BAHREINSKI VODIČ

Stvari koje treba vidjeti u Bahreinu

Bahrein je otočna država s bogatom poviješću koja se proteže tisućama godina i nudi jedinstvenu mješavinu kulturnih izleta, zabave i rekreacije. U regiji je prva država postojala već u trećem tisućljeću prije Krista. U različitim razdobljima u povijesti, zemlja je pripadala Sasanidskom kraljevstvu, Arapskom kalifatu, Portugalu i Iranu. Nacija je jedno vrijeme bila pod britanskim protektoratom. Sve ove povijesne faze ostavile su traga na krajoliku zemlje. Stoga ovdje postoje brojne atrakcije od interesa.

Prema brojnim arheolozima, na otocima je nekoć bila država Dilmun. Sumerani su mislili da je to porijeklo civilizacije. Qal’at al-Bahrain je mjesto gdje se nalaze ostaci ove drevne kulture. Znanstvenici su otkrili gotovo 4000 godina stare ulice, hramove, trgovine i palače zakopane ispod brojnih kulturnih slojeva, uključujući i portugalski dvorac. Danas se iskopavanje nastavlja. Danas je otprilike jedna četvrtina regije dostupna. Na vrhu brda nalazi se portugalski dvorac koji se zove Qal’at al-Burtughal. Datira u sedamnaesto stoljeće. Utvrda je još uvijek u netaknutom stanju.

Na sjeveru se nalazi nekoliko regija s golemim nekropolama civilizacije Umm Al Nar iz brončanog doba. To su najveće antičke nekropole koje su preživjele do danas. Kamene grobnice imaju promjer od 4,5 do 9 metara i visinu od 1-2 metra. U grobnicama je otkrivena keramika, kameni pečati ili pečati od školjki, oružje i koštani artefakti. Više od sto tisuća ovih grobnica nalazi se na području Bahreina. Hram Manama Saar i susjedne grobnice iz istog su povijesnog razdoblja.

Portugalci su podigli i tvrđavu Abu Mahir. To je jedna od niza utvrda koje štite pomorski trgovački put. Utvrda je u lošem stanju. Međutim, muzej je dostupan na svom terenu. Osim povijesti građevine, također možete naučiti o povijesti kopanja bisera u Bahreinu.

Shajarat al-Hayat, često poznat kao Drvo života, je oko 400 godina staro drvo. Iznenađujuće je da raste samostalno u pustinji. Brojne priče i pretpostavke prerastaju mjesto. Smatra se posljednjim stablom u Edenskom vrtu. Osim toga, pretpostavlja se da podzemna rijeka hrani svoje korijenje. Drvo pripada podvrsti Mimosa vrste Prosopis cineraria. Ova stabla mogu podnijeti temperature do 50 stupnjeva Fahrenheita bez potrebe za velikom količinom vode. Može preživjeti i na slanim tlima. Njegovo korijenje doseže velike dubine (desetke metara) i može apsorbirati i najmanje količine vode. Listovi apsorbiraju vlagu iz okoline.

Utvrda Arad izgrađena je u 15. stoljeću za obranu otoka Muharraq. Izgrađen je u stilu arapskih utvrda. Tvrđava je kvadratna i kompaktna. Na njegova četiri ugla nalaze se kule u obliku cilindra. Utvrda je bila vrlo pogodna za obalnu obranu i osmatranje. Nedavno je provedena velika rekonstrukcija. Noću je povijesna utvrda osvijetljena. To je prizor koji oduzima dah. Tvrđava Riffa sagrađena je 1812. Ipak, neki arheolozi datiraju njeno utemeljenje u sedamnaestom stoljeću. Citadela je bila kuća šejha Salmana bin Ahmeda. Tamo su bile smještene i druge vladine agencije. Isa ibn Ali Al Khalifa, jedan od vladara Bahreina, rođen je u uporištu.

Rezidencija Isa ibn Ali Al Khalife izvrstan je primjer kraljevske rezidencije. Izgrađen je u klasičnom arapskom stilu. Rezidencija ima sustav hlađenja. Ovo je toranj vjetra, koji je opskrbljivao zgradu hladnim zrakom. Toranj je bio zatvoren za zimu. Lukovi, drveni namještaj, vrata, stropovi i vitraji krase interijere.

