Terokai Tempat Terbaik Di Bahrain

Dapatkan beberapa petua terbaik dari seluruh negara daripada rakan kongsi dan rakan kami.

Bahrain ialah sebuah kerajaan yang canggih, kontemporari, dan kosmopolitan daripada 33 pulau di Teluk Arab. Ia menarik semakin ramai pelancong antarabangsa yang ingin merasai pengalaman gabungan menarik budaya timur dan barat negara.

Bahrain adalah sebuah kerajaan Arab kecil di Teluk Parsi, secara rasmi dikenali sebagai Kerajaan Bahrain. Bahrain ialah koleksi pulau yang terletak di antara semenanjung Qatar dan pantai barat laut Arab Saudi. Ia adalah sebuah negara pulau di Timur Tengah, di sepanjang sempadan barat Teluk Parsi. Ia adalah kepulauan kecil yang berpusat di pulau Bahrain, yang mempunyai jisim daratan yang paling banyak.

Ia hanya 23 kilometer (14 batu) timur Arab Saudi dan dihubungkan dengannya oleh Tambak Raja Fahd. Semenanjung Qatar juga berdekatan, kira-kira 50 kilometer (31 batu) tenggara melalui Teluk Bahrain. Iran terletak 200 kilometer (124 batu) di utara Teluk Parsi. Pada tahun 2010, populasi adalah 1 234 567 individu, termasuk 666 172 bukan warganegara. Ia mempunyai keluasan tanah 780 km2, menjadikannya negara ketiga terbesar di Asia selepas Maldives dan Singapura.

Bahrain adalah tempat kelahiran tamadun Dilmun purba. Ia telah terkenal sejak zaman purba kerana hasil kerja mutiaranya, yang dianggap terbaik di dunia pada abad kesembilan belas. Bahrain adalah salah satu tempat pertama di dunia yang memeluk Islam. Selepas era Arabul, Bahrain telah ditakluki oleh Portugis pada tahun 1521, yang digulingkan pada tahun 1602 oleh Shah Abbas I dari dinasti Safavid kerajaan Parsi. Suku Bani Utba menakluki Bahrain dari Nasr al-Madkuranda pada tahun 1783, dan dia telah mengawal dinasti diraja Al-Khalifa sejak itu, dengan hakim pertama Ahmed al-Fatehas Bahrain. Bahrain menjadi protektorat United Kingdom pada akhir 1800-an, selepas banyak perjanjian dengan British. Bahrain mengisytiharkan kemerdekaan pada 1971. Sebelum ini, Kerajaan Bahrain mengisytiharkan negara Bahrain pada 2002. Bantahan meletus di negara itu pada 2011, yang dicetuskan oleh Arab Spring di kawasan itu.

Bahrain mempunyai ekonomi pasca minyak pertama di Teluk Parsi. Bahrain mula melabur dalam sektor perbankan dan pelancongan menjelang akhir abad kedua puluh. Banyak institusi kewangan utama terletak di Manama, ibu negara. Bahrain mempunyai indeks pembangunan manusia yang tinggi dan telah ditetapkan sebagai ekonomi berpendapatan tinggi oleh Bank Dunia.

Manama, ibu kota pulau utama, mempunyai hotel, restoran, kompleks runcit, (bazar) yang menarik dan semua kemudahan lain yang diperlukan tetamu untuk percutian yang tidak dapat dilupakan. Tambahan pula, terdapat pantai yang baik, cuaca panas dan cerah sepanjang tahun, bahasa Inggeris dituturkan dan difahami di mana-mana, dan kerajaan itu mengandungi sisa-sisa tamadun lebih daripada 5,000 tahun untuk diteliti.

Bahrain disambungkan ke Semenanjung Arab melalui tambak sepanjang 16 batu (25 kilometer). Kepentingan arkeologi pulau-pulau itu didedahkan semasa pembinaan apabila beratus-ratus kuburan yang berasal dari milenium ketiga SM ditemui, sebahagian daripada metropolis purba Dilmun yang tersusun dengan baik yang tumbuh subur di mana hutan pencakar langit kini mendaki ke langit.

Bahrain telah makmur sepanjang sejarahnya, pertama kerana lokasinya yang strategik untuk perdagangan dan perikanan, serta jumlah dan kualiti mutiara yang ditemui di perairannya, dan baru-baru ini kerana sumber minyaknya.

Walaupun hakikatnya kerajaan kurang stabil berbanding masa lalu, Bahrain kekal sebagai destinasi pelancongan popular di Timur Tengah. Perjalanan perniagaan atau keseronokan ke Bahrain ialah pengalaman yang menarik, menyenangkan dan bermanfaat.

