, jeleni, krokodili, brojne ptice, pa čak i psi. Na Istoku se pas obično smatra nečistom životinjom. Stoga se psi u mnogim narodima smatraju egzotičnim. Ovo nisu jedina sjajna mjesta u Bahreinu koja može posjetiti cijela obitelj i otići samo s dobrim sjećanjima. Najvažniji aspekt planiranja odmora je uzimanje u obzir vaših interesa. Svatko uživa u nečem drugom. Ovo može biti i aktivan i opušten odmor.

Stvari za vidjeti u Bahreinu

Najveće atrakcije kraljevstva su ili u Manami ili u okolnim kopnenim i vodenim prirodnim područjima grada. Zbog male veličine Bahreina, do svih se lokacija može doći brzo i jednostavno taksijem.

Građani Maname, za razliku od mnogih susjeda u Zaljevu, vole šetati gradskim trgovima u večernjim satima, kada grad zaista oživi. Kao rezultat bahreinskog naslijeđa ugostiteljstva i turizma, i grad i okolna okolica pružaju obilje atrakcija i aktivnosti, što olakšava pronalaženje nečega zanimljivog za raditi u kratkom roku.

Tvrđava Bahrein (Qala’at al-Bahrain) nalazi se na sjevernoj obali, oko pet ili deset minuta vožnje od Maname. Iako je renovirana iu izvrsnom je stanju, potreban joj je namještaj, znakovi i eksponati. Događaj je besplatan.

Muzej, koji je otvoren u veljači 2008., nalazi se u blizini tvrđave i uključuje brojne predmete koji datiraju od drevnog razdoblja Dilmun do islamskog doba, od kojih su mnogi otkriveni u tvrđavi i obližnjim ruševinama. Muzej je golema bijela pravokutna građevina bez naznake da je muzej. Radno vrijeme je od 8 do 14 sati, a ulaz je slobodan.

Drvo života je metafora života. Unatoč činjenici da drveće uspijeva diljem Bahreina, ovo je jedinstveno po tome što je 400 godina staro stablo koje je izdržalo teške pustinjske uvjete. Trebat će vam vozilo da dođete do stabla jer se nalazi izvan utabane staze i nije na ruti javnog prijevoza.

Idite autocestom Zallaq prema istoku, koja postaje autocesta Al-Muaskar, da dođete do stabla. Nakon nekog vremena primijetit ćete znak za Drvo života, koji označava skretanje desno. (Unatoč činjenici da se čini da znak sugerira da morate skrenuti na makadamsku cestu koja ne vodi nikamo, nemojte to učiniti; umjesto toga pričekajte do sljedećeg križanja, koje je nekoliko metara ispred.) Na ovoj ruti nema znakova, pa pripazite na smetlište s desne strane. Skrenite desno neposredno prije nego što stignete do brda s upozorenjem za nagib od 10 posto. Ponovno ćete vidjeti oznake Drveta života ako nastavite ravno ovom rutom (uključujući kružne tokove).

Putokazi će vas voditi cestom na kojoj na kraju neće biti tih oznaka, ali ćete konačno u daljini ugledati stablo sa svoje desne strane (veliko je i široko, ne treba ga brkati s drugim manjim stablima na putu). U plinskoj bušotini # 371 vodi se zemljanom cestom. Možete se voziti ravno sa stabla, ali ostanite na ruti koju vozilo istroši, jer gašenje može dovesti do toga da vaš automobil zaglavi u mekšem pijesku.

Iako se čini da je to težak posao, Drvo života vrijedi vidjeti jer je toliko neobično. Drvo je prekriveno grafitima koje nećete vidjeti dok mu se ne približite. Dođite malo prije zalaska sunca za prekrasan pogled na stablo i okolnu pustinju.

Što raditi u Bahreinu

Od drevnog vremena Dilmuna do islamske ere, Bahrein ima 5000 godina dugu povijest. Država ima tri tvrđave koje su pažljivo obnovljene i dostupne su javnosti, ali njihovo lociranje može biti teško zbog nedostatka znakova i cjelokupnog marketinga turističkog sektora zemlje.

Utrka Bahrain Grand Prix F1, koja se održava u travnju na Bahrain International Circuit, najvažniji je godišnji događaj u Bahreinu. Budući da su ulaznice rasprodane, a cijene smještaja učetverostručene, planirajte unaprijed. Ljudi koji naprave početnu rezervaciju obično dobivaju popuste u rasponu od 10% do 20%. Ovisno o tribini, ulaznice se kreću od 150 do 60 BD.

