Terokai Tempat Terbaik Di Manama

Dapatkan beberapa petua terbaik dari seluruh negara daripada rakan kongsi dan rakan kami.

Manama telah lama menjadi bandar komersial penting di Teluk Parsi, dan ia adalah rumah kepada penduduk yang pelbagai.

Manama ialah ibu kota dan bandar terbesar Bahrain, dengan penduduk sekitar 157,000 orang.

Bahrain mengasaskan dirinya sebagai sebuah negara merdeka semasa era penguasaan British pada abad ke-19, selepas berabad-abad penguasaan Portugis dan Parsi dan serangan oleh dinasti Arab Saudi dan Oman yang memerintah.

Walaupun bandar kembar moden Manama dan Muharraq nampaknya telah dibina pada masa yang sama pada tahun 1800-an, Muharraq menjadi terkenal kerana kedudukan pertahanannya dan berkhidmat sebagai ibu kota Bahrain sehingga 1921. Manama menjadi pusat komersial dan pintu masuk utama ke Pulau Bahrain. Kekayaan minyak Bahrain memacu pembangunan pesat pada abad kedua puluh, dan pada 1990-an, dorongan kepelbagaian yang ditentukan membawa kepada kemajuan dalam sektor lain dan membantu Manama menjadi pusat kewangan yang penting di Timur Tengah.

Hampir keseluruhan pantai ditumpukan kepada pembangunan resort. Di sini, hotel dan pantai dilengkapi dengan baik, menarik peningkatan bilangan pelawat setiap hari.

Manama, ibu negara, adalah rumah kepada tarikan paling terkenal di negara ini. Di sini, pelancong boleh pergi bersiar-siar ke kubu Portugis lama, yang kawasannya kini digunakan untuk penggalian arkeologi. Masjid Al Khamis, salah satu bangunan Islam tertua, terletak di wilayah yang sama. Kompleks Beit Al Qur'an amat patut dikunjungi kerana ia mengandungi masjid bersejarah, dewan perpustakaan yang luas dan muzium tempatan.

Ibu kota ini adalah rumah kepada banyak struktur seni bina yang menakjubkan yang direka dalam gaya Arab klasik. Yang paling terkenal ialah Kota Arad, Gereja St. Christopher, dan Pusat Pameran utama.

Apabila anda selesai bersiar-siar, tiba masanya untuk berehat di salah satu pantai pasir yang luas atau melawat pasar tradisional yang menjadi tarikan kepada semua pelancong. Kejiranan Gold Souk adalah salah satu yang paling popular kerana ia menawarkan pelbagai jenis barang kemas. Lawati pasar Clos Souk jika anda mencari tekstil berkualiti tinggi. Walaupun negara ini kecil, kepelbagaian tarikan dan laluan pejalan kaki agak luas.

Menara Jam, yang terletak di Exhibition Avenue, merupakan salah satu daripada banyak tarikan moden di bandar ini. Terdapat dua menara piramid yang dibina daripada batu hiasan. Menara jam ini dianggap sebagai salah satu yang paling luar biasa dan cantik di dunia, kerana ia dihiasi dengan hiasan tradisional dan melengkapkan pemandangan sekeliling.

Dataran Fountain di daerah Al Seef merupakan salah satu kawasan berjalan kaki kegemaran pelawat di bandar ini. Wilayah ini dianggap sebagai salah satu yang paling moden dan elit di bandar; terdapat banyak bangunan pencakar langit moden, serta daerah membeli-belah dan hiburan. Ciri yang paling menonjol di kawasan ini ialah dataran tengah yang besar dengan banyak air pancut yang mengagumkan, yang sesuai untuk menyejukkan badan pada hari yang panas.

Tidak jauh dari Muzium Negara Bahrain terletak Taman Sculpture, satu lagi pemandangan yang menarik. Ia adalah ruang yang luas diturap dengan papak yang indah, di mana beberapa arca yang sangat menarik telah diletakkan. Beberapa bangku telah diletakkan untuk kemudahan tetamu dan melihat arca yang selesa, kerana semua karya seni adalah sangat unik dan menarik.

Dolphinarium terletak di Taman Taman Marina dan merupakan tarikan yang mesti dilihat untuk keluarga yang melawat Manama. Setiap hari di kompleks hiburan ini, tetamu dihidangkan dengan persembahan yang menawan hati. Pelawat muda ke dolphinarium akan berpeluang berenang bersama mamalia yang mengagumkan dan merakam gambar yang indah.

