Manama reseguide

Hur man tar sig runt i Manama

Hur man tar sig runt i Manama - Med taxi

Det officiella priset per kilometer är ($2,65) BD 1 000 + 0,200 Fils. I själva verket är mätare ofta "trasiga", "täckta", "förlorade" eller "ignorerade", så du måste komma överens om priser i förväg. Var försiktig med taxibilar som ofta kräver orimliga avgifter.

Men i augusti 2008 undertecknade regeringen och taxikoncernerna ett nytt avtal, och ett ökande antal hytter använder nu mätare. En resa inom Manama kostar mellan 3 och 5 dinarer.

Flygplatsen tillhandahåller instruktioner för att fastställa taxiavgifter på ett officiellt sätt. Om du tar en taxi som väntar på flygplatsen kommer du att debiteras ytterligare 2 000 BD.

Taxibilar ger i genomsnitt anständig service, även om det finns några skurkar. Använd alltid det vita med rött tak eller hytter i Londonstil när du reser från flygplatsen. Det finns också en lag som säger att om mätaren inte utnyttjas så tillkommer ingen avgift; håll dig till dina vapen och kontakta polisen, och föraren kommer omedelbart att samarbeta med det exakta priset för resan.

Även om stora hotell och gallerior normalt har några taxibilar som väntar utanför, kan det vara svårt att hitta en. Kungariket är hem för ett antal privatägda företag, varav de mest kända är:

SMS Radio-Meter Taxis SMS Radio-Meter Taxis är kungarikets äldsta och mest populära radiomätartaxiföretag, såväl som det mest pålitliga. Taxibilar kan bokas i förväg och de är tillgängliga 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året.

Bahrain Limo är ett nyligen grundat Radio Meter Taxi Firm i Bahrain, och det är systerbolaget till Saudi Bahraini Transport Company (SABTCO), som tillhandahåller premium buss- och limousinetjänster över King Fahad Causeway.

Det har dock förekommit klagomål på taxichaufförer som tar ut för höga avgifter (till exempel 50 BD för en kort resa när det faktiskt är 3 BD), även om dessa är ovanliga. Att använda certifierade hytttjänster är vanligtvis det bästa alternativet.

Hur man tar sig runt i Manama - Med buss

Många delar av ön trafikeras också av allmänna bussar. Även om bussbiljetter är blygsamma kan resenärer ha svårt att förstå systemet på grund av svårigheter att få busstidtabeller och kartor.

Att resa i hela Bahrain med buss var praktiskt taget omöjligt tills nyligen (februari 2015), och utlänningar avskräcktes från att göra det. Bussar till populära platser och gallerior var knappa, och de kom ofta sent. Vänteområdena var ofta föga inbjudande. Bussar täckte knappt runt 35 % av landet, och de flesta skulle hellre använda en hytt, med arbetare som ibland samlade sina pengar för att köpa ett fordon.

Sedan dess har saker och ting förbättrats successivt. Situationen har förbättrats avsevärt sedan februari 2015, då operatörerna byttes. Bussar är nu betydligt renare, mer tillgängliga för funktionshindrade och har gratis 4G-internet, bland andra förbättringar. Väntetiderna har förbättrats avsevärt, liksom vänteområdena.

Hur man tar sig runt i Manama - Med bil

Överväg att hyra en bil om du tänker besöka många platser. Priserna varierar från 10 till 20 dinarer per dag och inkluderar obegränsad körning över hela ön.

Om du anländer med buss till Lulu centrums parkering, vänd helt enkelt bort från ingången och gå ut från parkeringen; biluthyrning finns i gruppen av byggnader tvärs över gatan. En karta eller GPS rekommenderas starkt, eftersom vägskyltar kan vara begränsade, och det är inte svårt att ta sig från en del av landet till en annan, trots att landet är ganska litet.

På vägarna är hastighetsbegränsningen vanligtvis 50 km/h, medan den på motorvägen är 80-100 km/h. Påföljderna för att bryta mot trafiklagarna är ganska hårda, men restriktionerna tillämpas inte alltid strikt.