Bahrain - Maklumat

$44.169 bilion

KDNK

Bahraini dinar (BHD)

Mata Wang

+973

Kod panggilan

1,463,265

Penduduk

786.5 km2 (303.7 bt)

Kawasan dalam km persegi (Batu)

bahasa arab

Bahasa rasmi

14 Ogos 1971

Mengisytiharkan Kemerdekaan

UTC+3 (AST)

Zon masa

Bahrain - Panduan Perjalanan

Temui & Teroka

Semua yang anda perlu tahu tentang Bahrain sebelum perjalanan anda

Kerajaan Bahrain dengan cepat menjadi destinasi pelancongan yang terkenal. Kerajaan purba ini telah ditubuhkan kira-kira 5000 tahun dahulu. Apabila diterjemahkan daripada bahasa Arab, perkataan "Bahrain" secara literal bermaksud "Dua Lautan." Salah satu tarikan terbesar dan paling ikonik di negara ini terletak hanya 10 minit pemanduan dari ibu negara, Manama. Ini adalah Kubu Bahrain, atau Qala'at al-Bahrain. Kubu lama yang megah itu telah dibina semula sepenuhnya, jadi pengunjung kini boleh melihatnya secara praktikal keseluruhannya. Malangnya, premis dalaman tidak dilengkapi perabot, tetapi kemasukan ke kubu adalah percuma. Di sebelahnya terdapat sebuah muzium khusus untuk Kubu Bahrain. Pembinaan muzium telah siap pada tahun 2008. Pengunjung boleh melihat beberapa peninggalan berharga yang ditemui di kubu, termasuk objek dari zaman Dilmun purba, di lokasi ini.

The Tree of Life adalah salah satu tarikan pelancong yang paling terkenal di Bahrain. Walaupun umur sebenar pokok itu tidak diketahui, sesetengah pakar percaya ia berusia lebih daripada 400 tahun. Pokok itu kelihatan menakjubkan di tengah-tengah kawasan padang pasir, dan merupakan satu keajaiban ia dapat bertahan dalam keadaan yang begitu sukar. Matahari terbenam secara amnya dianggap sebagai masa terbaik untuk melawat pokok itu kerana Pokok Kehidupan sangat indah dan anda akan dapat mengambil gambar yang menakjubkan dan tidak dapat dilupakan.

Manama juga mempunyai beberapa mercu tanda penting. Masjid Al-Fateh adalah salah satu masjid terbesar di dunia, dengan kapasiti 7,000 tetamu pada bila-bila masa. Kubah masjid patut diberi perhatian khusus; kubah seberat 60 tan itu juga merupakan kubah gentian kaca terbesar di dunia. Manama Souq, terletak betul-betul di belakang bangunan Bab Al Bahrain, adalah pasar di mana anda boleh membeli segala-galanya, daripada cenderahati dan pakaian kepada barangan elektrik dan perhiasan tradisional.

Apabila bercakap tentang muzium, Muzium Menyelam Mutiara mungkin yang paling terkenal. Muzium ini ditempatkan dalam struktur bersejarah lama yang berfungsi sebagai mahkamah rasmi pertama Bahrain sebelum diubah menjadi Pusat Warisan Tradisional. Selepas seharian bersiar-siar, pergi ke Corniche al-Fateh, persiaran yang indah dengan pemandangan bangunan pencakar langit dan pesawat yang mendarat di lapangan terbang yang menakjubkan.

Kerana Bahrain adalah negara panas, aktiviti air agak popular. Di Teluk Arab, belayar dan selam skuba disediakan sepanjang tahun. Akhirnya, pada bulan April, Bahrain menjadi tuan rumah perlumbaan Grand Prix F1, yang dihadiri baik oleh warga tempatan mahupun warga asing.

Masa terbaik untuk melawat Bahrain

Bahrain mungkin agak panas dan lembap pada musim panas kerana lokasinya di Teluk Arab. Walau bagaimanapun, dari Oktober hingga awal April, cuaca hampir sentiasa cerah dan panas, menjadikannya tempat percutian yang hebat dari kawasan yang lebih sejuk.

Pelawat yang ingin melihat perlumbaan Formula 1 Bahrain harus pergi pada minggu pertama bulan April, tetapi mereka yang tidak berminat dengan acara itu harus pergi pada masa yang berbeza; Minggu Grand Prix adalah masa paling sibuk dalam setahun.

