ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΜΠΑΧΡΕΙΝ

Παραδόσεις & Έθιμα στο Μπαχρέιν

Το Μπαχρέιν είναι μια φιλόξενη χώρα υποδοχής, ωστόσο πρέπει πάντα να δείχνετε σεβασμό και ευγένεια όσον αφορά τις πολιτιστικές παραδόσεις και τη θρησκεία σας. Όταν επισκέπτεστε περιοχές όπου συχνάζουν ντόπιοι Άραβες, είναι προτιμότερο να φοράτε μακριά παντελόνια παρά σορτς και οι κυρίες θα πρέπει να αποφεύγουν να φορούν διάφανα φορέματα.

Τα μαγιό, τα μπικίνι και τα σορτς είναι αποδεκτά ρούχα σε παραλιακά κλαμπ και ξενοδοχεία. Δημόσια, μην εμφανίζετε ενδείξεις αγάπης προς άτομα του αντίθετου φύλου. Άτομα του αντίθετου φύλου έχουν συλληφθεί επειδή φιλήθηκαν δημόσια και είναι κοινωνικά απαράδεκτα. Πάντα να αποφεύγετε να τσακώνεστε και να μην εμπλακείτε ποτέ σε μια συζήτηση, ιδιαίτερα με έναν ντόπιο.

Η επίσημη θρησκεία του βασιλείου είναι το Ισλάμ. Ακολουθεί πάνω από το 70% του πληθυσμού. Χριστιανοί, Βουδιστές και Ινδουιστές αποτελούν το υπόλοιπο μέρος. Ένα μικρό μέρος των κατοίκων δεν ισχυρίζεται καμία θρησκευτική πίστη. Εκκλησία και κράτος δεν είναι χωριστά. Σε αυτή την περίπτωση ισχύει η Σαρία (ισλαμικός νόμος). Η έννοια της θρησκευτικής ελευθερίας κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα. Είναι γεγονός. Δεν υπάρχει καμία θρησκευτική δίωξη εδώ. Οι εκπρόσωποι διαφόρων θρησκειών επιτρέπεται να τηρούν ελεύθερα τις τελετές τους και να γιορτάζουν τις διακοπές.

Η μουσουλμανική κοινότητα είναι ετερογενής. Οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι βλέπουν τους Βεδουίνους ως προγόνους τους. Οι Σιίτες κατάγονται από τον Προφήτη, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους. Η πλειοψηφία των Σιιτών ανήκει στην εθνοτική και θρησκευτική κοινότητα Μπαχάρνα. Είναι παραδοσιακοί και ευσεβείς. Σουνίτες και Σιίτες ιδρύουν ξεχωριστές κοινότητες. Οι νομικές τους συγκρούσεις επιλύονται από χωριστές δικαστικές αρχές.

Η κοινωνική θέση των γυναικών στο Μπαχρέιν είναι ανώτερη από την πλειοψηφία των αραβικών εθνών. Εδώ, οι γυναίκες μπορούν να εργαστούν. Αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της χώρας. Έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Περίπου το 60% των γυναικών κατέχουν πτυχίο κολεγίου. Υπάρχουν πολλές γυναίκες στις επιχειρήσεις. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στην πολιτική. Απουσιάζουν από την κρατική εξουσία. Δεν υπάρχουν επίσημοι νόμοι που παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών. Ωστόσο, ο κανονισμός έρχεται σε σύγκρουση με τον νόμο της Σαρία, ο οποίος επιβάλλει στις γυναίκες να καλύπτουν το πρόσωπο και το σώμα τους. Οι περισσότερες κυρίες φορούν ένα τσαντόρ που δεν καλύπτει το πρόσωπό τους. Το νικάμπ κρύβει εντελώς το πρόσωπο γυναικών από πιο παραδοσιακές οικογένειες. Οι ξένες κυρίες ανέχονται οι ιθαγενείς. Ωστόσο, θα πρέπει να καλύψετε τους ώμους και τα πόδια σας. Επιπλέον, υπάρχουν απαιτήσεις για ξένους τύπους. Απαγορεύεται η εμφάνιση στο κοινό με σορτς και αθλητική ενδυμασία.

Αυτή η δημοκρατία είναι το αποτέλεσμα της ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομίας του Μπαχρέιν, η οποία προσελκύει μεγάλο αριθμό ξένων. Το Μπαχρέιν είναι το πιο απελευθερωμένο από τα μουσουλμανικά έθνη. Οι κάτοικοι άλλων αραβικών χωρών κάνουν συχνά διακοπές εδώ. Η χώρα πουλάει και καταναλώνει αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, τα ηθικά πρότυπα γίνονται πιο αυστηρά. Αυτή την ώρα οι πιστοί νηστεύουν. Απαγορεύεται στους μουσουλμάνους να τρώνε και να πίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε όλη αυτή την περίοδο.