Većina aktivnosti u Bahreinu vrti se oko luksuza i užitka. Na otoku je ugostiteljstvo jako razvijeno pa će ljudi koji cijene maženje sigurno pronaći sve što im treba u svom hotelu. Objekti s četiri i pet zvjezdica u srcu Maname i duž obale samostalni su rajevi s raznim restoranima, barovima, toplicama i ležaljkama.

Osim hotela, bahreinska kultura prevladava i očituje se na cijelom otoku. Od poziva na molitvu koji pjeva mujezin do složene arapske arhitekture džamija i stambenih naselja, otok posjeduje poseban povijesni ugođaj.

Biseri su nekoć bili izvor prihoda za Bahreince, ali otkako je uzgoj kamenica istisnuo tradicionalno ronjenje bisera, mekušci su i dalje zreli za žetvu na morskom dnu. Aquatique Scuba Center nudi poučne tečajeve ronjenja s biserima koji pokrivaju povijest industrije i kulminiraju ronjenjem u jednom od napuštenih ležišta bisera.

Od 2004. godine otok Bahrein domaćin je godišnje utrke Formule 1 Grand Prix, koja je dobro poznata među ljubiteljima automobila. Bahreinska međunarodna staza u Sakhiru na zapadnoj strani otoka, pola sata vožnje autocestom od Maname, nije samo mjesto najprestižnijeg događaja u moto sportu, već također ugošćuje razne događaje s temom automobila, uključujući drag racing, driftanje i karting.

Obalno područje Zaljeva djeluje kao utočište za migratorne vrste, od kojih su mnoge rijetke i tražene za trzavicama. Ovo je užitak za opuštenije promatrače ptica. Al Reem Tours specijaliziran je za eko-ture i nudi svakodnevne izlete s promatranjem divljih životinja i ptica na otoke Hawar između Bahreina i Katara. Pustinjski izleti u pješčanu unutrašnjost Bahreina također su iznimno popularni među ljubiteljima prirode.

Manama, glavni grad Bahreina, istovremeno je povijesni stari grad i dinamičan, moderan grad s trgovačkim centrima, hotelima i zabavom; usprkos tome, ima svoju jedinstvenu osobnost i šarm. Al Badr Travels nudi razne obilaske gradom, uključujući šetnje prirodom i krstarenja dhowima, klasičnim drvenim trgovačkim brodovima koji su generacijama krstarili Zaljevom.

Bahreinci su vrlo ponosni na svoju prošlost, koja je i dalje popularna u obliku njihove umjetnosti i obrta. Bahreinsko umjetničko društvo neprofitna je kulturna organizacija koja povremeno ugošćuje izložbe, predstave, razgovore i radionice namijenjene podučavanju turista kako proizvoditi tradicionalne rukotvorine u bliskoistočnom stilu.

Bahrein, kao i ostatak Zaljeva, ima gospodarstvo oslobođeno poreza gdje se na robu ne naplaćuju carine. Za one koji ne mogu odoljeti kupnji, razni novi trgovački centri, kao što je veliki i blistavi Seef Mall u Manami, uvijek nude popuste. U glavnom gradu postoje razni soukovi (tržnice) i neobični specijalizirani butici i prodavaonice bisera za one koji žele tradicionalnu atmosferu.

Visoke temperature u Bahreinu čine vodene sportove privlačnijim, a posjetitelji i stanovnici podjednako se prepuštaju svojoj omiljenoj aktivnosti tijekom cijele godine u toplim vodama Perzijskog zaljeva.

Bahrein ima međunarodni golf teren s 18 rupa koji se nalazi otprilike 15 minuta od grada Maname, iako je pustinjska zemlja. Pet je jezera na golf terenu par. 72, koji je okružen stotinama palmi datulja i sušnim ravnicama.

Uživajte u jahanju na devi duž ceste. U A’ali Village Ceramics možete kupiti suvenire kao i pravu keramiku. Cjenkajte se za robu na lokalnim tržnicama.

Hrana u Bahreinu

Bahreinska kulinarska scena je izvrsna, s mnogo mjesta za odabir. Adlija je primarna blagovaonica. U Adliyi postoji mnogo kafića među kojima možete birati, uključujući Coco’s (izvrsna kuhinja po razumnoj cijeni) i Lilou’s (iznimno popularan među stanovnicima koji žele vidjeti i biti viđeni). Mirai je fantastičan japanski fusion restoran idealan za proslavu posebne prigode. U susjedstvu ćete pronaći moderne salone/restorane kao što su Zoe's i Block 338.

