Terokai Tempat Terbaik Di Pekan Hamad

Dapatkan beberapa petua terbaik dari seluruh negara daripada rakan kongsi dan rakan kami.

Madinat Hamad, sering dikenali sebagai Pekan Hamad, ialah sebuah bandar komuter di utara Bahrain. Ia adalah sebuah perbandaran Bahrain di wilayah tengah negara itu. Tanahnya, yang dipisahkan dari perbandaran Ar Rifa’ wa al Mintaqah al Janubiyah pada tahun 1991, kini menjadi sebahagian daripada Gabenor Utara. Namanya berkaitan dengan raja Bahrain sekarang, Hamad Bin Isa Al Khalifa. Bandar ini mempunyai kepelbagaian budaya, dengan penduduk Syiah-Sunni yang mempunyai asal-usul sosioekonomi yang bercampur secara proporsional. Hari ini, Pekan Hamad mencontohi kemajmukan Bahrain, tanpa kumpulan etnik atau agama tunggal yang terdiri daripada majoriti penduduknya.

Pekan Hamad telah ditubuhkan pada 1984 sebagai "bandar perumahan" di mana kerajaan membina kediaman majlis untuk mereka yang tidak mampu menanggung kenaikan kos rumah di wilayah lain di negara ini. Pada tahun 1990, kerajaan Bahrain membuka pintunya kepada rakyat Kuwait yang menderita akibat kemusnahan Perang Teluk dengan Iraq. Ia memberi mereka rumah dan sekolah percuma di Pekan Hamad dan akses kepada kemudahan bandar itu. Pada akhir konflik pada awal tahun 1991, orang Kuwait pulang ke rumah. Pada tahun 2001, kerajaan menyediakan perumahan majlis percuma kepada penduduk bandar Hamad.

Pekan Hamad terletak 18 kilometer dari ibu kota Manama dan 19 kilometer dari lapangan terbang. Ia berdekatan dengan kejiranan Sakhir, yang termasuk litar terbesar di Timur Tengah (Litar Antarabangsa Bahrain) untuk perlumbaan Formula Satu.

Hamad terkenal dengan bulatan dua puluh dua. Nombor bulatan terdekat dimasukkan ke dalam alamat kediaman. Pada tahun 2005, penduduk bandar itu ialah 52718. Ia kini telah mengatasi Bandar Isa dari segi kepadatan penduduk.

Majoriti penduduk Pekan Hamad berulang-alik ke Manama untuk mendapatkan pekerjaan. Majoriti Pekan Hamad adalah kawasan perumahan, walaupun terdapat pusat membeli-belah besar bernama Sooq Waqif yang mengandungi banyak kedai dan memberi peluang pekerjaan di dalam Pekan Hamad.

Lapangan Terbang Antarabangsa Bahrain terletak 19.7 kilometer dari Pekan Hamad.

Hamad Town - Info

Bahraini dinar (BHD)

Mata Wang

+973

Kod panggilan

133,550

Penduduk

1984

Ditubuhkan sebagai bandar

bahasa arab

Bahasa rasmi

UTC+3 (AST)

Zon masa