PANDUAN PERJALANAN BAHRAIN

Perkara untuk Dilihat di Bahrain

Bahrain ialah sebuah negara kepulauan dengan sejarah yang kaya yang menjangkau ribuan tahun, dan ia menawarkan gabungan unik lawatan kebudayaan, hiburan dan rekreasi. Di rantau ini, negeri pertama wujud seawal milenium ketiga SM. Pada pelbagai masa dalam sejarah, tanah itu milik kerajaan Sassanid, Khalifah Arab, Portugal, dan Iran. Negara itu berada di bawah naungan British untuk satu tempoh masa. Kesemua fasa sejarah ini telah meninggalkan kesan pada landskap negara. Oleh itu, terdapat banyak tarikan menarik di sini.

Menurut banyak ahli arkeologi, pulau-pulau itu pernah menempatkan negeri Dilmun. Orang Sumeria menganggap ini sebagai asal usul tamadun. Qal’at al-Bahrain adalah tapak di mana tinggalan budaya kuno ini. Para saintis telah menemui jalan, kuil, kedai dan istana berusia hampir 4,000 tahun yang terkubur di bawah pelbagai lapisan budaya, termasuk istana Portugis. Hari ini, penggalian diteruskan. Hari ini, kira-kira satu perempat daripada wilayah itu boleh diakses. Di atas bukit itu berdiri sebuah istana Portugis bernama Qal’at al-Burtughal. Ia bermula pada abad ketujuh belas. Benteng itu masih dalam keadaan bersih.

Beberapa kawasan yang mengandungi nekropolis yang luas dari peradaban Umm Al Nar Zaman Gangsa terletak di utara. Ini adalah nekropolis purba terbesar yang telah bertahan sehingga hari ini. Makam batu mempunyai diameter 4.5 hingga 9 meter dan ketinggian 1-2 meter. Tembikar, meterai batu atau cengkerang, persenjataan, dan artifak tulang ditemui di dalam kubur. Lebih daripada seratus ribu makam ini terletak di wilayah Bahrain. Kuil Manama Saar dan makam bersebelahan adalah dari zaman sejarah yang sama.

Portugis juga mendirikan Kota Abu Mahir. Ia adalah salah satu daripada beberapa kubu pertahanan laluan perdagangan marin. Benteng itu dalam keadaan buruk. Walau bagaimanapun, muzium ini boleh diakses di kawasannya. Selain sejarah struktur, anda juga boleh belajar tentang sejarah penggalian mutiara di Bahrain.

Shajarat al-Hayat, sering dikenali sebagai Pohon Kehidupan, adalah pokok berusia kira-kira 400 tahun. Adalah mengejutkan bahawa ia tumbuh secara bebas di padang pasir. Banyak cerita dan andaian membesarkan lokasi. Ia dianggap sebagai pokok terakhir di Taman Eden. Selain itu, diandaikan bahawa sungai bawah tanah menyuburkan akarnya. Pokok itu tergolong dalam subspesies Mimosa dari spesies Prosopis cineraria. Pokok ini boleh bertolak ansur dengan suhu sehingga 50 darjah Fahrenheit tanpa memerlukan banyak air. Ia juga boleh hidup dalam tanah masin. Akarnya mencapai kedalaman yang besar (berpuluh-puluh meter) dan boleh menyerap air walaupun dalam jumlah yang paling kecil. Daun menyerap lembapan dari persekitarannya.

Kubu Arad telah dibina pada abad ke-15 untuk mempertahankan Pulau Muharraq. Ia dibina dalam gaya kubu Arab. Kubu ini adalah segi empat sama dan padat. Di empat penjurunya terdapat menara berbentuk silinder. Kubu ini sangat sesuai untuk pertahanan pantai dan pemerhatian. Baru-baru ini, pembinaan semula besar-besaran telah dijalankan. Pada waktu malam, kubu bersejarah itu diterangi. Ia adalah pemandangan yang menakjubkan. Kubu Riffa telah dibina pada tahun 1812 Namun begitu, beberapa ahli arkeologi menetapkan penubuhannya pada abad ketujuh belas. Benteng itu adalah rumah Sheikh Salman bin Ahmed. Terdapat agensi kerajaan lain yang terletak di sana. Isa ibn Ali Al Khalifa, salah seorang pemerintah Bahrain, dilahirkan di kubu kuat.

Kediaman Isa ibn Ali Al Khalifa adalah contoh hebat kediaman diraja. Ia dibina dalam fesyen Arab klasik. Kediaman ini mempunyai sistem penyejukan. Ini adalah menara angin, yang membekalkan bangunan dengan udara sejuk. Menara itu ditutup untuk musim sejuk. Gerbang, perabot kayu, pintu, siling dan tingkap kaca berwarna menghiasi bahagian dalam.

