PANDUAN PERJALANAN BAHRAIN

Wang & Beli-belah di Bahrain

Bahrain adalah rumah kepada kedua-dua kompleks membeli-belah moden dan pasar raya tradisional, memastikan pulau itu dapat memenuhi setiap pilihan membeli-belah. Di Bahrain, membeli-belah adalah lebih daripada hobi; ia adalah satu cara hidup. Pada hari Jumaat dan Sabtu, yang membentuk hujung minggu Teluk, kawasan komersial sibuk dengan pelancong dari semua negara untuk mencari tawaran, restoran dan perhimpunan sosial.

Jika jenama haute couture dan pereka menarik, nampaknya pusat beli-belah baharu dibuka setiap bulan. Dari segi susun atur, motif, dan suasana, setiap hotel adalah unik. Al Seef adalah salah satu pusat membeli-belah terbesar di pulau itu, tetapi Al A'ali tidak jauh ketinggalan dari segi saiz. Bahrain Mall, Dana Mall dan Sitra Mall semuanya terletak di Sanabis, manakala Sitra Mall berada jauh sedikit dari gugusan utama. Pusat Bandar Bahrain yang luas juga merupakan kompleks rekreasi yang serba lengkap dengan dua hotel, taman air dan teater multipleks.

Pada hujung skala yang berlawanan, souk tradisional adalah sama-sama menyeronokkan dan menawarkan pelbagai jenis barangan yang setanding. Santai dan mesra, mereka menawarkan pengalaman kepada pelancong sebagai tambahan kepada tawaran murah. Manama Souk adalah yang terbesar dan paling popular, manakala Muharraq Souk memberikan persekitaran kampung yang asli di dalam bandar. Souk Iran di Pekan Isa merangkumi pelbagai jenis produk terpakai, perhiasan, dan juga pasaran burung yang menarik. Di Adilya, terdapat banyak peniaga permaidani dan kemudahan kraf yang menjual ketukangan Bahrain.

Wang Di Bahrain

Dinar Bahrain (BD) ialah mata wang Bahrain, dan ia dibahagikan kepada 1000 fils. Satu dinar bernilai hampir tiga dolar (tepatnya AS $ 2.66, memandangkan kadar pertukaran ditetapkan), menjadikannya salah satu mata wang paling berkuasa di dunia (kedua selepas Kuwait), dan ini mungkin sukar untuk disesuaikan. Nampaknya, perjalanan teksi 10 dinar kos rendah benar-benar hampir $ 27 dan oleh itu satu skim pemerasan!

Dinar ialah mata wang yang boleh ditukar secara bebas tanpa sekatan import atau eksport pada masa ini. 5 fils, 10 fils, 25 fils, 50 fils, dan 100 fils ialah denominasi syiling (anda jarang melihat 500 fil syiling, tetapi ia adalah sah). Wang kertas datang dalam denominasi 500 fils (BD 1/2), BD 1, BD 5, BD 10 dan BD 20.

Dinar dipatok pada Riyal Saudi pada 1:10, dan rial diterima hampir di mana-mana pada kadar itu. Walau bagaimanapun, anda hampir pasti akan mendapat perubahan dalam dinar, dan hotel mungkin cuba menipu anda daripada sebahagian kecil wang anda. Jika anda datang dari Arab Saudi, tidak perlu menukar wang anda, tetapi anda harus cuba menyingkirkan sebarang dinar tambahan sebelum meninggalkan negara itu, kerana ia sukar untuk ditukar di mana-mana, walaupun di Arab Saudi.

Harga Di Bahrain

Bahrain, seperti negara Teluk yang lain, tidaklah murah. Hidangan yang enak mungkin berharga kira-kira BD 4.0, dan sewa kenderaan untuk 10-20 dls / hari boleh diterima, namun kadar hotel boleh memberi kesan kepada bajet anda: bilik yang sederhana sepenuhnya di hotel Anda boleh meletakkan BD 50 padanya. Jika anda ingin mendapatkan tawaran yang baik, elakkan pergi ke Bahrain untuk acara tahunan Formula Satu pada bulan April. Kos hotel akan meningkat tiga kali ganda. Semasa perlumbaan, bilik di Gulf Hotel mungkin berharga lebih daripada BD 300 setiap malam.

