PANDUAN PERJALANAN BAHRAIN

Syarat Kemasukan Untuk Bahrain

Visa & Pasport Untuk Bahrain

Visa 14 hari tersedia untuk warganegara 66 negara, manakala visa dalam talian 14 hari tersedia untuk warganegara dari 113 negara, termasuk semua mereka yang layak untuk visa ketibaan. Untuk mendapatkan maklumat terkini, pergi ke tapak web Kementerian Dalam Negeri. Jika tiada satu pun daripada ini berkaitan dengan anda, atau jika anda datang atas sebab selain pelancongan atau perniagaan, anda memerlukan penaja di Bahrain untuk menyerahkan permohonan visa anda bagi pihak anda.

Bahrain adalah salah satu daripada beberapa negara Teluk yang mengiktiraf pasport Israel (walaupun visa diperlukan) dan pasport dengan bukti perjalanan ke Israel.

Visa masuk untuk warga GCC

Keperluan untuk mendapatkan visa untuk memasuki Bahrain berbeza mengikut kewarganegaraan, jadi dinasihatkan untuk mengesahkan keperluan sebelum perjalanan. Pada masa ini, semua warganegara memerlukan visa masuk untuk memasuki Kerajaan Bahrain. Pengecualian kepada sekatan ini termasuk warga negara Majlis Kerjasama Teluk (GCC) (Kuwait, Oman, Qatar, Emiriah Arab Bersatu dan Arab Saudi) dan penduduk negara GCC yang telah tinggal di negara tersebut selama lebih daripada enam bulan dan mempunyai sah visa pulang ke negara asal.

Di lapangan terbang Bahrain, warga Kesatuan Eropah, Amerika Syarikat, Kanada, New Zealand, Jepun, Hong Kong, Brunei, Malaysia, Singapura dan Korea Selatan boleh mendapatkan visa masuk.

Terdapat kos untuk semua visa kemasukan, termasuk visa baharu dan lanjutan visa (dalam kes di mana sambungan visa dibenarkan).