Tidak kira bagaimana ejen pelancongan memutarkannya, Bahrain ialah sebuah negara Teluk dengan cuaca panas luar biasa sepanjang bulan-bulan musim panas, dengan termometer kerap mencecah 90°F, walaupun pada waktu malam. Iklim sememangnya Mediterranean untuk sekurang-kurangnya lapan bulan dalam setahun, dengan hari-hari cerah yang indah pada tahun lapan puluhan memberi laluan kepada malam yang lembut yang sangat baik untuk duduk di luar. Tidak ada tempat yang lebih baik di dunia pada masa-masa ini, terutamanya kerana hampir selalu dijamin tidak akan hujan. Setiap tahun, terdapat hanya kira-kira sepuluh hari dengan hujan.

Semasa musim panas, kemudahan awam seperti kedai, lobi hotel, pejabat dan pusat membeli-belah cenderung menaikkan penghawa dingin kepada suhu yang hampir membeku, itulah sebabnya anda akan mendapati ekspatriat berkeliaran dengan selendang, cardigan dan selimut dalam Cuaca 110°F. Purata suhu berjulat dari 65°F pada bulan Januari hingga 100°F pada bulan Ogos, dan musim adalah sedikit.

Pelawat akan menghargai mana-mana bulan yang bukan musim panas, memandangkan panas matahari. Ini bermakna Oktober hingga Mei adalah bulan yang sangat menyenangkan, dengan musim lewat dan awal sangat menyenangkan.

Musim puncak adalah antara Disember dan Mac, namun perlu diingat bahawa ini juga boleh bertindih dengan Grand Prix Formula 1 Bahrain, oleh itu penginapan akan dihadkan menjelang akhir musim sibuk. Musim panas boleh menjadi menyeronokkan untuk individu yang sama ada berani atau tidak terjejas oleh matahari. Memandangkan keadaan yang lebih tenang, adalah mungkin untuk menikmati unsur-unsur bersejarah Bahrain dan mendapatkan pandangan tentang cara warga Bahrain hidup selama beberapa generasi di tengah-tengah matahari dan kelembapan. Cuti Ramadan dan Aidilfitri boleh mencabar kerana orang Saudi yang berfikiran ke hadapan selalunya akan menjadualkan penginapan mereka lebih awal, mengakibatkan kekurangan bilik.

Kod Pakaian di Bahrain

Bahrain adalah salah satu negara yang paling berlembut di rantau ini dari segi etika berpakaian. Sebenarnya, tiada "kod berpakaian" rasmi Memandangkan Bahrain adalah sebuah negara Islam, satu-satunya perkara yang perlu anda ingat ialah berpakaian sopan apabila berada di khalayak ramai.

Secara umum, warga Bahrain berpakaian konservatif. Mengikut adat, wanita memakai Abaya (pakaian labuh) dan Hijab (tudung kepala), manakala lelaki memakai Thobe (pakaian seperti pakaian) dan Ghitraa (selendang) (tudung kepala). Bergantung pada lokasi, orang bukan Islam dibenarkan memakai pakaian yang sederhana dan selesa.

Masjid

  • Lelaki diwajibkan memakai seluar panjang; seluar pendek tidak dibenarkan.
  • Wanita hendaklah memakai pakaian yang menutupi bahu dan lutut, serta tudung kepala. Atasan tanpa lengan adalah dilarang.
  • Lelaki dan wanita hendaklah menanggalkan alas kaki sebelum memasuki masjid.

Kawasan Tradisional

Wilayah ini sering dikunjungi oleh warga Bahrain dan termasuk souq, pasar pusat dan kampung. Berikut ialah garis panduan untuk melawat lokasi ini:

  • Lelaki harus memakai seluar panjang daripada seluar pendek.
  • Wanita hendaklah memakai seluar dan skirt bawah paras lutut.
  • Blaus dengan tali spageti tidak dibenarkan.

Pusat Beli-belah dan Restoran

  • Kod berpakaian adalah kasual; pakaian konvensional tidak diperlukan.
  • Jika wanita memilih untuk memakai skirt, mereka mesti berada di bawah lutut.

Pantai

  • Di pantai persendirian, pakaian renang dibenarkan (seluar pendek, pakaian renang).
  • Di pantai awam, pakaian kasual dinasihatkan, tetapi pakaian renang adalah dilarang.

