Terokai Tempat Terbaik Di Kepulauan Hawar

Dapatkan beberapa petua terbaik dari seluruh negara daripada rakan kongsi dan rakan kami.

Kepulauan Hawar adalah kepulauan pulau-pulau padang pasir, di mana semua kecuali satu dipegang oleh Bahrain. Qatar mentadbir Pulau Jinan yang kecil dan tidak berpenghuni sebagai sebahagian daripada perbandaran "Al-Shahaniya"nya. Kepulauan ini terletak di luar pantai barat Qatar di Teluk Parsi Teluk Bahrain.

Pulau-pulau itu pernah didiami oleh cawangan Bahrain Dawasir, yang menetap di sana pada awal abad kesembilan belas.

Pada tahun 1820, apabila mereka dikenali sebagai Kepulauan Warden, pulau-pulau itu pada mulanya dipetakan dan dua komuniti telah dicatatkan.

Mereka kini ditinggalkan, kecuali sebuah berek polis dan sebuah hotel di pulau utama; akses ke semua pulau kecuali pulau Hawar adalah terhad. Nelayan tempatan dibenarkan memancing di perairan bersebelahan dengan pulau-pulau, dan terdapat aktiviti memancing dan pelancongan rekreasi kecil di kawasan itu. Air tawar sentiasa kekurangan bekalan; dari segi sejarah, ia dikumpulkan dari permukaan, dan sehingga kini, dengan loji penyahgaraman, bekalan baru mesti dibawa masuk.

Banyak spesies burung mendiami pulau-pulau itu, termasuk kormoran Socotra. Di pulau Hawar, terdapat kawanan kecil orix Arab dan kijang pasir, dan perairan sekitarnya dipenuhi dugong.

Pada tahun 1997, pulau-pulau itu telah ditetapkan sebagai tapak Ramsar.

Kerajaan Bahrain mengemukakan cadangan supaya pulau itu ditetapkan sebagai Tapak Warisan Dunia pada tahun 2002, memetik ekosistem dan habitat unik mereka untuk haiwan terancam. Bagaimanapun, permohonan itu akhirnya ditolak.

Kepelbagaian biologi pulau itu menarik pelbagai burung, oryx, gazelle, dan kormoran Socotra. Pulau ini boleh diakses melalui perjalanan feri sejauh 25 kilometer dari Manama dan berpotensi untuk dibangunkan sebagai destinasi pelancongan pantai.

Geografi

Walaupun berdekatan dengan Qatar (ia hanya kira-kira 1 batu nautika (1.9 km) dari tanah besar Qatar dan kira-kira 10 batu nautika (19 km) dari pulau-pulau utama Bahrain), sebahagian besar pulau itu milik Bahrain akibat daripada resolusi 2001 untuk pertikaian antara Bahrain dan Qatar. Sebelum ini merupakan sebahagian daripada daerah Minaqat Juzur awr, pulau-pulau itu kini diuruskan sebagai sebahagian daripada Gabenor Selatan Bahrain. Keluasan daratan pulau-pulau adalah kira-kira 52 km2 (20 bt persegi).

Walaupun kumpulan itu terdiri daripada 36 pulau, kebanyakan pulau yang lebih kecil adalah lebih sedikit daripada pengumpulan pasir atau sirap di atas bahagian batuan dasar terdedah yang dibentuk oleh proses pemendapan dan pertambahan yang berterusan. Aplikasi Tapak Warisan Dunia menyenaraikan lapan pulau utama, yang sepadan dengan perihalan asal pulau itu sebagai terdiri daripada lapan atau sembilan pulau. Ia sering digambarkan sebagai kepulauan 16 pulau. Pulau Janan, yang terletak di selatan Pulau Hawar, dimiliki oleh Qatar dan tidak diiktiraf secara sah sebagai sebahagian daripada kumpulan itu.

Kepulauan Hawar - Info

Bahraini dinar (BHD)

Mata Wang

+973

Kod panggilan

/

Penduduk

52 km2 (20 sq mi)

Kawasan dalam km persegi (Batu)

bahasa arab

Bahasa rasmi

AST (UTC+3)

Zon masa