PANDUAN PERJALANAN BAHRAIN

Cara Perjalanan Ke Bahrain

Cara Perjalanan Ke Bahrain Dengan Kapal Terbang

Lapangan Terbang Antarabangsa Bahrain (IATA: BAH) ialah hab utama Gulf Air dan terletak di Muharraq, timur Manama. Ia menawarkan sambungan yang baik di seluruh wilayah serta ke London. Lapangan terbang ini menawarkan membeli-belah bebas cukai yang sangat baik; Transhotel yang menyediakan katil dan pancuran mandian (dengan bayaran) kepada penumpang yang menunggu penerbangan sedang diubah suai. Ramai penduduk timur Arab Saudi lebih suka mengembara melalui Bahrain, dan Gulf Air menyediakan perkhidmatan kepada Khobar dan Dammam untuk memenuhi permintaan ini; bertanya semasa membuat tempahan anda.

Air Arabia, syarikat penerbangan tambang rendah yang berpangkalan di Emiriah Arab Bersatu, mengendalikan penerbangan harian dari lapangan terbang Sharjah (IATA: SHJ), yang terletak di utara Dubai.

Tidak seperti kebanyakan lapangan terbang, lapangan terbang ini agak kecil, yang berfaedah kerana berlepas dan ketibaan adalah cepat (dan mudah).

Bagaimana untuk pergi ke Bahrain dengan bas

Syarikat Pengangkutan Arab Saudi (SABTCO), tel. + 973-17252959, mengendalikan lapan bas setiap hari dari stesen bas Syarikat Pengangkutan Awam Saudi (SAPTCO) di Dammam ke terminal bas bersebelahan dengan Pusat Lulu di Manama, melalui Khobar di Arab Saudi, melintasi Tambak King Fahd.

Bas mini yang selesa dengan penghawa dingin dan treler bagasi digunakan untuk perkhidmatan ini. Tiket adalah SR60 / BD6 dan boleh dibeli lebih awal, tetapi jika ruang tersedia, mereka akan meninggalkan anda tanpa tempahan. Dua pemeriksaan pasport dan dua kawalan kastam diperlukan untuk menyeberangi Calzada; benarkan 2 jam untuk perjalanan, serta kelewatan trafik pada waktu sibuk seperti pada malam Rabu. Bas mungkin lebih laju berbanding kenderaan persendirian di kawasan sesak kerana ia boleh menggunakan laluan imigresen dan kastam yang berasingan.

Bagaimana untuk pergi ke Bahrain dengan kereta

Bahrain dan Arab Saudi dihubungkan oleh Tambak Raja Fahd sepanjang 26 kilometer. Secara amnya, kereta sewa tidak dibenarkan, namun teksi SABTCO BahrainLimo dengan kapasiti sehingga empat penumpang boleh mengangkut anda dengan harga BD30 / SR300. Teksi tidak rasmi, yang mungkin ditemui di kedua-dua belah terminal bas, mungkin memberikan harga yang jauh lebih murah.