Hormat

Bahrain adalah negara tuan rumah yang umumnya mengalu-alukan, namun adalah penting untuk sentiasa mempamerkan rasa hormat dan kesopanan berkenaan dengan norma budaya dan agama mereka yang berbeza. Di kawasan yang sering dikunjungi oleh orang Arab tempatan, adalah lebih baik memakai seluar panjang daripada seluar pendek (seluar pendek menghalang akses ke pelbagai bangunan dan muzium kerajaan), dan wanita harus mengelak daripada memakai pakaian lutsinar. Di kelab pantai dan hotel, bagaimanapun, pakaian renang, bikini dan seluar pendek adalah pakaian yang boleh diterima. Jangan tunjukkan kasih sayang terhadap individu yang berlainan jantina di khalayak ramai. Berciuman di khalayak ramai telah mengakibatkan penahanan, dan ia tidak boleh diterima secara sosial. Elakkan konfrontasi dalam apa jua keadaan dan jangan sekali-kali terlibat dalam perdebatan, terutamanya dengan orang tempatan.

Walaupun kebebasan bersuara negara selalunya lebih tinggi daripada negara jirannya, ini tidak bermakna anda bebas untuk membuat kenyataan yang tidak relevan; memfitnah raja adalah kesalahan yang serius, dan akhbar tempatan sebahagian besarnya pro-kerajaan.

Sepanjang bulan Ramadan, makan, minum, dan merokok di khalayak ramai adalah dilarang sama sekali, dan pelanggar berdepan denda atau penjara. Restoran akan ditutup sepanjang waktu siang; walaupun mereka kelihatan dibuka selepas makan tengah hari, mereka akan membuat persediaan untuk Iftar dan anda tidak akan dapat membuat pesanan sehingga itu.

Perkara Yang Perlu Diketahui Tentang Bahrain - Panduan perjalanan Bahrain - Oleh Travel S Helper

Perkara Yang Perlu Diketahui Tentang Bahrain

Bahrain adalah negara terkecil di Teluk Parsi yang berdaulat, dan ia sering terpaksa berjalan di atas tali diplomatik ke atas jirannya yang lebih besar. Walaupun negara ini mempunyai sedikit rizab minyak, ia telah membangunkan dirinya sebagai pusat penapisan dan pusat perbankan, serta menubuhkan monarki sosial-liberal.

Bahrain, destinasi hujung minggu yang popular untuk pelawat dari negara jiran Arab Saudi, adalah kawasan tumpuan budaya. Tapak Warisan Dunia UNESCO menyatukan bahu dengan bazar dan kedai permaidani yang masih sibuk, manakala menara menempatkan hotel mewah menghiasi latar langit yang dipenuhi masjid.

Dengan pemanduan baru-baru ini untuk bersaing merebut tempat di pentas pelancongan mewah dunia, bandar pelabuhan lama di Teluk Arab ini kini menganjurkan acara utama — seperti Formula 1 Grand Prix Bahrain — pengalaman unik dan muzium canggih yang menjadikannya berbaloi untuk disertakan di jadual perjalanan anda.

Syarat Kemasukan Untuk Bahrain - Panduan perjalanan Bahrain - Oleh Travel S Helper

Syarat Kemasukan Untuk Bahrain

Visa 14 hari tersedia untuk warganegara 66 negara, manakala visa dalam talian 14 hari tersedia untuk warganegara dari 113 negara, termasuk semua mereka yang layak untuk visa ketibaan. Untuk mendapatkan maklumat terkini, pergi ke tapak web Kementerian Dalam Negeri. Jika tiada satu pun daripada ini berkaitan dengan anda, atau jika anda datang atas sebab selain pelancongan atau perniagaan, anda memerlukan penaja di Bahrain untuk menyerahkan permohonan visa anda bagi pihak anda.

Bahrain adalah salah satu daripada beberapa negara Teluk yang mengiktiraf pasport Israel (walaupun visa diperlukan) dan pasport dengan bukti perjalanan ke Israel.

Di lapangan terbang Bahrain, warga Kesatuan Eropah, Amerika Syarikat, Kanada, New Zealand, Jepun, Hong Kong, Brunei, Malaysia, Singapura dan Korea Selatan boleh mendapatkan visa masuk.

Cara Perjalanan Ke Bahrain - Panduan perjalanan Bahrain - Oleh Travel S Helper

Cara Perjalanan Ke Bahrain

Lapangan Terbang Antarabangsa Bahrain (IATA: BAH) ialah hab utama Gulf Air dan terletak di Muharraq, timur Manama. Ia menawarkan sambungan yang baik di seluruh wilayah serta ke London. Lapangan terbang ini menawarkan membeli-belah bebas cukai yang sangat baik; Transhotel yang menyediakan katil dan pancuran mandian (dengan bayaran) kepada penumpang yang menunggu penerbangan sedang diubah suai.