Bab al-Bahrain adalah salah satu kawasan kejiranan yang paling diingini untuk diterokai dengan berjalan kaki di bandar. Di sini, pelawat boleh melihat sejumlah besar bangunan gaya tradisional, serta melawat ratusan kedai cenderamata dan pasar terbesar di negara ini. Di sinilah pengembara yang berpengalaman datang untuk mencari cenderahati unik. Pasaran ini menjual tembikar lukisan tangan yang indah, tekstil pengeluaran tempatan yang bertenaga, rempah ratus dan karya seni yang mengagumkan. Wilayah ini juga menempatkan salah satu mercu tanda bandar yang paling dikenali, Bahrain Gate, ciri seni bina berbentuk gerbang yang menakjubkan. Rumah agam yang luar biasa ini telah didirikan pada tahun 1945, dan agensi dan pejabat kerajaan kini mendudukinya.

Manama - Maklumat

Islam 81.2%, Kristian 9%, lain-lain 9.8%

Agama

Bahraini dinar (BHD)

Mata Wang

+973

Kod panggilan

689,000

Penduduk (metro)

30 km2 (10 batu persegi)

Kawasan dalam km persegi (Batu)

Arab, Inggeris, Farsi

Bahasa

• Lelaki: 62.18% • Perempuan: 37.82%

Nisbah Jantina

GMT+3

Zon masa

Panduan Perjalanan Manama

Temui & Teroka

Semua yang anda perlu tahu tentang Manama sebelum perjalanan anda

Things To Know About Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Perkara Yang Perlu Diketahui Tentang Manama

Penempatan ini terletak di semenanjung kecil di sudut timur laut Bahrain. Topografi terutamanya rata (atau beralun sederhana) dan gersang, kerana ia berada di seluruh Bahrain.

Manama mempunyai iklim padang pasir.

Manama, seperti seluruh Bahrain, mempunyai keadaan cuaca yang teruk, dengan suhu musim panas mencecah 48 °C (118 °F) dan suhu musim sejuk serendah 7 °C (45 °F), dengan hujan batu jarang berlaku.

Suhu purata musim panas dan musim sejuk antara 17 °C (63 °F) hingga lebih 45 °C (113 °F).

Musim luruh adalah musim yang paling menyenangkan di Bahrain, dengan cahaya matahari yang rendah dan suhu sederhana yang disederhanakan oleh angin sepoi-sepoi.

How To Travel To Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Cara Perjalanan Ke Manama

Lapangan Terbang Antarabangsa Bahrain ialah hab utama untuk Gulf Air dan terletak di Muharraq, di sebelah timur Manama. Ia menyediakan sambungan yang kuat di seluruh rantau ini serta ke London. Lapangan terbang ini menampilkan beli-belah bebas cukai yang baik, dan Transhotel yang menawarkan (dengan harga) katil dan pancuran mandian kepada pelancong yang menunggu penerbangan kini sedang dibangunkan semula. Ramai orang di timur Arab Saudi lebih suka terbang keluar dari Bahrain, dan Gulf Air menyediakan perkhidmatan ulang-alik ke Khobar dan Dammam untuk memenuhi permintaan ini; bertanya semasa membuat tempahan anda.

Air Arabia, syarikat penerbangan tambang rendah yang berpangkalan di Emiriah Arab Bersatu, mengendalikan penerbangan harian dari Lapangan Terbang Sharjah, utara Dubai.

Tidak seperti lapangan terbang lain, lapangan terbang ini agak kecil, yang berfaedah kerana berlepas dan ketibaan agak cepat (dan mudah).

How To Get Around In Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Cara Bersiar-siar Di Manama

Banyak bahagian pulau itu juga dilayan dengan bas awam. Walaupun tiket bas adalah sederhana, pengembara mungkin sukar untuk memahami sistem kerana kesukaran mendapatkan jadual dan peta bas.

Perjalanan ke seluruh Bahrain dengan bas hampir mustahil sehingga baru-baru ini, dan orang asing tidak digalakkan berbuat demikian. Bas ke tapak dan pusat membeli-belah yang popular adalah terhad, dan mereka kerap tiba lewat. Ruang menunggu selalunya tidak menarik. Bas hampir tidak meliputi sekitar 35% negara, dan kebanyakan orang lebih suka menggunakan teksi.

