BAHRAIN RESEGUIDE

Traditioner och seder i Bahrain

Bahrain är ett välkomnande värdland, men du måste alltid visa respekt och artighet med hänsyn till dina kulturella traditioner och religion. När du besöker områden som besöks av lokala araber är det att föredra att bära långbyxor snarare än shorts, och damer bör undvika att bära genomskinliga klänningar.

Baddräkter, bikinis och shorts är acceptabel klädsel på strandklubbar och hotell. Visa inte tecken på kärlek till personer av det motsatta könet offentligt. Människor av det motsatta könet har gripits för att ha kysst offentligt, och de är socialt oacceptabla. Undvik alltid att hamna i bråk och delta aldrig i en debatt, särskilt med en lokal.

Rikets officiella religion är islam. Den följs av mer än 70 % av befolkningen. Kristna, buddhister och hinduer utgör den återstående delen. En liten del av invånarna hävdar inte någon religiös tillhörighet. Kyrkan och staten är inte åtskilda. Sharia (islamisk lag) gäller i detta fall. Begreppet religionsfrihet är inskrivet i grundlagen. Det är fakta. Ingen religiös förföljelse existerar här. Representanter för olika religioner får fritt observera sina riter och fira helgdagar.

Det muslimska samfundet är heterogent. Sunnimuslimer ser beduiner som sina förfäder. Shiiter härstammar från profeten, enligt deras tro. Majoriteten av shiiterna tillhör Baharnas etniska och religiösa samfund. De är traditionella och fromma. Sunniter och shiiter etablerar separata samhällen. Deras rättsliga konflikter löses av separata domstolsmyndigheter.

Kvinnors sociala ställning i Bahrain är överlägsen majoriteten av arabiska nationer. Här kan kvinnor arbeta. De utgör nästan en tredjedel av landets arbetskraft. De har tillgång till utbildning och sjukvård. Cirka 60 % av kvinnorna har en högskoleexamen. Det finns många kvinnor i näringslivet. Kvinnor är fortfarande underrepresenterade i politiken. De är frånvarande från statlig myndighet. Det finns inga officiella lagar som kränker kvinnors rättigheter. Förordningen strider dock mot sharialagstiftningen, som kräver att kvinnor täcker sina ansikten och kroppar. De flesta kvinnor bär en chador som inte täcker deras ansikten. Niqab döljer helt ansiktet för kvinnor från mer traditionella familjer. Utländska damer tolereras av de infödda. Du bör dock täcka dina axlar och ben. Dessutom finns det krav på utländska killar. Det är förbjudet att uppträda offentligt, iklädd shorts och atletisk klädsel.

Denna demokrati är resultatet av Bahrains snabbt växande ekonomi, som lockar ett stort antal utlänningar. Bahrain är den mest befriade av muslimska nationer. Invånare i andra arabländer semestrar ofta här. Landet säljer och konsumerar alkohol. Under den heliga månaden Ramadan blir moralnormerna strängare. Vid den här tiden fastar de troende. Muslimer är förbjudna att äta och dricka under dagtid under hela denna period.

Religion har en inverkan på etiketten. Vänster hand anses traditionellt vara smutsig eftersom den används för personlig hygien. Det är acceptabelt att ta emot mat och pengar, men bara med höger hand. När man går in i ett hus eller moské måste skor tas av. Du kan inte rikta dina fötter mot samtalspartnern, stirra intensivt in i samtalspartnerns ögon, äta medan du går eller gestikulera aktivt under en konversation.

Familjen är av största vikt för landets medborgare. Kvinnor gifter sig mycket unga, med början vid 14 års ålder. Män gifter sig mellan 20 och 22 år. Det är vanligt att lösa brudar. Polygami är tillåtet enligt sharialagar. Men varje hustru borde ha sin egen bekväma bostad. Det finns också tillfälliga äktenskap (muta). De accepteras exklusivt av shiiter. En belöning ges till kvinnan vid ingåendet av ett sådant äktenskap. Formellt är en kvinnas rättigheter likvärdiga med en vanlig hustrus. Hennes avkommor anses likaledes som legitima. Hon kvalificerar sig för en mahr (gåva från sin man). Äktenskapets varaktighet kan förlängas ett obestämt antal gånger. En kvinna måste ta ett mellanrum innan hon gifter om sig efter ett misslyckat äktenskap. Denna lucka krävs för att utesluta möjligheten till graviditet. Under denna fyra till tjugo veckor långa uppehåll fortsätter mannen att hjälpa hustrun.

Efter landets självständighet 1971 började Bahrains kultur att blomstra avsevärt. Förutom utvecklingen av traditionell konst växer även modern konst. Impressionism, expressionism och surrealism ökar i popularitet. Täta utställningar av modern konst anordnas. Flera museer och gallerier används för detta ändamål. De traditionella konsterna av arabisk kalligrafi, keramik, smycken och smide är anmärkningsvärda. Även litteraturen började utvecklas snabbt i slutet av 1900-talet. Starkt västerländskt inflytande är inneboende i det. Bahrain har, till skillnad från andra islamiska nationer, ett stort antal kvinnliga poeter som publicerar sina verk.

Arabisk, indisk och persisk musik påverkade Bahrains traditionella musik. De mest populära stilarna är Saut, Fijri och Liwa. Bahrains medborgare har länge varit involverade i pärlbrytning. Pearl dykare utvecklade sin egen kultur, inklusive musik. Fijri är pärldykarnas musik. Det är viktigt att notera att det finns kustsånger och sjösånger. Liwa är afrikanska människors musik. Arabisk musik känd som saut framförs på oud, slaginstrument och rebab. Modern musik finns också. Det finns band som spelar rockmusik. Bahrain innehåller också inspelningsstudior. Bio är inte olagligt. Men lokala filmer görs praktiskt taget aldrig.