Masjid al-Fatih adalah antara yang terbesar di dunia. Kubah utama terdiri daripada gentian kaca. Ia adalah karya kejuruteraan yang sebenar. Strukturnya moden. Pada tahun 1987, pembinaannya telah siap. Pintu masuk disekat pada hari Jumaat (hari raya umat Islam) dan hari kelepasan agama lain. Masjid Al-Khamis adalah struktur keagamaan tertua di negara ini. Adalah dipercayai bahawa batu pertama asas kuil itu diletakkan pada abad ketujuh. Berkali-kali, masjid itu telah diubah suai. Komponennya yang terawal bertarikh pada abad keempat belas. Sebagai mihrab, slab dari abad ke-12 digunakan (ceruk yang menunjukkan arah di mana Mekah terletak).

Little India ialah kejiranan di Manama yang lebih menyerupai Delhi daripada ibu kota Bahrain. Di sinilah terletaknya Kuil Krishna. Ia lebih tua daripada dua ratus tahun. Terdapat banyak rumah kayu antik yang diperbuat daripada kayu India, kedai cenderamata dan kafe. Ngarai mini di Al-Bahar merupakan tarikan semula jadi. Pembentukan batu keemasan berbentuk menakjubkan yang menyediakan habitat musim sejuk untuk banyak burung.

Wahooo adalah antara taman air yang paling inovatif dan kontemporari di Timur Tengah. Saiznya melebihi 15,000 meter persegi. Menggunakan permainan, tunggangan, gelongsor dan kolam, taman air menarik berjuta-juta orang. Gaya reka bentuk taman air ialah "syurga subtropika." Di tengahnya terdapat sekunar yang sedang berlabuh. Ini adalah lokasi yang menarik untuk semua peringkat umur. Terdapat 30% acara luar dan 70% acara dalaman di taman. Ini memastikan lawatan yang menyenangkan tanpa mengira cuaca. Di samping itu, memandangkan taman air terletak di teras bandar, tetamu akan dapat bersiar-siar di sekitar pelbagai kedai. Anda akan berpeluang meluangkan beberapa jam untuk membeli-belah atau menjamu selera di restoran yang menyajikan masakan serantau.

Kerajaan Burung Asia ialah habitat yang diuruskan secara tunggal. Lebih tujuh puluh spesies burung dari seluruh dunia tinggal di sini. Terdapat 500 pekerja di sini. Sesetengah spesies ini terancam. Untuk membantu dalam pemuliharaan mereka, mereka dihasilkan dengan teliti dan dibesarkan dalam kurungan di Kerajaan Burung Asia. Latarnya dibangunkan bukan sahaja untuk memikat dan menghiburkan seluruh keluarga, tetapi juga untuk menyediakan anak-anak muda dan ibu bapa mereka dengan jenis pembelajaran pendidikan. Semasa mengembara melalui labirin ini, pelancong akan dapat merakam gambar yang indah dan mengalami emosi yang indah.

Kubu di Bahrain

Kubu Arad

Arad Fort, Road No 4233, Arad, Bahrain

Kubu Arad adalah contoh utama pembinaan ketenteraan Oman dari akhir abad ke-15 hingga awal abad ke-16. Kubu ini memainkan peranan penting dalam pertahanan Bahrain terhadap perompak sepanjang berabad-abad, walaupun tidak jelas bila ia dibina. Kubu itu, yang telah dipulihkan pada tahun 1980-an menggunakan bahan asli semata-mata, diterangi dengan menarik pada waktu malam dan mengadakan perayaan berkala.

Kubu dan Muzium Bahrain

Seef Area Karbabad, Capital Governorate

Terletak di Seef dan dahulunya dikenali sebagai Pelabuhan Portugal, Kubu Bahrain atau "Qal'at al-Bahrain" berkeluasan 180,000 kaki persegi. Dari 2300 B.C. hingga abad ke-16, kubu itu telah didiami. Kubu itu terletak di ibu kota tamadun Dilmun dan dinamakan sempena Qal’at al-Burtughal.

Tapak penggalian kubu itu mendedahkan bahawa ia berfungsi untuk fungsi kediaman, awam, komersial, keagamaan dan ketenteraan. Penggalian arkeologi menemui beberapa alat dan artifak, termasuk anjing laut Setem Dilmun, peralatan memancing, dan kapal memasak dan pengangkut makanan dari Oman dan Mesopotamia. Kubu Bahrain, salah satu daripada tiga Tapak Warisan Dunia UNESCO di Bahrain, adalah bangunan mengagumkan yang menghormati sejarah Bahrain yang berakar umbi.

