PANDUAN PERJALANAN BAHRAIN

Kekal Selamat & Sihat di Bahrain

Kekal Selamat Di Bahrain

Bahrain mengalami perang saudara hampir pada 2011, dengan ratusan kematian, ratusan kecederaan, dan sejumlah besar aktivis dan profesional perubatan dipenjarakan dan diseksa. Walaupun protes besar-besaran telah ditindas dengan kejam, persekitaran tetap tidak menentu, dan protes, rusuhan, dan pembunuhan polis boleh berlaku pada bila-bila masa. Pelancong harus mengelakkan kawasan dan komuniti luar bandar barat laut negara itu. Bantahan besar boleh berlaku pada bila-bila masa, dan walaupun ia boleh menjadi ganas pada masa-masa tertentu, ia jarang menentang Barat. Elakkan lokasi di mana kumpulan besar individu kelihatan berkumpul.

Di Bahrain, purata kejadian jenayah sosial adalah rendah, manakala jenayah kekerasan jarang berlaku. Rompakan, kecurian, dan kecurian, bagaimanapun, berlaku. Jenayah kecil seperti kecurian portfolio dan kecurian portfolio telah direkodkan, terutamanya di daerah pasar lama yang dikenali sebagai souk. Kelab malam di kebanyakan hotel sering dikunjungi oleh beberapa individu jahat. Walaupun fakta bahawa hotel mempunyai langkah keselamatan yang mencukupi, termasuk kamera, terdapat contoh pelawat mengambil bilik mereka.

Jika anda berada di Exhibition Avenue (berhampiran Hoora), berhati-hati kerana wanita mungkin mengalami pertemuan yang tidak menyenangkan dengan (terutamanya) orang Saudi yang mabuk. Adalah idea yang baik untuk mempunyai seorang lelaki dengan anda jika anda pergi ke sana (terutamanya pada waktu malam).

Jenayah

Kira-kira 4,000 warga Britain tinggal di Bahrain, dan beribu-ribu lagi melawat setiap tahun. Kebanyakan lawatan adalah tanpa insiden. Walaupun jenayah jarang berlaku di kebanyakan wilayah, pelancong harus mengambil langkah berjaga-jaga, termasuk menggunakan perkhidmatan teksi yang dipercayai.

Dadah

Malah sejumlah kecil bahan haram adalah dihadkan sama sekali. Walaupun anda sedang transit melalui lapangan terbang dari satu negara ke negara lain, mengambil atau membawa narkotik haram boleh mengakibatkan pemenjaraan dan pengusiran. Membeli atau menjual dadah dan narkotik haram adalah kesalahan serius yang membawa hukuman maksimum penjara seumur hidup.

Sesetengah barangan kosmetik dan isian semula E-rokok mungkin termasuk bahan terlarang, seperti minyak CBD, di Bahrain.

Adalah bijak untuk membawa surat doktor jika anda menggunakan ubat preskripsi. Jika anda berhasrat untuk mengimport ubat preskripsi ke Bahrain, anda mungkin perlu mendapatkan kebenaran terlebih dahulu daripada pihak berkuasa. Sebelum membuat perjalanan, anda perlu menghubungi Kedutaan atau konsulat Bahrain yang terdekat.

Alkohol

Alkohol adalah sah di Bahrain, di mana terdapat beberapa bar, restoran berlesen dan luar lesen; bagaimanapun, tingkah laku mabuk di khalayak ramai atau memandu di bawah pengaruh alkohol adalah menyalahi undang-undang, menjadikan pesalah dikenakan denda, penjara dan/atau pengusiran, serta penggantungan lesen memandu mereka. Serangan fizikal dan pemusnahan harta awam semasa di bawah pengaruh alkohol adalah jenayah yang boleh mengakibatkan pemenjaraan.

Memandu

Tiada toleransi untuk minum dan memandu di Bahrain. Jika anda ditangkap dengan jumlah surih alkohol dalam sistem anda, anda mungkin menghadapi tuduhan dan pemenjaraan. Sebagai pelanggaran undang-undang, mengekori, memandu laju, perlumbaan, lompat lorong dan penggunaan telefon bimbit semasa memandu semuanya boleh mengakibatkan denda yang banyak. Terdapat sejumlah besar kamera kelajuan di jalan raya dan lebuh raya. Penggunaan tali pinggang keledar adalah wajib. Kegagalan berbuat demikian boleh mengakibatkan denda.

