BAHRAIN RESEGUIDE

Saker att veta om Bahrain

Bahrain är den minsta av Persiska vikens suveräna nationer, och den har ofta varit tvungen att gå diplomatiskt lina över sina större grannar. Trots att landet har små oljereserver har det utvecklat sig som ett raffinadericentrum och ett bankcentrum, samt etablerat en socialliberal monarki.

Bahrain, en populär helgdestination för besökare från grannlandet Saudiarabien, är en kulturell hotspot. Unescos världsarvsområden sträcker sig med fortfarande livliga basarer och mattbutiker, medan torn med exklusiva hotell ligger runt den moskébeklädda silhuetten.

Med ett nyligen försök att tävla om en plats på världens lyxturismscen, är denna gamla hamnstad i Persiska viken nu värd för stora evenemang – som Formel 1:s Bahrain Grand Prix – unika upplevelser och sofistikerade museer som gör det värt att ta med på Din resplan.

Även om Bahrain troligen var den första Gulfstaten som öppnade upp för expats och turister på 1970-talet, har det inte känt något behov av att följa i fotspåren av sin mer flamboyanta granne, Dubai. Den här lilla ön i Persiska viken har faktiskt bevarat samma lockelse som en gång drog västerlänningar till den. Samtidigt är det ett totalt modernt Mellanösternparadis som tilltalar alla intressen.

Ursprungligen en lugn pärlande ö, Bahrain fick en geopolitisk framträdande plats som dess region gjorde, trots att den hade mycket lite egen olja. Dess vänliga, tillåtande monarki, tillsammans med befolkningens avslappnade livsstil, gjorde det till en tilltalande R&R-destination för regionens oljearbetare. Idag ses det som en weekendresa för invånarna i Dubai, Qatar, Kuwait och Saudiarabien, medan besökare från längre bort flockas för att dra nytta av dess faciliteter och väder.

Med ett åtta månader långt medelhavsklimat flockas de flesta resenärer till Bahrain för att dyrka solen. Medan majoriteten av turisterna sällan lämnar det stora utbudet av snyggt utrustade hotell och resorter, finns det tillräckligt med annat att göra på denna historiska ö. Från den högoktaniga glamouren i den årliga Formel 1 Grand Prix till charmen i Manamas antika stadsdel, till vattensporter, ökenkörning och restauranghoppning, kungariket har allt.

Under de senaste två decennierna har Bahrain sett en ökning av antalet fyra- och femstjärniga resorter, utan slut på den gästfrihet de erbjuder. Alla de stora varumärkena är här, var och en försöker överträffa de andra när det gäller faciliteter och komfort. I andra änden av utbudet har ön ett bra utbud av mer hemtrevligt boende, allt från lägenheter till kulturarvshotell. Även om det inte finns mycket inhemsk mat, är regional arabisk mat vanlig, och det finns ett stort urval av internationella matställen i turistområdena.

Nästan alla besökare kommer att anlända till Bahrains internationella flygplats, medan de från Saudiarabien kan ta Causeway, en bro som förbinder ön med fastlandet. Gulf Air, det lokala flygbolaget, har mycket goda förbindelser runt om i världen, och de flesta utländska flygbolag har Bahrain på sina scheman.

Ön är liten och personlig, mäter färre än 300 kvadratkilometer och huserar lite mer än en miljon människor. Manama betraktas vanligtvis som ett turistnav, och att resa runt Bahrain är enkelt och huvudsakligen med taxi. Med tanke på dess proportioner finns det ingen anledning att överväga att hyra en bil.

Turism i Bahrain

Bahrain lockade mer än åtta miljoner turister som turistdestination 2008, men den exakta mängden varierar från år till år. Majoriteten av dem är från närliggande arabiska nationer, men de kommer alltmer från andra sidan området, eftersom det finns en ökande medvetenhet om kungarikets historia, som Bahrain International Circuit F1 främjar.

Kungariket blandar modern arabisk kultur med en femtusenårig civilisations arkeologiska arv. På ön finns befästningar som Qalat Al Bahrain, som har utsetts till UNESCO:s världsarvslista. Bahrains nationalmuseum har föremål från landets historia, som går tillbaka till öns tidigaste mänskliga bosättare för cirka 9 000 år sedan, och Beit Al Quran (arabiska:, som betyder "Koranens hem") är ett museum där islamiska artefakter inkluderar Koranen . Al-Khamis-moskén, en av regionens äldsta moskéer, Arad-fortet nära Muharraq, Barbar-templet, som också är ett uråldrigt tempel från Bahrains Dilmunite-period, samt gravhögarna i A'ali och Saar-templet, är bland de mest kända historiska turistattraktionerna. En känd turistattraktion är Livets träd, ett 400 år gammalt träd som trivs i Sakhiröknen utan vatten i närheten.