Kubu Sheikh Salman Bin Ahmed Al Fateh

Sheikh Salman Bin Ahmed Al Fateh Fort, Road No 368, Riffa

Oleh kerana kedudukannya di Riffa, Kubu Sheikh Salman bin Ahmed Al-Fateh juga dikenali sebagai Kubu Riffa. Tapak bersejarah ini memberikan saksi kepada salah satu detik paling penting dalam sejarah Bahrain; Al Khalifas, keluarga kerajaan Bahrain, diabadikan di dalam seni binanya yang cantik.

Ketahui tentang keluarga Al Khalifa melalui pameran yang dipilih dengan teliti yang menampilkan salasilah keluarga, barangan peribadi dan hobi kegemaran mereka. Selain itu, kubu ini mengandungi Kafe Saffron, yang menghadap ke Lembah Al-Haniniya yang indah.

Muzium di Bahrain

Muzium Negara Bahrain

Muzium Negara Bahrain

Pada 15 Disember 1988, Muzium Negara Bahrain telah dirasmikan oleh Allahyarham Amir, H.H. Shaikh Isa Bin Salman Al-Khalifa. Ia dianggap sebagai salah satu muzium yang paling berprestij seumpamanya di kawasan Teluk. Muzium Negara Bahrain kini merupakan salah satu mercu tanda budaya yang paling penting di pulau itu.

Bangunan yang luar biasa, diilhamkan dan direka oleh Krohn dan Hartvig Rasmussen, menampilkan bahagian luar marmar travertine putih dan terletak secara strategik di semenanjung buatan yang menghadap ke pulau Muharraq. Kompleks muzium ini terdiri daripada dua bangunan bersambung dengan jumlah keluasan lantai kira-kira 20,000 meter persegi. Struktur utama mengandungi kawasan pameran tetap, dewan pameran sementara, galeri seni, auditorium kuliah, kafe dan kedai hadiah. Bangunan pentadbiran menempatkan pejabat pentadbiran, bilik penyelidikan kuratorial, makmal pemuliharaan, pembinaan pameran, dan kawasan penyimpanan koleksi.

6,000 tahun sejarah Bahrain terpelihara di muzium. Dewan Kubur, Dilmun, Tylos dan Islam, Adat Resam dan Tradisi, Perdagangan dan Kraf Tradisional, dan Dokumen dan Manuskrip menghidupkan sejarah Bahrain. Ruang legar besar menyediakan pintu masuk ke bilik pameran di tingkat bawah dan satu, yang terletak di tingkat bawah dan pertama. Ruang legar adalah kawasan dramatik yang besar yang diserlahkan oleh aci cahaya semula jadi dan menampilkan pameran "Melabur dalam Budaya."

Masjid di Bahrain

Masjid Al Fateh

Al Fateh Grand Mosque, Awal Avenue Corner Al Fatih Highway

Masjid Besar Al Fateh adalah masjid terbesar di Bahrain dan salah satu yang terbesar di dunia. Ia telah dibina pada tahun 1987 di bawah tajaan Almarhum Sheikh Isa bin Salman Al Khalifa dan diberi nama Ahmed Al Fateh. Masjid ini menempatkan sehingga 7,000 jemaah dan diungguli oleh kubah gentian kaca terbesar di dunia. Dindingnya dihiasi indah dengan kaligrafi Kufic.

Masjid Al Khamis

Bilad Al Qadim, Sheikh Salman Highway

Masjid Al Khamis, dibina pada 692 A.D., adalah salah satu masjid terawal di dunia Arab. Dibina semula pada abad ke-14 dan ke-15, asasnya bermula sejak abad ke-11.

Semasa pembaikan, menara berkembar yang serupa telah ditambah pada struktur Islam yang bersejarah, jadi menjadikannya dapat dikenal pasti dengan segera.

Bait al Quran

Building No.17, Road No.1901, Diplomatic Area, Manama.

Muzium berprestij ini menempatkan koleksi utama manuskrip al-Quran dan kitab suci sejak abad ketujuh di sebuah bangunan yang dihiasi dengan tulisan Arab. Terdapat beberapa naskhah al-Quran yang merupakan karya seni. Beberapa salinan yang lebih kecil cukup kecil untuk dimuatkan di tapak tangan, malah frasa al-Quran telah diukir pada butiran beras. Di samping koleksi bersejarahnya yang penting, ruang pameran Bait al Quran kerap mengadakan pameran seni yang pelbagai, serta masjid kecil, perpustakaan yang terkenal, dan suasana pembelajaran untuk pengajaran Islam.

