Пътеводител на Манама

Забележителности в Манама

Бахрейн е великолепна нация, известна с многото си исторически, религиозни и природни забележителности. За да видите всички значими обекти, ще трябва да прекарате повече от един ден в този град. Като цяло обиколките до прочутия храм Барбар са доста популярни сред туристите. Храмовият комплекс е триетажна сграда. В близост до великолепната структура ще намерите и руините на няколко стари олтара. Някои от тези олтари са изключително древни, датиращи от третото хилядолетие пр.н.е. Seyadi House, която се намира в град Muhharak, несъмнено ще бъде спомената, докато описваме архитектурните акценти на Бахрейн. Този изящен дворец, построен през 1905 г., се счита за национално архитектурно богатство.

Ако предприемете пътуване до общността на A'ali, ще видите известен комплекс "кралски гробници". По време на екскурзия посетителите ще могат да разгледат грандиозните могили и древен некропол. Махалата е известна с майсторското си грънчарство. Занаятчиите от общността предават знанията си от поколение на поколение. Глината се използва за създаване на автентични произведения на изкуството, които туристите обичат да купуват като спомен. Не пренебрегвайте планината Джабал ал-Духан, една от най-зашеметяващите природни дадености на това място и най-високата точка на острова. В непосредствена близост до планината, чиято височина е около 134 метра, се намира „Дървото на живота“, дългогодишен символ на Бахрейн. Представете си пустиня без край и самотно акациево дърво; пейзажът е изключително красив и очарова както новодошлите, така и тези, които се завръщат. Възрастта на дървото е над 400 години. Според традицията акацията е единственото останало дърво от огромна Райска градина, която първоначално е покривала по-голямата част от острова.

Манама, столицата на Бахрейн, е дом на огромен брой значими туристически атракции. Тук туристите не трябва да забравят да посетят старата крепост Qal'at al-Bahrain и изящната джамия Al-Fateh. Огромната молитвена зала на джамията може да поеме около седем хиляди молитви едновременно. Джамията е най-голямата религиозна структура в страната. Байт ал-Коран е още един завладяващ архитектурен комплекс, който си заслужава да бъде посетен. В комплекса има джамия, историческа библиотека и детско училище. Малкият град Бани Джамран, разположен на около десет километра от града, е силно препоръчителен за тези, които искат да се запознаят с ежедневието на местните жители. Общността е известна със своите експерти тъкачи, които създават тъкани с най-добро качество. Местните тъкачни работилници предлагат като подарък дрехи по поръчка и уникални аксесоари.

Националният музей на Бахрейн е музей, който си заслужава да бъде посетен. Той е привлекателен не само като музей с интригуващи експонати, но и от архитектурна гледна точка. Тук ще научите за историята и културата на Бахрейн, както и за традиционните занаяти на местните. Вечерното осветление на структурата предизвиква прилагателните „слава“ и „благодат“. В града има и музей, който е посветен единствено на бахрейнския традиционен занаят за риболов на перли. 

Много хора обичат да се отпуснат на Рифовите острови поради спокойствието и уединението. Това е един от по-новите квартали на Манама, включващ множество уникални ресторанти и кули. Единственият улов е, че не можете просто да се разхождате тук; трябва да организирате маса в ресторант (на връщане трябва да покажете чек). Въпреки това си заслужава поради нощните гледки към острова: думата „Рай“ идва на ум веднага. Освен това градът съдържа два небостъргача, които са се превърнали в емблеми на града. Те се наричат финансовото пристанище на Бахрейн. Наблюдавайте странния външен вид на високите конструкции, което трябва да направите.

Руините на храма Ad-Diraz ще се харесат на любителите на археологията и тези, които търсят усещане за история. Пътуването до руините е доста предизвикателно, но наградата си заслужава. Тук можете да разгледате по-отблизо местната култура и да видите сами как са проведени разкопките. Джамията ал-Хамис е свещен паметник, който не може да бъде пренебрегнат. Първо, това е най-старата джамия в държавата (построена през 692 г., строителството продължава през 11-ти, 14-ти и 15-ти век). Второ, това е спиращо дъха красиво.

Има редица интригуващи ресторанти, изложбени центрове и правителствени организации в квартал Sanabis, всички от които заслужават поне бегло посещение поради уникалността на тези съоръжения. Al Fateh, центърът за изучаване на исляма, е допълнително място в Манама, което заслужава вашето внимание. Тук има джамия и библиотека, съдържаща над 7000 тома. Въпреки факта, че архитектурата на сградата е доста незабележителна и няма изключителни атракции, нейната простота е толкова поразителна, че впечатлява дори и най-взискателния пътешественик. Комплексът е построен през 1987 г. и е кръстен на своя основател Бахрейн Ахмед Ал-Фатех.