Restorani u Bahreinu variraju od jeftinih separea koji poslužuju lokalnu kuhinju do sofisticiranih restorana u vrhunskim hotelima. Burger King i McDonalds dva su najpoznatija poduzeća brze hrane u Sjedinjenim Državama. Večere u zapadnjačkom stilu i franšize (uglavnom američke) koje nude kuhinju po visokim cijenama mogu se pronaći u trgovačkim centrima iu središtu grada.

Zbog velikog broja restorana Sjedinjenih Država koji se nalaze u toj regiji, Juffair ima poznatu uličicu poznatu kao "American's Alley".

Geografija Bahreina

Bahrein je arhipelag u Perzijskom zaljevu, istočno od Saudijske Arabije, koji je uglavnom ravan i sušan. Sastoji se od ravne pustinjske ravnice koja se postupno penje na niski središnji nasip, sa 134 m visokim planinskim dimom kao najvišom točkom (Jabal ad Dukhan). Bahrein je izvorno bio 665 km2 (257 kvadratnih milja), ali je zahvaljujući zoni melioracije narastao na 765 km2 (295 kvadratnih milja), što ga čini nešto većim od Hamburga ili otoka Man.

Prethodno poznat kao arhipelag od 33 otoka, značajne operacije melioracije su proširile broj otoka i arhipelaga na 84 u kolovozu 2008. Bahrein nema fizičku granicu ni s jednom državom, iako ima obalu od 161 kilometar. Nacija također polaže pravo na teritorijalno more od 22 kilometra (12 nautičkih milja) i graničnu zonu od 44 kilometra (24 nmi). Bahrein ima pet velikih otoka: Bahrein, otočje Hawar, Muharraq, Umm a Nasan i Sitra. Ljeta u Bahreinu su vruća i vlažna, s umjerenim zimama. Velike količine nafte i prirodnog plina, kao i ribe u obalnim morima, spadaju među prirodna bogatstva zemlje. Samo 2,82 posto ukupne površine zemljišta koristi se za poljoprivredu.

Unatoč činjenici da je Bahrein 92 posto pustinja, s redovitim sušama i pješčanim olujama, najveće prirodne opasnosti za Bahrein su. Dezertifikacija zbog degradacije ograničenog obradivog zemljišta, oštećenja obale (oštećenja obala, koraljnih grebena i morske vegetacije) kao rezultat izlijevanja nafte i drugih velikih ispuštanja nafte, rafinerija nafte, distribucijskih centara i obnavljanje ilegalnog zemljišta na mjestima poput zaljeva Tubli jedan je od ekoloških problema Bahreina. Prekomjerna uporaba glavnog vodonosnika u Bahreinu, vodonosnika Dammam, u sektoru poljoprivrede i kućanstava rezultirala je salinizacijom obližnjih slanih i slanih vodnih tijela. Hidrokemijskim istraživanjem otkrivena su mjesta izvora saliniteta podzemnih voda i definirana područja njihova utjecaja.

Istraživanje je pokazalo da kada podzemna voda teče iz sjeverozapadne regije Bahreina, gdje se vodonosnik opskrbljuje vodom kroz bočni preljev iz istočne Saudijske Arabije na jugu i jugoistoku, kvaliteta vode vodonosnika se značajno mijenja. Boćata voda izvire iz boćatih vodenih područja u sjeverno-središnjem, zapadnom i istočnom području; prodor morske vode u istočnu regiju; Prodor vode Sabkha u jugozapadnu regiju; i refluks navodnjavanja u lokalnom području u zapadnoj regiji četiri su identificirana tipa salinizacije vodonosnika. Uz korištenje podzemne vode u zoni, razmatraju se četiri opcije za upravljanje kvalitetom podzemne vode koje su na raspolaganju bahreinskim vodnim vlastima, a predlažu se i prioritetne regije, ovisno o vrsti i veličini bilo koje Versalzungsquelle.

Klima u Bahreinu

Planine Zagros u Iranu, koje se protežu iznad Perzijskog zaljeva, proizvode slabe vjetrove u Bahreinu. Peščane oluje u Iraku i Saudijskoj Arabiji, nošene sjeverozapadnim vjetrovima poznatim kao Shamalwind, uzrokuju smanjenu vidljivost u lipnju i srpnju.

Ljeta su vrlo vruća. Ljeti su vode koje okružuju Bahrein plitke i brzo se zagrijavaju, što rezultira znatnom vlažnošću, osobito noću. U idealnim okolnostima, ljetne temperature mogu premašiti 50 stupnjeva Celzijusa (122 stupnja Fahrenheita). Kiša u Bahreinu je slaba i sporadična. Kiša je najčešća zimi, s najviše 71,8 mm (2,83 inča).