Al-Fatihova džamija jedna je od najvećih na svijetu. Primarna kupola je sastavljena od stakloplastike. To je pravo inženjersko remek-djelo. Struktura je moderna. Godine 1987. njegova je izgradnja završena. Ulaz je blokiran petkom (muslimanski sveti dan) i drugim vjerskim praznicima. Džamija Al-Khamis je najstarija vjerska građevina u zemlji. Smatra se da je prvi kamen temeljac hrama postavljen u sedmom stoljeću. Džamija je više puta obnavljana. Najranije njegove komponente datiraju iz četrnaestog stoljeća. Kao mihrab korištena je ploča iz 12. stoljeća (niša koja pokazuje smjer u kojem se nalazi Mekka).

Mala Indija je četvrt u Manami koja više sliči Delhiju nego glavnom gradu Bahreina. Ovdje se nalazi Krišnin hram. Stariji je od dvjesto godina. Brojne su antikne drvene kuće od indijskog drva, suvenirnice i kafići. Mini kanjoni u Al-Baharu su prirodna atrakcija. Nevjerojatno oblikovane zlatne stijene koje pružaju zimsko stanište brojnim pticama.

Wahooo je jedan od najinovativnijih i najsuvremenijih vodenih parkova na Bliskom istoku. Veličinom prelazi 15.000 četvornih metara. Koristeći igre, vožnje, tobogane i bazene, vodeni park privlači milijune ljudi. Stil dizajna vodenog parka je "suptropski raj". U središtu je usidrena škuna. Ovo je prekrasno mjesto za ljude svih dobi. U parku se održava 30% vanjskih i 70% događanja u zatvorenom prostoru. To osigurava ugodan posjet bez obzira na vremenske prilike. Osim toga, s obzirom da se vodeni park nalazi u gradskoj jezgri, gosti će moći prošetati po brojnim trgovinama. Imat ćete priliku posvetiti nekoliko sati kupnji ili objedovanju u restoranu regionalne kuhinje.

Ptičje kraljevstvo Azije jedinstveno je uređeno stanište. Ovdje živi preko sedamdeset vrsta ptica iz cijelog svijeta. Ovdje radi 500 zaposlenih. Neke od ovih vrsta su ugrožene. Kako bi se pomoglo u njihovom očuvanju, pažljivo se proizvode i uzgajaju u zatočeništvu u Ptičjem kraljevstvu Azije. Postavka je osmišljena ne samo da očara i zabavi cijelu obitelj, već i da mladima i njihovim roditeljima pruži obrazovnu vrstu učenja. Dok lutaju ovim labirintima, turisti će moći snimiti prekrasne fotografije i doživjeti prekrasne emocije.

Utvrde u Bahreinu

Tvrđava Arad

Arad Fort, Road No 4233, Arad, Bahrain

Tvrđava Arad vrhunski je primjer omanske vojne gradnje od kraja 15. stoljeća do početka 16. stoljeća. Ova je utvrda igrala značajnu ulogu u obrani Bahreina od pljačkaša kroz stoljeća, iako nije jasno kada je izgrađena. Utvrda, koja je obnovljena 1980-ih isključivo izvornim materijalima, noću je atraktivno osvijetljena i održava povremene svečanosti.

Utvrda i muzej Bahreina

Seef Area Karbabad, Capital Governorate

Smještena u Seefu i ranije poznata kao portugalska luka, tvrđava Bahrain ili "Qal'at al-Bahrain" velika je 180.000 četvornih stopa. Od 2300. godine pr. do 16. st. utvrda je naseljena. Tvrđava se nalazila u glavnom gradu civilizacije Dilmun i nazvana je po Qal’at al-Burtughalu.

Iskopavanja utvrde otkrivaju da je služila za stambene, javne, gospodarske, vjerske i vojne funkcije. Arheološka iskapanja otkrila su nekoliko alata i artefakata, uključujući žigove Dilmun Stamp, opremu za ribolov te posude za kuhanje i prijevoz hrane iz Omana i Mezopotamije. Tvrđava Bahrein, jedno od tri mjesta svjetske baštine UNESCO-a u Bahreinu, impresivna je građevina koja odaje počast duboko ukorijenjenoj povijesti Bahreina.

