Пътеводител на Манама

Неща, които трябва да знаете за Манама

Туризъм в Манама

Манама е популярна дестинация за араби и емигранти, които живеят в арабски държави без алкохол. Туристите, особено саудитци и граждани на Саудитска Арабия, посещават Бахрейн най-вече заради нощния живот.

Неща за разглеждане в Манама

 • Бахрейн Баб Ал Бахрейн. Вратата на Бахрейн, разположена на Митническия площад в централната част на Манама. На партерно ниво са разположени туристически информационен център и магазин за занаяти.
 • Souq Manama (зад сградата Bab Al Bahrain). Сукът е мрежа от тесни проходи, пълни със скромни магазинчета, предлагащи всичко - от сувенири и подаръци до електроника. Много предприятия за злато и бижута, както и шивачи, могат да бъдат намерени в пазара.
 • Джамия Ал-Фатех. Една от най-големите джамии в света, способна да приеме над 7000 богомолци едновременно, и най-голямото място за молитва в Бахрейн. Освен това е една от най-популярните туристически атракции на Бахрейн. Сега куполът е най-големият купол от фибростъкло в света, тежащ над 60 000 кг. Новата Национална библиотека, официално открита за обществеността през 2006 г., е част от Ал Фатех.
 • Al-Fateh Corniche – Тази прекрасна крайбрежна алея на източното крайбрежие на града дава хубава гледка към сградите на юг и самолетите, излитащи от съседното летище. Има много вълнуващи панаирни атракции за младежите, както и барове за наргиле за възрастните.
 • Музеят на гмуркането на перли – Счита се за една от най-значимите исторически структури в Бахрейн. Това е важно, защото е първото официално място за съдилищата на Бахрейн. Сградата е осветена на 18 октомври 1937 г. от покойния H.H. Sh. Хамад Бин Иса Ал Халифа, бивш губернатор на Бахрейн. Освен три дирекции в сградата по онова време се помещават и четири върховни съдилища. По-късно, през 1984 г., структурата е превърната в Център за традиционно наследство. Музеят на гмуркането на перли сега е под ръководството на Дирекцията по археология и наследство, една от главните дирекции на Министерството на кабинета и информацията.
 • Национален музей на Бахрейн, магистрала Ал Фатех, природно и културно наследство на Бахрейн
 • Дървото на живота се намира на 30 километра южно от Манама. Добре познатото самотно дърво насред безводна пустиня. Учените не са открили как процъфтява, тъй като под този регион няма подземен водоносен хоризонт или извор. Всъщност всички подземни водоизточници около дървото са замърсени със сол, което предполага, че дървото може да има мутация, която го прави устойчиво на сол.

Неща за правене в Манама

 • Наблюдение на делфини – По време на разходка с лодка можете да наблюдавате делфини и ламантини, които си играят в топлите морета на Персийския залив, както и местни рибари, които се отправят в традиционни дървени доу, за да уловят ценния местен хамур, нещо като групер . Три пъти всеки ден се предлагат обиколки за наблюдение на делфини. Възрастните плащат BD6, докато децата под 12 години плащат BD3.
 • Гмуркане, Бахрейнският яхт клуб и курортът Ал Бандар са наблизо.
 • Конна езда – Училището за езда Twin Palms и клубът Dilmun са чудесни места за започване на тези, които се интересуват от обучение по езда или от време на време.
 • Horse racing. Arabia is well-known for its horses. From October through March, the national racetrack in Al Sakhir features races every Friday. The stadium can accommodate up to 3,000 spectators and admission is free, however visitors should be aware that betting is forbidden.

Пазаруване

Магистрала Shaikh Khalifa bin Salman, район Seef, Al A’Ali Mall В рамките на климатизираните си граници, A’ali Mall има вид и усещане на типичен сук на открито. Стъклен таван, бутици със старинни арабски дървени врати и сувенирни колички допринасят за настроението. Най-добрите дизайнерски магазини могат да бъдат намерени в аутлет центрове.
Център на Бахрейн, магистрала Шейх Халифа бин Салман, район Сееф, център на Бахрейн е първият и най-голям комплекс със смесено предназначение в Бахрейн, който предоставя на своите клиенти най-доброто за търговия на дребно, отдих и развлечения опит под един покрив.

Bahrain City Centre предостави среда за търговия на дребно от световна класа, както и стотици други „първи“ в Кралството, включително премиерата на 150 от около 350 световно известни марки. Изключителното предложение за забавление в Центъра включва първите в региона 15 000 квадратни метра с контролирана вътрешна/външна температура Wahooo! Waterpark, най-големият кинокомплекс в Бахрейн Cineco 20 и Magic Planet, семеен развлекателен център за деца и младежи. Над 50 заведения за хранене са създадени, за да осигурят най-популярните, както и уникални селекции от целия свят за алтернативи на храна и напитки.