Teksi, secara purata, memberikan perkhidmatan yang baik, walaupun terdapat beberapa penyangak. Sentiasa gunakan warna putih dengan bumbung merah atau teksi gaya London apabila dalam perjalanan dari lapangan terbang. Terdapat juga undang-undang bahawa jika meter tidak digunakan, tiada caj dikenakan.

Districts & Neighbourhoods In Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Daerah & Kejiranan Di Manama

Kejiranan utama Manama ialah Adliya. Di sinilah anda akan menemui restoran dan bar terbaik, oleh itu ia adalah kawasan terbaik untuk memulakan pencarian anda untuk kehidupan malam.

Sebagai alternatif, Daerah Seef terletak berhampiran pantai Manama. Selain Seef Mall dan pusat runcit lain, terdapat pelbagai kedai makan yang sangat baik di sekitar.

Pulau Amwaj terletak di Teluk Parsi. Ia adalah pulau buatan yang mengandungi taman air dan beberapa kedai komersial. Ia adalah kawasan kejiranan yang sesuai untuk keluarga yang bercuti.

Prices In Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Harga Di Manama

  • Pelancong (Backpacker)

64 $ sehari.

Anggaran kos setiap 1 hari termasuk:makanan di restoran murah, pengangkutan awam, hotel murah.

  • Pelancong (biasa)

208 $ sehari.

Anggaran kos setiap 1 hari termasuk:makanan dan minuman pertengahan, pengangkutan, hotel.

Accommodation in Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Penginapan di Manama

Beberapa hotel di Manama adalah begitu tersendiri sehingga mereka terkenal bukan sahaja di bandar, malah di negara lain.

Salah satunya ialah Westin Bahrain City Centre, yang berkongsi bangunan dengan pusat membeli-belah terbesar di Bahrain. Hotel premium ini terkenal dengan peminat membeli-belah dan rekreasi aktif, kerana pelawat boleh melawat Pusat Bandar Bahrain atau Wahooo! taman air pada bila-bila masa. Hotel ini terletak di bangunan yang sama dengan kompleks hiburan terkenal Magic Planet, yang terkenal dengan pelbagai pilihan mesin slot dan salah satu teater terbesar di bandar ini dengan 20 dewan.

Pusat Bandar Westin Bahrain hampir tidak layak sebagai hotel tradisional dalam pengertian konvensional, kerana tetamunya mempunyai akses kepada banyak alternatif hiburan dan tempat rekreasi.

Sights & Landmarks In Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Pemandangan & Mercu Tanda Di Manama

Bahrain ialah sebuah negara yang mengagumkan yang terkenal dengan banyak tarikan bersejarah, keagamaan dan semula jadi. Untuk melihat semua tapak penting, anda perlu menghabiskan lebih daripada satu hari di bandar ini.

Secara umumnya, lawatan ke Kuil Barbar yang terkenal agak popular di kalangan pelancong. Kompleks kuil adalah struktur tiga tingkat. Anda juga akan menemui runtuhan beberapa mezbah lama berhampiran struktur yang megah. Beberapa mezbah ini sangat kuno, sejak milenium ketiga SM.

Rumah Seyadi, yang terletak di bandar Muhharak, sudah pasti akan disebut semasa menerangkan sorotan seni bina Bahrain. Istana indah ini, dibina pada tahun 1905, dianggap sebagai khazanah seni bina negara.

Things To Do In Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Perkara Untuk Dilakukan Di Manama

Penggemar sejarah tidak akan kecewa, dengan pilihan runtuhan, seni rock dan muzium untuk mengekalkan fikiran melayang. Yang paling terkenal ialah tapak arkeologi Zubarah, yang mengandungi tinggalan bandar pelabuhan yang pernah berkembang maju. Sebuah kubu awal abad ke-20 masih wujud dan menjadi saksi kepada zaman silam dalam bentuk muzium.

Petroglyphs Al-Jassassiya di utara-timur Qatar adalah tapak yang luar biasa dengan 900 petroglyphs dipercayai berasal dari suku purba yang mendiami semenanjung pada abad ke-15 SM.

Terdapat beberapa kubu dan menara di seluruh negara; kebanyakannya juga telah dipulihkan sebagai muzium. Di pinggir bandar Umm Salal Mohammed terdapat menara Barzan, dibina untuk melindungi lembangan air hujan di negara itu. Satu lagi menara pengawal pertahanan terletak di Al Khor.