I Bahrain inkluderar populära turistaktiviteter fågelskådning (särskilt på Hawaröarna), dykning och ridning. Många besökare från grannlandet Saudiarabien och området kommer till Manama i första hand för att handla i huvudstadens butiker, som Bahrain City Centre och Seef shoppingcenter i Seef-kvarteret i Manama. Manama-souken och guldsouken i Manamas antika distrikt är också populära bland besökare.

Sedan 2005 har Bahrain haft ett årligt evenemang "Kulturens vår" i mars, under vilket internationellt kända sångare och artister uppträder på konserter. Arabförbundet utsåg Manama till arabisk kulturhuvudstad 2012 och arabisk turisthuvudstad 2013. Andrea Bocelli, Julio Iglesias och andra artister uppträdde under evenemanget 2012.

Familjesemester

Bahrain började nyligen ta emot turister, trots att de omgivande nationerna är ganska populära. Därför undervärderar många semesterfirare denna plats. De tror att det inte finns något att göra eller se på sajten. Men detta är helt felaktigt. Det lilla kungariket har en mängd spännande platser, en fantastisk naturmiljö och fantastisk underhållning. Även om du planerar en familjesemester med barn, kommer du att njuta av din vistelse i denna lilla nation.

När du reser med en familj till Bahrain bör det första övervägandet vara att välja ett hotell som erbjuder nöjen för barn. Four Seasons Hotel Bahrain Bay är en underbar plats för familjer att varva ner. Det finns underhållningsalternativ för semesterfirare i alla åldrar. Här kan barnen leka på den vita stranden, simma i det klara vattnet i poolen och roa sig på lekplatserna. Dessutom är det möjligt att lämna barnet hos en barnflicka eller i hotellets specialiserade barnklubb. Hotellets barnmat är en extra bonus. Tack vare detta kommer även de mest petiga barn att kunna hitta sin favoritmat. Gratis boende för barn eller en rabatt på femtio procent är ytterligare viktiga funktioner på hotellet.

Lagoona Beach Luxury Resort and Spa anses vara det näst bästa hotellet i Bahrain för familjer. Där kan du koppla av på den underbara stranden och njuta av den hisnande utsikten över havet. Vuxna kan varva ner i spaet. Vattenparken med pooler och en trevlig lekplats kommer att ge barnen en fantastisk tid. Det finns också ett rum med spelautomater och en barnteater med populära och älskade tecknade serier.

Ritz Carlton Bahrain Hotel & Spa anses vara det tredje bästa hotellet för familjesemestern. Det ligger vid Persiska vikens strand. Här finns en hälsoinrättning med en mängd olika tjänster. En semesterfirare i alla åldrar kan hitta ett lämpligt alternativ bland dem. Pooler, särskilt barnpooler, kommer att glädja unga turister. SPA kommer säkert att tilltala vuxna. Dessutom erbjuder hotellets buffé barnmat och läckra regionala desserter.

Men att bo på hotell, även med mycket underhållning, kvalificeras inte som en komplett semester. Därför, om du planerar en semester i Bahrain, bör du välja några familjevänliga attraktioner. Water Garden Park är den första av de fantastiska platserna. Det finns många karuseller och rutschbanor för barn. Den mest avgörande aspekten är att barn i alla åldrar kan upptäcka något de tycker om. Det är viktigt att notera att minderåriga inte kommer att tillåtas tillträde till underhållningsområdet om de inte åtföljs av en vuxen.

Royal Camel Farm är en kamelfarm. Det är öppet varje dag. Det kostar inget att besöka. Du kan inte bara bli bekant med kameler och lära dig mycket om dem, utan du kan också lära dig hur du beter dig runt dem. Fotografering och kamelridning är dock förbjudet på gården. Trots att de är kapplöpningshästar tillhör de kungafamiljen. Al Janabiyah Park är idealisk för avkopplande semester, familjepicknick och helt enkelt att uppskatta den omgivande naturen.