Membeli-belah Di Bahrain

Di Bahrain, terdapat banyak pusat beli-belah besar dengan nama di seluruh dunia dan kedai mewah, apotek, pasar raya, medan selera, kafe tradisional dan moden, kawasan permainan dan arked, teater (3D dan 2D), dan juga pintu masuk ke taman akuatik.

Lawatan ke souk tempatan adalah satu kemestian. Di sana, anda boleh tawar-menawar harga "roleks", barang kemas dan pelbagai barangan lain. Banyak tukang jahit yang cemerlang boleh ditemui di souk. Jika anda tinggal cukup lama (katakan, seminggu), anda boleh memakai pakaian kegemaran dan "mengklon"kannya dengan ketepatan dalam mana-mana bahan daripada pelbagai pilihan yang tersedia.

Bahrain adalah negara yang sangat mahal. Walau bagaimanapun, ramai yang ingin membawa pulang cenderahati dari lokasi yang menakjubkan ini. Bazar tradisional Arab yang terkenal harus menjadi persinggahan pertama anda. Di sana anda boleh membeli kebanyakan cenderahati. Arked runcit berwarna-warni akan segera menarik perhatian anda. Di samping itu, jurujual Arab sangat meyakinkan. Mereka pasti akan dapat memujuk anda untuk membeli walaupun barang yang paling tidak berguna.

Faedah pasaran Arab adalah keupayaan untuk tawar-menawar. Adalah penting untuk berbuat demikian kerana kebanyakan peniaga menetapkan harga mereka dengan mengambil kira kemungkinan rundingan. Anda akan dapat membeli produk untuk dua kali atau tiga kali lebih rendah daripada harga asal jika anda berterusan. Tawar-menawar adalah tontonan sebenar. Pembeli berlepas dan pulang semasa transaksi. Penjual mengepal penumbuknya dan menyesuaikan harga. Selain itu, anda boleh tawar-menawar di kedai persendirian kecil. Walau bagaimanapun, berbuat demikian di pusat membeli-belah atau pusat runcit yang besar mungkin dianggap tidak menyenangkan dan tidak bertimbang rasa.

Bab Al Bahrain ialah pasaran paling terkenal di Bahrain. Lokasinya di Manama. Ini adalah jalan berliku dan terkurung. Berjalan melalui mereka adalah seperti melangkah ke kisah dongeng Arab yang tulen. Di sini anda boleh membeli cenderahati yang paling unik, hasil segar, barangan tradisional dan rempah ratus. Anda mesti ingat bahawa produk tertentu diimport dari China. Mereka jauh lebih murah daripada yang lain. Oleh itu, jika anda ingin membawa sesuatu bahasa Arab asli sebagai kenang-kenangan, sebaiknya pilih barang tersebut dengan penuh perhatian dan belanjakan lebih sedikit untuk cenderahati yang berbaloi.

Gold Souq (pasar Emas) terletak di tengah-tengah landskap bandar Manama yang meriah. Berikut adalah pilihan terluas perhiasan emas, serta logam berharga dan mutiara yang lain. Anda boleh membeli cincin, gelang dan barangan lain. Selain itu, terdapat produk unik dan istimewa di pasaran. Walaupun anda mempunyai bajet yang terhad, anda mungkin menemui versi perhiasan bersalut emas yang sesuai pada harga yang berpatutan di pasaran. Gold Souq ialah lokasi di mana seseorang boleh mendapatkan sensasi yang tidak dapat dilupakan dan perasaan indah. Anda boleh mencuba mana-mana barang kemas, walaupun anda memutuskan untuk tidak membelinya.

