Panduan Perjalanan Manama

Cara Bersiar-siar Di Manama

Cara Bersiar-siar Di Manama - Dengan Teksi

Kadar rasmi bagi setiap kilometer ialah ($2.65) BD 1.000 + 0.200 Fils. Namun, sebenarnya, meter sering "pecah", "ditutup", "hilang" atau "diabaikan", jadi anda perlu bersetuju dengan tambang lebih awal. Berhati-hati dengan pemandu teksi yang sering menuntut bayaran yang terlalu tinggi.

Walau bagaimanapun, pada Ogos 2008, kerajaan dan kumpulan teksi menandatangani perjanjian baharu, dan semakin banyak teksi kini menggunakan meter. Perjalanan dalam Manama berharga antara 3 dan 5 dinar.

Lapangan terbang menyediakan arahan untuk menentukan caj teksi secara rasmi. Jika anda menaiki teksi yang menunggu di lapangan terbang, anda akan dikenakan bayaran tambahan sebanyak BD 2.000.

Teksi, secara purata, memberikan perkhidmatan yang baik, walaupun terdapat beberapa penyangak. Sentiasa gunakan warna putih dengan bumbung merah atau teksi gaya London apabila dalam perjalanan dari lapangan terbang. Terdapat juga undang-undang bahawa jika meter tidak digunakan, tiada caj dikenakan; berpegang pada senjata anda dan hubungi polis, dan pemandu akan segera bekerjasama dengan tambang yang tepat untuk perjalanan.

Walaupun hotel dan pusat membeli-belah besar biasanya mempunyai beberapa teksi menunggu di luar, mencari teksi mungkin mencabar. Kerajaan ini adalah rumah kepada beberapa perniagaan milik persendirian, yang paling terkenal ialah:

Teksi Radio-Meter SMS Teksi Radio-Meter SMS ialah syarikat teksi meter radio tertua dan paling popular di Kingdom, serta yang paling boleh dipercayai. Teksi boleh ditempah lebih awal, dan ia tersedia 24 jam sehari, 365 hari setahun.

Bahrain Limo ialah Firma Teksi Radio Meter yang baru diasaskan di Bahrain, dan ia adalah syarikat saudara Saudi Bahraini Transport Company (SABTCO), yang menyediakan perkhidmatan bas dan limosin premium di Tambak Raja Fahad.

Walau bagaimanapun, terdapat aduan mengenai pemandu teksi yang mengenakan bayaran yang terlalu tinggi (contohnya, 50BD untuk perjalanan singkat apabila ia sebenarnya 3 BD), walaupun ini adalah perkara biasa. Menggunakan perkhidmatan teksi yang diperakui biasanya merupakan pilihan terbaik.

Bagaimana Untuk Bersiar-siar Di Manama - Dengan Bas

Banyak bahagian pulau itu juga dilayan dengan bas awam. Walaupun tiket bas adalah sederhana, pengembara mungkin sukar untuk memahami sistem kerana kesukaran mendapatkan jadual dan peta bas.

Perjalanan ke seluruh Bahrain dengan bas hampir mustahil sehingga baru-baru ini (Februari 2015), dan orang asing tidak digalakkan untuk berbuat demikian. Bas ke tapak dan pusat membeli-belah popular adalah terhad, dan mereka kerap tiba lewat. Ruang menunggu selalunya tidak menarik. Bas hampir tidak meliputi sekitar 35% negara, dan kebanyakan orang lebih suka menggunakan teksi, dengan buruh kadangkala mengumpulkan wang mereka untuk membeli kenderaan.

Sejak itu, bagaimanapun, keadaan semakin bertambah baik. Keadaan telah bertambah baik dengan ketara sejak Februari 2015, apabila pengendali berubah. Bas kini jauh lebih bersih, lebih mudah diakses oleh orang kurang upaya, dan mempunyai akses internet 4G percuma, antara peningkatan lain. Masa menunggu telah dipertingkatkan dengan ketara, begitu juga dengan kawasan menunggu.

Cara Bersiar-siar Di Manama - Dengan Kereta

Pertimbangkan untuk menyewa kereta jika anda berhasrat untuk melawat banyak tempat. Harga antara 10 hingga 20 dinar sehari dan termasuk pemanduan tanpa had di seluruh pulau.

Jika anda tiba dengan bas di tempat letak kereta pusat Lulu, hanya berpaling dari pintu masuk dan berjalan keluar dari tempat letak kereta; kereta sewa terletak dalam kumpulan bangunan di seberang jalan. Peta atau GPS amat disyorkan, kerana tanda jalan mungkin terhad, dan tidak sukar untuk pergi dari satu bahagian negara ke bahagian lain, walaupun pada hakikatnya negara ini agak kecil.

Di jalan raya, had laju biasanya 50 km/j, manakala di lebuh raya, ia adalah 80-100 km/j. Penalti kerana melanggar undang-undang jalan raya agak keras, namun sekatan tidak selalu dikuatkuasakan dengan ketat.