Пътеводител на Манама

Неща за правене в Манама

Когато става въпрос за характеризиране на възможностите за забавление в Бахрейн, първото нещо, което трябва да се спомене, е изобилието от оживени пазари и бизнеси. Основният пазар в Манама е пазарът Баб Ал Бахрейн. Това е мястото да закупите всякакви стоки, които можете да си представите, включително дрехи, уникални бижута, козметика и парфюми, занаяти и сувенири, както и автентични източни подправки, които струват теглото си в злато за готвачите по целия свят. Ако златните бижута са вашата основна цел, можете също да посетите Gold Souq Market, докато Yatama Souq е идеалното място да намерите висококачествена керамика на достъпна цена. Този пазар може да се намери в град Хамад.

Перлите несъмнено са един от най-популярните сувенири, които туристите придобиват, за да си спомнят пътуванията си. Бахрейн редовно е домакин на множество търгове, където можете да закупите най-странните предмети, украсени с перли. Разбира се, можете да намерите изящни занаяти и бижута, базирани на перли, в магазин за подаръци във всяка страна. Бахрейн е дом на различни модерни търговски центрове, като Yateem Centre, Bahrain City Centre, Dana Mall, Marina Mall, Al Mehza Complex и Isa Town са най-известните.

Екскурзията до фермата за камили, чиито основни обитатели са камилите, обикновено оставя посетителите с много приятни спомени. Повече от четиристотин животни живеят в огромни външни заграждения в тази ферма. Всеки може да храни камили и да ги снима. Дори туристи, които желаят да яздят камила в имота на фермата, са добре дошли. Бахрейн обикновено се свързва от спортните фенове с вълнуващи автомобилни състезания, тъй като това е местоположението на световната състезателна писта Bahrain International Circuit. Голф ентусиастите ще се радват да посетят Club Riffa Golf, чието игрище ще се хареса и на най-завършените голфъри. Клубът разполага с уникален терен, на който могат да се играят нощни мачове.

Бахрейн постоянно привлича гмуркачи и туристи на плажа. Водолазите могат да наблюдават около 30 вида корали и 200 вида риби по време на подводна екскурзия. Рифовете в северната част на острова се считат за най-зрелищните и популярни места за гмуркане. Някои гмуркачи са привлечени от потънали кораби и самолети, докато други целенасочено се гмуркат на големи разстояния в търсене на перли. Местните плажове са добре оборудвани за различни спортни дейности. На всяка от тях ще има пунктове за наем на спортно оборудване и специфични игрални клубове за деца.

Като допълнителни плажни забавления компанията Beach Culture предлага супбординг, Aqua by Scubalife предлага екскурзии до съседните острови, а водните ски са на разположение в Extreme Sportz Beaucraft или Into The Blue Dive Center за тези, които са зависимите от адреналина. Тези дейности за свободното време са еднакво харесвани както от местните хора, така и от новопристигналите туристи в столицата на Бахрейн. Хората избират плаж на остров AL Dar за слънчеви бани и плуване в кристално чистото море, но в границите на града само Coral Bay Resort Bahrain се използва за тези дейности.

Не трябва обаче да ограничавате пътуването си до тази форма на забавление. Тези, които обожават елегантните коне, не трябва да се колебаят да използват услугите на Ghazwan Equestrian Centre, който предлага възможност за яздене на прекрасни коне. Изобилието от увеселителни паркове в града със сигурност ще задоволи всички млади туристи. Adhari Park, Pirate Land и Kids Kingdom са сред най-забележителните. Водните паркове имат подобна цел. Тези съоръжения могат да бъдат намерени в Манама в Lost Paradise of Dilmun Water Park и “Wahooo!” И след посещението на Dolphin Resort дори песимистите няма да бъдат депресирани.

Круизът с гмуркане, предлаган от Gravity Indoor Skydiving, е увлекателен вид забавление. Всички ще бъдат доволни, както бебета, така и възрастни. Боулинг, пързаляне с кънки и малък ресторант, предлагащ прекрасна храна, са само част от възможностите за забавление на гостите на Funland Center. Местните и посетителите, които искат да видят страхотни филми, купуват билети в Cineco20, който предлага отлична селекция от филми. Тези, които предпочитат да плуват, посещават плувния басейн Faran.

Помислете за посещение на спортни комплекси като Al-Najmah Club и Al Hala Club, ако непрекъснато се притеснявате за външния си вид. Тези, които не могат да си представят почивката си без спорт, ще обожават Khalifa Sports City, докато футболните фанатици вероятно ще предпочетат Camp Nou Play-Ground. Country Club предлага изобилие от къмпинги. Не само възрастните, но и младежите, които са получили специализирани терени, си тръгват с невероятни спомени тук. Друго популярно забавление са стаите за бягство. Той е представен в Манама от заведения като The Great Escape Challenge, Challenge Chambers и Escape Code.

