PANDUAN PERJALANAN BAHRAIN

Destinasi Di Bahrain

Manama

Manama Travel Guide - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Manama, ibu negara, adalah rumah kepada tarikan paling terkenal di negara ini. Di sini, pelancong boleh pergi bersiar-siar ke kubu Portugis lama, yang kawasannya kini digunakan untuk penggalian arkeologi. Masjid Al Khamis, salah satu bangunan Islam tertua, terletak di wilayah yang sama. Kompleks Beit Al Qur’an amat patut dikunjungi kerana ia mengandungi masjid bersejarah, dewan perpustakaan yang luas dan muzium tempatan.

Ibu kota ini adalah rumah kepada banyak struktur seni bina yang menakjubkan yang direka dalam gaya Arab klasik. Yang paling terkenal ialah Kota Arad, Gereja St. Christopher, dan Pusat Pameran utama.

Apabila anda selesai bersiar-siar, tiba masanya untuk berehat di salah satu pantai pasir yang luas atau melawat pasar tradisional yang menarik minat semua pelancong. Kejiranan Gold Souk adalah salah satu yang paling popular kerana ia menawarkan pelbagai jenis barang kemas. Lawati pasar Clos Souk jika anda mencari tekstil berkualiti tinggi. Walaupun negara ini kecil, kepelbagaian tarikan dan laluan pejalan kaki agak luas.

Pulau Sitra

Sitra Island - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Pulau ini terletak di Teluk Parsi, di sebelah timur Pulau Bahrain. Ia terletak di selatan Bahrain dan Nabih Saleh. Pinggir barat pulau itu mentakrifkan sempadan Teluk Tubli. Pulau ini pernah dilitupi dengan ladang kurma dan tanah ladang yang dipelihara oleh beberapa mata air tawar. Setelah berleluasa di sepanjang pantai barat, bakau hampir hilang akibat pembandaran.

Dari segi sejarah, ekonomi pulau itu dibina atas pertanian dan perikanan. Wilayah utara pulau itu telah diubah menjadi zon perindustrian. Takungan simpanan minyak Bapco Selatan terletak. Saluran paip gas asli Dhahran-Sitra sepanjang 42 kilometer menghubungkan Sitra ke Dahran, Arab Saudi.

Riffa - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Riffa adalah bandar kedua terbesar dari segi keluasan tanah di Kerajaan Bahrain. Riffa dipisahkan menjadi Riffa Timur, Riffa Barat, dan Riffa Utara. Bandar ini terletak sepenuhnya di dalam Gabenor Selatan.

Dalam banci 2001, penduduk bandar itu diramalkan ialah 79,550; menjelang 2008, dianggarkan menjadi 111,000.

Sepanjang abad ke-19, pelabuhan Manama mengatasi Riffa sebagai penempatan utama di Pulau Bahrain.

Salah satu tarikan di Riffa Timur ialah Kubu Riffa, juga dikenali sebagai Kubu Sheikh Salman Bin Ahmad Al Fateh. Terdapat pelbagai pusat beli-belah runcit dan dua jalan membeli-belah utama di bandar ini: Pasar Riffa (, Souk ar-Rifa) dan Pasar Jalanan Bukuwara.

Muharraq

Muharraq - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Muharraq ialah bandar ketiga terbesar Bahrain dan merupakan ibu negara sehingga Manama menggantikannya pada tahun 1932. Pada tahun 2012, penduduk Muharraq ialah 176,583.

Bandar ini terletak di pulau Muharraq.

Selain itu, Lapangan Terbang Antarabangsa Bahrain terletak di pulau itu. Kepulauan Amwaj buatan manusia, yang terkenal dengan struktur besar, hotel dan pantainya, terletak bersebelahan dengan Muharraq. Muharraq adalah rumah kepada kelab bola sepak paling berjaya di Bahrain, Kelab Muharraq. Ia mengandungi Rumah Siyadi yang terkenal. Muharraq juga terkenal dengan souqnya (pasar tradisional) dan sebagai pusat seni dan muzik tradisional; pemuzik Bahrain terkenal dan berjaya Ali Bahar berasal dari bandar itu.

Kepulauan Hawar

Hawar Islands - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Kepulauan Hawar adalah kepulauan pulau-pulau padang pasir, di mana semua kecuali satu dipegang oleh Bahrain. Qatar mentadbir Pulau Jinan yang kecil dan tidak berpenghuni sebagai sebahagian daripada perbandaran "Al-Shahaniya"nya. Kepulauan ini terletak di luar pantai barat Qatar di Teluk Parsi Teluk Bahrain.

Pulau-pulau itu pernah didiami oleh cawangan Bahrain Dawasir, yang menetap di sana pada awal abad kesembilan belas.

Pada tahun 1820, apabila mereka dikenali sebagai Kepulauan Warden, pulau-pulau itu pada mulanya dipetakan dan dua komuniti telah dicatatkan.

Mereka kini ditinggalkan, kecuali sebuah berek polis dan sebuah hotel di pulau utama; akses ke semua pulau kecuali pulau Hawar adalah terhad. 

Pekan Hamad

Hamad Town - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Madinat Hamad, sering dikenali sebagai Pekan Hamad, ialah sebuah bandar komuter di utara Bahrain. Ia adalah sebuah perbandaran Bahrain di wilayah tengah negara itu. Tanahnya, yang dipisahkan dari perbandaran Ar Rifa’ wa al Mintaqah al Janubiyah pada tahun 1991, kini menjadi sebahagian daripada Gabenor Utara. Namanya berkaitan dengan raja Bahrain sekarang, Hamad Bin Isa Al Khalifa.

Bandar ini mempunyai kepelbagaian budaya, dengan penduduk Syiah-Sunni yang mempunyai asal-usul sosioekonomi yang bercampur secara proporsional. Hari ini, Pekan Hamad mencontohi kemajmukan Bahrain, tanpa kumpulan etnik atau agama tunggal yang terdiri daripada majoriti penduduknya.

Isa - Bandar

Isa Town - Bahrain travel Guide - By Travel S Helper

Bandar Isa ialah salah satu bandar terbaharu dan paling mewah di Bahrain. Tanda tangan Isa Town kini merupakan vila mewah yang dibina oleh individu mewah dari seluruh negara. Pusat beli-belah yang hebat kekal sebagai mercu tanda bandar yang paling menonjol. Ia juga akan menjadi satu kesilapan untuk tidak melihat stadium yang indah yang dibina di sini.

Ramai pelancong suka melawat The Sultan Center semasa ketibaan. Pusat beli-belah yang luas ini menampilkan bangunan tinggi kontemporari. Di dalamnya, terdapat ratusan perniagaan yang menjual pelbagai perkara. Ia adalah tempat yang hebat untuk membeli pakaian kontemporari, barang kemas, dan pelbagai cenderahati yang unik.