Terokai Tempat Terbaik Di Muharraq

Dapatkan beberapa petua terbaik dari seluruh negara daripada rakan kongsi dan rakan kami.

Muharraq ialah bandar ketiga terbesar Bahrain dan merupakan ibu negara sehingga Manama menggantikannya pada tahun 1932. Pada tahun 2012, penduduk Muharraq ialah 176,583.

Bandar ini terletak di pulau Muharraq.

Selain itu, Lapangan Terbang Antarabangsa Bahrain terletak di pulau itu. Kepulauan Amwaj buatan manusia, yang terkenal dengan struktur besar, hotel dan pantainya, terletak bersebelahan dengan Muharraq. Muharraq adalah rumah kepada kelab bola sepak paling berjaya di Bahrain, Kelab Muharraq. Ia mengandungi Rumah Siyadi yang terkenal. Muharraq juga terkenal dengan souqnya (pasar tradisional) dan sebagai pusat seni dan muzik tradisional; pemuzik Bahrain terkenal dan berjaya Ali Bahar berasal dari bandar itu.

Muharraq dahulunya merupakan komponen Dilmun, sebuah negeri berbahasa Semitik Zaman Gangsa. Kemudian, ia menjadi bandar Arwad di pulau Tylos (nama purba untuk Bahrain), yang dianggap oleh sesetengah orang (termasuk Strabo dan Herodotus) sebagai buaian Phoenicia. Pada akhir pemerintahan Parsi, Bahrain berada di bawah kawalan orang Yunani Seleucid, dan Muharraq menjadi pusat penyembahan pagan yang didedikasikan kepada dewa hiu Awal. Penduduk kota itu, yang mata pencariannya bergantung pada pelayaran dan perdagangan, menyembah Awal dalam bentuk patung jerung raksasa yang didirikan di kota itu.

Menjelang abad kelima A.D., Muharraq telah menjadi pusat terkemuka agama Kristian Nestorian, yang menguasai pantai selatan Teluk Parsi. Sebagai sebuah mazhab, orang Nestorian sering diburu sebagai bidaah oleh Empayar Byzantine, tetapi Bahrain, yang tidak ditadbir oleh Empayar, menyediakan perlindungan. Beberapa kampung Muharraq mempunyai nama yang mencerminkan warisan Kristian mereka, seperti Al-Dair, yang bermaksud "biara," dan Qalali, yang bermaksud "kubah sami".

Al-Muharraq, bersama-sama dengan seluruh Bahrain, jatuh di bawah tangan dinasti Khalifah pada 1783, selepas ditakluki oleh Portugis (1521) dan Parsi (1602).

Muharraq - Info

Bahraini dinar (BHD)

Mata Wang

+973

Kod panggilan

176,583

Penduduk

57.50 km2 (22.21 sq mi)

Kawasan dalam km persegi (Batu)

bahasa arab

Bahasa rasmi

UTC+3 (AST)

Zon masa