Undang-undang Lalu Lintas

  • Trafik bergerak ke kanan.
  • Di bulatan (bulatan lalu lintas), kereta dalam bulatan mempunyai hak laluan ke atas mereka yang cuba masuk.
  • Pemandu kerap memecut walaupun dikenakan hukuman berat, termasuk denda dan kemungkinan dipenjarakan.
  • Polis boleh menahan pemandu kerana melanggar trafik.
  • Menggunakan telefon bimbit semasa memandu adalah haram, walaupun ia adalah perkara biasa.
  • Pemandu diwajibkan memakai tali pinggang keledar.
  • Trafik lebih sesak pada hujung minggu dengan kebanjiran kenderaan dari negara jiran.

Kod pakaian

Warga Bahrain biasanya berpakaian konservatif dalam pakaian tradisional, dan mereka boleh marah apabila orang lain berpakaian buruk atau bertentangan dengan norma Islam.

Di lokasi awam seperti pusat membeli-belah, restoran, dan taman, pakaian yang sesuai adalah digalakkan. Pakaian tidak boleh luntur, mendedahkan bahagian badan secara tidak sopan, atau menggambarkan imej atau mesej yang tidak menyenangkan. Jika anda melawat salah satu tempat ini dengan pakaian yang tidak mencukupi, anda mungkin akan diminta untuk keluar (kebanyakan pusat membeli-belah yang lebih besar memaparkan tanda amaran bahawa pakaian yang dihormati harus dipakai). Sebarang jenis kebogelan adalah dilarang sama sekali, malah berjemur tanpa baju atasan. Pada bulan Ramadan, apabila sikap rendah diri digalakkan, prinsip-prinsip ini dipelihara dengan lebih ketat lagi.

Agama

Di Bahrain, kepercayaan agama Islam sangat dihormati. Sebarang rasa tidak hormat terhadap idea atau amalan agama dianggap sebagai amat tidak menghormati dan berkemungkinan akan mengakibatkan denda yang besar dan/atau pemenjaraan. Agama lain dihormati dan boleh diamalkan secara bebas di Bahrain. Ikuti beberapa garis panduan hormat yang mudah:

Umat Islam menunaikan solat lima waktu. Anda akan perhatikan bahawa masjid menggunakan pembesar suara untuk memanggil jemaah untuk solat. Berhati-hati bahawa kereta yang tidak dekat dengan masjid mungkin berhenti di tempat awam untuk bersolat secara sembunyi-sembunyi.

Umat Islam berpuasa dari terbit fajar hingga terbenam matahari pada bulan Ramadan. Pada bulan Ramadan, makan, minum, merokok, bermain muzik yang kuat, dan menari di khalayak ramai pada waktu siang adalah dilarang dan dihukum oleh undang-undang, walaupun bagi orang bukan Islam.

Iklim dan bencana alam

Bahrain selalunya mempunyai suhu yang sangat tinggi. Dari Jun hingga Ogos, suhu boleh melebihi 50°C.

Untuk mengelakkan strok haba dan dehidrasi:

  • minum banyak air
  • elakkan tempoh yang lama dalam keadaan panas

Ribut pasir dan debu sering berlaku.

Demonstrasi

Demonstrasi dan protes sesekali boleh dilakukan. Ini mungkin melibatkan percubaan untuk mengganggu lalu lintas serta gangguan di kawasan luar bandar dan berhampiran pusat ekonomi. Jarang sekali, ini membawa kepada konflik setempat antara pasukan keselamatan kerajaan dan penunjuk perasaan. Kadangkala, ulang tahun peristiwa penting di Bahrain meningkatkan kemungkinan demonstrasi spontan. Pada masa lalu, kejadian yang setanding telah berlaku di Sitra, Bani Jamra, Karbabad, Saar, Karzakan, Lebuhraya Budaiya dan kampung-kampung berdekatan.