Utvrda Sheikh Salman Bin Ahmed Al Fateh

Sheikh Salman Bin Ahmed Al Fateh Fort, Road No 368, Riffa

Zbog svog položaja u Riffi, tvrđava Sheikh Salman bin Ahmed Al-Fateh poznata je i kao tvrđava Riffa. Ovo povijesno mjesto svjedoči jednom od najvažnijih trenutaka u povijesti Bahreina; Al Khalifas, vladajuća obitelj Bahreina, obilježena je unutar njegove prekrasne arhitekture.

Saznajte više o obitelji Al Khalifa kroz pomno odabrane izložbe s njihovim obiteljskim stablom, osobnim predmetima i omiljenim zabavama. Osim toga, u tvrđavi se nalazi kafić Saffron koji gleda na slikovitu dolinu Al-Haniniya.

Muzeji u Bahreinu

Nacionalni muzej Bahreina

Nacionalni muzej Bahreina

Dana 15. prosinca 1988., Nacionalni muzej Bahreina svečano je otvorio pokojni Amir, H.H. Shaikh Isa Bin Salman Al-Khalifa. Smatran je jednim od najprestižnijih muzeja te vrste u području Zaljeva. Nacionalni muzej Bahreina trenutno je jedna od najznačajnijih kulturnih znamenitosti otoka.

Iznimna zgrada, koju su osmislili i dizajnirali Krohn i Hartvig Rasmussen, ima bijeli mramorni eksterijer od travertina i strateški je smještena na umjetnom poluotoku s pogledom na otok Muharraq. Muzejski kompleks čine dvije povezane zgrade ukupne površine oko 20.000 četvornih metara. Glavna građevina sadrži stalni postav, dvorane za privremene izložbe, umjetničku galeriju, predavaonicu, kafić i suvenirnicu. U upravnoj zgradi smješteni su administrativni uredi, sobe za kustoska istraživanja, konzervatorski laboratoriji, izložbena konstrukcija i skladišni prostori za zbirke.

U muzeju se čuva 6000 godina povijesti Bahreina. Dvorane grobova, Dilmun, Tylos i islam, običaji i tradicija, tradicionalni zanati i zanati te dokumenti i rukopisi oživljavaju povijest Bahreina. Veliko predvorje omogućuje ulaz u izložbene prostore u prizemlju i na prvom katu, koji se nalaze na prizemlju i na prvom katu. Foaje je ogromno dramatično područje naglašeno prirodnim rasvjetnim oknima i sadrži izložbu "Ulaganje u kulturu".

Džamije u Bahreinu

Velika džamija Al Fateh

Al Fateh Grand Mosque, Awal Avenue Corner Al Fatih Highway

Velika džamija Al Fateh je najveća džamija u Bahreinu i jedna od najvećih na svijetu. Izgrađen je 1987. pod pokroviteljstvom pokojnog šeika Isa bin Salmana Al Khalife i nazvan je Ahmed Al Fateh. Džamija prima do 7000 vjernika, a na vrhu je najveća svjetska kupola od stakloplastike. Njegovi zidovi su izvrsno ukrašeni kufskom kaligrafijom.

Džamija Al Khamis

Bilad Al Qadim, Sheikh Salman Highway

Džamija Al Khamis, izgrađena 692. godine, jedna je od najranijih džamija u arapskom svijetu. Obnovljena u 14. i 15. stoljeću, njeni temelji datiraju iz 11. stoljeća.

Tijekom popravka, identični dvostruki minareti dodani su povijesnoj islamskoj strukturi, što ju je učinilo odmah prepoznatljivom.

Bait al Quran

Building No.17, Road No.1901, Diplomatic Area, Manama.