Bahrain har olika varierade parker som innehåller en stor variation av arter. De är synliga för barn, som också kan bli bekanta med dem. Al Areen Wildlife Park är bland de mest kända platserna. Här bor många varelser som anges i den röda boken i sin naturliga livsmiljö. Dessutom bör du vara uppmärksam på Wahooo! Detta är den mest imponerande vattenparken. Detta är Mellanösterns första vattenpark utomhus. Här kommer du utan tvekan att kunna njuta av den perfekta familjesemestern. Det blir timmar av underhållning här. Bahrain är hem för ett antal attraktiva och informativa museer, såväl som moskéer, för dem som väljer att tillbringa sin semester med att lära sig och få nya erfarenheter. Var och en är full av sin egen outplånliga historia och andra fängslande legender.

Arman Zoo är en liten djurpark. Här bor getter, kor, rådjur, krokodiler, många fåglar och till och med hundar. I öst brukar hunden betraktas som ett orent djur. Därför anses hundar vara exotiska i många nationer. Det här är inte de enda fantastiska platserna i Bahrain som hela familjen kan besöka och lämna med bara goda minnen. Den mest avgörande aspekten av att planera en semester är att ta hänsyn till dina intressen. Alla njuter av något annat. Detta kan vara både en aktiv och avslappnad semester.

Saker att se i Bahrain

De största attraktionerna i kungariket finns antingen i Manama eller i stadens omgivande land och vattenområden. På grund av Bahrains lilla storlek kan alla platser nås snabbt och enkelt med taxi.

Manamas medborgare, till skillnad från många av grannarna i viken, älskar att promenera genom stadens torg på kvällarna, när staden verkligen vaknar till liv. Som ett resultat av Bahrains arv av gästfrihet och turism, erbjuder både staden och den omgivande omgivningen ett överflöd av attraktioner och aktiviteter, vilket gör det lätt att hitta något intressant att göra med kort varsel.

Bahrain Fort (Qala'at al-Bahrain) ligger på norra stranden, cirka fem eller tio minuters bilresa från Manama. Även om det har renoverats och är i utmärkt skick behöver det möbler, skyltar och utställningar. Eventet är gratis att delta.

Ett museum, som öppnade i februari 2008, ligger intill fortet och inkluderar många föremål från den antika Dilmun-perioden till den islamiska eran, av vilka många upptäcktes i fortet och närliggande ruiner. Museet är en enorm vit rektangulär struktur utan indikation på att det är ett museum. Dagens öppettider är 08.00 till 14.00, och inträdet är gratis.

Livets träd är en metafor för livet. Trots att träden trivs i hela Bahrain är denna unik i det att det är ett 400 år gammalt träd som har stått emot den svåra ökenmiljön. Du behöver ett fordon för att nå trädet eftersom det är utanför allfarvägen och inte på en kollektivtrafikväg.

Ta Zallaq-motorvägen österut, som blir Al-Muaskar-motorvägen, för att nå trädet. Efter ett tag kommer du att märka en skylt för Livets träd, som indikerar en högersväng. (Trots att skylten verkar antyda att du måste svänga in på en grusväg som inte leder någonstans, gör inte det, vänta istället till nästa korsning, som ligger flera meter framåt.) Det finns inga skyltar längs denna väg, så håll utkik efter en skrotgård till höger. Sväng höger precis innan du når en kulle med en 10-procentig lutningsvarning. Du kommer att se indikationer på Livets träd igen om du fortsätter rakt på den här rutten (inklusive rondeller).

Skyltarna kommer att leda dig längs en väg som i slutändan kommer att vara tom på dessa markörer, men du kommer äntligen att se trädet till höger om dig i fjärran (det är stort och brett, inte att förväxla med andra mindre träd längs vägen). I gasbrunn nr 371 tar den en grusväg. Du kan köra rakt ut ur trädet, men stanna kvar på den fordonsburna rutten, eftersom att stänga av den kan göra att din bil fastnar i den mjukare sanden.

Även om det verkar vara ett tufft jobb är Livets träd värt att se eftersom det är så ovanligt. Trädet är täckt med graffiti, som du inte ser förrän du kommer nära det. Anländ strax före solnedgången för en vacker utsikt över trädet och den omgivande öknen.

Saker att göra i Bahrain

Från den antika tiden av Dilmun genom den islamiska eran har Bahrain en 5 000-årig historia. Nationen har tre fort som omsorgsfullt har byggts om och är tillgängliga för allmänheten, men att lokalisera dem kan vara svårt på grund av bristen på skyltar och den övergripande marknadsföringen av landets turistsektor.

