Istražite najbolja mjesta na otočju Hawar

Pronađite neke od najboljih savjeta iz cijele zemlje od naših partnera i prijatelja.

Otoci Hawar su arhipelag pustih otoka, od kojih sve osim jednog drži Bahrein. Katar upravlja malim, nenaseljenim otokom Jinan kao dijelom svoje općine "Al-Shahaniya". Arhipelag se nalazi uz zapadnu obalu Katara u Bahreinskom zaljevu Perzijskog zaljeva.

Otoci su nekoć bili naseljeni bahreinskim ogrankom Dawasira, koji su se tamo naselili početkom devetnaestog stoljeća.

Godine 1820., kada su bili poznati kao Wardenovi otoci, otoci su prvotno kartografirani i zabilježene su dvije zajednice.

Trenutno su napušteni, s izuzetkom policijske vojarne i hotela na glavnom otoku; pristup svim otocima osim otoku Hawar je strogo ograničen. Lokalnim ribarima dopušten je ribolov u akvatoriju uz otoke, au okolici postoji manji rekreacijski ribolov i turizam. Slatke vode uvijek je bilo u nedostatku; povijesno se skupljao s površine, a čak i sada, s postrojenjem za desalinizaciju, moraju se unositi nove zalihe.

Brojne vrste ptica nastanjuju otoke, uključujući sokotranske kormorane. Na otoku Hawar postoje mala krda arapskog oriksa i pješčane gazele, a okolne vode vrve dugongom.

Godine 1997. otoci su proglašeni Ramsarskim područjem.

Bahreinska vlada je 2002. podnijela prijedlog da se otoci uvrste u svjetsku baštinu, navodeći njihov jedinstveni ekosustav i stanište za ugrožene životinje. Međutim, zahtjev je na kraju odbijen.

Bioraznolikost otoka privlači razne ptice, orikse, gazele i sokotranske kormorane. Otok je dostupan 25 kilometara dugom vožnjom trajektom iz Maname i ima potencijal da se razvije kao destinacija za plažni turizam.

Geografija

Unatoč njihovoj blizini Katara (udaljeni su samo otprilike 1 nautičku milju (1,9 km) od katarskog kopna i oko 10 nautičkih milja (19 km) od glavnih otoka Bahreina), većina otoka pripada Bahreinu kao rezultat Rezolucija spora između Bahreina i Katara iz 2001. Prethodno dio okruga Minaqat Juzur awr, otocima se trenutno upravlja kao dijelom južnog guvernera Bahreina. Površina otoka je otprilike 52 km2 (20 kvadratnih milja).

Iako se skupina sastoji od 36 otoka, mnogi od manjih otoka tek su nešto više od nakupina pijeska ili šljunka na dijelovima izložene stijenske podloge oblikovane tekućim procesima sedimentacije i akrecije. U prijavi za Svjetsku baštinu navedeno je osam velikih otoka, što odgovara izvornom opisu otoka koji se sastoji od osam ili devet otoka. Često se opisuje kao arhipelag sa 16 otoka. Otok Janan, koji se nalazi južno od otoka Hawar, u vlasništvu je Katara i nije zakonski priznat kao dio grupe.

Otoci Hawar - Info

Bahreinski dinar (BHD)

Valuta

+973

Pozivni broj

/

Populacija

52 km2 (20 sq mi)

Površina u km2 (milja)

arapski

Službeni jezik

AST (UTC+3)

Vremenska zona