BAHREINSKI VODIČ

Kako se kretati u Bahreinu

There are only two methods to reach Bahrain: by plane or by automobile through the causeway from Saudi Arabia. There are flights to destinations all over the world from Bahrain International Airport, and an enormous project is currently ongoing to update and extend its facilities.

Osim toga, oko otoka kruži 28 autobusnih linija. Autobusi su pristupačni, klimatizirani i imaju besplatan Wi-Fi; usprkos tome, prvenstveno ih koriste mještani, a ne posjetitelji.

U zračnoj luci, restoranima i hotelima, taksiji su široko dostupni, a Uber je također popularan način prijevoza. Osim toga, brojne agencije za iznajmljivanje automobila imaju urede u Bahreinu, a nekoliko ih ima kioske u zračnoj luci.

Kako se kretati u Bahreinu s taksijem

Službena pristojba je 2,65 USD) 1000 BD + 0,200 Filsa po kilometru. U stvarnosti, međutim, brojila su često "pokvarena", "prekrivena", "izgubljena" ili jednostavno zanemarena, što zahtijeva prethodni dogovor o cijenama. Imajte na umu da će taksisti često tražiti pretjerane cijene.

Međutim, u kolovozu 2008. vlada i taksi grupe sklopile su novi dogovor i sve veći broj taksija sada koristi mjerače. Putovanje unutar Maname košta između 3 i 5 dinara.

Zračna luka daje upute o tome kako izračunati cijene taksija na službeni način. Ako uzmete taksi koji vas čeka u zračnoj luci bit će vam naplaćeno dodatnih 2000 BD.

Taksiji, u cjelini, pružaju izvrsnu uslugu, iako ima nekoliko prevaranata. Kada idete iz zračne luke, svakako odaberite bijele taksije s crvenim krovom ili taksije u londonskom stilu. Ako se mjerač ne koristi bez naknade, također postoji pravilo; držite se toga i kontaktirajte policiju, a vozač će uskoro platiti odgovarajuću naknadu za putovanje.

Iako veliki hoteli i komercijalna područja obično imaju taksije koji čekaju vani, pronalaženje jednog može biti izazov. U kraljevstvu posluje niz privatnih tvrtki, od kojih su najpoznatije:

Speedy Motor Service SMS Radio-Meter Taxi je najstarija i najpopularnija radiotelefonska taksi tvrtka u Kraljevstvu, kao i najpouzdanija. Taksi se može rezervirati unaprijed i dostupan je 24 sata dnevno, 365 dana u godini. + 973-17 682999 je telefonski broj za biranje.

Online taksi u Bahreinu. Za deset minuta možete dobiti taksimetar online. + 973-36688614; Faks: + 973-36688614

Bahrain Limo je nedavno osnovana Radio Meter Taxi tvrtka u Bahreinu, kao i sestrinska tvrtka transportnog diva “Saudi Bahraini Transport Company” (SABTCO), koja pruža usluge luksuznih autobusa i limuzina preko King Fahad Causewaya.

Međutim, bilo je slučajeva u kojima su taksisti pokušavali naplatiti pretjerane cijene (kao što je 50BD za kratku vožnju kada je trošak stvarno 3BD), ali ti su incidenti neuobičajeni. Općenito, najbolji izbor je korištenje certificiranih taksi usluga.

Kako se kretati u Bahreinu s autobusom

Mnogi dijelovi otoka također su opsluženi javnim autobusima. Iako su cijene autobusa niske, turistima može biti teško razumjeti sustav zbog poteškoća u dobivanju voznog reda autobusa i karata.

Putovanje autobusom u Bahreinu donedavno je bilo praktički noćna mora, a strance su upozoravali da to ne čine. Nije bilo autobusa do popularnih lokacija ili trgovačkih centara, a oni koji su postojali često su kasnili. Čekaonice su često bile neprivlačne. Autobusi su opsluživali samo otprilike 35% zemlje, stoga bi većina ljudi išla taksijem, a zaposlenici bi se često okupljali kako bi kupili vozilo.

Međutim, od tada se stvari stalno popravljaju. Situacija se značajno popravila od veljače 2015. kada su se promijenili operateri. Autobusi su sada čišći, pristupačniji hendikepiranim osobama i među ostalim poboljšanjima pružaju besplatan 4G pristup internetu. Vrijeme čekanja, kao i čekaonice, znatno su poboljšani.

Kako se kretati automobilom u Bahreinu

Razmislite o najmu vozila ako želite posjetiti više lokacija. Cijene variraju od 10 do 20 dinara po danu i uključuju neograničenu vožnju cijelim otokom.

Ako stignete autobusom na parkiralište Lulu u središtu grada, samo skrenete s ulaza u središte, napustite parkiralište i locirajte rent-a-car među zbirkom tvrtki preko puta. Karta ili GPS se toplo preporučuju, jer prometni signali mogu biti rijetki, a nije teško doći iz jednog dijela zemlje u drugi, unatoč maloj veličini zemlje.

Na cestama je ograničenje brzine obično 50 km/h, dok je na autocesti 80-100 km/h. Kazne za kršenje prometnih zakona su oštre, čak i ako se propisi ne poštuju uvijek ispravno.