Bahrains Grand Prix F1-lopp, som hålls i april på Bahrain International Circuit, är Bahrains viktigaste årliga evenemang. Eftersom biljetter är slutsålda och logipriserna har fyrdubblats, planera i förväg. Människor som gör sina första bokningar får vanligtvis rabatter på mellan 10 % och 20 %. Beroende på läktaren varierar biljetterna från BD 150 till BD 60.

Majoriteten av aktiviteterna i Bahrain kretsar kring lyx och nöje. På ön är gästfriheten högt utvecklad, så människor som uppskattar att bli bortskämda kommer säkert att hitta allt de behöver på sitt hotell. De fyra- och femstjärniga fastigheterna i hjärtat av Manama och längs kusten är alla fristående paradis med en mängd olika restauranger, barer, spa och solstolar.

Bortsett från hotellen är Bahrains kultur utbredd och påtaglig över hela ön. Från uppmaningen till bön som sjungs av muezzin till moskéernas och bostadsområdenas utarbetade arabiska arkitektur, ön har en distinkt historisk känsla.

Pärlor var en gång en inkomstkälla för Bahrains, men eftersom ostronodling har ersatt traditionell päreldykning, förblir blötdjur mogna för skörd på havsbotten. Aquatique Scuba Center erbjuder lärorika päreldykkurser som täcker branschens historia och kulminerar i ett dyk vid en av de övergivna pärlbäddarna.

Sedan 2004 har ön Bahrain varit värd för ett årligt Formel 1 Grand Prix, som är välkänt bland bilentusiaster. Bahrain International Circuit vid Sakhir på den västra sidan av ön, en halvtimme med motorväg från Manama, är inte bara platsen för motorsportens mest prestigefyllda evenemang, utan är också värd för en mängd olika evenemang med biltema, inklusive dragracing, drifting och carting.

Kustregionen vid viken fungerar som rastplats för migrerande arter, av vilka många är sällsynta och eftertraktade av twitchers. Detta är en fröjd för fågelskådare med en mer avslappnad läggning. Al Reem Tours specialiserar sig på ekoturer och erbjuder dagliga djurliv och fågelskådningsutflykter till Hawar-öarna mellan Bahrain och Qatar. Ökenutflykter till Bahrains sandiga interiör är också oerhört populära bland naturentusiaster.

Manama, Bahrains huvudstad, är både en historisk gammal stad och en dynamisk, modern stad med gallerior, hotell och underhållning; ändå har den sin egen unika personlighet och charm. Al Badr Travels erbjuder en mängd olika turer runt staden, inklusive kulturarvsvandringar och kryssningar på dhows, de klassiska handelsfartygen i trä som har korsat golfen i generationer.

Bahrains är mycket stolta över sitt förflutna, som fortsätter att vara populärt i form av deras konst och hantverk. Bahrain Arts Society är en ideell kulturell organisation som regelbundet är värd för utställningar, föreställningar, föredrag och workshops för att lära turister hur man producerar traditionellt hantverk i Mellanösternstil.

Bahrain har liksom resten av viken en skattefri ekonomi där det inte tas någon tull på varor. För dem som inte kan motstå att köpa, erbjuder en mängd nya gallerior, som Manamas stora och glittriga Seef Mall, alltid rabatter. Det finns en mängd olika souker (marknader) och pittoreska specialiserade butiker och pärlbutiker i huvudstaden för dem som vill ha en traditionell atmosfär.

De höga temperaturerna i Bahrain gör vattensporter mer tilltalande, och både besökare och invånare ägnar sig åt sin favoritaktivitet året runt i Persiska vikens varma vatten.

Bahrain har en 18-håls internationell golfbana cirka 15 minuter från staden Manama, trots att det är ett ökenland. Det finns fem sjöar på golfbanan par 72, som är omgiven av hundratals dadelpalmer och torra slätter.

Njut av en kameltur längs en väg. På A'ali Village Ceramics kan du köpa souvenirer och riktig keramik. På de lokala soukmarknaderna kan du pruta om varor.

Mat I Bahrain

Bahrains kulinariska scen är utmärkt, med många ställen att välja mellan. Adliya är den primära matsalen. I Adliya finns det många kaféer att välja mellan, inklusive Coco's (utmärkt mat till ett rimligt pris) och Lilous (extremt populärt bland invånare som vill se och synas). Mirai är en fantastisk japansk fusionsrestaurang som är idealisk för att fira ett speciellt tillfälle. I grannskapet hittar du trendiga salonger/restauranger som Zoe's och Block 338.