Food & Restaurants In Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Makanan & Restoran Di Manama

Masakan kebangsaan Bahrain adalah benar-benar tersendiri dan pelbagai. Sebagai tambahan kepada hidangan tradisional Arab, yang kebanyakannya benar-benar lazat, tetamu akan disediakan makanan dari masakan Pakistan, India, dan juga Thailand. Biasanya, makanan laut dianggap sebagai asas masakan tempatan. Sektor makanan tempatan menawarkan pilihan bahan makanan yang paling pelbagai kepada kedai makan tempatan.

Buah-buahan dan sayur-sayuran sememangnya bukan item yang paling banyak dalam menu restoran tempatan, tetapi hidangan daging juga tidak kurang popular. Di restoran yang mengkhusus dalam masakan kebangsaan, pelancong biasanya memilih hidangan tradisional seperti couscous dan kebab. Pemakan daging tidak akan dapat menahan wangian shawarma yang tidak dapat dilawan. Selain itu, nasi dengan daging lembu rebus adalah hidangan yang popular. Anda juga mungkin mendapat kepuasan dalam menikmati daging dan ayam yang disediakan di atas api terbuka.

Shopping In Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Membeli-belah Di Manama

Pasaran Souq Emas yang terkenal di dunia di Manama adalah persatuan pertama ramai orang dengan membeli-belah. Lokasi ini terkenal dengan barang kemas yang indah, batu permata dan mutiara. Barangan itu diimport dari banyak negara. Di sini, anda boleh memperoleh mutiara Bahrain yang paling tulen dan indah pada harga terbaik. Harga tempatan akan memuaskan walaupun pelancong yang paling berjimat, kerana mereka lebih rendah daripada di banyak negara Eropah. Bagi pengguna mewah dengan harapan yang tinggi, ia juga mungkin untuk mencari barang kemas yang sesuai. Nilai tawar-menawar ke atas harga adalah peluang menarik tambahan.

Seef Mall, salah satu pusat membeli-belah terbesar di Bahrain, terletak di Manama. Kompleks beli-belah dan hiburan ini mengandungi lebih daripada dua ratus kedai di mana anda boleh membeli pakaian kasual dan formal. Mudah untuk mencampurkan berjalan-jalan di bandar dengan lawatan ke kedai makan dan kafe. 

Traditions & Festivals In Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Tradisi & Perayaan Di Manama

Walaupun reputasi Bahrain sebagai sebuah negara yang canggih dan pesat membangun, penduduk terus memerhatikan tradisi yang dihargai oleh nenek moyang mereka. Mereka mematuhi tradisi mereka dengan penuh penghormatan dan penghormatan. Di sini, adalah tipikal untuk menumpukan banyak masa untuk pembangunan moral dan kerohanian, yang tidak dapat dinafikan berasaskan kepercayaan rohani Islam. Orang muda mempamerkan penghormatan yang tinggi kepada orang yang lebih tua. Semua keputusan penting diambil dengan kebenaran generasi muda semata-mata. Penduduk asli tidak boleh mengambil daging babi kerana adat resam agama. Selain itu, minuman beralkohol tertakluk pada sekatan yang ketat. Merokok juga tidak dibenarkan, namun ia tidak dilarang sama sekali.

Pakaian penduduk asli juga sangat berbeza dan tidak biasa. Wanita memakai pakaian yang menutup seluruh badan mereka dari kepala hingga kaki. Pakaian kebangsaan untuk wanita ini dikenali sebagai "Abaya." 

Nightlife In Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Kehidupan Malam Di Manama

Di ibu kota Bahrain, kehidupan malam sangat banyak, membolehkan semua orang memilih tempat mengikut pilihan mereka.

Manama mempunyai kehidupan malam yang sangat aktif. Sama ada anda ingin berehat di bar selepas seharian bersiar-siar atau ingin menari sepanjang malam di kelab, anda akan mendapati kedua-duanya di bandar.

Bar yang paling popular di Manama ialah bar yang mempunyai tempat duduk di luar. Blok 338 di Adlliya menampilkan bar terbaik. Jika anda mengharapkan minuman yang tenang, maklum bahawa selepas jam 11 malam, banyak bar akan meningkatkan muzik untuk mewujudkan suasana pesta.

Manama mempunyai banyak kelab malam untuk mereka yang mencari suasana pesta. Terdapat sesuatu untuk semua demografi, sama ada anda ingin mendengar muzik Barat seperti tarian, pop dan hip hop, atau muzik Arab.