U ovom prestižnom muzeju nalazi se velika kolekcija kuranskih rukopisa i svetih spisa koji datiraju iz sedmog stoljeća u zgradi ukrašenoj arapskim pismom. Postoji nekoliko primjeraka Kur'ana koji su i sami umjetnička djela. Neke manje kopije dovoljno su male da stanu u dlan, a kur'anske fraze čak su ugravirane na zrnu riže. Uz značajnu povijesnu zbirku, izložbeni prostor Bait al Quran često održava različite umjetničke izložbe, kao i malu džamiju, istaknutu knjižnicu i mjesto za učenje islamske nastave.

Parkovi u Bahreinu

Bahrein je novo iskustvo za globalnu zajednicu. Izraz "zemlja kontrasta" možda se pretjerano koristi. Međutim, putnici gledaju na naciju kao na jedinstveni biser u središtu oceana. Usprkos sumornom lunarnom okruženju koje je više gostoljubivo za utrke deva nego za dobro ugođene automobile ispunjene vrhunskom tehnologijom, spektakularni dizajn krajolika je arhitektonska snaga. Zemlja je velika 700 četvornih kilometara. Ima oko 161 kilometar obale. Najveći otoci uključuju Muharraq, Sitrah, Umm a Nasan i Hawar Group.

Bahrein se često naziva "vratima u Perzijski zaljev", što je vidljivo u raznolikosti i toleranciji stanovništva. Službeni jezik ovdje je arapski. Međutim, engleski se često koristi u poslovanju i obavezan je u školama. Zbog velikog broja iseljenika koji žive u Bahreinu, drugi jezici poput perzijskog i urdua govore se i na tradicionalnim i na modernim tržištima. Geolozi su otkrili naftu 1932. godine. Bilo je to prvi put da je "crno zlato" otkriveno na arapskoj strani Perzijskog zaljeva.

Nekada davno, maleni otok bio je bujno, plodno, zeleno utočište. Temelj nacije bilo je njezino bogatstvo izvora, od kojih nekoliko još uvijek postoji na mjestu drevne civilizacije Dilmun, poznate po svojim biljnim proizvodima i poljoprivrednoj stručnosti. Urbanizacija i melioracija tijekom mnogih generacija rezultirali su time da je zemlja sve više nalikovala svojim susjedima u Perzijskom zaljevu: sušna, neprikladna za proizvodnju većine poljoprivrednih usjeva.

Park princa Khalife Bin Salmana je veličanstven. Na posjedu se nalazi jezero, šetnice, restorani, komercijalni centri, privatni prostori za rekreaciju i obilje vegetacije. Ovaj park površine 80 tisuća četvornih metara nastao je uz cijenu od oko šest milijuna dinara. To je jedan od najvećih parkova u Bahreinu. U parku možete unajmiti klizaljke, pedaline i bicikle. Sadržaji na licu mjesta uključuju igralište, vožnje i igraonicu sa zračnim hokejom. Možete objedovati u restoranu Chai & Chapati ili Koffiatto u tornju s pogledom na jezero od 360 stupnjeva.

Ljeta u Bahreinu posebno su vruća. Zimske temperature rijetko padaju ispod 17 stupnjeva Celzijusa. Ovdje ne pada često kiša. Padaju uglavnom zimi. U ovoj regiji ima malo plodnog tla. Samo 8% zemljišta koristi se u poljoprivredne svrhe. Ovdje postoji i problem slatke vode. Vegetacija i životinjski svijet otoka nisu osobito bogati. Postoji 195 vrsta biljaka, 17 vrsta sisavaca, 14 vrsta gmazova i jedna vrsta vodozemaca. Ovdje zimuju mnoge ptice selice. Neke vrste ptica gnijezde se na otocima. Brojne bahreinske biljne vrste dobro su prilagođene pustinjskim i slanim tlima. Sposobni su crpiti vodu iz golemih dubina i apsorbirati atmosfersku vlagu. Nekoliko velikih životinja nastanjuje otoke. Među njima je i pješčana gazela. Ovdje se nalaze i pješčani ježevi, arapski zečevi i indijski mungosi. Pustinje su dom raznim vrstama šišmiša.