Pusat Beli-belah City Center adalah destinasi popular untuk penduduk tempatan dan pelancong. Selain menyemak imbas kedai yang bergaya dan membuat pembelian, anda juga boleh menikmati snek di restoran yang hebat dan berseronok di taman air. Pusat beli-belah Capital Mall akan memukau anda bukan sahaja dengan produknya yang unik, tetapi juga dengan peluang untuk melihat hasil kerja tukang dan tukang Bahrain.

Jika anda melancong ke Bahrain untuk membeli-belah, anda juga perlu mengetahui waktu kedai dan waktu rehat tiga jam sehari. Penjual mula bekerja pada pukul 9 pagi. Kedai-kedai tutup kira-kira pukul 9 malam. Minggu perniagaan berlangsung dari hari Sabtu hingga Khamis. Jumaat biasanya hari yang perlahan untuk peruncit. Kedai-kedai tutup hari ini pada pukul 4 petang.

Al Muharraq adalah tempat membeli-belah yang terkenal untuk pelancong yang suka membeli pelbagai cenderamata. Di sini anda akan temui pelbagai jenis rempah ratus, halva, kopi, gula-gula dan makanan Arab yang lazat pada harga paling berpatutan. Walau bagaimanapun, anda disyorkan untuk melawat lokasi ini dengan pemandu tempatan. Jika tidak, ada kemungkinan tersesat. Asia Carpet & Antiques ialah sebuah kedai yang menarik. Terdapat pelbagai permaidani dan barangan antik yang luar biasa tersedia untuk dibeli.

Selepas memutuskan tempat untuk membeli-belah, anda harus mempertimbangkan perkara yang ingin anda bawa pulang sebagai kenang-kenangan dari perjalanan anda. Perkara yang paling popular ialah barangan gaya Arab berkualiti tinggi. Ini boleh menjadi kostum untuk tarian oriental, sepasang kasut dengan jari kaki bengkok, atau pakaian berwarna terang yang lain. Di Timur, kain itu diberikan dalam pelbagai jenis. Ini membolehkan anda memilih alternatif yang optimum untuk setiap jenis kerja jahitan. Mutiara juga agak popular kerana ia dicipta di Bahrain, berbanding dengan banyak perkara lain yang sering diimport. Cenderamata popular yang menyatakan budaya dan suasana negara seperti Bahrain termasuk lukisan, lampu, cangkuk dan seramik.

Al Aali Shopping Complex

Rd No 2819, Seef, Bahrain

Kompleks Beli-belah Al Aali, yang terletak di sektor perniagaan Seef, menawarkan pengalaman membeli-belah yang tersendiri dan canggih. Suasana yang indah ini menepati janjinya untuk glamor, fesyen dan kemewahan abadi dengan persekitaran yang mewah, suasana yang canggih dan pelbagai nama mewah.

Kompleks seluas 52,000 meter persegi itu dirasmikan pada tahun 1996 sebagai destinasi membeli-belah mewah dengan reka bentuk seni bina tersendiri yang menggabungkan seni bina kontemporari dengan gaya Arab tradisional dengan elegan. Sambungan baharu ini menyerlahkan komponen Kompleks yang lebih moden, menggabungkan yang kontemporari dengan yang bersejarah.

Atrium tengah mempunyai kanopi kaca yang menakjubkan yang menapis cahaya ke ruang runcit dan mewujudkan suasana terbuka yang meluas ke sayap Saraya moden. Kompleks Beli-belah Al A'ali mengandungi perniagaan kelengkapan rumah, kedai cenderamata mewah, peniaga mutiara dan spa.

Bab Al Bahrain

Address: 304 Bab Al Bahrain Ave

Bab Al Bahrain terletak di pintu masuk Manama Souq di ibu kota Bahrain, Manama. Ia telah dibina pada tahun 1949 dan dahulunya menempatkan pejabat pentadbiran kerajaan. Manama Souk yang bersejarah terletak di belakang Bab Al Bahrain.

