Пътеводител на Манама

Традиции и фестивали в Манама

Въпреки репутацията на Бахрейн като сложна и бързо развиваща се нация, жителите продължават да спазват съкровените традиции на своите предци. Те спазват своите традиции с голямо благоговение и уважение. Тук е типично да се отдели много време за морално и духовно развитие, което безспорно се основава на ислямските духовни вярвания. Младите хора проявяват голямо уважение към по-възрастните. Всички важни решения се вземат единствено с разрешението на по-младото поколение. Коренното население не може да консумира свинско поради религиозни обичаи. Освен това алкохолните напитки подлежат на строги ограничения. Пушенето също не е разрешено, но не е строго забранено.

Облеклото на местното население също е много различно и необичайно. Жените носят облекло, което покрива цялото им тяло от главата до петите. Това национално дамско облекло е известно като „Абая“. Голямата забрадка е неразделна част от националното облекло. Носят го бахрейнските жени, за да скрият лицата си от любопитни очи. Мъжете в Бахрейн носят широки панталони, блузи и палта. Също така сред местните момчета преобладават шаловете, които покриват само горната част на главата. Често момчетата в района носят елегантни рокли. Освен това има летни и зимни варианти на подобна характеристика на облеклото.

Нормално е само част от тези местни правила и разпоредби да засягат пътуващите. Ето защо не трябва да се съобразявате с никакви строги ограничения, когато избирате вашето облекло за пътуване. Единственото правило, което не трябва да се забравя, е да се избягва носенето на излагащи на показ и сексуално привлекателни дрехи на обществени места. Това поведение несъмнено ще провокира отрицателен отговор и лесно се тълкува погрешно. Имайте предвид, че е незаконно да се консумират алкохолни напитки на обществени места и по улиците на града, въпреки че закупуването и консумацията на алкохол не е проблем в местните магазини и ресторанти.

Когато планирате пътуване до религиозните места на Бахрейн, трябва да имате предвид и следните подробности. Туристите могат да влизат в джамиите само ако са облечени подходящо. Това показва, че облеклото ви трябва да е възможно най-прилепнало. Преди да влезете в джамия, трябва да събуете обувките си. Когато наблюдавате джамия, може да станете свидетели на хора, които са дошли да се молят. Уверете се, че преминавате тези лица изключително отзад. Хората в Бахрейн са изключително сърдечни и мили, затова никога не трябва да отказвате покана за чай или кафе. Местните пазари вече са постигнали статут на национално съкровище. Множество местни хора прекарват цял ден на тези пазари, разговаряйки с приятели, отпивайки кафе и обсъждайки текущи събития с минувачите.

Бахрейн е страна, в която чужденците често се наблюдават по улиците, а столицата й често е домакин на икономически и индустриални изложби. Освен фестивали от друг тип – музикални, гастрономически и спортни. Така столицата на Бахрейн кани участници от цял свят по време на Международния музикален фестивал в Бахрейн в средата на октомври. Мястото на събитието е кафене Lilou. И тъй като събитието се провежда в такава зала, освен музика, за всички присъстващи е предвидена и кулинарна програма.

От февруари можете да присъствате на годишната изложба за изящни изкуства в Бахрейн. Изложбата се провежда в Националния театър на Бахрейн. Това събитие обединява художници от цялата страна, за да покажат своите способности пред широката публика. От калиграфия до сюрреализъм, изложени са различни стилове и посоки. Посетителите могат да очакват с нетърпение изложби, дискусии, срещи и поздрави и майсторски работилници. Тъй като фестивалът се концентрира върху бахрейнското изкуство, това е отлична възможност да научите повече за местната култура.

Летният фестивал в Бахрейн е още едно събитие в Манама, което си заслужава да бъде посетено. По време на събитието можете да чуете бахрейнска традиционна музика, изпълнявана от известни местни артисти. Развлекателният график включва също работилници и художествени изложби, а фестивалът се позиционира като семейно събитие. Продължителността на събитието е цял месец, започвайки в началото на юли и завършвайки в началото на август. Мястото на фестивала е културна институция като Bahrain Fort Site.

Началото в началото на септември е събитие, което насърчава изгряващи таланти. Ta’a Al Shabab създава възможности за младежта е темата на тази статия. Фестивалът се провежда на четири места: Seef Mall Bahrain и Bahrain Fort в Манама, Durrat Al-Bahrain и The Pearling Trail в близост до града. Литературата, поезията, изящните изкуства, архитектурата, технологиите и хуманитарните науки предлагат богатство от интересни и полезни знания. Освен това се насладете на музикално и драматично програмиране. Програмата на събитието е наистина широка, така че няма да съжалявате, ако посетите фестивала.

В края на февруари се наблюдава огромен приток на кулинари в Манама. През това време можете да участвате във фестивала на храната в Бахрейн, който се провежда в хотел Four Seasons на Bahrain Bay, най-известният хотел в Манама. Не пропускайте да опитате специалитетите на Бахрейн, като пюре от фурми, Balalis (яйца със сладки юфка) и Jalebi (пържени гевреци), за да научите повече за неговата разнообразна култура. Тук също се предлагат различни видове традиционни ястия, но честта е на местната кухня, разбира се. Освен гастрономически забавления, публиката може да очаква музика и специално създадени детски събития.

В края на октомври Морският фестивал в Манама, най-голямото събитие от този вид в цялото кралство, радва посетителите. Събитието се провежда в залива Бахрейн и е безплатно. Благодарение на благоприятното местоположение на Манама в Персийския залив, този фестивал запознава посетителите с богатата морска култура на Бахрейн. По време на събитието на гостите се показват снимки и филми и те могат също така да закупят морски дарове и различни занаяти, базирани на морски същества, на близката изложба. Този празник е утопия за гмуркачи и рибари, тъй като тези забавления са по-популярни от всякога по това време.

Панаирът на потребителските продукти в Бахрейн е може би най-голямото търговско изложение в страната. Той се провежда в Международния изложбен център на Бахрейн в края на януари. В момента стотици бизнесмени излагат стоките си пред публика в столицата на Бахрейн. Бизнес форумът на Бахрейн Бей също се провежда едновременно. За място е избран хотел Four Seasons. Фестивалът предлага множество перспективи за предприемачество и формиране на стабилни партньорства. Медиите широко отразяват събитието.