Demografija Bahreina

Stanovništvo Bahreina povećalo se na 1,2 milijuna ljudi u 2010., s 568.399 Bahreinaca i 666.172 stranaca. Stanovništvo Bahreina naraslo je s 1,05 milijuna u 2007. na više od milijun u 2007. (517 368 stranih državljana). Iako je većina stanovništva s Bliskog istoka, nacija također ima značajnu južnoazijsku zajednicu. Godine 2008. više od 290 000 Indijaca živjelo je u Bahreinu, što ga čini najvećom populacijom iseljenika u zemlji.

S gustoćom naseljenosti od 1646 osoba po km2 u 2010., Bahrein je četvrta najgušće naseljena suverena država na svijetu. Gradovi-države jedine su suverene i gusto naseljene države. Većina stanovništva zemlje nalazi se na sjeveru, a regija južnog guvernera je najrjeđe naseljena. Sjever zemlje je tako gusto naseljen da ga neki nazivaju velikim gradom.

Etničke grupe u Bahreinu

Stanovništvo Bahreina je etnički raznoliko. Baharna i Ajam su dvije etničke skupine koje čine Shia Shia. Etnička skupina Baharna čini većinu Bahá’ Shiita. Adžami su po nacionalnosti šijitski Perzijanci. Šijitski Perzijanci žive u značajnom broju u Manami i Muharraqu. Etnički Hasavi iz Al-Hase čine malenu manjinu bahreinskih šijita.

Suniti u Bahreinu uglavnom su podijeljeni u dvije etničke skupine: Arape (Arape) i Huwala. Sunitski Arapi su najmoćnija etnička skupina u Bahreinu; drže većinu državnih funkcija, a bahreinska monarhija je sunitska arapska. Tradicionalna sunitska arapska naselja uključuju Zallaq, Muharraq, Riffa i Hawar. Huwala su sunitski iranski potomci, s nekim sunitskim Perzijancima i nekim sunitskim Arapima među njima. Suniti porijeklom iz Balučija također postoje. Većina bahreinskih Afrikanaca je iz istočne Afrike i generacijama žive u Muharraqu i Riffi.

Religija u Bahreinu

Službena religija Bahreina je islam, a većina ljudi u Bahreinu su muslimani. Iako ne postoji službena statistika o postotku šijita i sunita među muslimanima u Bahreinu, šijiti čine 65-75 posto stanovništva.

Bahrein ima značajno kršćansko stanovništvo. Nakon popisa iz 2010. u Bahreinu je živjelo 367.683 nemuslimana, od kojih su većina kršćani. Većina kršćana u Bahreinu su iseljenici, ali bahreinski kršćani (koji imaju bahreinsko državljanstvo) čine manju skupinu. Alees Samaan, rođeni kršćanin iz Bahreina, služio je kao veleposlanik Bahreina u Ujedinjenom Kraljevstvu. Bahrein se također može pohvaliti lokalnom židovskom populacijom od 37 Bahreinaca. Prema različitim procjenama, židovska populacija Bahreina broji između 36 i 50 osoba.

Ukupna uključenost muslimana opala je posljednjih godina kao rezultat priljeva imigranata i gostujućih radnika iz južnoazijskih zemalja kao što su Indija, Filipini i Šri Lanka. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, stanovništvo Bahreina bilo je 81,2 posto muslimana, 10% kršćana i 9,8% hinduista ili drugih vjera. Prema popisu iz 2010. muslimani su činili 70,2 posto stanovništva (popis iz 2010. nije pravio razliku između nemuslimanskih vjeroispovijesti). Dužnosnici iz administracije Bahreina odbacili su optužbe oporbe da vlada pokušava promijeniti demografski razvoj zemlje naturalizacijom sunitskih Sirijaca. Bahá čine otprilike 1% ukupnog stanovništva Bahreina.

Jezik u Bahreinu

Službeni jezik Bahreina je arapski, iako se engleski često govori. Bahreinski arapski je arapski dijalekt koji se najčešće govori, ali se, kao i drugi arapski dijalekti, značajno razlikuje od standardnog arapskog. Budući da zakonodavac mora tečno govoriti arapski kako bi predstavljao parlament, prema članku 57 (c) ustava Bahreina, arapski igra značajnu ulogu u političkom životu.

Mnogi pojedinci u Bahreinu, i Bahreinci i oni koji nisu, govore perzijski, službeni jezik Irana, ili urdu, službeni jezik Pakistana. Nepalski se također često govori među nepalskim radnicima i skupinom Gurkha vojnika. Važne autohtone populacije govore malajalamski, tamilski i hindski. Svi poslovni objekti i putokazi su višejezični, s natpisima na engleskom i arapskom jeziku.