Taman di Bahrain

Bahrain adalah pengalaman baru untuk komuniti global. Frasa "tanah kontras" mungkin digunakan secara berlebihan. Walau bagaimanapun, pengembara melihat negara ini sebagai mutiara tunggal di tengah lautan. Berlawanan dengan suasana bulan yang suram yang lebih mesra untuk perlumbaan unta daripada kereta yang ditala dengan baik yang dipenuhi dengan teknologi canggih, reka bentuk landskap yang menakjubkan adalah kekuatan seni bina. Negara ini berkeluasan 700 kilometer persegi. Ia mempunyai sekitar 161 kilometer pantai. Pulau-pulau terbesar termasuk Muharraq, Sitrah, Umm a Nasan, dan Kumpulan Hawar.

Bahrain sering dirujuk sebagai "Pintu masuk ke Teluk Parsi," yang terbukti dalam kepelbagaian dan toleransi penduduk. Bahasa rasmi di sini ialah bahasa Arab. Walau bagaimanapun, bahasa Inggeris sering digunakan dalam perniagaan dan diperlukan di sekolah. Disebabkan bilangan ekspatriat yang tinggi yang tinggal di Bahrain, bahasa lain seperti Parsi dan Urdu dituturkan di pasar tradisional dan moden. Ahli geologi menemui petroleum pada tahun 1932. Ia adalah kali pertama "emas hitam" ditemui di bahagian Arab Teluk Parsi.

Pada suatu masa dahulu, pulau kecil itu adalah tempat perlindungan yang subur, subur dan menghijau. Asas negara adalah kekayaan mata airnya, yang mana beberapa daripadanya masih wujud di tapak tamadun Dilmun purba, yang terkenal dengan produk tumbuhan dan kepakaran pertaniannya. Pembandaran dan tebus guna tanah selama beberapa generasi telah menyebabkan negara itu menjadi semakin seperti jirannya di Teluk Parsi: gersang, tidak sesuai untuk pengeluaran sebahagian besar tanaman pertanian.

Taman Putera Khalifa Bin Salman sangat mengagumkan. Di hartanahnya, terdapat tasik, laluan, restoran, pusat komersial, ruang rekreasi peribadi dan banyak tumbuh-tumbuhan. Taman seluas 80 ribu meter persegi ini diwujudkan dengan kos kira-kira enam juta dinar. Ia adalah salah satu taman terbesar di Bahrain. Di taman, anda juga boleh menyewa kasut roda, bot kayuh dan basikal. Kemudahan di tapak termasuk taman permainan, tunggangan dan bilik permainan dengan hoki udara. Anda boleh menjamu selera di Chai & Chapati atau restoran Koffiatto di menara dengan pemandangan tasik 360 darjah.

Musim panas Bahrain sangat panas. Suhu musim sejuk jarang jatuh di bawah 17 darjah Celsius. Hujan tidak kerap di sini. Mereka jatuh terutamanya pada musim sejuk. Terdapat sedikit tanah yang subur di rantau ini. Hanya 8% daripada tanah itu digunakan untuk tujuan pertanian. Terdapat juga masalah air tawar di sini. Tumbuh-tumbuhan dan hidupan liar pulau-pulau tidak begitu kaya. Terdapat 195 spesies tumbuhan, 17 spesies mamalia, 14 spesies reptilia, dan satu spesies amfibia. Di sini, banyak burung yang berhijrah menghabiskan musim sejuk. Beberapa spesies burung bersarang di pulau. Banyak spesies tumbuhan Bahrain disesuaikan dengan baik dengan tanah padang pasir dan masin. Mereka mampu menarik air dari kedalaman yang sangat besar dan menyerap kelembapan atmosfera. Beberapa haiwan besar mendiami pulau itu. Antaranya ialah kijang pasir. Turut ditemui di sini ialah landak pasir, arnab Arab dan musang India. Gurun adalah rumah kepada pelbagai spesies kelawar.