Bahrain’s Mall. Bahrain Mall е централно разположен в новия търговски сектор на Бахрейн. Тази превъзходна позиция е лесно достъпна от главната магистрала и от всяка точка на града. Той съдържа над 120 мултинационални марки и специализирани магазини и се простира на 750 000 квадратни фута.

Dana Mall се намира на магистрала Шейх Халифа бин Салман. Открийте изобилие от бутици за вашето облекло, поглезен начин на живот и уникални по рода си тенденции.

Семейна почивка в Манама

Манама е известен с невероятната си селекция от увеселителни паркове, поради което е толкова популярен сред семействата. Изгубеният рай на Дилмун е най-големият и най-посещаван воден парк в света. Той ще изуми гостите с асортимента си от басейни и дейности. За малките деца има малки басейни със забавни атракции и надуваеми играчки, докато децата в училищна възраст ще се насладят на големите пързалки с дължина десетки метри. Палми и друга екзотична растителност украсяват озеленяването на водния парк. Водният парк не изглежда натоварен дори в разгара на сезона, поради огромния си размер.

Ако атракциите на този воден парк не са достатъчни, можете да посетите друг подобен популярен парк, Wahooo! Аквапарк. Това е закрит аквапарк, така че може да се посещава независимо от сезона и времето. Има прекрасен басейн с изкуствени вълни, както и множество детски градчета и цветни пързалки. Аквапаркът е украсен с редица завладяващи дизайнерски структури, на фона на които човек може да направи спиращи дъха снимки. Във водния парк има и специално джакузи за младежи, което е предназначено предимно за семейства.

Adhari Park е най-популярният увеселителен парк в града. Има въртележки и атракции за деца от всички възрасти. Някои посетители са особено развълнувани да влязат в парка през нощта, когато е осветен с ослепително неоново осветление. Децата ще могат да се возят на великолепни въртележки, миниатюрни коли и да обикалят обширни терени. Няколко от атракциите на парка се грижат изключително за любителите на екстремните спортове.

Градската ферма за кралски камили е задължително място за любителите на природата и животните. Това е идеално място за семейни почивки. Има възможност за галене, хранене и снимане на камили. В имота на фермата има прекрасна смокинова горичка, където човек може да отиде по всяко време, за да се отпусне под сянката на палмите. Във фермата винаги има малки камилчета, които младежите харесват.

Al Areen Wildlife Sanctuary е необичаен зоопарк в квартала на Манама. Тук животните са настанени в огромни заграждения с неясни граници. Младите туристи са изумени от необичайните птици в резервата, очарователните костенурки и бодливите свинчета. В резервата има прекрасно езерце с патици. Присъстват и опасни хищници, като хиени и лъвове. Резерватът разполага с множество места за отдих с обширни дървета и пейки.

Challenge Chambers заслужава специално внимание сред хазартните съоръжения в града. Той предоставя голямо разнообразие от куестове за бягство, които се превърнаха в една от най-популярните семейни и корпоративни дейности. Този център ще бъде интересен за посещение на тийнейджъри. Клиентите имат достъп както до класически мисии за търсене, така и до по-креативни видове игри.

Музеят на гмуркането на перли е сред културните институции в Манама, които се препоръчват за семейни посещения. Колекцията на този музей е посветена на перлите. На посетителите се показват най-ценните и необичайни породи и се обяснява как са се добивали перлите преди векове и как се добиват днес. Приятно допълнение към обиколката ще бъде наличието на буквално всякакъв вид перли и бижута.

Климат в Манама

Манама има пустинен климат.

Манама, подобно на останалата част от Бахрейн, има сурови метеорологични условия, като летните температури достигат 48 °C (118 °F) и зимните температури до 7 °C (45 °F), с градушка в редки случаи.

Средните летни и зимни температури варират от 17 °C (63 °F) до над 45 °C (113 °F).

Есента е най-приятният сезон в Бахрейн, с ниска слънчева светлина и умерени температури, умерени от лек бриз.

Манама - География

Селището е разположено на малък полуостров в североизточния ъгъл на Бахрейн. Релефът е предимно равен (или умерено вълнообразен) и сух, какъвто е в Бахрейн.

Икономика на Манама

Икономиката на Бахрейн се върти в Манама. Въпреки че значението на петрола намаля през последните години поради намаляващите запаси и разрастването в други сектори, той остава гръбнакът на икономиката. Тежката промишленост (напр. топене на алуминий, поддръжка на кораби), банкиране и финанси и туризъм са някои от бизнесите, които наскоро се разшириха. Редица глобални корпорации управляват съоръжения и офиси в и около Манама.

Финансовите услуги са основният сектор на Манама, с над 200 финансови институции и банки, разположени в CBD и дипломатическия район. Манама е финансов център за района на Персийския залив, както и ислямски банков център. Търговските центрове близо до Seef също имат голям сектор за търговия на дребно, въпреки че ядрото на Манама е доминирано от малки работилници и собственици на магазини.