Η θρησκεία έχει αντίκτυπο στην εθιμοτυπία. Το αριστερό χέρι θεωρείται παραδοσιακά βρώμικο γιατί χρησιμοποιείται για προσωπική υγιεινή. Είναι αποδεκτό να δέχεται φαγητό και χρήματα, αλλά μόνο με το δεξί χέρι. Κατά την είσοδο σε σπίτι ή τζαμί, τα παπούτσια πρέπει να αφαιρούνται. Δεν μπορείτε να στρέφετε τα πόδια σας προς τον συνομιλητή, να κοιτάτε έντονα στα μάτια του συνομιλητή, να τρώτε ενώ περπατάτε ή να χειρονομείτε ενεργά κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας.

Η οικογένεια είναι υψίστης σημασίας για τους πολίτες της χώρας. Οι γυναίκες παντρεύονται πολύ μικρές, ξεκινώντας από την ηλικία των 14 ετών. Οι άνδρες παντρεύονται μεταξύ 20 και 22 ετών. Είναι κοινή πρακτική να λυτρώνονται οι νύφες. Η πολυγαμία επιτρέπεται σύμφωνα με το νόμο της Σαρία. Αλλά κάθε σύζυγος πρέπει να έχει τη δική της άνετη κατοικία. Επίσης, υπάρχουν και μεταβατικοί γάμοι (muta). Είναι αποδεκτά αποκλειστικά από τους σιίτες. Μια ανταμοιβή δίνεται στη γυναίκα με τη σύναψη ενός τέτοιου γάμου. Τυπικά, τα δικαιώματα μιας γυναίκας είναι ισοδύναμα με αυτά μιας συνηθισμένης συζύγου. Οι απόγονοί της θεωρούνται επίσης νόμιμοι. Πληροί τις προϋποθέσεις για ένα mahr (δώρο από τον σύζυγό της). Η διάρκεια του γάμου μπορεί να παραταθεί απεριόριστες φορές. Μια γυναίκα πρέπει να κάνει ένα κενό πριν ξαναπαντρευτεί μετά από έναν αποτυχημένο γάμο. Αυτό το κενό απαιτείται για να αποκλειστεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια αυτής της παύσης τεσσάρων έως είκοσι εβδομάδων, ο σύζυγος συνεχίζει να βοηθά τη σύζυγο.

Μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1971, ο πολιτισμός του Μπαχρέιν άρχισε να ανθίζει σημαντικά. Εκτός από την ανάπτυξη της παραδοσιακής τέχνης, αναπτύσσεται και η σύγχρονη τέχνη. Ο ιμπρεσιονισμός, ο εξπρεσιονισμός και ο σουρεαλισμός κερδίζουν δημοτικότητα. Διοργανώνονται συχνά εκθέσεις μοντέρνας τέχνης. Πολλά μουσεία και γκαλερί χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό. Αξιοσημείωτες είναι οι παραδοσιακές τέχνες της αραβικής καλλιγραφίας, της κεραμικής, του κοσμήματος και της σιδηρουργίας. Η λογοτεχνία άρχισε επίσης να αναπτύσσεται γρήγορα στα τέλη του 20ού αιώνα. Η ισχυρή δυτική επιρροή είναι εγγενής σε αυτό. Το Μπαχρέιν, σε αντίθεση με άλλα ισλαμικά έθνη, έχει μεγάλο αριθμό γυναικών ποιητών που δημοσιεύουν τα έργα τους.

Η αραβική, η ινδική και η περσική μουσική επηρέασαν την παραδοσιακή μουσική του Μπαχρέιν. Τα πιο δημοφιλή στυλ είναι το Saut, το Fijri και το Liwa. Οι πολίτες του Μπαχρέιν ασχολούνται εδώ και καιρό με την εξόρυξη μαργαριταριών. Οι δύτες των μαργαριταριών ανέπτυξαν τη δική τους κουλτούρα, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής. Το Fijri είναι η μουσική των μαργαριταριών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν παραλιακά και θαλασσινά τραγούδια. Η Liwa είναι η μουσική των αφρικανών. Η αραβική μουσική γνωστή ως saut εκτελείται σε ούτι, κρουστά και ρεμάπ. Υπάρχει και η σύγχρονη μουσική. Υπάρχουν συγκροτήματα που παίζουν ροκ μουσική. Το Μπαχρέιν περιλαμβάνει επίσης στούντιο ηχογράφησης. Ο κινηματογράφος δεν είναι παράνομος. Αλλά τοπικές ταινίες ουσιαστικά δεν γίνονται ποτέ.