Ini adalah koleksi kedai yang meriah yang menjual pelbagai barangan dari seluruh dunia, termasuk fabrik, rempah ratus, kemenyan, wangian, kraftangan dan cenderamata, serta lebih banyak barangan kontemporari. Manama Souq juga mengandungi pelbagai kafe kopi klasik. Souq adalah lambang Bahrain; pengunjung pasti akan menikmati masa mereka di sana.

Bahrain Dragon City Mall

Address: Diyar Al-Muharraq

Dragon City ialah hab komersial borong dan runcit terbesar di Kerajaan Bahrain, dengan lebih daripada 787 unit komersial.

Dragon City terletak di barat daya Diyar Al Muharraq, berdekatan dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Bahrain, Pelabuhan Khalifa Bin Salman yang canggih dan Manama, ibu negara Kerajaan Bahrain. Dragon City dipenuhi dengan unsur seni bina dan budaya China dan menawarkan barangan China dengan kualiti terbaik kepada penduduk tempatan, pelanggan perdagangan dan pelancong.

Bahrain Mall

Avenue 28, Sanabis, Bahrain

Bahrain Mall ialah destinasi membeli-belah keluarga terkemuka di tengah-tengah daerah runcit Bahrain. Bahrain Mall ialah destinasi membeli-belah terkemuka untuk keluarga dan pelancong dari Bahrain, Arab Saudi, Kuwait, dan Qatar, kerana ia mempunyai lebih 120 jenama antarabangsa dan pasar raya besar pertama negara.

Fasad bata merah yang mengingatkan kubu kuat etnik merangkumi budaya terkenal Bahrain. Alami keseronokan membeli-belah bertaraf dunia dalam suasana tradisional. Telapak tangan padang pasir, ciri air, lilin, dan pembinaan khemah di Centre Court mewakili sejarah Arab.

Block 338

Rd No 3831, Manama

Block 338 ialah daerah pejalan kaki yang indah yang dipenuhi dengan restoran antarabangsa, galeri seni dan kedai butik, yang terletak di tengah-tengah Manama.

Blok 338, yang dikenali sebagai daerah makan paling hangat di Bahrain, menampilkan pelbagai restoran yang memenuhi keperluan pengunjung dari semua peringkat umur dan pilihan, dengan pilihan daripada santapan mewah kepada masakan tradisional Bahrain kepada minuman yang menenangkan. Sebagai tambahan kepada pengalaman menjamu selera yang luar biasa ini, Block 338 menampilkan banyak pilihan runcit yang sangat baik terletak di tepi jalannya dan telah berkembang menjadi kawasan yang berkembang maju untuk peminat seni selama bertahun-tahun.

Blok 338 dikenali sebagai kejiranan tempat makan terhangat di Bahrain, dengan pelbagai kedai makan menarik pengunjung dari semua peringkat umur dan pilihan.

City Center Bahrain

AlSeef

Pusat Bandar Bahrain ialah destinasi runcit, riadah dan hiburan paling popular di Bahrain, dengan lebih 13.5 juta kunjungan tahunan.

Pusat Bandar Bahrain merangkumi lebih daripada 158,000 meter persegi ruang runcit dan menampilkan lebih daripada 340 jenama eksklusif dan 60 tempat makan, serta perniagaan terkenal seperti pasar raya besar Carrefour terbesar di kerajaan, Saks Fifth Avenue, Debenhams, Centrepoint, Pottery Barn dan Home Center .

Pilihan hiburan keluarga bersepadu di pusat membeli-belah termasuk Pawagam Cineco 20 skrin dan Planet Ajaib. Selain itu, pusat membeli-belah ini bersebelahan dengan dua hotel lima bintang, Westin Hotel City Centre Bahrain dan Le Meridien Hotel City Centre Bahrain.

Gold City

Government Ave, Manama

Gold City, contoh peruncitan khusus yang bersinar, mengangkut setiap pelawat ke kedai emas kontemporari. Galeri eksklusif yang dikhaskan untuk logam berharga dan pelbagai batu tersedia untuk pelanggan yang mendiskriminasi. Perabot moden, kakitangan yang mesra dan perkhidmatan valet percuma menempatkan Gold City dalam liga tersendiri. Di sini, pelanggan boleh masuk dan membeli-belah dengan yakin.

