BAHREINSKI VODIČ

Ostanite sigurni i zdravi u Bahreinu

Ostanite bezbedni u Bahreinu

U Bahreinu je 2011. bio gotovo građanski rat, sa stotinama poginulih, stotinama ozlijeđenih i značajnim brojem aktivista i medicinskih stručnjaka koji su bili zatvoreni i mučeni. Iako su veliki prosvjedi nemilosrdno ugušeni, okruženje je i dalje nestabilno, a prosvjedi, nemiri i policijska ubojstva mogu se dogoditi svakog trenutka. Putnici bi trebali izbjegavati sjeverozapadne ruralne regije i zajednice zemlje. Veliki prosvjedi mogu se dogoditi u bilo kojem trenutku, i iako ponekad mogu postati nasilni, rijetko su antizapadnjački usmjereni. Izbjegavajte mjesta na kojima se čini da se okupljaju velike grupe pojedinaca.

U Bahreinu je prosječna učestalost društvenog kriminala niska, dok je nasilni zločin neuobičajen. Pljačke, krađe i krađe se, ipak, događaju. Zabilježena su manja kaznena djela poput krađe portfelja i krađe portfelja, osobito u četvrtima starih tržnica poznatih kao soukovi. Noćne klubove u većini hotela posjećuju neki neugodni pojedinci. Unatoč činjenici da hoteli imaju dovoljno sigurnosnih mjera, uključujući kamere, bilo je slučajeva da im posjetitelji uzimaju sobe.

Ako ste na Exhibition Avenue (u blizini Hoore), budite oprezni jer dame mogu imati neugodne susrete s (prvenstveno) pijanim Saudijcima. Dobro je imati tipa sa sobom ako idete tamo (osobito noću).

Kriminal

Približno 4000 britanskih državljana živi u Bahreinu, a godišnje ga posjećuju tisuće drugih. Većina posjeta je bez incidenata. Unatoč činjenici da je kriminal rijedak u većini regija, turisti bi trebali poduzeti mjere opreza, uključujući korištenje provjerenih taksi službi.

Droge

Čak su i količine ilegalnih tvari u tragovima apsolutno zabranjene. Čak i ako prolazite kroz zračnu luku iz jedne zemlje u drugu, konzumiranje ili nošenje ilegalnih narkotika može rezultirati zatvaranjem i protjerivanjem. Kupnja ili prodaja ilegalnih droga i narkotika ozbiljno je kazneno djelo za koje je zapriječena maksimalna kazna doživotnog zatvora.

Neki kozmetički artikli i punjenja za e-cigarete mogu sadržavati zabranjene tvari, poput CBD ulja, u Bahreinu.

Mudro je nositi liječničko pismo ako koristite lijekove na recept. Ako namjeravate uvesti lijekove na recept u Bahrein, možda ćete morati dobiti prethodno odobrenje od nadležnih tijela. Prije putovanja trebate se obratiti najbližem veleposlanstvu ili konzulatu Bahreina.

Alkohol

Alkohol je legalan u Bahreinu, gdje postoji niz barova, licenciranih restorana i restorana bez licence; međutim, ponašanje u pijanom stanju u javnosti ili vožnja pod utjecajem alkohola je protuzakonito, zbog čega počinitelj podliježe novčanoj kazni, zatvoru i/ili deportaciji, kao i privremenom oduzimanju vozačke dozvole. Fizički napad i uništavanje javne imovine u alkoholiziranom stanju je kazneno djelo koje može rezultirati zatvorskom kaznom.

Vožnja

U Bahreinu postoji nulta tolerancija za vožnju pod utjecajem alkohola. Ako vas uhvate s čak i tragovima alkohola u organizmu, možete se suočiti s optužbama i zatvorskom kaznom. Kao kršenje zakona, zadržavanje u prtljažniku, prebrza vožnja, utrke, preskakanje traka i korištenje mobitela tijekom vožnje mogu dovesti do pozamašnih kazni. Na cestama i autocestama postoji veliki broj kamera za kontrolu brzine. Korištenje sigurnosnog pojasa je obavezno. Nepoštivanje toga može rezultirati novčanom kaznom.

Prometni zakoni

  • Promet se odvija desno.
  • Na kružnim tokovima (kružni tokovi), automobili unutar kružnog toka imaju prednost nad onima koji pokušavaju ući.
  • Vozači često prebrzu brzinu unatoč strogim kaznama, uključujući novčane i moguće zatvorske kazne.
  • Policija može privesti vozače zbog prometnih prekršaja.
  • Protuzakonito je koristiti mobitel tijekom vožnje, iako je to vrlo uobičajeno.
  • Vozači su dužni vezati sigurnosne pojaseve.
  • Promet je gustiji vikendom s priljevom vozila iz susjednih zemalja.

Pravila odijevanja

Bahreinci se obično konzervativno odijevaju u tradicionalnoj nošnji i mogu se ljutiti kada se drugi odijevaju loše ili suprotno islamskim normama.

Na javnim mjestima poput trgovačkih centara, restorana i parkova preporučuje se prikladna odjeća. Odjeća ne smije biti prozirna, nepristojno otkrivati dijelove tijela ili prikazivati neugodne slike ili poruke. Ako posjetite jedno od ovih mjesta neadekvatno odjeveni, možda ćete biti zamoljeni da odete (većina većih trgovačkih centara ima natpise koji upozoravaju da treba nositi dostojnu odjeću). Strogo je zabranjena svaka vrsta golotinje, pa čak i sunčanje bez majice. Tijekom mjeseca ramazana, kada se potiče poniznost, ova se načela još strože pridržavaju.