Restauranger i Bahrain varierar från billiga bås som serverar lokal mat till sofistikerade restauranger på exklusiva hotell. Burger King och McDonalds är två av de mest välkända snabbmatsföretagen i USA. Middagar och franchising i västerländsk stil (främst amerikanska) som erbjuder rätter till högt prissatta kan hittas i köpcentra och i stadens centrum.

På grund av det stora antalet restauranger i USA som ligger i den regionen har Juffair en berömd gata som kallas "American's Alley".

Bahrains geografi

Bahrain är en ögrupp i Persiska viken, öster om Saudiarabien, som mestadels är platt och torr. Den består av en platt ökenslätt som gradvis klättrar på en låg mittvall, med en 134 m hög bergsrök som högsta punkt (Jabal ad Dukhan). Bahrain var ursprungligen 665 km2 (257 kvadrat miles), men på grund av landåtervinningszonen har det vuxit till 765 km2 (295 kvadrat miles), vilket gör det något större än Hamburg eller Isle of Man.

Tidigare känd som en skärgård med 33 öar, har betydande landåtervinningsoperationer utökat antalet öar och skärgårdar till 84 i augusti 2008. Bahrain har ingen fysisk gräns med någon nation, även om det har en 161 kilometer lång kustlinje. En 22-kilometer (12-nautisk mil) territorialhav och en 44-kilometer sammanhängande zon görs också anspråk på av nationen (24 nmi). Bahrain har fem stora öar: Bahrain, Hawaröarna, Muharraq, Umm a Nasan och Sitra. Somrarna i Bahrain är varma och fuktiga, med måttliga vintrar. Stora mängder olja och naturgas, samt fisk i kustnära hav, hör till landets naturresurser. Endast 2,82 procent av den totala markytan används för jordbruk.

Trots det faktum att Bahrain är 92 procent öken, med torka och dammstormar på regelbunden basis, är de största naturliga riskerna för Bahrain. Ökenspridning på grund av försämringen av begränsad åkermark, kustskador (skador på kuster, korallrev och havsvegetation) till följd av oljeutsläpp och andra stora oljeutsläpp, oljeraffinaderier, distributionscentra och återvinning av illegal mark på platser som Bay Tubli hör till Bahrains miljöproblem. Jordbruks- och hushållssektorernas överanvändning av Bahrains stora akvifär, Dammam Aquifer, har resulterat i försaltning av närliggande bräckta och saltvattenförekomster. Platserna för källor till salthalt i grundvattnet upptäcktes och deras påverkansområden definierades i en hydrokemisk undersökning.

Forskningen fann att när grundvatten rinner från den nordvästra regionen av Bahrain, där akvifären förses med vatten genom lateralt överflöde från östra Saudiarabien i söder och sydost, förändras vattenkvaliteten i akvifären avsevärt. Bräckt vatten stiger från områden med bräckt vatten i de nord-centrala, västra och östra regionerna; havsvatteninträngning i den östra regionen; Sabkha vattenpenetration i sydvästra regionen; och bevattningsreflux i ett lokalt område i den västra regionen är de fyra typerna av försaltning av akvifärer som identifierats. Förutom användningen av grundvatten i zonen diskuteras fyra alternativ för att hantera grundvattenkvaliteten till Bahrains vattenmyndighets förfogande, och prioriterade regioner föreslås, beroende på typen och storleken på eventuella Versalzungsquelle.

Klimatet i Bahrain

Zagrosbergen i Iran, som sträcker sig över Persiska viken, producerar låga vindar i Bahrain. Dammstormar i Irak och Saudiarabien, som bärs av nordvästliga vindar som kallas Shamalwind, orsakar minskad sikt under månaderna juni och juli.

Somrarna är väldigt varma. På sommaren är vattnet som omger Bahrain grunt och snabbt varmt, vilket resulterar i betydande luftfuktighet, särskilt på natten. Under idealiska omständigheter kan sommartemperaturen överstiga 50 grader Celsius (122 grader Fahrenheit). Bahrains regn är lätt och sporadiskt. Nederbörden är vanligast på vintern, med maximalt 71,8 mm (2,83 tum).