Баб Ал Бахрейн

8AM-12PM and 4:30PM-6PM.

Порталът на Бахрейн се намира на Митническия площад в централната част на Манама. На партерното ниво са разположени Туристическото информационно бюро и магазин за занаяти. Всеки ден в 9:30 ч. и 15:30 ч. оттук тръгват автобусни екскурзии за разглеждане на забележителности.

Манама Сук

(Behind Bab Al Bahrain building). 10AM-1PM and 4PM-9PM. 

Сукът е лабиринт от тесни улички, облицовани със скромни магазини, предлагащи всичко - от сувенири и подаръци до електроника. Много предприятия за злато и бижута, както и шивачи, могат да бъдат намерени в пазара.

Джамията Ал-Фатех

Една от най-големите джамии в света, тя може да побере над 7000 души наведнъж и е най-голямото място за молитва в Бахрейн. Освен това е една от най-популярните туристически дестинации в Бахрейн. Куполът е най-големият купол от фибростъкло в света, тежащ над 60 000 кг. Новата Национална библиотека, която отвори врати за обществеността през 2006 г., се намира в Ал Фатех.

Корниш ал Фатех

Тази прекрасна крайбрежна алея на източното крайбрежие на града дава хубава гледка към сградите на юг и самолетите, излитащи от съседното летище. Има много вълнуващи панаирни атракции за децата, както и наргиле барове за възрастните.

Музей на гмуркането на перли

Музеят за гмуркане на перли е една от най-известните исторически структури на Бахрейн. Това е важно, тъй като е първата официална съдебна палата в Бахрейн. Сградата е осветена на 18 октомври 1937 г. от покойния H.H. Sh. Хамад Бин Иса Ал Халифа, бивш губернатор на Бахрейн. Освен три дирекции, в сградата по това време се помещават четири върховни съдилища. По-късно структурата е превърната в Център за традиционно наследство през 1984 г. Музеят на гмуркането на перли сега е под ръководството на Дирекцията по археология и наследство, една от главните дирекции на Министерството на кабинета и информацията.

Национален музей на Бахрейн

Al Fateh Highway,  +973 1729 8718. 8AM-8PM. 

Природна и културна история на Бахрейн.

Дървото на живота

30 km south of Manama. 

В средата на безводна пустиня има известно самотно дърво. Учените са озадачени как процъфтява, защото под този регион няма подземен водоносен хоризонт или извор. Всъщност всички подземни водоизточници в близост до дървото са замърсени със сол, което показва, че дървото може да има мутация, устойчива на сол.

Форт Бахрейн

8AM to 8PM. 

Крепостта Бахрейн от 14-ти век на северния бряг на острова е издигната на мястото на градове Дилмун, датиращи от 3000 г. пр.н.е., според разкопки. Фортът, който току-що беше ремонтиран и сега има ново нощно осветление, е изключителна илюстрация на богатото и старо минало на Бахрейн. През 2005 г. крепостта Бахрейн, известна още като Калат ал Бахрейн на арабски, беше определена за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Форт музей на Бахрейн

Първата структура помещава изложбена зала и стая за обучение и обучение на деца, а втората разполага с конферентна зала, кафене с изглед към морето, офиси, технически апартамент и археологическо общежитие.

Къща Бин Матар: Място на паметта

Най-новият проект на Shaikh Ebrahim Center, къщата Bin Matar, се фокусира върху възстановяването на традиционни бахрейнски резиденции, свързани с исторически бахрейнски семейства и видни културни фигури. Муса Бин Хамад, известен бахрейнски архитект, планира и построи дома през 1905 г. Салман бин Хюсеин Матар го използва като място за своя постоянен „меджлис“ (стая, подобна на салон, използвана за забавление на семейството и гостите). Той е бил използван като клиника от известния лекар д-р Бандар Каб през 40-те години на миналия век и като централа на Eslah Club от 50-те до 80-те години на миналия век. Доскоро структурата беше празна и неизползвана, чакайки да бъде демонтирана, за да освободи място за ново развитие. Таваните на къщата сега са изработени от смес от палмови листа и дървени греди, а стените и подовата настилка са реалистично възстановени.

Барбарски храм

В селището Барбар има археологически обект. Там са открити три храма, най-старият от които датира от 3000 г. пр.н.е. Смята се, че храмовете, които имат два олтара и естествен воден извор, са построени за поклонение на богове. Инструменти, мечове, керамика и няколко малки парчета злато бяха открити по време на разкопките.

Международна писта Бахрейн

Дори когато няма състезания, състезателната писта Бахрейн си заслужава да бъде посетена. Дори и да не сте фенове на Формула 1, тук ще си прекарате вълнуващо. Това все пак е нирвана за ентусиастите на моторните спортове.