Sebagai sebuah negara yang mempunyai sejarah perdagangan yang panjang, Kerajaan Bahrain terus memupuk sektor emas. Dasar mesra perniagaan Gold City dan akses mudah ke Kerajaan Arab Saudi dan negara GCC yang lain menjadikannya lokasi teratas untuk syarikat barang kemas berjenama yang ingin mewujudkan kehadiran di kawasan itu.

Mall of Dilmunia

Dilmunia Island

Mall of Dilmunia, hab peruncitan, restoran bergaya, hiburan bertenaga dan permainan mencabar dengan identiti tersendiri.

Menggabungkan kedua-dua bentuk dan fungsi, Mall of Dilmunia bertujuan untuk meningkatkan pengalaman membeli-belah biasa anda! Daripada reka bentuk yang anggun dan canggih, landskap yang subur, terusan yang besar, dan air pancut menari ke akuarium pertama yang boleh dipercayai di Kingdom.

Sebuah tangki silinder besar dengan ketinggian lebih tujuh belas meter yang akan menempatkan lebih daripada dua ribu lima ratus jenis ikan dan karang marin, hadiah visual yang indah dan peluang pendidikan yang hebat.

MODA Mall

Bahrain World Trade Center, West Tower, 2nd Floor، Manama, Bahrain

MODA Mall ialah destinasi runcit dan tempat makan untuk semua majlis. Dengan koleksi terbesar jenama mewah antarabangsa.

MODA Mall ialah destinasi runcit dan tempat makan untuk sebarang majlis, terletak di Pusat Dagangan Dunia Bahrain yang bersejarah. MODA Mall menawarkan portfolio jenama premium terbesar pereka seluruh dunia, dengan lebih 80 jenama fesyen, di bawah satu bumbung di Kerajaan Bahrain, membolehkan semua orang berasa istimewa. MODA Mall berhutang permulaannya kepada Kompleks Sheraton sebelum ini, yang mempunyai warisan kemewahan selama tiga puluh tahun.

Muharraq Souq

Muharraq

Muharraq Souq, yang lebih kecil daripada Manama Souq, mempunyai pelbagai jenis barangan dan kedai manisan yang terkenal. Al Qaisariya, kawasan tertua di souq, menawarkan pengalaman membeli-belah yang menarik. Souq al Qaisariya ialah bahagian penting "Mutiara, bukti Ekonomi Pulau" (Tapak Warisan Dunia UNESCO).

Pusat Beli Belah Seef

Seef District, Manama

Seef Mall, pusat beli-belah tulen pertama di Bahrain, kini merupakan salah satu destinasi membeli-belah dan hiburan yang paling mesra keluarga di kerajaan itu. Senibina dan Cahayanya yang tersendiri, Ruang Terbuka Menjemput Pembeli-Pembeli Untuk Menjelajah Dan Bersantai Semasa Meneroka.

Pusat beli-belah ini terletak dengan ideal di daerah Seef dan menarik sebilangan besar pengunjung setiap minggu yang tertarik dengan kepelbagaian jenama gaya hidup, runcit, fesyen dan barang kemas bertaraf dunia serta pilihan hiburan mesra keluarga yang tersedia. Seef Mall mengandungi 370 kedai di atas keluasan 135,000 kaki persegi. M. Dengan Hampir 72,000 Sq. Ft. Daripada Kawasan Boleh Pajak Kasar M., Termasuk, Untuk Menamakan Beberapa, M&S, BHS, H&M, Mango, Zara dan Sun & Sand Sport.