Ramai penduduk timur Arab Saudi lebih suka mengembara melalui Bahrain, dan Gulf Air menyediakan perkhidmatan kepada Khobar dan Dammam untuk memenuhi permintaan ini; bertanya semasa membuat tempahan anda.

Air Arabia, syarikat penerbangan tambang rendah yang berpangkalan di Emiriah Arab Bersatu, mengendalikan penerbangan harian dari lapangan terbang Sharjah (IATA: SHJ), yang terletak di utara Dubai.

Tidak seperti kebanyakan lapangan terbang, lapangan terbang ini agak kecil, yang berfaedah kerana berlepas dan ketibaan adalah cepat (dan mudah).

Cara Bersiar-siar Di Bahrain - Panduan perjalanan Bahrain - Travel S Helper

Cara Bersiar-siar Di Bahrain

Terdapat hanya dua kaedah untuk sampai ke Bahrain: dengan kapal terbang atau kereta melalui tambak dari Arab Saudi.

Terdapat penerbangan ke destinasi di seluruh dunia dari Lapangan Terbang Antarabangsa Bahrain, dan projek besar sedang dijalankan untuk mengemas kini dan melanjutkan kemudahannya.

Selain itu, 28 laluan bas mengelilingi pulau itu. Bas adalah berpatutan, berhawa dingin, dan menyediakan Wi-Fi percuma; namun begitu, ia digunakan terutamanya oleh penduduk tempatan dan bukan pelawat.

Di lapangan terbang, restoran dan hotel, teksi tersedia secara meluas, dan Uber juga merupakan mod pengangkutan yang popular. Di samping itu, banyak agensi penyewaan kereta mempunyai pejabat di Bahrain, dan beberapa mempunyai kiosk di lapangan terbang.

Destinasi Di Bahrain - Panduan perjalanan Bahrain - Oleh Travel S Helper

Destinasi Di Bahrain

Manama, ibu negara, adalah rumah kepada tarikan paling terkenal di negara ini. Di sini, pelancong boleh pergi bersiar-siar ke kubu Portugis lama, yang kawasannya kini digunakan untuk penggalian arkeologi. Masjid Al Khamis, salah satu bangunan Islam tertua, terletak di wilayah yang sama.

Kompleks Beit Al Qur’an amat patut dikunjungi kerana ia mengandungi masjid bersejarah, dewan perpustakaan yang luas dan muzium tempatan.

Ibu kota ini adalah rumah kepada banyak struktur seni bina yang menakjubkan yang direka dalam gaya Arab klasik. Yang paling terkenal ialah Kota Arad, Gereja St. Christopher, dan Pusat Pameran utama.

Apabila anda selesai bersiar-siar, tiba masanya untuk berehat di salah satu pantai pasir yang luas atau melawat pasar tradisional yang menarik minat semua pelancong. Kejiranan Gold Souk adalah salah satu yang paling popular. 

Perkara Untuk Dilihat di Bahrain - Panduan perjalanan Bahrain - Oleh Travel S Helper

Perkara untuk Dilihat di Bahrain

Bahrain ialah sebuah negara kepulauan dengan sejarah yang kaya yang menjangkau ribuan tahun, dan ia menawarkan gabungan unik lawatan kebudayaan, hiburan dan rekreasi. Di rantau ini, negeri pertama wujud seawal milenium ketiga SM. Pada pelbagai masa dalam sejarah, tanah itu milik kerajaan Sassanid, Khalifah Arab, Portugal, dan Iran. Negara itu berada di bawah naungan British untuk satu tempoh masa. Kesemua fasa sejarah ini telah meninggalkan kesan pada landskap negara. 

Menurut banyak ahli arkeologi, pulau-pulau itu pernah menempatkan negeri Dilmun. Orang Sumeria menganggap ini sebagai asal usul tamadun. Qal’at al-Bahrain adalah tapak di mana tinggalan budaya kuno ini. Para saintis telah menemui jalan, kuil, kedai dan istana berusia hampir 4,000 tahun yang terkubur di bawah pelbagai lapisan budaya, termasuk istana Portugis. Hari ini, penggalian diteruskan. Hari ini, kira-kira satu perempat daripada wilayah itu boleh diakses. Di atas bukit itu berdiri sebuah istana Portugis bernama Qal’at al-Burtughal.