Demografi av Bahrain

Bahrains befolkning ökade till 1,2 miljoner människor 2010, med 568 399 Bahrainer och 666 172 utlänningar. Bahrains befolkning växte från 1,05 miljoner 2007 till över en miljon 2007. (517 368 utländska medborgare). Även om huvuddelen av befolkningen är från Mellanöstern, har nationen också ett betydande sydasiatiskt samhälle. År 2008 bodde över 290 000 indianer i Bahrain, vilket gör det till landets största utlandsbefolkning.

Med en befolkningstäthet på 1 646 personer per km2 2010 är Bahrain världens fjärde mest tätbefolkade suveräna stat. Stadsstater är de enda suveräna och högbefolkade staterna. Majoriteten av landets befolkning är belägen i norr, med den södra guvernementsregionen som den minst tätbefolkade. Den norra delen av nationen är så tätbefolkad att det av vissa hänvisas till att vara en storstad.

Etniska grupper i Bahrain

Bahrains befolkning är etniskt varierad. Baharna och Ajam är de två etniska grupper som utgör Shia Shia. Den etniska gruppen Baharna utgör huvuddelen av Bahá’ shiiter. Ajam är shiitiska perser av etnicitet. Shiitiska perser bor i betydande antal i Manama och Muharraq. Etniska hasawier från Al-Hasa utgör en liten minoritet av shiiter i Bahrain.

Sunniterna i Bahrain är mestadels uppdelade i två etniska grupper: Arabiska (arabiska) och Huwala. Sunniaraber är Bahrains mäktigaste etniska grupp; de innehar majoriteten av regeringsposterna, och monarkin i Bahrain är sunniarabisk. Traditionella sunniarabiska bosättningar inkluderar Zallaq, Muharraq, Riffa och Hawar. Huwala är sunni-iranska ättlingar, med några sunni-perser och några sunni-araber bland dem. Sunniter av Baluchi-ursprung finns också. Huvuddelen av Bahraini-afrikaner är från Östafrika och har bott i Muharraq och Riffa i generationer.

Religion i Bahrain

Bahrains officiella religion är islam, och majoriteten av Bahrains folk är muslimer. Även om det inte finns någon officiell statistik över andelen shiiter och sunniter bland muslimer i Bahrain, står shiiter för 65-75 procent av befolkningen.

Bahrain har en betydande kristen befolkning. Efter folkräkningen 2010 fanns det 367 683 icke-muslimska invånare i Bahrain, majoriteten av dem är kristna. Majoriteten av kristna i Bahrain är expats, men kristna i Bahrain (som har Bahrainskt medborgarskap) utgör en mindre grupp. Alees Samaan, en infödd kristen från Bahrain, fungerade som Bahrains ambassadör i Storbritannien. Bahrain har också en lokal judisk befolkning på 37 Bahrainier. Enligt olika uppskattningar uppgår Bahrains judiska befolkning till mellan 36 och 50 individer.

Muslimernas övergripande engagemang har minskat de senaste åren som ett resultat av inflödet av invandrare och gästarbetare från sydasiatiska länder som Indien, Filippinerna och Sri Lanka. Enligt folkräkningen 2001 var Bahrains befolkning 81,2 procent muslimer, 10 procent kristna och 9,8 procent hinduiska eller andra trosuppfattningar. Enligt folkräkningen 2010 utgjorde muslimer 70,2 procent av befolkningen (2010 års folkräkning gjorde ingen skillnad mellan icke-muslimska religioner). Tjänstemän från Bahrains administration har förnekat anklagelser från oppositionen om att regeringen försöker förändra landets demografiska utveckling genom att naturalisera sunnitiska syrier. Bahás står för ungefär 1 % av Bahrains totala befolkning.

Språk i Bahrain

Bahrains officiella språk är arabiska, även om engelska är vanligt förekommande. Bahraini-arabiska är den mest talade arabiska dialekten, men den, liksom andra arabiska dialekter, skiljer sig avsevärt från standardarabiska. Eftersom en lagstiftare måste tala flytande arabiska för att representera parlamentet, enligt artikel 57 (c) i Bahrains konstitution, spelar arabiska en betydande roll i det politiska livet.

Många individer i Bahrain, både bahrainer och icke-bahrainer, talar persiska, Irans officiella språk eller urdu, Pakistans officiella språk. Nepalesiska är också vanligt talat bland nepalesiska arbetare och Gurkha Soldier-gruppen. Viktiga ursprungsbefolkningar talar malayalam, tamil och hindi. Alla företagsanläggningar och vägskyltar är flerspråkiga, med både engelska och arabiska skrivna på dem.