Bahrein je jedna od rijetkih zemalja Perzijskog zaljeva koja brine o zaštiti okoliša. Al Areen Wildlife Park osnovan je 1976. kako bi zaštitio jedinstvenu biološku raznolikost regije. Osim autohtonih biljaka i životinja Bahreina, tu su i predstavnici faune Afrike i Azije. U parku postoji više od 100.000 biljnih vrsta, 45 životinjskih vrsta i 82 vrste ptica. Ugrožene su brojne vrste. Ovaj popis uključuje arapskog oriksa, južnoafričkog geparda, stepskog guštera, perzijsku gazelu, skakača i afričkog divljeg psa. Politika parka daje prioritet očuvanju jedinstvenih vrsta, rekreaciji populacija ugroženih životinja i uzgoju životinja u zatočeništvu. Dio parka otvoren je za javnost. Svake godine primi oko 200.000 posjetitelja. Rekreacijsko područje nedostupno je javnosti. Posjećuju ga veterinari, osoblje parka i razni stručnjaci.

Bahrein je jedna od rijetkih zemalja Perzijskog zaljeva koja brine o zaštiti okoliša. Al Areen Wildlife Park osnovan je 1976. kako bi zaštitio jedinstvenu biološku raznolikost regije. Osim autohtonih biljaka i životinja Bahreina, tu su i predstavnici faune Afrike i Azije. U parku postoji više od 100.000 biljnih vrsta, 45 životinjskih vrsta i 82 vrste ptica. Ugrožene su brojne vrste. Ovaj popis uključuje arapskog oriksa, južnoafričkog geparda, stepskog guštera, perzijsku gazelu, skakača i afričkog divljeg psa. Politika parka daje prioritet očuvanju jedinstvenih vrsta, rekreaciji populacija ugroženih životinja i uzgoju životinja u zatočeništvu. Dio parka otvoren je za javnost. Svake godine primi oko 200.000 posjetitelja. Rekreacijsko područje nedostupno je javnosti. Posjećuju ga veterinari, osoblje parka i razni stručnjaci.

U Perzijskom zaljevu nalazi se arhipelag Hawar. Otoci su gotovo ispražnjeni. Nekada je ovo područje naseljavalo beduinsko pleme. Danas su, međutim, njihova sela napuštena. Na otocima su ostali samo policijska postaja i hotel. Potrebna je posebna ribolovna dozvola. Otoci su dom nekoliko vrsta ptica. Ovdje se razmnožava rijetka vrsta kormorana. Na otocima zimuje preko šezdeset vrsta ptica selica. Ove ptice migriraju na svoja mjesta za razmnožavanje tijekom proljeća. Ptice gnjezdarice vraćaju se u svoja gnijezda. Ovdje se mogu pronaći jedinstvena stvorenja, uključujući arapskog oriksa i pustinjsku gazelu. U blizini otoka, značajna kolonija dugonja nastanjuje vodu. Od 1997. godine područje je pod zaštitom države.

Arab Bay je zaštićeno područje. Nedavno je osnovan na otoku Muharraq u blizini grada Arada. Njegova je svrha očuvanje jedinstvenog morskog ekosustava regije. Tipično, dupini i pliskavice nastanjuju vode u blizini Bahreina. Ovdje je manja vjerojatnost da ćete naići na kitove i kitove ubojice. Dugongi (morske krave) često se opažaju u obalnim područjima. Ovo su najneobičniji morski sisavci. U vodama Perzijskog zaljeva postoji oko 700 vrsta riba. Više od 80 posto njih nastanjuje grebene, osobito koralj. U Arapskom zaljevu postoji trideset vrsta morskih pasa. 16 se smatra ugroženim. Više bisernih kamenica otkriveno je u vodama Bahreina nego bilo gdje drugdje. Stoga je rudarenje bisera vrlo etablirano u ovoj regiji.

Otok Umm a Nasan je u vlasništvu krune. Područje je zabranjeno za obične ljude. Otok ima malenu populaciju koza s navojnim rogovima. Mala zajednica nalazi se na zapadnoj obali. Ovdje živi više nomadskih obitelji. Brinu se o jelenima i gazelama koji žive na otoku. Posljednjih godina rad industrijskih postrojenja i postrojenja za desalinizaciju imao je znatan negativan utjecaj na morske vrste uz obalu. Vlada poduzima korake za očuvanje osebujne prirode otoka i obalnih plovnih putova.