Bahrain adalah salah satu daripada beberapa negara Teluk Parsi yang prihatin dalam perlindungan alam sekitar. Taman Hidupan Liar Al Areen telah ditubuhkan pada tahun 1976 untuk melindungi biodiversiti unik di rantau ini. Sebagai tambahan kepada tumbuhan dan haiwan asli Bahrain, terdapat juga wakil fauna Afrika dan Asia. Terdapat lebih daripada 100,000 spesies tumbuhan, 45 spesies haiwan, dan 82 spesies burung di taman ini. Banyak spesies terancam. Senarai ini termasuk Oryx Arab, cheetah Afrika Selatan, biawak pemantau padang rumput, gazelle Parsi, springbok dan anjing liar Afrika. Dasar taman ini mengutamakan pemeliharaan spesies unik, rekreasi populasi haiwan terancam, dan pembiakan haiwan dalam kurungan. Terbuka kepada orang ramai adalah sebahagian daripada taman. Ia menerima kira-kira 200,000 pengunjung setiap tahun. Kawasan rekreasi tidak boleh diakses oleh orang ramai. Ia sering dikunjungi oleh doktor haiwan, kakitangan taman, dan pelbagai profesional.

Bahrain adalah salah satu daripada beberapa negara Teluk Parsi yang prihatin dalam perlindungan alam sekitar. Taman Hidupan Liar Al Areen telah ditubuhkan pada tahun 1976 untuk melindungi biodiversiti unik di rantau ini. Sebagai tambahan kepada tumbuhan dan haiwan asli Bahrain, terdapat juga wakil fauna Afrika dan Asia. Terdapat lebih daripada 100,000 spesies tumbuhan, 45 spesies haiwan, dan 82 spesies burung di taman ini. Banyak spesies terancam. Senarai ini termasuk Oryx Arab, cheetah Afrika Selatan, biawak pemantau padang rumput, gazelle Parsi, springbok dan anjing liar Afrika. Dasar taman ini mengutamakan pemeliharaan spesies unik, rekreasi populasi haiwan terancam, dan pembiakan haiwan dalam kurungan. Terbuka kepada orang ramai adalah sebahagian daripada taman. Ia menerima kira-kira 200,000 pengunjung setiap tahun. Kawasan rekreasi tidak boleh diakses oleh orang ramai. Ia sering dikunjungi oleh doktor haiwan, kakitangan taman, dan pelbagai profesional.

Di Teluk Parsi boleh ditemui Kepulauan Hawar. Pulau-pulau itu hampir tiada penduduk. Suku Badwi pernah mendiami kawasan ini. Namun, hari ini kampung mereka lengang. Di pulau, hanya balai polis dan hotel yang tinggal. Lesen memancing khusus diperlukan. Pulau-pulau ini adalah rumah kepada beberapa spesies burung. Di sini, spesies baka kormoran yang jarang ditemui. Di pulau-pulau, lebih daripada enam puluh spesies burung migrasi menghabiskan musim sejuk. Burung ini berhijrah ke tempat pembiakan mereka semasa musim bunga. Burung yang bersarang kembali ke sarangnya. Di sini, makhluk unik termasuk Oryx Arab dan gazelle padang pasir boleh ditemui. Berhampiran pulau, koloni dugong yang ketara mendiami air. Sejak 1997, wilayah itu berada di bawah perlindungan negara.

Teluk Arab adalah kawasan pemuliharaan. Ia baru-baru ini ditubuhkan di pulau Muharraq berhampiran bandar Arad. Tujuannya adalah untuk memulihara ekosistem maritim yang unik di rantau ini. Lazimnya, ikan lumba-lumba dan lumba-lumba mendiami perairan berhampiran Bahrain. Di sini, anda kurang berkemungkinan menemui ikan paus dan ikan paus pembunuh. Dugong (lembu laut) sering diperhatikan di kawasan pantai. Ini adalah mamalia laut yang paling pelik. Terdapat sekitar 700 jenis ikan di perairan Teluk Parsi. Lebih 80 peratus daripada mereka mendiami terumbu, terutamanya batu karang. Terdapat tiga puluh spesies jerung di Teluk Arab. 16 dianggap terancam. Lebih banyak tiram mutiara ditemui di perairan Bahrain berbanding di tempat lain. Oleh itu, perlombongan mutiara sangat bertapak di rantau ini.

Pulau Umm a Nasan dimiliki oleh Mahkota. Kawasan ini tidak terhad kepada orang biasa. Pulau ini mempunyai populasi kecil kambing bertanduk skru. Sebuah komuniti kecil terletak di tebing barat. Berbilang keluarga perantau tinggal di sini. Mereka menjaga rusa dan kijang penduduk pulau itu. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, operasi unit perindustrian dan loji penyahgaraman telah memberi kesan negatif yang besar terhadap spesies marin di luar pantai. Kerajaan mengambil langkah untuk mengekalkan sifat tersendiri Pulau dan laluan air pantai.