Di Dua Medan Selera Yang Menawan Dan Lapang, 55 Restoran, Gerai Makan dan Kafe Menawarkan Pelbagai Pilihan Makanan Yang Lazat Untuk Memuaskan Sebarang Rasa. Taman Tema Tertutup Seef Mall, Pulau Ajaib, Merupakan Tarikan Utama untuk Keluarga, Menawarkan Pengalaman Menarik untuk Muda dan Tua. Ia membuatkan kanak-kanak terhibur selama berjam-jam semasa ibu bapa mereka membeli-belah, menjadikannya tempat yang sesuai untuk percutian keluarga. Di samping itu, Seef Mall adalah rumah kepada salah satu multiplex pawagam terbesar di Timur Tengah, dengan sineplex enam skrin dan megapleks sepuluh skrin; terletak di sebelah medan selera, ia adalah idaman pawagam.

Seef Mall Muharraq

Avenue 29, Arad

Seef Mall Terkenal Dengan Perkhidmatan Hiburan Yang Disediakannya, Terutamanya Untuk Kanak-kanak, Yang Bertunang Secara Produktif Semasa Ibu Bapa Mereka Membeli-belah, Justeru Menjadikannya Destinasi Ideal Untuk Percutian Keluarga. Ia mempunyai kawasan permainan kanak-kanak yang serba lengkap, bilik penjagaan bayi dan taman tema dalaman Magic Island.

Ia juga menampilkan sinepleks Seef enam skrin dan megapleks Seef sepuluh skrin, menjadikannya salah satu pemultipleks pawagam terbesar di Timur Tengah.

Souq Al Qaisariya

Avenue 29, Arad

Souq Al Qaisariya ialah bahagian tertua dari Muharraq Souq yang penting dari segi sejarah. Souq ini dan sekitarnya adalah tapak warisan budaya kedua yang disenaraikan oleh UNESCO di Bahrain. Souq Al Qaisariya menawarkan pengalaman membeli-belah yang menarik. Di sini, anda boleh membeli pelbagai produk asli, termasuk mutiara asli dan rempah ratus. Souq Al Qaisariya, komponen Projek "Pearling, Testimoni of an Island Economy", berfungsi sebagai kapsul masa, memberikan gambaran tentang masa lalu Bahrain.

Luangkan waktu petang dengan berjalan-jalan melalui Souk dan menyusuri Laluan Pearling sepanjang dua batu. Anda boleh mengakhiri lawatan anda ke Pearling Path dengan menjamu selera di Saffron by Jena di Souq Al Qaisariya selepas mendengar cerita dan pengalaman menarik tentang industri mutiara Bahrain lama. Lantai restoran tradisional Bahrain ini dibenamkan dengan madbasa, alat yang digunakan untuk memerah kurma untuk molase. Madbasa, yang ditemui semasa pembinaan mula-mula, telah dipelihara sebagai artifak sejarah.

The Avenues Bahrain

Bahrain Bay, Manama

The Avenues – Bahrain ialah destinasi membeli-belah & riadah pertama seumpamanya di Kerajaan Bahrain, dengan kedudukan tepi laut yang unik sepanjang 1.5 kilometer. Pembangunan itu memperkenalkan konsep baharu kepada Kingdom dengan reka bentuk yang diilhamkan oleh The Avenues Of Kuwait yang memberikan tetamu kesan berada di luar rumah sambil berada di dalam, terlindung daripada panas dengan siling yang diterangi cahaya matahari.

Ruang pajakan projek itu adalah kira-kira 40,000 meter persegi dan mengandungi 130 pertubuhan, di mana 50 peratus daripadanya akan menjadi restoran dan kafe yang menghadap ke Teluk Bahrain. Ia juga mempunyai kawasan hiburan keluarga yang besar dengan dewan permainan, 10 panggung wayang, taman awam, laluan pejalan kaki dan tempat letak kereta.

Pembinaan Fasa II projek telah diberikan kebenaran rasmi. Ini akan menawarkan tambahan 30,000 meter persegi ruang pajakan, serta kawasan kejiranan baharu dan hotel 210 bilik. Ini akan menjadikan The Avenues – Bahrain lokasi yang menarik untuk warga Bahrain serta GCC dan pelancong antarabangsa yang datang untuk membeli-belah, rekreasi dan penginapan yang menyenangkan.