Religija

U Bahreinu su islamska vjerska uvjerenja vrlo cijenjena. Svako nepoštivanje vjerskih ideja ili praksi smatra se krajnjim nepoštivanjem i vjerojatno će rezultirati velikom novčanom kaznom i/ili zatvorom. Druge se religije poštuju i mogu se slobodno prakticirati u Bahreinu. Slijedite nekoliko jednostavnih smjernica za poštovanje:

Muslimani obavljaju pet dnevnih molitvi. Primijetit ćete da džamije koriste zvučnike za pozivanje vjernika na molitvu. Imajte na umu da se automobili koji nisu u blizini džamije mogu zaustaviti na odlagalištu kako bi se diskretno molili.

Muslimani poste od zore do zalaska sunca tijekom svetog mjeseca ramazana. Tijekom mjeseca Ramazana, jesti, piti, pušiti, puštati glasnu muziku i plesati u javnosti tijekom dana zabranjeni su i kažnjivi zakonom, čak i za nemuslimane.

Klima i prirodne katastrofe

Bahrein često ima ekstremno visoke temperature. Od lipnja do kolovoza temperatura može biti iznad 50°C.

Kako biste izbjegli toplinski udar i dehidraciju:

  • Pij puno vode
  • izbjegavajte dulje vrijeme na vrućini

Često se događaju pješčane oluje.

Demonstracije

Mogući su povremeni prosvjedi i prosvjedi. To može uključivati pokušaje prekida prometa kao i poremećaje u ruralnim područjima iu blizini gospodarskih središta. Nerijetko to dovodi do lokaliziranih sukoba između vladinih snaga sigurnosti i prosvjednika. Povremeno, godišnjice ključnih događaja u Bahreinu povećavaju vjerojatnost spontanih demonstracija. U prošlosti su se slični slučajevi dogodili u Sitri, Bani Jamri, Karbabadu, Saaru, Karzakanu, autocesti Budaiya i susjednim selima.

Iako do danas nije bilo izravnih prijetnji ili napada na britanske državljane, trebali biste ostati oprezni, pridržavati se savjeta lokalnih vlasti i voditi računa o svojoj okolini gdje god se nalazili na otoku.

Ugroženi su oni koji se greškom nađu u blizini nasilnog skupa.

Ako naiđete na veliko javno okupljanje ili demonstracije, morate brzo evakuirati područje. Ako uočite sumnjivi predmet, izbjegavajte mu prilaziti ili ga dodirivati. Maknite se i nazovite 999 ili policijsku liniju za hitne slučajeve 8000 8008.

Tijekom dnevnih sati, putovanje glavnim autocestama često je uredno. Postoji nekoliko policijskih punktova.

Tijekom demonstracija, ceste mogu postati neprohodne, što zahtijeva obilaznice. Oni vas mogu preusmjeriti kroz nepoznati teritorij. Trebao bi se upoznati s drugim stazama.

Lokalno javno mnijenje u regiji i dalje je pod utjecajem regionalnih događaja. Morate biti svjesni lokalne osjetljivosti u vezi s ovim stvarima. Pratite vijesti i budite svjesni lokalnih i regionalnih događaja koji mogu izazvati javne nemire.

Ministarstvo unutarnjih poslova podsjeća da su svi stanovnici i gosti dužni nositi osobne iskaznice sa slikom. Novčana kazna do 300 BHD može biti izrečena ako ne možete pokazati identifikaciju sa slikom kada to zatraži član bahreinske vlade, kao što to zahtijeva bahreinsko zakonodavstvo.

Ostanite zdravi u Bahreinu

Pazite da pijete puno vode. Od travnja do kolovoza može postati iznimno vruće (do 50 stupnjeva Celzijevih) i vlažno. Zaštitite se od sunca korištenjem kišobrana. Održavanje hidratacije je ključno, osobito ako ste cijeli dan vani. Flaširana voda dostupna je za kupnju po iznimno niskim cijenama gotovo posvuda u gradu, u “hladnjačama” i malim restoranima.

Male ohlađene boce prodaju ulični prodavači na tržnici, ali možda ćete potrošiti više nego što boca vrijedi. Ako želite ostati u Bahreinu dulje vrijeme, možete dogovoriti s lokalnom hladnjačom dostavu flaširane vode u vaš stan ili se prijaviti za dostavu vode putem jedne od mnogih tvrtki na otoku. Mnoge hladnjače (kao i neki hoteli) će besplatno donijeti svoju robu (ili obroke) u vaš hotel ili stan.

COVID-19

Nema ograničenja u vezi s COVID-19 u javnim prostorima, a sve tvrtke, uključujući trgovine, banke i restorane, rade kao i obično. Maske nisu obavezne iu zatvorenim i u vanjskim uvjetima (osim u zdravstvenim ustanovama).

Ne postoje ograničenja vezana uz COVID-19 u pogledu dostupnosti smještaja i objekata, uključujući hotele i privatne jedinice za iznajmljivanje.

Ako mislite da imate simptome COVID-19, trebali biste nazvati lokalnu dežurnu liniju na broj 444 i slijediti savjete nadležnih tijela. Za općenite upite o COVID-19 u Bahreinu, obratite se Ministarstvu zdravlja na [email protected]. Oni koji budu pozitivni na COVID-19 kontaktirat će vlasti putem aplikacije 'BeAware' i bit će obavezni na samoizolaciju kod kuće ili u hotelu 7 dana (ako su potpuno cijepljeni) ili 10 dana (ako nisu cijepljeni) od datum infekcije. Dobivanjem negativnog nalaza PCR-a iz privatne bolnice razdoblje samoizolacije može završiti prije. Ako je potrebno, terapija za COVID-19 bit će osigurana besplatno.