BAHREINSKI VODIČ

Tradicije i običaji u Bahreinu

Bahrein je gostoljubiva zemlja domaćin, ali uvijek morate pokazivati poštovanje i pristojnost u pogledu svoje kulturne tradicije i vjere. Kada posjećujete područja koja posjećuju lokalni Arapi, poželjno je nositi duge hlače nego kratke hlače, a dame bi trebale izbjegavati prozirne haljine.

Kupaći kostimi, bikiniji i kratke hlače prihvatljiva su odjeća u klubovima na plaži i hotelima. U javnosti nemojte pokazivati znakove ljubavi prema osobama suprotnog spola. Zbog ljubljenja u javnosti privođene su osobe suprotnog spola, koje su društveno neprihvatljive. Uvijek izbjegavajte svađu i nikad se ne upuštajte u raspravu, osobito s lokalnim stanovništvom.

Službena religija kraljevstva je islam. Slijedi ga više od 70% stanovništva. Kršćani, budisti i hindusi čine preostali dio. Manji dio stanovnika ne izjašnjava se o vjerskoj pripadnosti. Crkva i država nisu odvojene. U ovom slučaju vrijedi šerijat (islamski zakon). Koncept vjerske slobode sadržan je u Ustavu. To je činjenica. Ovdje nema vjerskog progona. Pripadnicima različitih vjera dopušteno je slobodno obdržavati svoje obrede i slaviti praznike.

Muslimanska zajednica je heterogena. Sunitski muslimani smatraju beduine svojim precima. Šiiti su po svojim vjerovanjima potomci Poslanika. Većina šijita pripada etničkoj i vjerskoj zajednici Baharna. Oni su tradicionalni i pobožni. Suniti i šijiti osnivaju zasebne zajednice. Njihove pravne sukobe rješavaju posebna sudska tijela.

Društveni položaj žena u Bahreinu je superiorniji u odnosu na većinu arapskih naroda. Ovdje žene mogu raditi. Oni čine gotovo jednu trećinu radne snage u zemlji. Imaju pristup obrazovanju i zdravstvenoj skrbi. Otprilike 60% žena ima fakultetsku diplomu. Mnogo je žena u poslu. Žene su još uvijek nedovoljno zastupljene u politici. Oni su odsutni iz vlasti. Ne postoje službeni zakoni koji krše prava žena. Međutim, propis je u suprotnosti sa šerijatskim zakonom, koji nalaže ženama da pokriju svoja lica i tijelo. Većina dama nosi čador koji im ne prekriva lice. Nikab potpuno skriva lice žena iz tradicionalnijih obitelji. Strane dame toleriraju domaći. Ipak, trebali biste pokriti ramena i noge. Osim toga, postoje zahtjevi za strane momke. Zabranjeno je pojavljivanje u javnosti u kratkim hlačama i sportskoj odjeći.

Ova demokracija rezultat je brzog rasta gospodarstva Bahreina, koje privlači velik broj stranaca. Bahrein je najslobodnija muslimanska nacija. Stanovnici drugih arapskih zemalja često ljetuju ovdje. Država prodaje i konzumira alkohol. Tijekom svetog mjeseca ramazana, moralni standardi postaju stroži. U ovo vrijeme vjernici poste. Muslimanima je zabranjeno jesti i piti tijekom dana tijekom ovog razdoblja.

Religija ima utjecaj na bonton. Lijeva se ruka tradicionalno smatra prljavom jer se koristi za osobnu higijenu. Prihvatljivo je prihvatiti hranu i novac, ali samo desnom rukom. Prilikom ulaska u kuću ili džamiju potrebno je izuti obuću. Ne možete uperiti noge u sugovornika, pozorno gledati u sugovornikove oči, jesti dok hodate ili aktivno gestikulirati tijekom razgovora.

Obitelj je od najveće važnosti za građane zemlje. Žene se udaju vrlo mlade, počevši od 14 godina. Muškarci se žene između 20. i 22. godine. Uobičajena je praksa otkupiti nevjeste. Poligamija je dopuštena prema šerijatskom pravu. Ali svaka žena treba imati svoje udobno prebivalište. Također, postoje i prolazni brakovi (muta). Prihvaćaju ih isključivo šijiti. Pri sklapanju takvog braka ženi se daje nagrada. Formalno, prava žene jednaka su pravima obične supruge. Njezino potomstvo također se smatra legitimnim. Ona ispunjava uvjete za mahr (poklon od muža). Trajanje braka može se produžavati neograničeni broj puta. Dama mora napraviti odmor prije nego što se ponovno uda nakon propalog braka. Ovaj razmak je potreban kako bi se isključila mogućnost trudnoće. Tijekom ove pauze od četiri do dvadeset tjedana, muž nastavlja pomagati ženi.

Nakon stjecanja neovisnosti zemlje 1971., kultura Bahreina počela je značajno cvjetati. Uz razvoj tradicionalne umjetnosti, raste i moderna umjetnost. Impresionizam, ekspresionizam i nadrealizam dobivaju na popularnosti. Organiziraju se česte izložbe moderne umjetnosti. U tu svrhu koristi se nekoliko muzeja i galerija. Vrijedni su spomena tradicionalne umjetnosti arapske kaligrafije, keramike, nakita i kovačkog zanata. Književnost se također počela brzo razvijati krajem 20. stoljeća. Njemu je svojstven jak zapadni utjecaj. Bahrein, za razliku od drugih islamskih naroda, ima veliki broj pjesnikinja koje objavljuju svoja djela.

Arapska, indijska i perzijska glazba utjecala je na tradicionalnu glazbu Bahreina. Najpopularniji stilovi su Saut, Fijri i Liwa. Građani Bahreina odavno se bave iskopavanjem bisera. Lovci na bisere razvili su vlastitu kulturu, uključujući glazbu. Fijri je glazba lovaca na bisere. Važno je napomenuti da postoje primorske i morske pjesme. Liwa je glazba afričkih naroda. Arapska glazba poznata kao saut izvodi se na oudu, udaraljkama i rebabu. Postoji i moderna glazba. Postoje bendovi koji sviraju rock glazbu. Bahrein također sadrži studije za snimanje. Kino nije ilegalno. No domaći se filmovi praktički nikad ne snimaju.