Perkara Untuk Dilakukan di Bahrain - Panduan perjalanan Bahrain - Oleh Travel S Helper

Aktiviti di Bahrain

Perlumbaan Formula Satu Grand Prix Bahrain, yang diadakan pada bulan April di Litar Antarabangsa Bahrain, adalah acara tahunan paling penting di Bahrain. Rancang lebih awal kerana tiket sudah habis dijual dan kos hotel telah melambung tinggi. Biasanya, tempahan pertama layak mendapat diskaun antara 10 hingga 20 peratus. Bergantung pada grandstand, tiket berharga antara BD 150 dan BD 60.

Menyelam semakin popular di Bahrain. Di sini, terdapat banyak pusat menyelam. Perairan pantai yang hangat dipenuhi dengan hidupan akuatik. Terdapat kira-kira 400 spesies ikan di sini.

Terdapat juga beberapa ratus spesies karang yang menyokong hidupan marin. Perairan utara menyokong kepelbagaian biologi yang lebih besar.

Menyelam semula, berasal daripada frasa "kapal karam," juga biasa. Terdapat banyak kapal karam dari pelbagai tempoh masa di luar pantai. Selain itu popular di utara ialah menyelam drift. 

Wang & Beli-belah di Bahrain - Panduan Perjalanan Bahrain - Oleh Travel S Helper

Wang & Beli-belah di Bahrain

Di Bahrain, terdapat banyak pusat beli-belah besar dengan nama di seluruh dunia dan kedai mewah, apotek, pasar raya, medan selera, kafe tradisional dan moden, kawasan permainan dan arked, teater (3D dan 2D), dan juga pintu masuk ke taman akuatik.

Lawatan ke souk tempatan adalah satu kemestian. Di sana, anda boleh tawar-menawar harga "roleks", barang kemas dan pelbagai barangan lain. Banyak tukang jahit yang cemerlang boleh ditemui di souk. Jika anda tinggal cukup lama (katakan, seminggu), anda boleh memakai pakaian kegemaran dan "mengklon"kannya dengan ketepatan dalam mana-mana bahan daripada pelbagai pilihan yang tersedia.

Bahrain adalah negara yang sangat mahal. Walau bagaimanapun, ramai yang ingin membawa pulang cenderahati dari lokasi yang menakjubkan ini. Bazar tradisional Arab yang terkenal harus menjadi persinggahan pertama anda. 

Faedah pasaran Arab ialah keupayaan untuk tawar-menawar.

Makanan & Minuman di Bahrain - Panduan Perjalanan Bahrain - Travel S Helper

Makanan & Minuman di Bahrain

Kepelbagaian restoran dalam suasana masakan Bahrain adalah luar biasa. Ruang makan utama ialah Adliya. Terdapat banyak kafe untuk dipilih di Adliya, seperti Coco’s (masakan yang hebat pada harga yang berpatutan) dan Lilou’s (sangat popular di kalangan penduduk yang ingin melihat dan dilihat). 

Di Bahrain, restoran terdiri daripada gerai sederhana yang menawarkan makanan asli kepada restoran mewah di hotel lima bintang. Di pusat beli-belah dan pusat bandar, seseorang boleh menemui makanan gaya Barat berharga tinggi dan francais (kebanyakannya Amerika) yang menyajikan masakan mewah.

Juffair mempunyai lorong terkenal yang dikenali sebagai 'American's Alley' hasil daripada banyaknya kedai makan Amerika di sekitar itu.

Bahrain mempunyai peraturan alkohol yang agak permisif, dan ia telah lama menjadi destinasi popular bagi pelancong dari Arab Saudi dan negara jiran "kering" yang lain.

Nightlife In Manama - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Kehidupan Malam Di Bahrain

Kehidupan malam Bahrain dibangunkan dengan baik, yang mengejutkan. Ini terutamanya disebabkan oleh toleransi kerajaan dan jumlah besar warga asing yang tinggal di negara ini.

Bahrain sering dirujuk sebagai "Hawaii Timur Tengah." Semua orang akan mendapat hiburan selepas matahari terbenam. Di seluruh negara, terdapat disko, bar karaoke dan kelab muzik secara langsung.

Adliya amat terkenal dengan kehidupan malamnya. Ini adalah daerah Bohemia Manama. Hotel mewah menyediakan beberapa kemungkinan untuk hiburan malam. Alkohol dibenarkan di seluruh negara, walaupun di kelab. Ini menarik pelancong dari negara Arab jiran yang lebih konservatif.

