BAHREIN REISGIDS

Tradities en gebruiken in Bahrein

Bahrein is een gastvrij gastland, maar u moet altijd respect en beleefdheid tonen met betrekking tot uw culturele tradities en religie. Bij het bezoeken van gebieden die door lokale Arabieren worden bezocht, is het beter om een lange broek te dragen dan een korte broek, en dames moeten transparante jurken vermijden.

Badpakken, bikini's en korte broeken zijn acceptabele kleding bij strandclubs en hotels. Toon in het openbaar geen blijk van liefde voor personen van het andere geslacht. Mensen van het andere geslacht zijn gearresteerd omdat ze in het openbaar kussen, en ze zijn sociaal onaanvaardbaar. Vermijd altijd ruzie en ga nooit in discussie, vooral niet met een local.

De officiële religie van het koninkrijk is de islam. Het wordt gevolgd door meer dan 70% van de bevolking. Christenen, boeddhisten en hindoes vormen het resterende deel. Een klein deel van de inwoners claimt geen enkele religieuze overtuiging. Kerk en staat zijn niet gescheiden. In dit geval is de sharia (islamitische wet) van toepassing. Het concept van godsdienstvrijheid is verankerd in de Grondwet. Het is een feit. Geen religieuze vervolging bestaat hier. Vertegenwoordigers van verschillende religies mogen hun rituelen vrijelijk observeren en feestdagen vieren.

De moslimgemeenschap is heterogeen. Soennitische moslims zien bedoeïenen als hun voorouders. Sjiieten zijn volgens hun geloof afstammelingen van de profeet. De meerderheid van de sjiieten behoort tot de etnische en religieuze gemeenschap van Baharna. Ze zijn traditioneel en vroom. Soennieten en sjiieten stichten aparte gemeenschappen. Hun juridische conflicten worden opgelost door afzonderlijke rechtbanken.

De sociale positie van vrouwen in Bahrein is superieur aan die van de meeste Arabische landen. Hier kunnen vrouwen werken. Ze vormen bijna een derde van de beroepsbevolking van het land. Ze hebben toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Ongeveer 60% van de vrouwen heeft een hbo-opleiding. Er zijn veel vrouwen in het bedrijfsleven. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in de politiek. Ze zijn afwezig bij de overheid. Er zijn geen officiële wetten die de rechten van vrouwen schenden. De verordening is echter in strijd met de sharia, die vrouwen verplicht hun gezicht en lichaam te bedekken. De meeste dames dragen een chador die hun gezicht niet bedekt. De niqab verbergt het gezicht van vrouwen uit meer traditionele gezinnen volledig. Buitenlandse dames worden getolereerd door de inboorlingen. U moet echter uw schouders en benen bedekken. Daarnaast zijn er eisen voor buitenlandse jongens. Het is verboden om in het openbaar te verschijnen in korte broeken en sportkleding.

Deze democratie is het resultaat van de snel groeiende economie van Bahrein, die een groot aantal buitenlanders aantrekt. Bahrein is het meest bevrijde moslimland. Inwoners van andere Arabische landen komen hier regelmatig op vakantie. Het land verkoopt en consumeert alcohol. Tijdens de heilige maand Ramadan worden de morele normen strenger. Op dit moment zijn gelovigen aan het vasten. Het is moslims gedurende deze periode verboden overdag te eten en te drinken.

Religie heeft invloed op etiquette. De linkerhand wordt traditioneel als smerig beschouwd omdat deze wordt gebruikt voor persoonlijke hygiëne. Het is acceptabel om voedsel en geld aan te nemen, maar alleen met de rechterhand. Bij het betreden van een huis of moskee moeten schoenen worden uitgedaan. Je kunt niet met je voeten naar de gesprekspartner wijzen, de gesprekspartner aandachtig in de ogen staren, eten tijdens het lopen of actief gebaren tijdens een gesprek.

Familie is van het allergrootste belang voor de burgers van het land. Vrouwen trouwen heel jong, vanaf 14 jaar. Mannen trouwen tussen de 20 en 22 jaar. Het is gebruikelijk om bruiden los te kopen. Polygamie is toegestaan volgens de sharia. Maar elke vrouw moet haar eigen comfortabele woning hebben. Ook zijn er tijdelijke huwelijken (muta). Ze worden uitsluitend geaccepteerd door sjiieten. Een beloning wordt aan de vrouw gegeven bij het sluiten van zo'n huwelijk. Formeel zijn de rechten van een vrouw gelijk aan die van een gewone echtgenote. Haar nakomelingen worden eveneens als legitiem beschouwd. Ze komt in aanmerking voor een mahr (geschenk van haar man). De duur van het huwelijk kan een onbepaald aantal keren worden verlengd. Een dame moet een gat inslaan voordat ze hertrouwt na een mislukt huwelijk. Deze kloof is nodig om de mogelijkheid van zwangerschap uit te sluiten. Tijdens deze onderbreking van vier tot twintig weken blijft de man de vrouw bijstaan.

Na de onafhankelijkheid van het land in 1971 begon de cultuur van Bahrein aanzienlijk te bloeien. Naast de ontwikkeling van traditionele kunst groeit ook de moderne kunst. Het impressionisme, expressionisme en surrealisme winnen aan populariteit. Er worden regelmatig tentoonstellingen van moderne kunst georganiseerd. Hiervoor worden verschillende musea en galerieën gebruikt. De traditionele kunsten van Arabische kalligrafie, keramiek, sieraden en smeden zijn opmerkelijk. Aan het einde van de 20e eeuw begon ook de literatuur zich snel te ontwikkelen. Sterke westerse invloed is er inherent aan. Bahrein heeft, in tegenstelling tot andere islamitische landen, een groot aantal vrouwelijke dichters die hun werken publiceren.

Arabische, Indiase en Perzische muziek hadden invloed op de traditionele muziek van Bahrein. De meest populaire stijlen zijn Saut, Fijri en Liwa. Bahreinse burgers zijn al lang betrokken bij parelwinning. Parelduikers ontwikkelden hun eigen cultuur, inclusief muziek. Fijri is de muziek van parelduikers. Het is belangrijk op te merken dat er kustliederen en zeeliederen zijn. Liwa is de muziek van Afrikaanse mensen. Arabische muziek bekend als saut wordt uitgevoerd op oud, percussie-instrument en rebab. Moderne muziek bestaat ook. Er zijn bands die rockmuziek spelen. Bahrein bevat ook opnamestudio's. Cinema is niet illegaal. Maar lokale films worden praktisch nooit gemaakt.