Пътеводител на Манама

Как да се придвижвате в Манама

Как да се придвижвате в Манама - с такси

Официалната цена на километър е ($2,65) 1000 BD + 0,200 Fils. В действителност обаче измервателните уреди често са „счупени“, „покрити“, „загубени“ или „игнорирани“, така че ще трябва да се споразумеете за тарифите предварително. Бъдете внимателни с таксиджиите, които често искат прекомерни такси.

През август 2008 г. обаче правителството и таксиметровите групи подписаха нова сделка и все повече таксита вече използват броячи. Едно пътуване в рамките на Манама струва между 3 и 5 динара.

Летището предоставя инструкции за определяне на таксите по официален начин. Ако вземете такси, чакащо на летището, ще бъдете таксувани допълнително 2000 BD.

Такситата, като цяло, предоставят прилична услуга, въпреки че има няколко мошеници. Винаги използвайте бяло с червен покрив или таксита в лондонски стил, когато пътувате от летището. Има и закон, че ако измервателният уред не се използва, няма такса; придържайте се към оръжията си и се свържете с ченгетата и шофьорът незабавно ще ви съдейства с точната цена за пътуването.

Въпреки че големите хотели и молове обикновено разполагат с няколко таксита, които чакат отвън, намирането на такова може да е предизвикателство. Кралството е дом на редица частни предприятия, най-известните от които са:

SMS Radio-Meter Taxis SMS Radio-Meter Taxis е най-старата и най-популярна таксиметрова компания в Кралството, както и най-надеждната. Такситата могат да бъдат резервирани предварително и са на разположение 24 часа в денонощието, 365 дни в годината.

Bahrain Limo е наскоро основана таксиметрова фирма Radio Meter в Бахрейн и е дъщерната компания на Saudi Bahraini Transport Company (SABTCO), която предоставя първокласни услуги с автобуси и лимузини над тротоара на крал Фахад.

Има обаче оплаквания от таксиметрови шофьори, които таксуват прекалено високи такси (например 50 BD за кратко пътуване, когато всъщност е 3 BD), въпреки че това са необичайни. Използването на сертифицирани таксиметрови услуги обикновено е най-добрият вариант.

Как да се придвижвате в Манама - С автобус

Много части на острова се обслужват и от обществени автобуси. Въпреки че автобусните билети са скромни, на пътниците може да им е трудно да разберат системата поради трудностите при получаване на автобусни разписания и карти.

Пътуването из Бахрейн с автобус беше практически невъзможно доскоро (февруари 2015 г.) и чужденците бяха обезсърчавани да го правят. Автобусите до популярни места и молове бяха оскъдни и често пристигаха със закъснение. Зоните за чакане често бяха непривлекателни. Автобусите покриват едва около 35% от страната и повечето хора предпочитат да използват такси, като работниците понякога обединяват парите си, за да си купят превозно средство.

Оттогава обаче нещата постепенно се подобряват. Ситуацията значително се подобри след февруари 2015 г., когато се смениха операторите. Автобусите вече са значително по-чисти, по-достъпни за хора с увреждания и имат безплатен 4G интернет достъп, наред с други подобрения. Времето за чакане е значително подобрено, както и зоните за чакане.

Как да се придвижвате в Манама - С кола

Помислете за наемане на кола, ако възнамерявате да посетите много места. Цените варират от 10 до 20 динара на ден и включват неограничено шофиране из целия остров.

Ако пристигнете с автобус на паркинга в центъра на Лулу, просто се отклонете от входа и излезте от паркинга; Колите под наем се намират в групата сгради отсреща. Силно се препоръчва карта или GPS, тъй като пътните знаци може да са ограничени и не е трудно да се премине от една част на страната в друга, въпреки факта, че страната е доста малка.

По пътищата ограничението на скоростта обикновено е 50 км/ч, докато по магистралата е 80-100 км/ч. Санкциите за нарушаване на законите за движение по пътищата са доста сурови, но ограниченията не винаги се прилагат стриктно.