Националният музей на Бахрейн се отличава от другите близки музеи. Дори не трябва да си помисляме да го посещаваме, защото това е един от най-добрите начини да научим за местната култура. Тези, които се интересуват от източните религиозни традиции, не трябва да пренебрегват така наречения „Музей на една книга“ – Бейт Ал Коран. Къщата Халаф е друго място, което потапя туристите в атмосферата на отминалите векове. Любителите на изкуството обикновено посещават Al Hussaini Society for Arts, докато музикалните ентусиасти посещават Mohammed Bin Faris House of Sout Music. Bait Shaikh Salman and Bahrain Pearling Trail е още едно фантастично място за откриване на историята и културата на кралството.

Парковете, разположени в столицата на Бахрейн, са идеални за бягство от външния свят. И тъй като перфекционизмът е една от отличителните черти на местните жители, можете да се насладите на някои от най-добрите паркове в света тук. Парковете на Budaya Beach, Water Garden, Marina Garden, Prince Khalifa Bin Salman и Andalus Garden трябва да бъдат показани на видно място. Всеки парк има уникален вкус, което затруднява избора на най-добрия. Бахрейн е известен и с луксозните си спа центрове. Al Areen Spa, Mommmy Wellness Day Spa, Coral Spa And C Hotel и Dessange са най-добрите заведения в тази категория.

Манама е популярно ваканционно място за араби и емигранти, живеещи в арабски нации без алкохол. Бахрейн се посещава предимно от туристи, особено саудитци и граждани на Саудитска Арабия, които идват за нощния живот.

Гледане на делфини

Разходете се с лодка, за да видите делфините и морските крави, които си играят в топлите морета на Персийския залив, както и местните рибари, които ловят с традиционни дървени кораби дау за ценния местен хамур – нещо като групер. Три пъти на ден се предлагат екскурзии за гледане на делфини. Възрастните трябва да приемат BD6, докато децата под 12-годишна възраст трябва да приемат BD3.

Конни надбягвания

Арабия е добре известна със своите коне. От октомври до март всеки петък се провеждат състезания на националния хиподрум в Ал Сахир. Трибуната може да побере до 3000 души и входът е безплатен, но посетителите трябва да знаят, че залаганията не са разрешени.

Гмуркане на перли

Перлите на Бахрейн също са добре известни. Опитайте ръката си в гмуркането на перли, за да видите дали можете да донесете у дома едно от тези природни съкровища на морето.

Наблюдение на птици

Фламингото, лукбулът, скопата и саждите соколи са сред местните и прелетните птици, които наричат Кралството и островите Хавар дом. 20-километровата екскурзия с лодка до островите е силно препоръчителна за всички, които се интересуват.

Голямата джамия Ал Фатех

Представете си джамия, която може да приеме до 7000 богомолци, помещаваща национална библиотека, приличаща на миниатюрен замък и има 79-футов външен купол. Това е Голямата джамия Ал Фатех. Вносните материали от италиански мрамор, австрийско стъкло и индийски тик му придават усещането за укрепление, а не за джамия. Посетителите на джамията могат да предприемат обиколки с екскурзовод, които започват в националната библиотека на джамията и преминават през молитвените зали, възхищавайки се на красивата местна изработка, която може да се намери във всяка стая.

Баб Ал Бахрейн

Базарът в Манама, известен още като „сук“, е основната мрежа от улици, където продавачите неофициално продават джаджи, дрехи, ядки и подправки, наргилета, етнически облекла, билки, аромати и злато. „Баб“ е входът към Manama Souq, който е реновиран от архитект сър Чарлз Белгрейв през 1986 г. Входът сега има по-„ислямски“ аспект и също така е дом на федералната администрация на страната.

Калат ал Бахрейн

Калат ал-Бахрейн, паметник на световното наследство на ЮНЕСКО, преди е бил известен като „Кал-ат ал-Португалия“. Известен е още като крепостта Бахрейн и е бил мястото на множество археологически проучвания и разкопки. Откритите по-рано цивилизации включват каситите, гърците, португалците и персите. Мястото е „тел“, което е изкуствена могила, образувана от хиляди години на окупация – животът, смъртта и погребението допринасят за образуването на многобройни „слоеве“. Това централно местоположение е служило като търговско пристанище, „място за събиране на боговете“, място за храмове на Барбар и има други признаци за ранно съществуване. Крепостта е великолепна в чистото си физическо величие и присъствие, с виещи се стълби и великолепно издълбани арки в стените си.

Национален музей на Бахрейн

Националният музей на Бахрейн стои висок и силен през нощта, осветен; това е модерен паметник на дизайна и усилие да се запазят древните корени на страната и културните практики, които си струва да се запомнят. Музеят се състои от три зали, посветени на цивилизацията Дилмун (една от най-старите, разкопани от съседния Калат ал-Бахрейн), крило за естествена история (посветено на флората и дивата природа) и крило, посветено на опазването на религиозните писания и ръкописи (като букви от Корана, писания и маркировки).

Бейт Шейх Иса

Преди петролният бум да превърне Близкия изток в гореща зона, пустините имаха подредена социална структура, която се състоеше от шейх, семейство, гости и слуги. Бейт Шейх Иса е буквално „къщата“ на Шейх Иса, перфектна демонстрация на това какъв трябва да е бил животът в ранния Бахрейн. Освен очакваните красиви дървени резби, посетителите могат да се възхитят на интелигентната естествена система за климатизация, образувана от вятърна кула и капаци, за да победят жегата.