Memandangkan hampir semua pertubuhan berlesen mesti bergabung dengan hotel empat dan lima bintang, tidak ada daerah hiburan malam yang berbeza di Manama; sebaliknya, terdapat pengedaran tempat seperti grid di seluruh bandar.

Perayaan & Percutian Di Bahrain - Panduan perjalanan Bahrain - Oleh Travel S Helper

Perayaan & Cuti Di Bahrain

Bahrain adalah negara Islam. Oleh itu, majoriti cuti tempatan adalah keagamaan.

Selain itu, beberapa perayaan diadakan di sini. Di negara-negara Islam, Tahun Baru tidak disambut pada 1 Januari. Orang Islam menyambut Tahun Baru pada tarikh yang berbeza.

Di sesetengah negara, sambutan Tahun Baru pada 1 Januari adalah dilarang sama sekali. Bahrain bukan antara negara-negara ini. Selepas mencapai kemerdekaan pada tahun 1970-an, ekonomi negara terus berkembang dengan ketara. Ramai warga asing mula tiba di Bahrain.

Hari ini, mereka membentuk hampir separuh daripada penduduk negara. Akibatnya, banyak hotel dan kelab malam terkemuka meraikan Tahun Baru dengan pertunjukan, pesta dan bunga api.

Tradisi & Adat Resam di Bahrain - Panduan perjalanan Bahrain - Oleh Travel S Helper

Tradisi & Adat Resam di Bahrain

Bahrain ialah negara tuan rumah yang mengalu-alukan, namun anda mesti sentiasa menunjukkan rasa hormat dan kesopanan berkenaan dengan tradisi budaya dan agama anda.

Apabila melawat kawasan yang sering dikunjungi oleh orang Arab tempatan, adalah lebih baik memakai seluar panjang daripada seluar pendek, dan wanita harus mengelak daripada memakai pakaian lutsinar.

Pakaian renang, bikini dan seluar pendek adalah pakaian yang boleh diterima di kelab pantai dan hotel. Di khalayak ramai, jangan tunjukkan tanda kasih sayang terhadap individu yang berlainan jantina. Orang yang berlainan jantina telah ditangkap kerana bercium di khalayak ramai, dan mereka tidak boleh diterima secara sosial. Sentiasa elakkan daripada bergaduh dan jangan sekali-kali terlibat dalam perdebatan, terutamanya dengan orang tempatan.

Agama rasmi kerajaan ialah Islam. Ia diikuti oleh lebih daripada 70% penduduk. Kristian, Buddha, dan Hindu terdiri daripada bahagian yang tinggal.

Budaya Bahrain - Panduan perjalanan Bahrain - Oleh Travel S Helper

Budaya Bahrain

Agama utama adalah Islam, dan warga Bahrain terkenal dengan toleransi mereka terhadap pelbagai amalan agama.

Perkahwinan antara warga Bahrain dan ekspatriat agak jarang berlaku; banyak warga Filipina-Bahrain, seperti pelakon, adalah contoh. seorang kanak-kanak dari Filipina Al-Alawi Mona Marbella.

Pakaian tradisional wanita biasanya termasuk tudung atau abaya, dan peraturan yang mengelilingi pakaian wanita adalah agak ringan berbanding dengan jiran serantau. Walaupun thobe, yang merangkumi hiasan kepala tradisional seperti keffiyeh, ghutra, dan agal, adalah pakaian tradisional lelaki, pakaian barat digunakan secara meluas di negara ini.

Walaupun fakta bahawa homoseksualiti dibenarkan di Bahrain pada tahun 1976, ramai gay telah dipenjarakan sejak itu.

Kekal Selamat & Sihat di Bahrain - Panduan perjalanan Bahrain - Oleh Travel S Helper

Kekal Selamat & Sihat di Bahrain

Bahrain mengalami perang saudara hampir pada 2011, dengan ratusan kematian, ratusan kecederaan, dan sejumlah besar aktivis dan profesional perubatan dipenjarakan dan diseksa. Walaupun protes besar-besaran telah ditindas dengan kejam, persekitaran tetap tidak menentu, dan protes, rusuhan, dan pembunuhan polis boleh berlaku pada bila-bila masa.

Pelancong harus mengelakkan kawasan dan komuniti luar bandar barat laut negara itu. Bantahan besar boleh berlaku pada bila-bila masa, dan walaupun ia boleh menjadi ganas pada masa-masa tertentu, ia jarang menentang Barat. Elakkan lokasi di mana kumpulan besar individu kelihatan berkumpul.