Walaupun tiada ancaman atau serangan langsung terhadap warga British setakat ini, anda harus sentiasa berhati-hati, mematuhi nasihat pihak berkuasa tempatan, dan berhati-hati dengan persekitaran anda di mana sahaja anda berada di pulau itu.

Mereka yang mungkin tersilap mendapati diri mereka berada di sekitar perhimpunan ganas berisiko.

Jika anda bertemu dengan perhimpunan atau demonstrasi awam yang besar, anda mesti segera mengosongkan kawasan tersebut. Jika anda melihat objek yang mencurigakan, elakkan daripada mendekati atau menyentuhnya. Beralih dan dail 999 atau Talian Kecemasan Polis 8000 8008.

Pada waktu siang, perjalanan di lebuh raya utama selalunya teratur. Beberapa pusat pemeriksaan polis wujud.

Semasa demonstrasi, jalan raya mungkin tidak dapat dilalui, memerlukan lencongan. Ini mungkin mengarahkan anda melalui wilayah yang tidak diketahui. Anda harus membiasakan diri dengan laluan lain.

Pendapat masyarakat tempatan di rantau ini terus dipengaruhi oleh perkembangan wilayah. Anda mesti sedar tentang sensitiviti tempatan mengenai perkara ini. Ikuti berita dan ketahui perkembangan tempatan dan serantau yang mungkin mencetuskan keresahan orang ramai.

Kementerian Dalam Negeri telah mengeluarkan peringatan bahawa semua penduduk dan tetamu dikehendaki membawa pengenalan diri bergambar. Denda sehingga 300BHD boleh dikenakan jika anda tidak dapat menunjukkan pengenalan bergambar apabila diminta berbuat demikian oleh anggota kerajaan Bahrain, seperti yang dikehendaki oleh perundangan Bahrain.

Kekal Sihat Di Bahrain

Pastikan anda minum banyak air. Ia mungkin menjadi sangat panas (sehingga 50 darjah Celsius) dan lembap dari April hingga Ogos. Lindungi diri anda dari matahari dengan menggunakan payung. Kekal terhidrat adalah penting, terutamanya jika anda berada di luar rumah sepanjang hari. Air botol boleh dibeli pada kadar yang sangat murah hampir di mana-mana di bandar, dari "Kedai Sejuk" dan kedai makan kecil.

Botol sejuk kecil dijual oleh penjual jalanan di souk, tetapi anda mungkin berbelanja lebih daripada harga botol. Jika anda ingin tinggal di Bahrain untuk jangka masa yang lama, anda boleh mengaturkan Kedai Sejuk tempatan untuk menghantar air botol ke flat anda, atau mendaftar untuk penghantaran air melalui salah satu daripada banyak perniagaan di pulau itu. Banyak kedai sejuk (serta hotel tertentu) akan membawa barangan mereka (atau makanan) ke hotel atau flat anda secara percuma.

COVID-19

Tiada pengehadan COVID-19 di kawasan awam dan semua perniagaan, termasuk kedai, bank dan restoran, beroperasi seperti biasa. Topeng adalah pilihan dalam tetapan dalaman dan luaran (kecuali kemudahan kesihatan).

Tiada had berkaitan COVID-19 pada ketersediaan penginapan dan kemudahan, termasuk hotel dan unit sewa persendirian.

Jika anda percaya anda mengalami simptom COVID-19, anda harus menghubungi talian hotline tempatan di 444 dan ikut nasihat pihak berkuasa. Untuk pertanyaan umum tentang COVID-19 di Bahrain, sila hubungi Kementerian Kesihatan di covid19@moh.gov.bh. Mereka yang didapati positif COVID-19 akan dihubungi oleh pihak berkuasa melalui aplikasi 'BeAware' dan akan diwajibkan mengasingkan diri di rumah atau di hotel selama 7 hari (jika divaksin sepenuhnya) atau 10 hari (jika tidak divaksinasi) dari tarikh jangkitan. Dengan memperoleh keputusan PCR negatif daripada hospital swasta, tempoh pengasingan diri boleh tamat lebih awal. Jika perlu, terapi untuk COVID-19 akan disediakan tanpa sebarang kos.