Di Bahrain, purata kejadian jenayah sosial adalah rendah, manakala jenayah kekerasan jarang berlaku. Rompakan, kecurian, dan kecurian, bagaimanapun, berlaku. Jenayah kecil seperti kecurian portfolio dan kecurian portfolio telah direkodkan, terutamanya di daerah pasar lama yang dikenali sebagai souk. 

FAQ Tentang Bahrain

Adakah Bahrain terbuka untuk pelancongan?

Perjalanan ke Bahrain boleh dilakukan dalam keadaan yang sama seperti sebelum COVID-19.

Bolehkah saya memakai seluar pendek di Bahrain?

Walaupun tiada kod pakaian khusus di Bahrain, norma biasa ialah memakai pakaian sederhana di khalayak ramai. Ini biasanya memerlukan skirt labuh sederhana dan bahu bertutup untuk wanita di khalayak ramai. Di tempat awam, lelaki harus menutup lutut mereka dengan pakaian.

Apa yang perlu dibeli di Bahrain?

Bahrain terkenal dengan emas dan mutiara semula jadi, tetapi mengembara di pasaraya bersejarah di Manama dan Muharraq, anda boleh melihat pengaruh tamadun yang pelbagai seperti tekstil, wangian dan gastronomi. Di sana, saya boleh menghabiskan masa berjam-jam. Lazimnya, saya melawat pewangi tempatan dan mencipta wangian saya sendiri.

Adakah saya memerlukan ujian Covid untuk memasuki Bahrain?

Pada 20 Februari 2022, ujian PCR atau kuarantin tidak diperlukan untuk mana-mana ketibaan, tanpa mengira status vaksinasi, termasuk mereka yang melintasi Tambak.

Adakah Bahrain negara mesra kepada orang asing?

Mudah untuk bertemu dengan warga Bahrain, yang selalunya baik hati dan sangat patriotik tentang bangsa dan budaya mereka. Ramai warga asing mempunyai persahabatan rapat dengan Bahrain. Hampir semua orang tahu bahasa Inggeris, oleh itu melainkan anda mempunyai keinginan yang kuat untuk melakukannya, anda tidak perlu belajar bahasa Arab.

Adakah tip biadap di Bahrain?

Sebagai tambahan kepada levi kerajaan sebanyak 5%, caj perkhidmatan sebanyak 15% adalah kebiasaan di kebanyakan kedai makan. Walaupun sudah menjadi kebiasaan, ia tidak perlu meninggalkan tip tambahan 10% untuk kakitangan menunggu.

Apakah makanan yang terkenal di Bahrain?

Masakan Bahrain termasuk biryani, harees, khabeesa, machboos, mahyawa, maglooba, quzi, dan zalabia, antara lain. Kopi Arab merupakan minuman nasional (qahwah).

Bolehkah anda minum air paip di Bahrain?

The tap water in Bahrain is unsafe to drink unless it has been treated or heated. Additionally, bottled water is generally accessible.

Bolehkah anda minum alkohol di Bahrain?

Alkohol adalah sah di Bahrain, di mana terdapat beberapa bar, restoran berlesen dan luar lesen; bagaimanapun, tingkah laku mabuk di khalayak ramai atau memandu di bawah pengaruh alkohol adalah menyalahi undang-undang, menjadikan pesalah dikenakan denda, penjara dan/atau pengusiran, serta penggantungan lesen memandu mereka.

Adakah Bahrain Baik untuk membeli-belah?

Dengan Souq yang sibuk dan jalan pasar, Bahrain mungkin destinasi membeli-belah yang paling popular. Semasa anda meneroka bandar, anda akan menemui pusat membeli-belah teratas di Bahrain, yang bukan sahaja mentakrifkan kemewahan tetapi juga menyediakan pengalaman membeli-belah global.

Apakah bulan terbaik untuk melawat Bahrain?

Dis-Mac. Pada bulan-bulan ini, suhu di Nusantara kekal baik. Dengan angin sepoi-sepoi dan hujan sekali-sekala, masa terbaik untuk melawat Bahrain ialah antara bulan Disember dan Mac.

Berapa banyak wang yang saya perlukan untuk melawat Bahrain?

Berapakah kos percutian anda ke Bahrain? Anda perlu belanjawan sekitar BHD48 ($128) setiap hari untuk perjalanan anda di Bahrain, iaitu purata kos harian berdasarkan perbelanjaan pelancong lain. Pengembara terdahulu, secara purata, membelanjakan BHD17 ($45) sehari untuk makanan dan BHD9 sehari untuk penginapan.